We passeren er regelmatig, maar wie blijft eens stil staan aan de brughoofden van de Leiebrug ? Bij de vier stoere arduinen sierblokken vervaardigd door een Kortrijks beeldhouwer.
Na de vernietiging van de oude Leiebrug in de tweede WO, werd in 1948 de nieuwe brug gelegd. De beeldhouwer Marcel Vandemeulebroucke werd aangesteld om vier arduinen monumenten te vervaardigen om de brug op de vier hoeken te sieren. Deze werden gekapt in het schrijnwerkatelier van zijn broer Georges gelegen aan de Stationstraat. De brug was klaar op 17.05.1949 en is nog altijd in de originele toestand.
Marcel Vandemeulebroucke was een beeldhouwer en restaurateur (1909-1992) welke veel heiligenbeelden sneed en ook meewerkte aan de restauratie van het stadhuis van Oudenaarde, de basiliek van Tongeren en de Romboutstoren in Mechelen.
Bronnen : Turbo - © Werner Vandemeulebroucke - © Waterwegen en Zeekanaal.
Boven : 1949 – Leiebrug gezien vanuit de Leiestraat, achteraan de Budastraat. Links achter de Reepkaai en rechts achter de Broelkaai. De woning op de hoek van de Broelkaai was nog niet heropgebouwd. De vier arduinen sierelementen zijn ingekleurd. Let op de tramsporen over de brug en de dame links met de “kindervoiture”.
Onder : Ingekleurd de arduinen sierblokken. De brugmuren zijn nog niet ingekleed met arduin.
Onder : Links beeldhouwer Marcel Vandemeulebroucke, op de achtergrond zijn broer Werner. Foto genomen in het atelier in de Stationstraat. Rechts, Marcel aan het werk.
Onder : Wapenschild Textiel (?) bemerk een “schietspoel” en wapenschild van West-Vlaanderen. De schilden rusten aan beide zijden op een “morgenster aan ketting”, ook soms goedendag genoemd.
Onder : Wapenschild de Vlaamse Leeuw en wapenschild van Kortrijk.
|