NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Oude prentkaarten


08-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer het Valentijnsdag is zeg ik ik hou van jou

Wanneer het Valentijnsdag is zeg ik ik hou van jou

https://www.mupload.nl/img/ikdzcsnci.jpg

wanneer ik aan jou denk denk ik aan liefde
wanneer ik jou aan raak voel ik liefde
wanneer ik jou zie zie ik liefde
wanneer het Valentijnsdag is zeg ik ik hou van jou


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.To my love

To my love

https://www.mupload.nl/img/77hl1ow.jpg

Valentijnsgedicht
Van mij
Voor jou
Alleen deze woorden
Ik hou van jou


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze Valentijnsdag

Onze Valentijnsdag

https://www.mupload.nl/img/x7aerdpr032h.jpg

Ik zie het al
jouw stralende lach
Onze Valentijnsdag


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Valentijn, Mijn Valentijn

Mijn Valentijn, Mijn Valentijn

https://www.mupload.nl/img/oodzm7gh52m.jpg

Mijn Valentijn, Mijn Valentijn.
Ik wil heel graag bij je zijn.
Mijn Valentijn, Mijn Valentijn.
Ik stuur je een gedicht, kaartje of brief.
Want jij bent mijn hartendief.


» Reageer (0)
07-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn aller liefste valentijn

Mijn aller liefste valentijn

https://www.mupload.nl/img/b5frcwq.jpg


Mijn aller liefste valentijn

Met de wind door m'n haren
zal ik jou mijn liefde verklaren..

Want ik hou van jou..


Veel liefs, je valentijn


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentijn ... Liefste schat

Valentijn ...  Liefste schat

https://www.mupload.nl/img/1m4gerem.jpg

Valentijn
Liefste schat,
kom eens dichtbij
zodat ik jou kan vertellen
hoe veel ik van je hou
Liefste schat,
kom eens wat dichter
want weet jij dat
het bijna valentijn is
Liefste engel
waar ik van hou
dat ik graag zie
jij heb mijn hart gesloten


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Koningen, Drie Koningen geef mij een nieuwe hoed

Drie Koningen, Drie Koningen geef mij een nieuwe hoed

https://www.mupload.nl/img/ajcyh342.jpg

Drie Koningen, Drie Koningen,
Geef mij een nieuwe hoed.
Mijn ouwe is versleten,
mijn moeder mag 't niet weten
Mijn vader heeft het geld
al op het rooster geteld.


» Reageer (0)
05-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorsprong driekoningen

Oorsprong driekoningen

https://www.mupload.nl/img/43ok6vs.jpg

Het feest ontstond in de vierde eeuw in het oosters christendom en was oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren (ἐπιφάνεια, epiphaneia is Grieks voor 'verschijning'). Daarbij werden de tekenen van Jezus' goddelijkheid herdacht: de geboorte uit de maagd Maria, het bezoek en de aanbidding door de wijzen uit het oosten, gebeurtenissen uit Jezus' jeugd en de doop van Jezus door Johannes de Doper.

De Kerk van de Latijnse ritus vierde de geboorte van Jezus echter steeds op 25 december. Met de overname van het feest van de epifanie op 6 januari door de Latijnse Kerk werd daarom alleen de aanbidding der wijzen herdacht, waarmee de bekendmaking van Christus aan de wereld wordt gevierd.

In de volgende Europese landen is het een officiële feestdag: Andorra, Cyprus, Duitsland (enkele deelstaten), Finland, Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slovakije, Spanje, Zweden en Zwitserland (enkele kantons). [1] In de landen waar het geen vrije dag is, wordt het meestal de zondag het dichtst tegen 6 januari gevierd.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe viert men Driekoningen in Belgie en Nederland

Hoe viert men Driekoningen in Belgie en Nederland

https://www.mupload.nl/img/ajcyh342.jpg

Kinderen lopen de avond voor Driekoningen in groepjes van drie verkleed met een kroon langs de deuren; een van hen heeft een zwart gemaakt gezicht. Ze dragen daarbij lampionnen en zingen. Een bekend liedje luidt:

    Drie koooningen, drie koooningen,
    geef mij nen nieuwen (h)oed.
    Mijnen ouwen is verslee-eeten,
    mijn moeder mag 't nie wee-eeten.
    Mijn vader heeft het geld,
    op de toonbank neergeteld.

    Oorspronkelijk luidde de laatste zin "op de [russel] rooster geteld. Op de rooster tellen betekent hier: geen geld hebben of geen kunnen bijhouden.[2] Deze versie wordt in Vlaanderen nog altijd gezongen.

    De laatste twee regels luiden ook wel: "Mijn vader heeft geen geld, is dat niet slecht gesteld?"

Als beloning voor het zingen krijgen ze eten, snoepgoed en geld. De lampionnen zijn een overblijfsel van een oude heidense gewoonte, waarin men fakkels droeg om boze geesten te verjagen. Het snoep dat wordt uitgedeeld, stamt van heidense offermalen. De Germanen mochten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten (hun hoofdvoedsel) eten en de 'heilige boon' betekende het einde van die vastenperiode.

In huis werd Driekoningen met eten, drank en gezang gevierd. Jan Steen heeft dit weergegeven in het schilderij Het Driekoningenfeest. Bekend is het koningsbrood of de koningentaart die men bakt; er wordt een bruine boon of muntstuk in verstopt en degene die hem vindt is die dag "koning(in)". Een gebruik is dat degene die de koning is, die dag de baas in huis mag zijn. De boon in de koek is ook afgeleid van heidense gebruiken.

Ook kende men de koningsbrief, zowel in huiselijke kring als op een groot officieel feest. Men kon in een ton papiertjes grabbelen en degene die de koningsbrief trok, werd door iedereen getrakteerd en was de baas. Tevens werden er brieven getrokken voor de functie van raadsheer, rentmeester, secretaris, zanger, speelman, kok, portier, schenker en zot en zottin. Volgens een legende hoorde koning Frans I van Frankrijk in 1521 voor het eerst over zo'n koningsbrief, hij verklaarde de 'koning' de oorlog en ging erheen, maar werd ontvangen met sneeuwballen, appels en eieren. Een dronken man gooide zelfs met een stuk brandend hout, maar koning Frans zag in hoe hij zich voor gek had gezet en weigerde de man te vervolgen.

Bij kerken of in het kerkportaal werd rond Driekoningen een toneelstuk opgevoerd met Maria, Jozef, het kindje Jezus, de ezel, de os, Herodes en de Drie Wijzen. In protestantse gebieden gebeurde dit ook binnen in de kerk.

In Maastricht (georganiseerd door de parochie van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee) en 's-Hertogenbosch (door stichting Driekoningen 's-Hertogenbosch) trekken jaarlijks levende driekoningenstoeten door de binnenstad. Geheel gekostumeerd trekken de koningen op kamelen en paarden door de stad. In de stoet lopen ook herders met ezels en schapen en uiteraard Maria en Jozef met het kindje Jezus mee. Kinderen (al dan niet verkleed) worden uitgenodigd om met lampionnen mee te lopen. Afsluitend is er een dienst in de basiliek waarbij de Koningen hun gaven aanbieden aan het kindje Jezus en er traditionele Driekoningengezangen gezongen worden. In 's-Hertogenbosch is hier in 2015 een nieuwe traditie aan toegevoegd; het vierde geschenk. Kinderen kunnen speelgoed dat er nog als nieuw uitziet meenemen, om te schenken aan kinderen die het minder breed hebben. Deze 'Vierde Geschenken' worden verzameld in de Sint-Janskathedraal, op de Tafel der Heilige Geest vlak bij de kerststal.

Anno 2016 wordt de traditie van Driekoningen in Nederland als verloren gegaan beschouwd.[3] In Maastricht, 's-Hertogenbosch en Tilburg leeft de traditie echter nog voort. In 2012 is het Brabantse Driekoningzingen aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland toegevoegd. De Heemkundekring Tilborch zet zich ervoor in het feest levend te houden. Volgens Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur over Drie Koningen als immaterieel erfgoed: 'Het is dynamisch erfgoed dat ruimte moet krijgen om met de tijd mee te groeien en nieuwe betekenissen te krijgen

Belgie

Ook in Vlaanderen wordt Driekoningen in huis gevierd. Zo kent men er ook het driekoningenzingen, net als Nederland.

In Sint-Niklaas is een Driekoningenstraat. Elk jaar was er een grote Driekoningenstoet, waarin de Drie Koningen zelf als reus meeliepen. Tegenwoordig bestaat deze folkloristische stoet niet meer en zijn deze reuzen stadseigendom.

Driekoningen is bij veel gezinnen het moment om de kerstboom buiten de deur te zetten. Bekend is het koningsbrood of de koningentaart die men bakt; er wordt een bruine boon of muntstuk in verstopt en degene die hem vindt is die dag "koning(in)". Dit gebruik vindt ook in Frankrijk plaats.


» Reageer (0)
04-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van drie wijzen tot driekoningen

Van drie wijzen tot driekoningen

https://www.mupload.nl/img/9o3w05ogjf3r.jpg

Matteüs 2:1-18 vertelt van de wijzen ('μαγοι') die het Kerstkind kwamen bezoeken, maar hun aantal wordt niet genoemd. In de latere kerstverhalen (reeds bij Origenes in de 3e eeuw) zijn er drie van gemaakt, wellicht omdat de wijzen drie geschenken aan­bie­den: goud, wierook en mirre (zie ook Goud, wierook en mirre). De Nieuwe Bijbelvertaling spreekt van magiërs in plaats van wijzen.

De wijzen (mogelijk betreft het hier Perzisch-Babylonische astronomen, astrologen en natuurwetenschappers) zijn in de volksverhalen en bij Tertullianus koningen geworden omdat de tekst van Matteüs doet denken aan Jesaja 60,3.6: "Volkeren komen naar uw licht, konin­gen naar de glans van uw dageraad. ..... Een vloed van kamelen zal u over­dek­ken, dromedarissen van Midjan en Efa; alle bewoners komen uit Seba, met goud en wierook beladen." Onder invloed van deze tekst (en van Psalm 72:10) zijn de wijzen koningen geworden, die reisden per kameel.

Op de oudste voorstellingen zijn ze nog vaak Wijzen/Magïers. Bijvoorbeeld op een sarcofaag uit de 4e eeuw. In de Sant' Apollinare Nuovo in Ravenna is ook een van de oudste afbeeldingen van de drie wijzen/koningen te vinden (mozaïek uit de 6e eeuw). Hier staan de drie met de namen Caspar, Melchior en Balthasar afgebeeld, hoewel deze namen een latere toevoeging zijn uit minimaal de 8e eeuw. Ze zijn in beide voorstellingen wijzen of magïers, herkenbaar aan hun Frygische mutsen en kamelen (op de sarcofaag). In de protestantse versie van het kerstlied Nu zijt wellekome wordt ook van wijzen gesproken. Vanaf de 9e en 10e eeuw zien we ze in de kunst vaker verschijnen als koningen. Deze koningen werden daarmee een metafoor voor het idee dat heersers van alle volken zich onderwierpen aan Jezus en het Christendom. Zie ook Wijzen uit het oosten.


» Reageer (0)
02-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driekoningentaart

Driekoningentaart

https://www.mupload.nl/img/7b5jxi9.jpg

Een (drie)koningentaart is een taart die gebakken wordt naar aanleiding van het driekoningenfeest. In de frangipane-taart wordt een voorwerp (een boon, muntstuk, een porseleinen beeldje...) verstopt en de persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag "koning(in)" en mag een kroon dragen.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driekoningen

Driekoningen

http://oi64.tinypic.com/kdvkoi.jpg

Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn) is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd en waarop men de Bijbelse gebeurtenis (Matt. 2:1-18) herdenkt van de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der Joden. Waarschijnlijk wordt hier gezinspeeld op het visioen van Bileam, de ziener in Moab die een ster uit Jacob zag opkomen (Numeri 24:17).

De drie wijzen kregen namen. In het Grieks waren dat Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin, maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen Caspar, Melchior en Balthasar. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren.

In de katholieke liturgie in België en Nederland wordt het hoogfeest van de Openbaring van de Heer op de eerste zondag na 1 januari gevierd indien 6 januari op een werkdag valt. In veel Zuid-Europese landen is Driekoningen een vrije dag en wordt Driekoningen op de dag zelf gevierd. De Openbaring van de Heer is het eerste van drie feesten, samen met de doop van de Heer en de opdracht van de Heer in de tempel (2 februari), die thuishoren in de kerstcyclus, de tijd van Jezus' kindertijd en jonge jaren.

De zogenaamde relikwieën van de Drie Koningen worden in een reliekschrijn bewaard in de dom van Keulen.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Als ik een tovenaar was

Als ik een tovenaar was

http://oi59.tinypic.com/2dty8gj.jpg

Als ik een tovenaar was toverde ik jou
duizend sterren,
een grote, witte maan
en gouden krullen rond je naam.
 
Als ik een tovenaar was,
toverde ik jou duizend wensen
een prachtig wit paleis,
en rozen op het ijs.
 
Helaas, ik ben geen tovenaar,
ik wil er ook geen zijn
ik geef je nu een dikke zoen
en wens je een gelukkig nieuwjaar !!!


» Reageer (0)
01-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooie dagen

Mooie dagen

https://www.mupload.nl/img/p7i4eiucfe.jpg

Dat het nieuwe jaar
Rijk mag zijn aan
Mooie dagen,
En veel liefde, voorspoed
En geluk mag dragen.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik heb een wens voor iedereen

Ik heb een wens voor iedereen

https://www.mupload.nl/img/wf3fqpbd7ynv.jpg

Ik heb een wens voor iedereen
Een gelukkig nieuw jaar met lieve mensen om je heen
Mensen die van je houden om wie je bent,
Mensen in wie je een stukje van jezelf herkent.
Laat merken dat je om hen geeft,
Dat je samen met hen iets moois beleeft
Dan is je leven pas een feest.
Veel geluk, liefde en een goede gezondheid voor 2018!


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij was het nieuwe jaar

Hij was het nieuwe jaar

http://oi63.tinypic.com/33oqix1.jpg

een man komt bij de dokter
en zegt ik voel mij vreselijk naar
ik weet dat ik sterven moet
want ik ben het oude jaar
de dokter zegt ach beste man
daarom toch niet getreurd
het afgelopen jaar
was echt niet mooi gekleurd
U heeft gelijk sprak de oude man
het jaar dat vloog voorbij
maar er was veel ellende
en dat maakt mij niet blij
de oude man kwam thuis
en zijn eind was daar
werd door een jongen bijgestaan
hij was het nieuwe jaar


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vaarwel mijn vriend

Vaarwel mijn vriend

http://oi68.tinypic.com/35bim9s.jpg

Vaarwel mijn vriend.
ik heb je stil vannacht
een bloempje gebracht
ik zei droef vaarwel
en heb je zalig toegedekt
wat gebeurd is, is voorbij
Jij hebt mijn dagen gekleurd
ik mocht je leven elk moment
je dagen zijn uitgeteld
vadertje tijd heeft je geveld
jij gaf je tot de laatste dag
je stierf met vuurwerk en gelach
vaarwel mijn vriend het ga je goed
afwachten hoe je zoon het doet


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De klok tikt de minuten weg

De klok tikt de minuten weg

http://oi65.tinypic.com/2mwgnc6.jpg

De klok tikt de minuten weg
voor het nieuwe jaar  begint
een nieuwe periode
kan een aanvang nemen
 
het oude jaar blijft achter
maakt deel uit van het verleden
de herinnering gaat mee
kan men ons niet meer ontnemen
 
we beginnen aan het nieuwe boek
schrijven de bladzijden vol
met mooie momenten
maar ook met tegenslagen
 
een unieke bibliotheek
met voor iedereen een plek
om z'n boeken op te slaan
zoveel het maar kan dragen
 
een schat aan levenservaring
het meest kostbare
dat een mens kan bezitten
om voor altijd op te slaan
 
het mooiste boek
dat je achter kunt laten
een geschenk aan allen die nog komen
dat mag nooit verloren gaan


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De uren vliegen voorbij

De uren vliegen voorbij

https://www.mupload.nl/img/9h1yqq0.jpg

De uren vliegen voorbij
Een jaar is verdwenen
We wensen elkaar
Een gelukkig nieuwjaar


» Reageer (0)
31-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle sterretjes rijgen aan elkaar

Alle sterretjes rijgen aan elkaar

https://www.mupload.nl/img/51nqr8485wnd.jpg

Alle sterretjes rijgen aan elkaar
Speciaal voor ‘t nieuwe jaar
Allen fonkelen ze zeer blij
Eentje lacht knipogend naar mij
Een sterretje met een wens voor jou
Een spetterend en voorspoedig 2018!


» Reageer (0)


Foto

Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto


hobbytop kerst_en_nieuwjaar


Lieve bezoekers
vind U mijn blog goed
dan kun je hier stemmen
door op de button te
drukken...Dank U

Foto


bestblogs kerst_en_nieuwjaar

Lieve bezoekers
vind U mijn blog goed
dan kun je hier stemmen
door op de button te
drukken...Dank U


Foto

Foto

Archief per maand
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 09-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 08-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!