De Rijselsestraat was de duurste en breedste straat van Kortrijk. De statige huizen droegen geen nummer, maar een naam. Een van de markantste woningen is het nummer 20. Dit huis met bakstenen trapgevel is met muurankers '1573' gedateerd, waarmee het een van de oudste woonhuizen in de Kortrijkse binnenstad is. Het huidige uitzicht dateert echter grotendeels uit 1889. Het gebouw is beschermd sinds 15 oktober 2003. Minister Jules Vanden Peereboom werd in 1843 in dit huis geboren. De bakstenen gevel werd toen grotendeels herbouwd. In de boogvelden van de ramen werden gebeeldhouwde reliëfs met rolwerk en allegorische voorstellingen aangebracht. De interieuraankleding uit de late 19de eeuw illustreert de sociale positie van de bouwheer. De vloer en muren van de hal zijn met marmer bekleed en in verschillende kamers bevinden zich beschilderde plafonds en marmeren schouwen.
(Bronnen – Turbo – Alberic Goethals – BB)
Links : Het linker gebouw betreft de École Industriëlle, dan het St Michielsplein en de woning nr. 20. Waarschijnlijk de voorbereiding op een marktdag, de pluimvee en konijnenmarkt gebeurde er toen.
Rechts : De woning nr. 20 , aan de huifkar is de ingang van de Papenstraat, achteraan de Grote Markt. Rechts aan de gevel uithangbord van het huis De Beer, een logeerhuis uitgebaat door Destoop.
Drukke maandag-marktdagen in de Rijselsestraat.
Links : Heilig Haarprocessie 1897, dergelijke optochten waren zeer geliefd en brachten veel volk op de been. De relikwie van het Heilig Haar van Christus werd van eind zeventiende tot eind achttiende eeuw jaarlijks in processie rondgedragen om de gevaren die de Kortrijkse gemeenschap bedreigden (zoals slechte oogsten, epidemieën en oorlogen) af te weren. Op initiatief van onder meer Guido Gezelle ging de Heilig Haarprocessie vanaf 1896 opnieuw elk jaar uit, tot in de jaren 1960.
Rechts : De Guldensporenfeesten van 1903 waren een geweldig schouwspel met kleurrijke wagens en kostuums. Ongeveer 1.500 figuranten liepen mee, onder wie een 300-tal ruiters te paard. Honderd ossen trokken de praalwagens voort. Het aantal toeschouwers werd geschat op 60.000.
Terug een marktdag, op beide foto’s komen prachtige koetsen voor.
Boven : Op de hoek links de “Ecole Industrielle” later overgebracht naar de St Janslaan, de Nijverheidsschool. In 1904 werd er op die grond een nieuw gebouw opgetrokken bestemd als stadswaag. Gezien het kantoor van de ruimdienst er eveneens was, noemde met dit gebouw het “Strontkasteel”.
Onderaan, optocht Circus Fernando op 2 juli 1882. Van aan de woning nr. 20 het hoekhuis Van de Peereboom , het huis van de gezusters Van Becelaere , en het huis Viérin Parapluies Foto’s genomen door Goethals Albéric vanop zijn balkon er rechtover aan het nummer 37.
|