1. De bekraste Bohltalwagon werd tot een HSB wagon omgetoverd. 2-3-4. De chinese rijtuigen werden ontdaan van hun lelijke beschriftingen en voorzien van Rükb/Fichtelbergbahn decals, tevens werd er één omgebouwd tot cabriowagon door een bevriend modelbouwer. 5-6. Twee gesloten goedenwagons kregen nieuwe kleurtjes en werden Rhb variantjes. 7-8. Tenslotte heb ik één tankwagen omgetuned naar een cementwagonnetje en één naar een DR versie, juistere beschriftingen moeten nog toegevoegd worden, ik heb gebruikt wat ik had of kon bestellen of met een kunstgreep op de printer zelf kon fabriceren.
Op bezoek bij het Brussels Binnenbaantje november 2010
Gisteren bij een collega Hobbyist in Brussel langsgeweest. 1. De Harzkameel met zijn stammetje in het station, helaas is zijn ombouw naar digitaal niet 100% tot mijn voldoening gelukt. De loc bleek 1,7 A te verbruiken, schokte bij lage snelheid en de lampjes van de ander locs flikkerden, dit was mij niet opgevallen op het proefbankje thuis, dus nog veel werk aan de winkel, de oude decoder (Lenz Le 4024 van 2001) vervangen door een nieuwe. 2. Zicht op het marktplein. 3. Het station van de andere kant. 4. De Sächsische IVk gaat met een speciale trein op schok met ..... 5. .....de cabrio voor de Rhütenische Kleinbahn (op basis van een chinees rijtuig, naar een artikel in GBP, met een paar aanpassingen naar eigen behoefte). 6. Fifi gaat op weg met één van de gepimpte HSB wagons en ..... 7. ......de rolwagens
Ondergetekende dankt de manager van het Brussels Binnenbaantje voor de ontvangst en ook voor de vervaardiging van het mooie kleinood (cabrio). Het zal wel eventjes duren voor het zal worden ingezet worden, als de lentedagen weer hun intrede zullen doen.
Vandaag de laatste hand gelegd aan de Harzkameel, de decoder is ingebouwd, een oude Lenz Le4024 maar met een stevige stroomsterkte (4A over de hele decoder), het dimmen van de wisselende lichten voor en achter ging zonder probleem, de CV's stonden aangeduid in de handleiding, helaas is het aansluiten van de stroombuffers niet gelukt op deze decoder (geen decoder - en + te vinden). De rookgenerator was na een tijdje zoeken aangesloten (de + moest op het zwarte draadje en de - op de rode, montagefoutje c-van Massoth?). Morgen kan ie op een binnenbaan gaan proefrijden met zijn Harzstammetje.
1. Stel je voor een LGB soundmodule past exact in de ruimte onder de loc. 2. Herr Wilfert heb ik terug naar Sonneberg gestuurd, hij wordt vervangen door iemand in de juiste outfit. 3. Gat geboord aan de onderkant van de huif onder het midden van de uitlaat (11mm in verschillende fases). De rookgenerator zit al op zijn plaats. 4. Hier heb je al een indruk hoe de bevuilde wielstellen eruit zien. 5. De Massoth stroombuffers heb in ook uit de onderdelenschuif kunnen opduiken, die gaan er ook in (plaats genoeg).
Vanavond nog de oude electronica uitgebouwd en het chassis terug op de wielstellen geplaatst.
Ben al enige tijd aan de Harzkameel bezig, inbouwen extra stroomafname, rookgenerator, decoder, geluid en spuiten van de onderkant wegens te lichtgrijs. 1. Opname van de binnenkant 2. Aansluitingen op de wielstellen 3. Binnenkant van de aandrijving en stroomafname 4. Per draaistel komen er twee extra koolstofborstel stroomafnemers 5. Gaten door het wielstel geboord en daar plastc buisjes ingekleefd 6. Close up van de koolborstel 7. Wielstel terug met de wielen erin 8. Vergelijking van Piko sleepcontacten en LGB/Massoth : ze zijn quasi gelijk en zijn ook onderling verwisselbaar.
Vermits een paar wagons had die nog niet veel op de baan kwamen en wat gebruikssporen hadden, besloot ik deze om te spuiten en beschriften naar HSB rijtuigen daar mijn recent aangeschafte Harzkameel nog geen stammetje had. Volgende gedaanteverwisselingen vonden plaats : 1. Een DR rijtuig kreeg HSB emblemen. 2. Het DR bagagewagonnetje onderging ook deze behandeling. 3. De Krombacher pils wagon wilde ik niet definitief omspuiten dus werd hier een aanpasbaar jasje toegepast. 4. Van polystyreenplaat werden plaatje op maat van de onderkant van de Krombacher gemaakt, gespoten en beschrift met buffetwagen, ik dacht dat het misschien een origineel idee dit te doen in de Harzkameelkleuren. 5. De plaatjes werden met dubbelklevende tape op de zijkant gekleefd en het DB embleem bedekte ik met een zelfklever met het wapenschild van de Harz. Als ooit de Krombacher dient terug te keren kan dit zonder teveel omhaal. 6. Ik had nog een DB rijtuig liggen met een serieuze veeg op de zijkant, dus ideaal slachtoffer voor een pimp. 7. Vermits ik het Kameelkleurtje wel leuk vond en hier genoeg had van aangemaakt moest deze er ook aan geloven, met mijn maar prille ervaring in airbrushen liep het gelukkig ged af, met wat morsen en retoucheren liep het al bij al nog goed af. 8. Als volgende wordt de Brohltal rijtuig/bagage wagon onder handen genomen. Dus dit verhaal is nog niet afgelopen.
De lelijke beschrifting van de chinese rijtuigen weggenomen en vervangen door Rügen en Fichtelbergbahn beschrifting. Vermits de wagons tussen de twee banen uitgewisseld zijn geweest klopt dit ongeveer wel.
Vorig weekend was het weer nog te doen om even een bezoekje te brengen aan de Rhatische Gartenbahn. 1. Wat materieel op de ruime opstelsporen 2. De Arosa-express gaat op reis in de verte 3. 618 met zijn chinezen 4. De Capito is één van Elliotts recente aanwinsten. 5. 203 met een leuk stammetje 6+7. De Arosa express in een andere samenstelling (zoals Elliot zich herrinnert dat hij eruitzag toen hij zijn tocht van Chur naar Arosa ondernam).
Zo, en dit is de laatste verwezelijking met de NQ's voor ik maandag terug aan het werk moet : 1. Vier van de vijf tonnekes werden al in de grondverf gezet en twee daarvan gedeeltelijk in het zilver. 2. Het middengedeelte mat-zwart gespoten. 3. Gemonteerd en voorzien van de beschriftingen, gedeeltelijk een origineel gescand en geprint met de computer (wagonnummer aangepast zodat ze niet dezelfde zijn). Wielen verzwaard met lood en de zwarte delen overspoten met matzwart. 4. Hier nog eens naast een chinees broertje.
Wegens ziekteverlof vorige week veel tijd om mijn ijver en schildertalenten te botvieren. (Ontsteking in voetgewricht en nee geen jicht)
Project #1 1. Als proef voor de verfsoorten, blanke lakken en beschriftingen te testen, werden 3 van de NQ platte wagens gebruikt. 2. De onderstellen werden satijnglans zwart gespoten, dit leek bevredigend, de bakken grijs met twee soorten grondverf, de goedkope van de Action voldeed evengoed als de dure van de modelbouwzaak, grijs overheen acryl van Tamiya. 3. De beschriftingen kwamen uit vellen A4 van Champex-Linden (zelfklevend doorzichtige stickers) uit de aanbieding van 15 euro (waarvan 4 vel Rhb). De wagons zijn niet nagemaakt op een bestaand voorbeeld, zijn louter fantasietje van mijnentwege. De meest voldoening gevende blanke lak was de matte van Tamiya, hoewel ze niet de randjes van de stickervelletjes verstopt, neemt alleen het blinken weg. Tenslotte nog twee assen verzwaard met lood, wat resulteert in prima rijeigenschappen. Project #2 A. De NQ - Rhb goederenwagen stond al effe in de grondverf, ook goedkope van de Action. 1. Lustig kliederde ik erop los, de losse onderdelen kregen in laagjes hun individuele kleur, de slangen buffers en stroomkabels hebben op het origineel sobere kleurtjes dus werden ze in matzwart gespoten. Hou er wel rekening mee dat ik eigenlijk een kliederaar ben als het op schilderwerk aankomt. De basiskleur wit heb ik met zijdeglas wit van Action gedaan. 2. Gemonteerd en wel staat ie naast zijn origineel chinees broertje, de kromming van het dak is door het objectief van het fototoestel wel benadrukt, is in het echt ong. 2mm middenkant tegen uiteinden. 3. Fotootje op de zijkant, ik heb mij gebaseerd op de 5611 van de Rhb, de kleur van de schuifdeuren kon ik niet uitmaken wat het was : geel brons of goud, ik heb goud genomen, vond het wel mooi staan. Geen andere onderdelen dan de originele gebruikt, verf van Action en Tamiya, Stickers van Champex-Linden, enkel de assen verzwaard met lood. Voor de toekomst heb ik al schroefjes gemonteerd in de draaistellen om met een pianosnaar de assen terug recht te laten komen na de bochten, hierover volgt later meer.
1.Voor de vervaardiging van wielflanken voor de Rhb wagons, gebruik ik produkten van Vosschemie. 2. Resultaat van de eerste proefgieting met hars. 3. De chinese goederenwagons werden op een rijtje gezet en vastgelegd op de gevoelige plaat voordat ze allen worden gedemonteerd en omgespoten, beschrift enz. 4-5. Allemaal achter de IVk op twee na, die reeds gedemonteerd waren. 6. De eerste staat al in de primer.
1. Van de produktjes die ik nog had staan werd een malletje gemaakt voor de wielflanken. 2. Het malletje, is nog wat kleverig maar ziet er goed uit, morgen worden de eerste proeven gegoten. 3. De eerste testritten met de chinese rijtuigen werden gereden, er moet wat gewerkt worden aan de rijeigenschappen (onsporing en spontaan afkoppelen). 4. De assen worden verzwaard en de schroefjes van de bogies worden lichtjes gelost. 5. Terug testritten : 3 uur rijden zonder ontsporing en afkoppelen zelfs indien de kronkeligste trajecten worden doorreden.
Gisteren werden de doos met Newqida wagons uit China en de beschriftingsstickers aangeleverd door Korneel en zijn paps. De set beschriftingen kwam van Champex-Linden en bevat 17 A4 vellen waaronder aardig wat Rhb en dat voor 15 euris. Daar kunnen we de chinezen mee omturnen, van de Rükb heb ik nog beschriftingen van bij Tröger. Om de rijeigenschappen van de chinese wagons te verbeteren heb ik uit een rol bladlood, strippen van 100 bij 35 mm gesneden, rond de as van een wiel gedraaid en vastgemaakt met een colsonbandje. Ik heb er vier proefgedraaid op mijn zelfgemaakte kuiswagon, die erg ontspoorgevoelig is, en raad eens : na vijf uur geen enkele ontsporing, alle wisselkombinaties werden geprobeerd. Iedere plastic as woog nu evenveel als een metalen : 42 gr, dus 30 gr extra per as.
1. Van de dubbele Rhb-Haik wagons werd er één uitverkoren om omgespoten en beschrift te worden. 2. Deze is in de minst nieuwe toestand dus hij zal het zijn. 3. Na demontage worden de zijwanden overspoten met de grondverf (2x). 4. Daarna 3 laagjes wit. 5. De beschriftingen van Tröger zijn een plezier om mee te werken, ziehier het resultaat. 6. Met zijn twee broertjes in de rij.
1. Voor een paar maanden alu-profielen (6,8 en 10 mm U) aangeschaft, ben er gisteren maar eindelijk eens aan begonnen, eerst op maat gezaagd en gaatjes voorgeboord. Vandaag de montage begonnen, er moet nog aan weerszijden een voetganger gedeelte op met reling. 2. Test met lang materieel of er niks raakt opzij en vanboven, alles ok. 3. Vorig jaar bij GS een zwartgespoten Shell wagon gekocht voor een zacht prijsje, in het vooruitzicht van de aankomst van de chinese maar eens begonnen met experimenteren. Het zwart eraf, grondlaag erover met airbrush, dan grijs, de airbrush verstopte hier dus maar met de borstel verder. De airbrush staat nu te weken in cleaner, hopelijk krijg ik hem terug aan de praat. 4. Het resultaat egaal grijs. 5. Met Tamiya weather-setjes roet, olie en roest erover. Ondergetekende is wel een hopeloze kliederaar in schilderwerken e.d. . Daarna matte laklaag eroverheen. 6. Kan zo in de dienstregeling opgenomen worden. 7. Close-up tussen zijn "propere" broertjes. 8. Op de baan over de nieuw brug.
Wat doe je vanuit een stoel met een krakkemikkerige knie?
1. Sedert ruim een jaar aan begonnen : zijmuren voor het viaduct in Styrodur, waren aangemaakt voor het oude nu aangepast voor het nieuwe en geschilderd, op het terras in de luie stoel, en geplaatst vanop een stoeltje in de schaduw, de zere knie kon terwijl rusten. 2. Eerst wordt de Rottenloc met poetswagen op verkenning gestuurd, met de panto omhoog, visdraad gekocht bij de Action in een vis-setje en alle panto's voorzien van een draadje op veilige hoogte zodat ze niet blijven haperen achter tunnelportalen of bruggen. 3. Het depot met alle locs met panto's in de lucht. 4. -5. Als eerste stammetje wordt 618 met de GEX de baan opgestuurd. 6. -7. Kroko mocht vandaag ook van de partij zijn met een kleurig stammetje. 8. -9. In een eerder bouwstadium mocht gastloc en wagons al eens rondtoeren op Elliot zijn buitenbaan.
1. Het station van Myrdal. 2. We nemen afscheids van de Flamsbaan die ons het kleine stukje van Vatnahalsen naar Myrdal. 3. En raad eens welk type trein ons naar Oslo brengt. 4. Hoogtes van meer dan 1200 meter worden bedwongen door onze trein, is niks naar Zwitserse normen, maar toch..... 5. Overvloed van groen en natuur. 6. In Oslo ingescheept op de nachtboot naar Kopenhagen, een blik op de stad. 7. Het laatste stukje Noorwegen in de ondergaande zon. 8. In Kopenhagen stappen we op een diesel-electrische versie van de ICE. 9. En waarempel, tussen Denemarken en Duitsland rijdt deze ICE een ferry op.
Dat was het dan, ik hoop dat jullie wat genoten hebben, het is zeker de moeite waard om Noorwegen te bezoeken, maar Zwitserland zal mij toch altijd wat meer in het hart liggen.
Deze reis kan je boeken bij Treinreiswinkel.nl (zoals vele andere treinarrangementen).
10. Algemeen zicht op het station van Flam. 11. In de museumshop een petje van de Flamsbanen gekocht. 12. Haltepunt Vatnahalsen, daar stapten we af voor ons hotel, in the middle of nowhere. 13. Vanop het terras van het hotel : zicht op de Flamsbaantreinen. 14. En van het uitgespaarde inkomgeld van het museum een fris biertje. 15. Vanuit de hotekamer : op driekwarthoogte zie je net de bovenleidingsmasten van de lijn Bergen-Myrdal-Oslo.