KVE is de personeelsvereniging van Electrabel.
Links
  • Wensen van onze leden
  • Privacy nota
  • KVE Maandkalender

    Inhoud blog
  • Wensen van Gerda Claessen
  • Kerst en Nieuwjaarswensen van onze leden uit eigen werk
  • 06/09/2020 Bretagne
  • 06/12/2019 Praatcafé: Tafelversiering voor Kerstmis
  • 20/11/2019 Lezing : Seksualiteit bij ouderen
  • 09/11/2019 Wandeling in de Schorre
  • 24/10/2019 Wintercyclus: De Europese Unie door prof.H.Vos
  • 08 tot 11/10/2019 Midweek Beek
  • 08 tot 12/09/2019 Reis naar Picardië
  • 05/09/2019 Zomer van 50plus: The Sixties
  • 27/08/2019 Blindengeleide honden en kasteel Loppem
  • 23/08/2019 Wat met honing ?
  • 23/06/2019 tot 30/06 Reis naar Dordogne
  • 04/06/2019 Daguitstap: Zeeland en Neeltje Jans
  • 16/05/2019 : Ontmoetingsdag 2019
  • 06/04/2019 Sport & ontspanning: Wandeling Brabantse Wal
  • 05/04/2019 Praatcafé: Tafelversiering maken
  • 23/03/2019 Geleid bezoek: Carolus-Borromeus en kantkamer
  • 13/12/2018 Erfenissen & Successieplanning
  • 07/12/2018 Praatcafé: zelf kerstversiering maken
  • 9/10/2018 Wandelmidweek
  • 19/09/2018 Citytrip Hamburg
  • 29/08/2018 Met Kris op de fiets
  • 21/08/2018 Mechelen: Hof van Busleyden en Begijnhof
  • 10/07/2018 Daguitstap Leiden (NL)
  • 26/06/2018 Zomerwandeling De Trappisten
  • 03/06/2018: Achtdaagse zomerreis naar de Charente Maritime

  • Archief
  • Alle berichten


    KVE 50+ VZW is een afdeling van KVE
    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01/12/2012 Kerstreis Koblenz - Königswinter - Bonn en Arweiler

    Kerstreis Koblenz - Bonn - Königswinter - Ahrweiler

    Jammer dat het deze keer niet gesneeuwd had maar gelukkig bleef het droog zodat we volop konden genieten van deze kerstreis.

    Koblenz was onze eerste halteplaats. Hier hebben we ruimschoots tijd uitgetrokken om de stadskern te bezoeken en uiteraard de kerstmarkt. In het “Altes Brauhaus” konden we genieten van een pittige lunch. ’s Avonds konden we kennis maken met ons prachtig Hotel Rheinhotel Loreley met mooie kamers. Helaas voor enkelen die een zeer koude kamer aantroffen. Maar niet getreurd want een lekker avondmaal in de schitterende Keizerszaal maakte alles goed.

    Na een uitgebreid ontbijt bezochten we de stad Bonn, voormalige hoofdstad van Duitsland.

    Ook hier troffen we een prachtige kerstmarkt aan. Het stadsbezoek liep langs de Sterntor, het Rathaus, Alter Zoll, Koblenzer Tor, langs de Rhein, de universiteitsgebouwen, het Munster, en nog veel meer. Natuurlijk kon het Beethovenhuis niet ontbreken. Hier werd Beethoven in december 1770 geboren. Het bezit de grootste Beethoven-collectie ter wereld. Als afsluiter werden we vergast op een experimentele visuele interpretatie van Beethovens werk met driedimensionale  abstracte figuren.

    Daarna reisden we met een speciaal bergtreintje naar Schloss Drachenburg in Königswinter. Dit bijzondere kasteel, dat doet denken aan het kasteel van Doornroosje, was ingericht als een kerstmarkt. Na de afdaling konden we naar het hotel op wandelafstand.

    Volgende morgen na het ontbijt eerst de koffers inladen en dan via het mooie stadje Linz naar het middeleeuws stadje Ahrweiler. Tijdens het bezoek wandelden we via de Oude Marktplatz, de St Laurentiuskirche en de gotische Weisser Turm.

     

    Met een uitgebreide koffietafel in Gasthof Delicia in Riemst sloten we deze 3-daagse af.

     

    Romain


    Dag 1,  Aankomst in Koblenz





































    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Rheinhotel Loreley waar we ons drie dagen hebben laten verwennen.








    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Dag 2, Bezoek aan de kerstmarkt in Bonn.















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Met de tandradbaan naar Schloss Drachenburg in Königswinter.





















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Dag 3, bezoek aan het stadje Ahrweiler





















    27-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27/11/2012 In Gods Naam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Gods Naam 

     

    We kennen intussen deze welbespraakte journaliste. Het verraste ons dus niet dat zij met een waterval van verhalen ons begeesterde en ons ook nog 3 minuten in extase bracht. De beleving tijdens haar verhaal (‘shaken’) kende geen grenzen en menige lachspier werd hierdoor op de proef gesteld.

     

    In het gezelschap van Vlamingen die een radicale levenskeuze maken, leeft Annemie Struyf wekenlang in kloosters, tempels en ashrams.

    In Gent bezocht zij een centrum waar bekeerlingen tot de Islam bijeenkomen. Daar kwam heel wat geheimdoenerij bij te pas zodat zij bij bepaalde bijeenkomsten niet mocht aanwezig zijn. Ze had daar geen goed gevoel bij. Opmerkelijk is ook dat zij vertelde dat er gemiddeld 3 Vlaamse meisjes per dag zich bekeren tot de Islam. Meestal om een moslimman (zonder papieren) te ontmoeten en onmiddellijk te trouwen !

    In Japan bezoekt Annemie de jonge bedelmonnik Jan. In de extreem ascetische traditie van het Japanse zenboeddhisme zoekt Jan een antwoord op zijn levensvragen. In het klooster van Brecht leeft Annemie een tijdje mee met de Trappistinen, achter slot en grendel. Nooit eerder heeft een cameraploeg de toestemming gekregen de stilte binnen het slotklooster te verbreken.

    Cathy is een succesvolle zakenvrouw die alles achterlaat om in Bali een nieuw leven te beginnen. Samen met Annemie vertrekt ze naar de ashram van haar goeroe. Daar wordt ze geconfronteerd met een bevreemdende, bizarre wereld.

    In Godsnaam bezocht zij monniken en nonnen, goeroes en genezers, fundamentalisten en charlatans, wijzen en heiligen. Het is het resultaat van een onthutsende zoektocht in de wereld van overtuigde christenen, moslims, joden, boeddhisten en hindoes.

     

    Romain










    15-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12/11/2012 Bezoek aan het Tropisch Instituut


     Bezoek aan het Tropisch Instituut te Antwerpen

    Ik had het genoegen om de plaats van Romain te mogen innemen bij deze schitterende rondleiding in de karakteristieke art-decogebouwen van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde te Antwerpen.
    We kregen eerst een zeer boeiende en uitgebreide uiteenzetting door mevrouw Els Autrique op de campus Rochus in het voormalig klooster van de zusters Capucinessen.
    Na een rondleiding in het klooster staken we over richting Tropisch Instituut.
    Het was gewoonweg schitterend, we genoten van de architectuur, kregen de geschiedenis mee en konden ook een kijkje nemen in de bibliotheek en de aangelegde tuinen.
    Het TIG is een van de belangrijkste instellingen ter wereld voor onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Je kan er reisadvies krijgen en vaccinaties (inentingen) voor verre bestemmingen.
    In 1906 richtte Leopold II de ‘School voor Tropenziekte’ op die gevestigd was in een villa in Brussel  om dokters en verpleegkundigen te vormen voor de Vrijstaat Congo.
    In 1933 smolt de School, intussen Belgisch bezit geworden, samen met de ‘Kliniek Leopold II voor Tropenziekte’ en verhuisde naar de prachtige gebouwen in Antwerpen, ons aller bekend maar ook wereldwijd geroemd.
    In 2006 vierde ze haar 100-jarig  bestaan. Antwerpen mag fier zijn om over zulke vermaarde monumenten te mogen beschikken. Wij genoten ten volle met z’n allen van deze culturele en architecturale activiteit.  

    Mia Pincket



























    29-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29/10/2012 Wintercyclus"Verhaal van een Bergbeklimmer"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verhaal van een Bergbeklimmer “Wim Smets”

     

    We waren met veel om te komen luisteren naar het verhaal van Wim Smets, pas terug van de beklimming van de Manaslu (8.163m.) in Nepal

    Wim vertelde ons over wat er allemaal komt bij kijken,  vooraleer je kan starten aan een expeditie om een 8.000-der te overwinnen.

    De kledij is van groot belang: dons en isolerende stoffen zijn onmisbaar : een onbedekte vinger bevriest bij -40° C. op een halve minuut!

    Ook voldoende water is essentieel. De voeding is ook belangrijk, omdat je op grote hoogte zo’n 6.000 calorieën per dag verliest. Je  hebt dan  minder calorieën over voor de vertering van je voeding. Wim gebruikt een product voor bodybuilders, opgelost in water en melkpoeder : één liter daarvan bevat 1.500 calorieën!

    Zeker zo belangrijk als voeding en kledij is de mentale weerbaarheid. Je moet ook een flinke portie geduld kunnen opbrengen, want dikwijls is het lang wachten in het kamp tot de weersomstandigheden voor het klimmen goed genoeg geworden zijn.

    Ook de techniek om met al het materiaal goed overweg te kunnen is van levensbelang op die grote en extreem koude hoogte. Zo moet je op stijgijzers kunnen stappen als op je eigen schoenen, en moet je je steeds goed en op de juiste wijze aan de touwen vastmaken.

    Eens boven op de top, geeft dat een geweldige kick! Je mag daar echter maar heel kort van genieten, want daarna komt het moeilijkste gedeelte, en dat is de afdaling. Vermoeidheid en concentratieverlies door het gebrek aan zuurstof doen je soms de foute beslissingen nemen.

     

    Daarna schetste Wim ons het verloop van de beklimmingen die hij al op zijn palmares had staan. De mooiste , maar ook de moeilijkste was voor hem de beklimming van de Mount Everest. Op 8.800 m. heb je daar de “Hilary step”, de hoogte van een ladder, maar verdomd

    gevaarlijk.

    Bij zijn recentste overwinning, de beklimming van de Manaslu in Nepal, had Wim het vooral over de pech die hij persoonlijk had door zijn enkel te kwetsen, wat later gebroken bleek. Ook bij het tragische voorval met de lawine, waarbij een andere ploeg 12 mensen verloor, benadrukte hij nogmaals dat het wachten op de juiste weersomstandigheden van levensbelang is.

     

    Voor  april- mei 2013 staat de beklimming van de Makalu (8481 m.) op zijn programma, en in juni, juli, augustus 2014 wil hij de K2 doen.

     

    We genoten van zijn klare taal, en zijn begeestering voor zijn sport!

     

    L.V.S.

     

    Voor de foto’s klik op onderstaande link.

      

    http://www.eerstebelgopk2.be/?page_id=1004&lang=nl







     


    24-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24/10/2012 Bezoek a/h Eugeen van Mieghem museum

    Bezoek aan het Eugeen Van Mieghem Museum.

     

    We hadden het voorrecht dat Erwin Joos, conservator, zelf ons als geestheer heeft ontvangen.

    Als voorgerecht kregen we een bijzonder boeiende video/film te zien over het leven van Van Mieghem.

    We kregen dan een rondgang door het weelderig ontworpen stadpaleis. Dit paleis ontworpen in 1896 door architect Hertogs en decorateur Verbuecken gaf na de Wereldoorlog II onderdak aan het vermaarde museum La Rade (** Michelin).

    De bovenzaal werd prachtig versierd met schilderijen op leder dat op de wanden werd gekleefd. Ongelooflijk mooi is het ‘Fin de siècle decor’. Een echte parel in Antwerpen. Een reactie van een geboeide deelnemer was: wij gaan altijd ver in het buitenland zoeken naar prachtige dingen maar dit is niet te evenaren.

    Daarna werd het beschermde huis aangekocht door de Koninklijke Belgische Redersvereniging die het gelijkvloers ter beschikking heeft gesteld van dit museum. Er hangen meer dan 150 tekeningen, pastels en schilderijen van Van Mieghem.

    Van Mieghem schilderde het leven zoals hij het zag: de rijke dames in de cafés op de De Keyserlei, de dokwerkers onder de hangars en op de kaaien, de straatboefjes op het Eilandje. Hij werd ook getroffen door de vele landverhuizers die hij in de stad zag. Met dit thema wordt dan ook de link gelegd naar het Red Star Line museum dat in 2013 de deuren opent.

     

    Zeer interessant bezoek. De deelnemers waren zeer tevreden. Wij dus ook.

     

    Romain






    16-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16/10/2012 Wandelmidweek Drenthe


    Wandelmidweek 2012 te Zorgvlied - Drenthe Nederland

    dinsdag 16-10:

    Onder een bewolkte hemel met de nodige regenbuien vertrokken we omstreeks 8 u. voor een trip van 270 km naar Zorgvlied - provincie Drenthe in Nederland. Alhoewel het gedurende de ganse rit regende ging het rijden tamelijk vlot zodat we omstreeks 11.15 u. bij onze "Villa" aankwamen. Hier kregen we om terug op krachten te komen een koffie met krentenbrood aangeboden door het huis. Na alleman begroet en ‘allevrouw’ gekust te hebben mochten we naar aloude traditie de sleutel voor onze kamer kiezen uit een mandje. Nu konden we beginnen onze koffers uit te laden en de kamer te keuren. Zoals steeds nette en voldoende grote kamers met genoeg bergruimte. Om 12.30 u. waren de 42 deelnemers paraat voor het eerste middagmaal; een lekkere broodmaaltijd. Eerst werden we allen begroet door Hugo die met zijn ‘ploeg’ weer alles in de puntjes had voorbereid. Hij stelde ons dan de uitbater Johan voor die met zijn familie ervoor zorgden dat we niets te kort kwamen. Hij had zelfs ook enkele wandelingen voor ons voorbereid. Tijdens het eten had het regenen opgehouden en deed de zon een schuchtere poging om de wolken te verdringen. Om 14 u. vertrokken we dan voor een eerste forse namiddagwandeling van 8 km. Voor de meeste onder ons was het een prettige terugkeer in, en voor de anderen een openbarende kennismaking met het Drentse landschap. Om het voor de eerste opwarmingswandeling niet te moeilijk te maken werd er al eens voor een binnenwegeltje door een aardappelveld gekozen. Meteen waren onze wandelschoenen ingelopen en één kg zwaarder. En de regen is weggebleven!! Bij aankomst aan het hotel werden we terug opgewarmd met een Obstler of een citroenjenever à la Roos. Na een verfrissende douche en een lekkere pint werden we om 19 u. aan tafel verwacht voor het driegangendiner. Met steeds keuze tussen vlees of vis was het alle dagen lekker tafelen. Na het eten was het tijd voor ontspanning: wat cocoonen voor de ‘open haard’, de laatste nieuwtjes delen (en dat zijn er wat!), enz.

    woensdag 17-10:

    Vandaag trokken we op verkenningstocht door het Nationaal Park: het"Drents-Friesche Wold". Langs de grens tussen Drenthe en Friesland wandelden we o.a. door het "Wapserveld" en het "Doldersummerveld". De namen alleen al zijn schilderachtig. Landschappen te vergelijken met onze Kalmthoutse Heide en de Hoge Venen. Dank zij het vochtige en zachte weer waren er honderden paddenstoelen te bewonderen in alle maten en gewichten. Onze fotografen lagen enkele malen op hun buik om de mooiste kiekjes te maken. André gaf hierbij ook wat uitleg zodat we weeral wat bijleerden over de mini wonderen in de natuur. Op een heide horen schapen thuis en die doken ook overal op.

    In de voormiddag trokken ook 4 mannen op fiets-pad met gehuurde elektrische fietsen. Dit viel zo goed mee zodat ze 60 km op de teller zetten.

    ‘s Namiddags trokken één man (Paul) en negen vrouwen met twee auto’s (Paul en Roos)de grens over naar Oosterwolde in Friesland. In dit stadje kon men naar hartenlust shoppen enz. Dit alles onder herder Paul’s strenge blik die er voor zorgde dat zijn schaapjes mooi samen bleven.

    Na het diner stond de beruchte jaarlijkse quiz op het programma. Luce en Willy zorgden weer voor een avondje plezier. De behaalde punten lagen zeer dicht bijeen zodat onze voorzitter Hugo besliste om iedereen een prijs te bezorgen: een ’tournee generale’. Tot in de late (of vroege?) uurtjes werd er nog nagekaart over de uitslag.

    donderdag 18-10:

    Tijd voor onze jaarlijkse ’schoolreis’. Met chauffeur Joop aan het roer vertrokken we onder een druilerige regen naar het uiterste noorden van Groningen: Pieterburen. Joop verkoos om de autosnelweg links te laten liggen om ons zo via smalle provinciebaantjes meer te laten zien van het prachtige Friesland. Onmetelijke groene weilanden, enorme hoeves, kleine woonhuizen met zeer verzorgde tuintjes ervoor. Dit alles met de deskundige en humoristische uitleg van Joop. De rit van 100 km was zo voorbij. In de zeehondencrèche Lenie ‘t Hart was iedereen gecharmeerd door de treurig kijkende zeehondjes. We kwamen in een documentaire film alles te weten over deze dieren, ook dat het wilde dieren zijn en flink kunnen bijten.

    Terug de bus op voor een rit door drie provincies Groningen, Friesland en Overijssel.

    De bestemming Giethoorn is gekend als het 'Hollands Venetië. Het dorp telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Een Mekka voor onze fotografen. Na een boottocht van een uurtje kregen we nog voldoende tijd om wat souvenirtjes aan te schaffen. Anderen hielden eraan om de lokale biertjes zoals Duvel, Leffe e.d. te proeven. Op de terugweg nog een klein ommetje langs Borger - Drenthe om de grootste Hunebedden van Nederland te bewonderen. Het was weer een prachtige, leerzame dag met enkel regen als we in de bus zaten.

    vrijdag 19-10:

    ‘Mooie liedjes duren niet lang’ is een oud gezegde en maar al te waar. De voorbije dagen waren voorbij gevlogen. Het was tijd om de kamers leeg te maken. Alles terug in de auto gestouwd om te 10 u. te vertrekken voor een laatste wandeling. Nu was de zon reeds vroeg van de partij zodat in het bos de zonnestralen door de nevel priemden. Weer een dankbaar onderwerp voor de fotografen. We zijn benieuwd naar de resultaten. Na het driegangenmenu mét frietjes kwam onze gastheer met zijn crew afscheid nemen en hoopte ons volgend jaar weer te zien. Na een dankwoord van Hugo aan Johan en alle deelnemers kon de terugreis aangevat worden. Deze ging niet zo vlot. Van de ene naar de andere file rond de steden. Miss TomTom moest de aankomsttijd bijstellen van 17.20 u. naar 18.30 u.

    Eind goed, al goed

    Een dikke proficiat aan allen die van deze wandelmidweek weer een succes gemaakt hebben. Hartelijk dank.

    Gunther




























    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    .







































    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    .







































    12-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12/10/2012 Havenrondvaart FairTrade

    Havenrondvaart  FairTrade

     

    8.30u, de Napoleonkaai aan het Willemdok.

    De eerste passagiers, ontvangen door een vriendelijke gastvrouw, scheepten zich in aan boord van de “Festina Lente” en gingen op zoek naar de beste plaatsjes voor een veelbelovende havenrondvaart.

    Stipt op tijd werden de trossen gelost en zwaaiden we, in de schaduw van het MAS, even later het Kattendijkdok binnen. Alleszins hadden we van hieruit een prachtig zicht op het vernieuwde “Eilandje”.

    Na een snelcursus “zeevaarttermen”, gegeven door onze trouwens voortreffelijke gids, praatten we niet meer over “links “en “rechts” maar zoals het hoort op een schip over “bakboord” en “stuurboord”. Wat uitleg over de kaainummers en we konden ons perfect oriënteren.

    We passeerden het Houtdok met het daarin afgemeerde kerkschip.

    Het kerkschip is in de week vooral een ontmoetingsplaats voor al wie zich in de haven bevindt of werkt, havenpersoneel, dokwerkers, chauffeurs, bureelmensen, zeelieden, binnenschippers, kortom een bonte mengeling van mensen die hun brood in de haven verdienen. Er is een kantine en een grote zaal ter beschikking.

    Na de Oosterweel- en Wilmarsdonkbrug voeren we in het Leopolddok. Hier, en in het verderop gelegen Hansadok zijn verdiepingswerken gepland die nodig zijn voor enkele nieuwe tankterminalprojecten voor de overslag en opslag van petroleumproducten en de bouw van een ecologische zinkterminal.

    Vanuit het Hansadok hadden we een mooi zicht op de petroleumraffinaderijen en de droogdokken. We voelden ons “klein” bij de aanblik van de mastodonten, ter plaatse gebracht en aangemeerd met hulp van krachtige sleepboten. Pet af voor die mannen van de “boetjes”!

    Het Kanaaldok B1 heeft aan zijn uitgestrekte lange kaden vele havenconcessies liggen. We voeren langs een lange muur van rijen containers,die tot vijf hoog opgestapeld waren en tot hier gebracht vanuit alle windstreken. De gids vertelde boeiend over het laden en lossen ervan en hoe “nen olifaant” zijn weg vond tot de juiste container. Voorbij de Lillobrug maakten we rechtsomkeer en hadden we zicht op de chemische industrie en de toren van het kerkje van Wilmarsdonk, stille getuige uit het verleden.

    Vanuit de dokken gezien oogt onze haven toch geheel anders, het is alsof je middenin het kloppend hart zit!

    Intussen werd het middag op de “Haast u Langzaam” en dus op naar het buffet voor een, het mag gezegd,  eerlijke en heerlijke fair trade maaltijd met bijhorend dessert.

    Rond 13u lag de Festina Lente weer afgemeerd aan de Napoleonkaai en gingen we van boord, niet zonder een zakje met een assortiment fairtrade produkten.

    Dit was zonder meer voor iedereen een geslaagde “Reis rond de wereld”!

     

    Vic Goelen




















    05-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05/10/2012 Workshop FairTrade

    Workshop Chocolade

     

     

    Deze workshop kwam tot stand op initiatief van de Stad Antwerpen . Daarvoor werd beroep gedaan op OXFAM FAIRTRADE.

    Twee afgevaardigden van OXFAM beladen met de nodige documentatie, reukkoffer, chocolade, voorbeelden van chocolade producten die te koop zijn in de OXFAM winkels.

    Aan de hand van een educatieve PowerPoint werd een duidelijk beeld gegeven over de verschillende fasen van het productieproces van boon tot chocoladereep.

    Ze gingen ook dieper in op de cacao-aroma’s met reukproef en we proefden van de specifieke smaak van verschillende soorten chocolade, van melkchocolade tot 80¨% bittere chocolade.

     

    Fairtradechocolade is écht kindvriendelijk

    Fairtrade legt aan boeren in het Zuiden een strikt verbod op op volgende vormen van kinderarbeid:

    -        Alle vormen van slavernij, zoals het verhandelen van kinderen, lijfeigenschap of gedwongen arbeid.

    -        Alle werk dat de gezondheid, veiligheid of moraal van kinderen aantast.

    Fairtrade Labelling Organisation (FLO Cert) ziet streng toe op de naleving van de fairtradecriteria, en controleert de boeren ter plaatse.
    Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen kinderwerk en kinderarbeid. Vader helpen op het land is in Afrika erg gewoon. In de strijd tegen kinderarbeid gaat het er niet om dit te verbieden. Op die manier dragen kinderen bij aan het inkomen van de familie en leren ze de technieken om cacao te telen. Het gaat erom die vormen van kinderarbeid te bestrijden die de ontwikkeling en het welzijn van kinderen schaden.
    Fairtrade pakt ook de onderliggende oorzaak van kinderarbeid aan: de extreme armoede. Fairtrade betaalt de boeren een onderhandelde prijs voor hun cacao die hen een menswaardig inkomen geeft, en daarbovenop nog een fairtradepremie. Deze premie moeten de boerenorganisaties inzetten voor de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap. Het is dus dankzij deze premie dat zij wegen aanleggen, magazijnen, scholen of ziekenhuizen bouwen…

     

    Romain.
















    20-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20/09/2012 Zomerwandeling Hamme

    Zomerwandeling 3 Goten

     

    De inschrijvingen voor deze wandeling kwamen maar langzaam binnen maar uiteindelijk waren we met 40 wandelaars. Mooi op tijd vertrokken we voor een voormiddagwandeling van 9 km. We volgden een hele tijd de 100 meter brede Beneden-Scheldestroom om vervolgend te wandelen langs de vele visvijvers.

    Ons middagmaal in het Restaurant Driegoten was weer een voltreffer. Rond 14 uur gingen we de andere richting uit en volgden we de Durme. Aan het De Pillicijn monument werd onze traditionele groepsfoto gemaakt. We wandelden langs een zeer grote potpolder in aanbouw om tenslotte door het natuurgebied “den Bunt” te trekken. Een café halfweg was een aangename verrassing. Rond 17 uur bereikten we terug onze vertrekplaats. Weinigen gingen rechtstreeks naar huis.

    Een  toffe groep, prachtige natuur en lekker eten ….. wat kan het toch zalig zijn.

    Hugo 








































    18-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18/09/2012 Hoevehoppen


    Hoevehoppen

     

    Het zou een dagje genieten en ontspannen worden in de West-Vlaamse Scheldestreek, een groene regio voor wandelaars, fietsers en dagjestoeristen.

    Op het programma: 2 boerderijbezoeken en 37 deelnemers.

    De ochtendkoffie dronken we in het oude pompgebouw van Bossuit, dat momenteel onderdak biedt aan de VVV West-Vlaamse Scheldestreek.

    Het dorpje Bossuit is gelegen daar waar het kanaal vanuit Kortrijk uitmondt in de Schelde.

    Het hoger gelegen kanaal werd via het oude pompgebouw voorzien van water. Het gebouw, intussen industriële archeologie, is tevens een infopunt en streekbezoekerscentrum. Van hieruit vertrekken verschillende fiets en wandelroutes.

    De historische Bouvriehoeve, waar edelherten en aquitaine rundvee gefokt worden en ruim de tijd krijgen om op de weide uit te groeien tot slachtbare dieren, bevindt zich midden de vruchtbare velden van de Scheldevallei. Het kweken gebeurt extensief op een diervriendelijke en ecologische wijze.

    De verkoop van het vlees gebeurt op de boerderij zelf wat een economische en sociale meerwaarde met zich brengt. Het is een voorbeeld van duurzame landbouw. We lieten ons alles vertellen over de herten, het rundvee en ook de manier waarop dit bedrijf geleid wordt.

    De boer zoals we hem vroeger kenden, is niet meer, hij is bedrijfsleider geworden.

    Bij een glaasje wijn konden we de hoeveprodukten proeven, een smakelijke ontdekking!

    De lunch, een heuse pick-nick, namen we in open lucht gezeten op zware houten banken. Het boerenleven op z’n best!

    Rond 14u en 3km verder, in St- Denijs, meldden we ons aan bij het “Hof t’Klokhuis”, een rustig gelegen fruitkwekerij met mogelijkheid om aan hoevetoerisme te doen.

    Milieuvriendelijke productiemethodes worden hier aangewend. Eigen fruit wordt ter plaatse geperst en gebotteld. Een bakkersatelier, zelf appelen plukken, het oogsten van honing behoren hier tot de mogelijkheden. Zelfpluk kan, iedere zaterdag en zondag gedurende het plukseizoen.

    Hier ook, zoals op de Bouvriehoeve, een bedrijfsleider die boeiend over het familiebedrijf vertelde. We leerden er hoe de nieuwste technieken in verband met insectenbestrijding en bevruchting toegepast worden in de geïntegreerde fruitteelt.

    Tot slot konden we proeven van de verschillende soorten fruitsappen die er gebotteld worden en kennis maken met het gamma produkten die rechtstreeks aan particulieren te koop worden aangeboden.

    Het werd een geslaagde dagtrip, te horen aan de reacties van de deelnemers.

    Hoevehoppen in een prachtige omgeving, een geslaagde formule!

     

    V. Goelen










































    14-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14/09/2012 Den Derby 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontspannend en plezant no nonsens toneelstuk rond een gekend onderwerp in de Antwerpse voetbalmiddens. Namelijk de rivaliteit tussen twee voetbalclubs Antwerp AC en Beerschot VC.

    Het geheel speelt zich af in de ‘Taverne’ waar Mitta Vandermaet als cafébazin optreed.

    Heel wat hilarische cafegesprekken over de rivaliteit tussen beide clubs laaiden soms hoog op.

    Het toneel werd succesvol aangevuld met zang al of niet via karaoke en ook een vleugje romantiek mocht niet ontbreken.

     

    Plezante avond.


    04-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04/09/2012 Citytrip Tallinn

    Citytrip Tallinn

     

     

    We hadden er maandenlang naar uitgekeken (dixit G. Cox) en di 4 sept was het zover, bij het ochtendgloren waren we onderweg met 41 deelnemers naar Tallinn, doel van onze 4-daagse citytrip.

    In Zaventem verliep de inscheping vlot en na een rustige vlucht  zetten we voet aan grond in de hoofdstad van Estland. We werden er opgewacht door Meriké, onze plaatselijke gids, zoals later zou blijken en zoals wij zeggen: een “toffe madame”.

    Eerst  lunchen en dan al meteen met z’n allen de bus in voor een eerste kennismaking met de “highlights”van Tallinn en onze gids, we stelden al gauw vast dat ze zeer deskundig was en een meer dan behoorlijk mondje Nederlands sprak.

    We verbleven in het “Meriton Grand Hotel”, op wandelafstand van de oude stad en dat heeft zijn voordelen. Vóór het avondeten, te voet de stad in was dan ook een must.

    Op woensdagmorgen zette een flink ontbijt en een stralend zonnetje ons op weg om voluit de oude Hanzestad te verkennen. Langs de “paks Margareeta”, de “dikke Margareta”, een verdedigingstoren, genoemd naar het kanon dat deel uitmaakte van de verdediging  tegen aanvallen vanuit de zee, en de 38m hoge “Kiek in de Kök”, “Kijk in de Keuken”, een toren die zijn naam te danken heeft aan de soldaten die beweerden dat ze vanaf deze hoogte, via de schouwen, in de keukens van de omliggende huizen konden kijken, belandden we in de bovenstad.

    De bovenstad is ommuurd en wordt beheerst door de ruïnes van het kasteel van Toompea met als blikvanger “pikk Herman”, de verdedigingstoren “lange Herman”.

    Russisch-Orthodoxe pracht vonden we in de Alexander Nevsky kathedraal en in de kathedraal van St Mary geraakten we niet uitgekeken op het indrukwekkende orgel.

    Werkelijk, deze stad ademt geschiedenis.

    Langsheen oude Hanzehuizen, de St Nicolaaskerk en pittoreske straatjes en steegjes wandelden we naar het prachtige stadhuisplein met zijn vele terrasjes waar we, bij een drankje konden genieten van de gezellige drukte op het plein.

    Na de lunch ging het richting “Rocca al Mare”, het openluchtmuseum dat het leven toont in Estland tussen de 18e en de 20e eeuw, met boerderijen, windmolens, een dorpsschool en een echte kroeg waar lekkere kruidendrankjes geschonken werden, dit om het hoofd te bieden tegen kwaaltjes in de komende winter.

    De avond werd afgesloten met een diner in het restaurant “Peppersack”, we waren er daar zelfs  getuige van dat de degens gekruist werden in een duel om een schone jonkvrouw.

    Op donderdag was in het programma een bezoek voorzien aan het nationaal natuurpark Lahemaa. Dit park, op een uurtje rijden van Tallinn en noordelijk gelegen langs de Estlandse kust, is een oase van rust en een pareltje van de natuur. We wandelden er via een knuppelpad doorheen het moeras tot bij de uitkijktoren met prachtig zicht over de omgeving. In dit park gaat de lokale bevolking vaak paddestoelen en bessen plukken. We zagen het rijke “kapiteinsdorp” in Käsmu en en keken onze ogen uit op het interieur van het geheel gerenoveerde Palmse landhuis (manor). De dag sloten we af in het restaurant “Olde Hanse” met een heerlijk middeleeuws banket bij kaarslicht.

    Vrijdag, en alweer de laatste dag, wandelden we langs de prachtige tuin van het Kadriorg paleis. Het paleis, dat bezocht kan worden tot eind augustus, was ooit de zomerresidentie van tsaar Peter de Grote.

    Interessant is ook de geschiedenis van het Piritaklooster. Gebouwd in de 15e eeuw werd het bewoond door zowel monniken als nonnen van de orde der Birgittijnen en Birgittinessen.

    Het klooster werd vernietigd tijdens de Lijflandse oorlog. De ruïne staat er nog als belangrijke toeristische attractie.

    Het KUMU museum,  een afkorting voor het Estse "Kunstimuuseum" is het grootste en nieuwste van Estland. Het prachtige gebouw is van de hand van een Finse architect. Wij bezochten er, als afsluiter, de afdeling met Estlandse kunst, gemaakt tijdens de donkere Sovjet periode.

    In de late namiddag namen we, niet zonder een dikke knuffel, afscheid van onze gids die ons gedurende 4 dagen had rondgeleid in deze gastvrije stad met z’n vriendelijke mensen.

    Een tot weerziens? Wie weet?

     

    Vic Goelen










































    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen..
    .










    23-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23/08/2012 Duinkerke
    .



































    Info@50+

    Stel je vraag aan het bestuur 50+


    Hoofdpunten blog vzw50plus
  • 20/08/2020 Kom - uit - uw kot - wandeling
  • 19/10/2020 Wintercyclus met Prof. J_P Van Bendegem
  • 14/11/2020 Schietveldwandeling
  • 16/11/2020 Wat met Brussel door Luckas Vander Taelen
  • 12/12/2020 Wintercyclus met M.Van Droogenbroeck

    Startpagina !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!