De naam Gellert kom je nogal vaak tegen in Budapest. Gellert was namelijk een bisschop, die de Magyaren trachtte te bekeren, doch deze waren daarvan niet gediend. Volgens de sage werd de missionaris door de heidenen in een spijkervat gestopt en van de top van de berg de Donau ingegooid. Op de plek waar hij werd gemarteld staat een bronzen standbeeld ter nagedachtenis aan deze man.
De zuilenrij in een halve boog en de uit de bergwand ontspringende bron, die onder het beeld tot een waterval wordt, accentueren de schoonheid van dit beeld.
Vlak bij dit beeld tref je op de top het bevrijdingsmonument aan, dat na de Tweede Wereldoorlog onder de Russische overheersing van Hongarije werd opgericht. Op de foto hieronder, genomen tijdens een regenachtige dag, is nog net de Russische soldaat te zien aan de voet van het monument. Deze is echter thans niet meer aanwezig en na de omwenteling in 1989 verplaatst naar het beeldenpark achter het Heldenplein. De vrouwelijke figuur houdt een palmtak omhoog, daarmee de vrijheid symboliserend.
In Pest ligt het meest attractieve plein van Budapest. Reeds van ver is de 36 meter hoge zuil van het Millennium-monument te zien, waarop aartsengel Gabriël de Heilige Kroon en het Apostolische Dubbelkruis vasthoudt. Aan weerszijden van de zuil liggen colonnades (zie hieronder) in de vorm van een halve boog. Tussen de zuilen staan de groten uit de Hongaarse geschiedenis. De hoekstenen zijn versierd met symbolische beeldengroepen, die o.a. werk, welvaart, kennis, glorie en vrede uitbeelden. Het voetstuk wordt omgeven door zeven Magyarstamhoofden, gezeten op paarden.
Het plein is in 1896 ter gelegenheid van de viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije aangelegd als het symbool van het 19e eeuwse Hongaarse nationalisme. Tijdens de Russische overheersing werd dit plein vaak bevolkt door wel een half miljoen mensen, die hun steun betuigden aan het communisme.
Personen, die in de historie van Hongarije een belangrijke rol hebben gespeeld, hebben eeuwige roem vergaard doordat hun beeld is opgenomen in de colonnades aan weerszijden van het Millennium-monument.
Het Vissersbastion heeft zijn naam te danken aan het plein, waar vroeger een vismarkt werd gehouden. Het bijzondere bouwwerk is gebouwd ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van Hongarije tussen 1901 en 1903. Zeven torens symboliseren de zeven Magyaarse stammen uit het verleden. Via gangetjes zijn de torens te bereiken. Door de vele poortjes heeft men een prachtig uitzicht op de omgeving en de Donau. Op het pleintje staat het ruiterstandbeeld van Stefan I, de eerste koning, die regeerde van 1001-1038.
Via trappen en onderdoorgangen kun je het Vissersbastion in zijn totaliteit bekijken. De open vensters bieden je telkens een andere aanblik van de omgeving.
Op het plein treffen we straatmuzikanten aan, die echter geen vergunning hebben van de stad en daarom extra op hun hoede zijn voor controleurs. Deze man bespeelde een bijzonder instrument en was daarin erg vaardig.
Ook deze straatmuzikant trok onze aandacht doordat hij een piepklein orgeltje bespeelde. Vlak na het nemen van deze foto kwan de vorige muzikant naar hem toe en verdwenen zij schielijk in de menigte van toeristen.
Op de burchtheuvel vind je in deze wijk ook de Matthiaskerk (Matyas templom). Het was eerst een 13e eeuwse kerk, maar na de verovering door de Turken werd het een moskee. Na grondige verbouwingen werd het later opnieuw een kerk, maar pas in de 19e eeuw kreeg deze katholieke kerk haar huidige naam Matthiaskerk, zo genoemd naar de voormalige koning. Het is wel de meest bezienswaardige kerk van Budapest en herbergt ook een museum met kerkschatten. Ook de straten in de burchtwijk zijn een wandeling waard.