Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Inderdaad, België heeft een bankbiljet waarop een kantwerkster staat afgebeeld. Spijtig genoeg is dit een slechte weergave en mochten er personen zijn die mij een betere versie kunnen bezorgen graag !
Een groene variante van het biljet uit de Nationale Reeks type 1919 waarbij de waarde ook is vermeld in Belga. Op de keerzijde staat een klossende kantwerkster en de oude hallen van Ieper die in WO I zwaar werden verwoest. Let op de wapenschilden van Oost- en West-Vlaanderen in de bovenhoeken. Op de voorzijde staat links het portret van Koning Albert en Koningin Elisabeth in een medaillon en rechts de allegorie van de vrede en de arbeid.
Liedekerke, bij Aalst, is vooral bekend om zijn prachtige Rosalinekant. (zie uitleg verder in blog ) Aan de gevel van het gemeentehuis staat het standbeeld van een kantwerkster, een hommage aan de eens zo bloeiende kantnijverheid ! Kroatië en België hebben twee gemeenschappelijke postzegels uitgegeven met op de ene zegel het standbeeld en de kant van Liedekerke. Op de andere staat de naaldkant van het eiland Pag afgebeeld. De voornaamste kenmerken van deze naaldkant zijn de geometrische figuren en een stevige, degelijke structuur.
Bovenstaande speciale envelop toont een lijnontwerp van hoppebelletjes met een vlinder. Uitgegeven ter gelegenheid van de Internationale Hoppefeesten te Poperinge (België) in 1993. Ook werd een speciale stempel gebruikt. In Poperinge heeft ook een "kantacademie"
In de Verenigde Staten van Amerika is de "Great Lakes Lacers Group" actief. De leden van deze groep hebben de bloemenkanten geklost voor onderstaande 4 Amerikaanse postzegels. Ruth Maxwell kloste de pompoenbloesem, Leslie Saari maakte de bloemenkant met naald en kloskant, Trenna Ruffner kloste de bloesem van de rode kornoelje en May McPeek maakte de bloemen in kloskant:
Oudhollandse klossen, gevonden in het wrak van de BATAVIA, een schip dat in 1629 voor de kust van Australië verging.
Het schip vertrok op 29 oktober 1628 voor zijn eerste reis, onder het commando van opperkoopman Francisco Pelsaert, met bestemming Batavia op Java. Nog voordat het schip zijn bestemming had bereikt, is de Batavia op een rif voor de Australische westkust vergaan. Dit rif maakt deel uit van de eilandengroep 'Houtman Abrolhos'. Het eiland waar de Batavia verging heet tegenwoordig 'Beacon Island'. De wrakplaats van de Batavia is gelegen aan de zuidzijde van Beacon Island op 28° 30' ZB en 113° 47' OL. Over de V.O.C.
V.O.C. is de afkorting voor Verenigde Oost-Indische Compagnie. De V.O.C. was de eerste onderneming ter wereld die in meerdere landen handel dreef. Tussen 1595 en 1795 maakten Hollandse schepen bijna 4800 reizen naar Azië. Daar kochten, verkochten en ruilden Hollandse kooplieden hun koopwaar met veel winst. Zo werd Nederland in die periode een van de rijkste landen ter wereld. Reden genoeg om wat meer te leren over deze interessante periode!
Ook Malta heeft "kantpostzegels" uitgegeven. De afbeelding is nogal klein maar het is wel degelijk kant !!
De 4 strafportzegels van Malta (hieronder) komen uit een serie van 8 stuks en hebben allemaal dezelfde afbeelding van Maltezer kant. Het is een ovaal kleedje geometrisch opgebouwd, met daarin blaadjes, waarvan een aantal is geschikt tot korenaren. Op Malta noemt men kant "bizilla". De bizilla wordt geklost met witte-, zwarte- of ecruzijde of met wit uit Ierland ingevoerd linnen. Ook tegenwoordig wordt nog altijd geklost, maar nu als kunstnijverheid, vooral op het eiland Gozo.
In Rusland was in de zeventiende eeuw een grote Europese invloed van kant merkbaar. Tsaar Peter de Grote had aan zijn hof een atelier dat geleid werd door Brabantse kantwerksters. De meest bekende kantcentra zijn Jelets en Vologda. In Michailov in de provincie Rjazan (iets ten zuid-oosten van Moskou) wordt ook geklost. Bekend is bijvoorbeeld dat in het huis van de componist Tchaikovsky in Klin een loper van Michailov kant op de kaptafel lag. In Moskou is in 1923 de Hogeschool voor kunstambachten M.Kalinine geopend. Deze bestaat nog steeds.
Zweden In Vadstena, het belangrijkste kantcentrum van Zweden, klost men sinds midden 17é eeuw kant. Het hoogtepunt situeerde zich op het einde van de 19é eeuw, toen de echtgenote van koning Karel XV, een Hollandse van geboorte, grote bestellingen kant plaatste in de kantwinkels van Vadstena. Tegenwoordig wordt er nog kant geklost door privé personen en ook in kunstorganisaties.
Op 3 mei 2005 is Theo vanuit Saint -Jean - Pied - de - Port vertrokken voor een voettocht van 780 km naar Santiago de Compostela. 29 Mei ll is hij, behouden en gelukkig teruggekeerd in Gent St-Pieters. Proficiat met zo'n prestatie !!!
Het kantwerk is spijtig genoeg nog niet klaar maar ik doe mijn best !
Binnenkort vertrekt mijn echtgenoot op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.Hij start in St-Jean-Pied-de-Port en zal wel een tijdje onderweg zijn ,het is namelijk 780 km. Van een vriendin kreeg ik dit kantpatroon van een "pelgrim", een tekening van Martine Bruggeman. Alles is aanwezig :De breedgerande hoed als bescherming tegen zon en regen , de schelp als symbool van de pelgrim , de schoudertas voor proviand , een lange puntige stok om loslopende honden te weren en ook als steun bij het afdalen om de knieen te sparen. Er is dus werk aan de winkel !!! Zodra het kantwerk klaar is zet ik het ook op mijn blog.
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005