Inhoud blog
  • heirloom tomaten
  • waarom zo lang gewacht om een nieuw bericht te plaatsen?
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • ontbijt in Auberge de la Ferme
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Ode aan de vergeten groentensoorten en tomaten
    kleurrijke tomaten
    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topinambours of aardperen.
    Een zeer gezonde oude vergeten groentensoort. 


    Lenen zich tot verschillende bereidingen, koud, rauw,gekookt,in purrée, gestoomd, als wijn, als likeur, als taart en nog vele andere recepten.

    de knollen uithalen, zeer goed spoelen .
    men kan de knollen met pel koken.
    Men kan ook dun schillen en ook schrobben met een speciale pad.


    30-01-2010 om 00:00 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vergeten groenten
    >> Reageer (0)
    28-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een voormiddag met Frank Fol in ISPC.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op uitnodiging van Cook een voormiddag voorstelling en kookdemo met de lekkere légumaises van Frank Fol.
    De chef, himself, heeft alles haarfijn uitgelegd, ieder recept gevolgd door een proevertje.
    De légumaises zijn super van smaak, bevatten weinig cal. Passen bij heel veel andere recepten. Ze kunnen op elk moment van de dag gegeten worden, van het ontbijt tot het extraatje bij de buis .
    Zeer sympathieke man en zeker geen standup flauwe grappenmaker maar iemand die zowel voor groenten als voor het publiek een diep respect heeft.
    de fotoreportage gaat volgen.

    Bijlagen:
    http://www.frankfol.be/   

    28-01-2010 om 00:00 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vergeten groenten
    >> Reageer (0)
    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.test
    test

    Bijlagen:
    http://www.lacegarden.be   

    27-01-2010 om 00:00 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vergeten groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude broodrecepten.
    Zonder toevoeging van bewaarmiddelen

    Bijlagen:
    http://www.lacegarden.be   

    27-01-2010 om 00:00 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vergeten groenten
    >> Reageer (0)
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een runderras uit Bazas.
    Het is la race Bazadaise. Hieronder enkele foto's van de wedstrijd(zoals bij ons een jaarmarkt met keuring).
    De koe kalft op een natuurlijke manier. Hier gebeuren geen keizersneden.
    Het geraamte , het beendergestel van deze dieren is veel kleiner dan bij andere koeien. 
    verdere informatie











    25-01-2010 om 22:32 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vergeten groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heirloom tomaten in de Landes.
    Deze tomaten(eind september) stonden nog in volle grond in de streek van de Landes.

















    25-01-2010 om 16:07 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De légumaises van Frank Fol.
    Een voormiddag samen met Frank Fol in ISPC.
    Een echte openbaring, een vernieuwing, een aangename kookles. Heel veel nieuwe receptjes geleerd in combinatie met de verschillende soorten légumaises.
    Kan zowel koud als warm gebruikt worden.
    Het mooiste is de kleurencombinatie. En de légumaises bevatten heel weinig kcal. en daarbij super gezond op de koop toe.









    Bijlagen:
    http://www.frankfol.be/   

    25-01-2010 om 00:00 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug van weggeweest.
    Meer dan 1 jaar niets meer aan deze blog gewerkt.
    Nu met volle moed terug begonnen.
    Het gaat nog steeds een vervolg worden op het kweken, het verwerken, het koken met vergeten groenten en heirloom tomaten.
    Eindelijk dit jaar besloten om de verzameling niet meer uit te laten groeien, maar nu nog enkel op smaak werken. 1500 verschillende soorten worden teveel.
    Het voorbije jaar hebben we heel wat buitenlandse heirloom tomatenvrienden op bezoek gekregen en wij zijn zelf ook naar de tomatenfeesten geweest die zij organiseren.
    Dus u begrijpt het al:weinig tijd gehad om aan de blog te werken.




    Christian Lemaire en Martine

    25-01-2010 om 00:00 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heirloom tomaten in de late herfst.
    Alle tomaten zijn in eigen tuin gekweekt (in de serre).















    16-11-2008 om 20:27 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ketchup van heirloom tomaten
    Ketchup van heirloom tomaten. 750 g tomaten 250 g verdelen over look, ui, paprika’s 25 g witte suiker 2 el azijn mosterzaadjes paprikapoeder gedroogde piment, kruidnagel De tomaten ontvellen In stukjes snijden De andere groenten in stuken snijden Alles onder mekaar mengen en opzetten Goed laten sudderen Door een zeef halen De suiker,de azijn en de kruiden(in een kruidenbowl) toevoegen Achteraf kan men zo heel eenvoudig de kruiden verwijderen Op het vuur plaatsen en langzaan laten koken en indikken Wanneer de gewenste dikte bekomen is dan de kruidenbowl wegnemen Nu de brij in brede flessen doen Afsluiten. Gedurende 30 min steriliseren.  

    16-11-2008 om 20:10 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milkshake met heirloom tomaten
    1/4 liter melk 2 soeplepels zelfgemaakte tomatenpurée die gemaakt werd met Als suggestie: 1 noire de crimée 1 red zebra 1 turkse muts 1 valencia 1 soeplepel suiker 1 soeplepel citroensap Klein snuifje zout Doe de benodigdheden in de beker en laat dan 1/2 minuut draaien. Dien op met een weinig selderzout bovenop gestrooid.

    16-11-2008 om 19:52 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het eetbare landschap in Bokrijk in 2007
    In het domein van bokrijk worden in de tuintjes ook heel wat vergeten groenten gekweekt.

















    20-10-2008 om 23:41 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    18-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is half oktober en wij hebben nog mooie heirloom tomaten in de serres.
    Enkele foto's.









    Iedere dag wordt er aan bladpluk gedaan. Nog steeds staan alle serres dag en nacht open, zowel deuren als ramen. Waarschijnlijk gaan we daar nu toch verandering in brengen en s’nachts enkel nog maar de deuren sluiten. In 2008 is het aantal tomatensoorten in zaden al meer dan 1500 verschillende zaden. Deze zaden worden niet verkocht.

    18-10-2008 om 20:14 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte Tatin met heirloom tomaten: Coeur de boeuf Ligure, Dix doigts de Naples en Old Brooks.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen TARTE TATIN MET TOMATEN. Ongeveer een klein kwartiertje werk voor de bereiding. Bakken: 55 minuten, zeker niet hoger dan 180 °C. 6 tomaten:zeker volgende soorten, die doen het volgens mij zeer goed in dit recept : Coeur de boeuf, ligure, Old Brooks, Dix doigts de Naples. 3 eetlepels goede kwaliteits olijfolie 2 eetlepels origano 2 eetlepels tijm ( ik neem altijd verse takjes tijm die ik zelf laat drogen) 50 gr boter 12 brick velletjes 200 gr parmesan( aub rasp die zelf , is veel beter dan die pakjes) 1 sjalot 250 gr mozarella enkele blaadjes roquette ( sla) om te versieren peper vers gemalen met de molen fleur de sel ( het beste zeezout) De tomaten ontvellen en ontzaden en in schijven snijden. Overgieten met de olijfoliede kruiden erover doen en nu ongeveer 30 min. In de oven laten in een vuurvaste kom. Laten afkoelen. De tomaten bedekken met de mozarella. Zout en peper overstrooien. De sjalot snipperen en over de kaas strooien. De brick blaadjes vervormen een aanpassen aan de bakvorm ( bij mij was het een vuurvaste platte ronde schotel. De brick velletjes bevochtigen met de gesmolten boter. Ik doe dit met een speciaal keukenborsteltje. Daarna alles bestrooien met de gemalen parmesan.

    18-10-2008 om 20:08 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooi voorbeeld van "vergeten groenten".
    Deze morgen een "echte vergeten groenten " gevonden in mijn tuin. De courgette is super groot. Bij de bietjes zijn er 3 verschillende soorten.





    10-09-2008 om 19:18 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heirloom tomatencompote met kruiden en Herve kaas.
    Deze compote (dikke brij van tomaten) doet het bijzonder goed bij een lekker stuk zelfgebakken brood. 6 mooie vleestomaten. Om het Belgisch te houden: een Herve kaas. Drie el blonde kandijsuiker. 1 kl zachte curry. 1 kl gele mosterdzaadjes. 1 kl koriander zaadjes. Olijfolie. Basilicum. De tomaten in heet water onderdompelen en pellen. In stukken snijden. In warme olijfolie laten stoven. De suiker en de kruiden toevoegen. Zeker een dik half uur zachtjes laten op een klein vuurtje staan. regelmatig omroeren. Juist voor het opdienen de Herve in blokjes snijden en over de kaas leggen. Er enkele blaadjes gesnipperde basilicum aan toe voegen. Op het brood serveren. Men kan desnoods bijkruiden met peper en zout.

    09-09-2008 om 11:46 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heirloom tomaten in eigen opkweek in 2007.
    Al deze heirloom soorten werden door eigen zaadwinning in eigen serre opgekweekt in 2007.

    08-09-2008 om 21:59 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm op bedje van heirloom tomaten en op een andere manier klaargemaakt.
    Zalm op een andere manier. Benodigdheden: Verse zalm : haasje Olijfolie Boter Peper en zout Groenten: Bosje lente uitjes Enkele roosjes broccoli Enkele jonge worteltjes Een paar takjes dille Een beetje verse tuinkers 100 g soyascheuten 1 glas witte droge wijn l klein brickje light room l lepel boter curry kruiden 2 lepels rijst de rijst in gezouten water koken als de rijst gaar is aanbakken in boter(of olie) waar een snuifje curry aan toegevoegd is. Saus maken met witte wijn de groenten spoelen. De broccoli in kleine stukjes afbreken. De worteltjes schillen en in zeer kleine stukjes snijden. De soya scheuten koken. in licht gezouten water de groenten beetgaar klaarmaken. (wie graag stoomt kan de groenten ook stomen). De dille spoelen en hakken. De tuinkers spoelen en droog deppen. De zalm in stukken snijden en stomen. In het vocht van het stomen een scheut witte wijn doen. Kruiden met peper en zout. De saus voor bij de zalm is een saus zoals een mousseline saus: 2 eierdooiers 200 g boter 1 koffielepel azijn het sap van 1 citroen peper en zout in een grote kookpot water doen(deze pot gaat dienst doen voor de bain marie hierin past dan een kleine kom waar de saus gaat in gemaakt worden 2 eierdooiers samen met 200 g boter,1 koffielepel azijn, het sap van 1 citroen, peper en zout in de kom doen die in de tweede grote kom moet het water van de bain marie moet juist tegen het kookpunt zijn in de kom met de ingrediënten moet en aanhoudend goed geroerd worden, de saus moet goed binden. Er wel opletten dat dit niet kookt. Blijven roeren, de saus wordt dik, nu het citroensap toevoegen. Wanneer de saus te dik zou worden er een klein beetje lauw water aan toevoegen. De saus uit de bain marie halen, een beetje laten afkoelen Nu kan men een beetje light room toevoegen. Bij de beetgare groenten een sausje maken met een beetje boter, peper , zout, witte wijn, niet teveel.

    08-09-2008 om 15:32 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een coulis van nuit australe(heirloom tomaaat) met donkeren chocolademousse.
    Een coulis maken van zwarte tomaten. Bij de coulis rietsuiker voegen. Goed laten doorkoken, juist zoals voor een gelei. Het vuur zachter zetten en een deel van het vocht laten verdampen. Regelmatig roeren. 2 knoflookteentjes pletten en fijn hakken. Boter smelten en de look laten goud geel worden. De look afdippen met keukenpapier. Onder de coulis mengen. Coulis laten afkoelen. Nu een chocolade mousse maken van fondant chocolade. De mousse koel bewaren. Serveren op een bord met een mooie combinatie van mousse en coulis.

    08-09-2008 om 10:34 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentaart van evergreen,green sausage en green zebra.
    Een kant en klare deegtaart kopen in de winkel. Een mengeling van anderhalve kg groene tomaten. 35 g kristal suiker. klein snuifje zout. 1 el witte bloem het sap van 1 limoen enkel schilffertjes van de limoen. een snuifje kaneel, niet te veel, kruiden moet heel voorzichtig gebeuren, de smaken moeten mekaar aanvullen. 2 fijn geplette kardemom zaadjes. De tomaten in dikke sneedjes snijden.(2 min). zachtjes eventjes laten koken. Door een zeef gieten. Deze soorten bevatten veel sap. Zorg de dat de tomatenschijven heel blijven. Nu de suiker mengen met de bloem en alle andere ingrediënten. De kruiden bijvoegen. de taartenbodem eventjes met een klein beetje olijfolie inwrijven. Zuinig zijn.! Bedekken met de tomaten, trapsgewijze over mekaar leggen(zoals men bij een appeltaart doet). Bakken in een oven van 180° gedurende een half uurtje.

    08-09-2008 om 09:29 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/12-19/12 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 10/11-16/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favoriete links
  • lacegarden.be
  • de kers op de taart
  • in de zoeten inval
  • de zoetste verleiding


  • E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Over mijzelf
    Ik ben madame tomate
    Ik ben een vrouw en woon in Tussen Durme en Schelde (België) en mijn beroep is manager van een huisgezin.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken, tuinieren met vergeten groenten .
    GAAT DE LIEFDE VAN DE MAN NIET DOOR DE MAAG? Dus aan alle dames breng in alle discretie, in heel veel geheimzinnigheid een slippertje op deze blog. Ik tracht in mijn eigen woorden heel veel duidelijk te maken over bepaalde recepten die jullie op een ee
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    staf007
    blog.seniorennet.be/staf007

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!