xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Korte Historie.
Het initiatief tot een Rooms Katholieke Ziekenverpleging wordt genomen door deken W.F.A. Elsen en pastoor M. Glaudemans. Het vinden van verplegend personeel heeft wat meer voeten in de aarde, maar Elsen slaagt er in zes zusters van de Tilburgse Congregatie der Zusters van Liefde van O.L.V. Moeder van Bramhartigheid te strikken en op 28 januari 1898 gaat de Instelling van Weldadigheid onder den naam van Onze Lieve Vrouwe Behoudenis der Kranken, zoals het RKZ officieel heet, van start.
Vier jaar later besluit het bestuur van de Rooms Katholieke Ziekenverpleging met algemene stemmen een bouwplan van een pand voor betalende patiënten, lijdende aan tijphus, wondroos en kroep aan te nemen.
De nieuwe ziekenhuisafdeling dreigt in 1916 alweer plaats te moeten maken. Eerst denkt men dit op te lossen door nieuwbouw te plegen op de oude locatie.
Pastoor Eppink is het daarmee niet eens. Hij vindt het beter om in Helpman in het zuiden van de stad een geheel nieuw ziekenhuis te bouwen. Daar op de Hondsrug is volgens hem goedkoop te bouwen omdat geen fundering nodig is en het is met de tram maar tien minuten vanaf de Grote Markt..
De officiële opening van dit nieuwe ziekenhuis vindt plaats in 1925.
Foto: Het Rooms Katholiek Ziekenhuis in de wijk Helpman.
Het centrale deel van de voorgevel heeft een monumentaal karakter met een natuursteenomlijsting bij de ingang en twee koperen glas-in-lood lampen in Art Déco-stijl.
|