In het hoekhuis aan de ingang van het Begijnhof stond sedert de jaren 1800 een officiële balans opgesteld. In de volksmond werd ze de “Waeg” genoemd. De maandag (maandagmarkt) werden er stullen boter gewogen. Blijkbaar was het bestaande dat er gefraudeerd werd met de boter en er stenen in gestopt werden om ze te verzwaren. Tevens werd er soms Margarine in gemengd. In de “Stadswaag” werd met een “Weegschaele” alles afgewogen.
Deze waag heeft niets te zien met de stadswaag aan het St Michielsplein - Rijselsestraat.
Daarna werden er in de opvolgende tientallen jaren diverse handelszaken in ondergebracht.
Momenteel is er het “Infopunt Begijnhof” van stad Kortrijk.
(Bronnen : Turbo - Van Hoonacker - FB)
Boven : Een van de eerste handelszaken, waarschijnlijk een kruidenierszaak van Alsberghe-Geers. In het deurgat Valerie Geers , echtgenote van Felix Alsberghe, met hond. Let op het linkse meisje, duidelijk sjofeler gekleed dan de anderen en met klompen aan. De woning droeg toen nog het huisnummer 4.
Boven : Kruidenierswinkel “In de balance” bij Allyns. In 1970 was er de antiekwinkel van Herpens. In de opvolgende jaren waren er diverse middenstanders in gevestigd.
Boven : De woning vandaag, het infopunt van het Begijnhof.
Boven : Bericht uit een oude krant over fraude met boter welke gecontroleerd werd in de Kortrijkse waag.
Onder : Rechtover beschreven woning was een hoekherberg “Den Boterstul” genoemd, waar volgens een oude reclamefolder zangavonden werden georganiseerd “Met den beroemden luidspreker Polyphar”. Later werd het de herberg 't Begijntje en nu een kapperszaak.
|