Inhoud blog
  • heirloom tomaten
  • waarom zo lang gewacht om een nieuw bericht te plaatsen?
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • ontbijt in Auberge de la Ferme
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Ode aan de vergeten groentensoorten en tomaten
    kleurrijke tomaten
    18-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is half oktober en wij hebben nog mooie heirloom tomaten in de serres.
    Enkele foto's.









    Iedere dag wordt er aan bladpluk gedaan. Nog steeds staan alle serres dag en nacht open, zowel deuren als ramen. Waarschijnlijk gaan we daar nu toch verandering in brengen en s’nachts enkel nog maar de deuren sluiten. In 2008 is het aantal tomatensoorten in zaden al meer dan 1500 verschillende zaden. Deze zaden worden niet verkocht.

    18-10-2008 om 20:14 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte Tatin met heirloom tomaten: Coeur de boeuf Ligure, Dix doigts de Naples en Old Brooks.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen TARTE TATIN MET TOMATEN. Ongeveer een klein kwartiertje werk voor de bereiding. Bakken: 55 minuten, zeker niet hoger dan 180 °C. 6 tomaten:zeker volgende soorten, die doen het volgens mij zeer goed in dit recept : Coeur de boeuf, ligure, Old Brooks, Dix doigts de Naples. 3 eetlepels goede kwaliteits olijfolie 2 eetlepels origano 2 eetlepels tijm ( ik neem altijd verse takjes tijm die ik zelf laat drogen) 50 gr boter 12 brick velletjes 200 gr parmesan( aub rasp die zelf , is veel beter dan die pakjes) 1 sjalot 250 gr mozarella enkele blaadjes roquette ( sla) om te versieren peper vers gemalen met de molen fleur de sel ( het beste zeezout) De tomaten ontvellen en ontzaden en in schijven snijden. Overgieten met de olijfoliede kruiden erover doen en nu ongeveer 30 min. In de oven laten in een vuurvaste kom. Laten afkoelen. De tomaten bedekken met de mozarella. Zout en peper overstrooien. De sjalot snipperen en over de kaas strooien. De brick blaadjes vervormen een aanpassen aan de bakvorm ( bij mij was het een vuurvaste platte ronde schotel. De brick velletjes bevochtigen met de gesmolten boter. Ik doe dit met een speciaal keukenborsteltje. Daarna alles bestrooien met de gemalen parmesan.

    18-10-2008 om 20:08 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooi voorbeeld van "vergeten groenten".
    Deze morgen een "echte vergeten groenten " gevonden in mijn tuin. De courgette is super groot. Bij de bietjes zijn er 3 verschillende soorten.





    10-09-2008 om 19:18 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heirloom tomatencompote met kruiden en Herve kaas.
    Deze compote (dikke brij van tomaten) doet het bijzonder goed bij een lekker stuk zelfgebakken brood. 6 mooie vleestomaten. Om het Belgisch te houden: een Herve kaas. Drie el blonde kandijsuiker. 1 kl zachte curry. 1 kl gele mosterdzaadjes. 1 kl koriander zaadjes. Olijfolie. Basilicum. De tomaten in heet water onderdompelen en pellen. In stukken snijden. In warme olijfolie laten stoven. De suiker en de kruiden toevoegen. Zeker een dik half uur zachtjes laten op een klein vuurtje staan. regelmatig omroeren. Juist voor het opdienen de Herve in blokjes snijden en over de kaas leggen. Er enkele blaadjes gesnipperde basilicum aan toe voegen. Op het brood serveren. Men kan desnoods bijkruiden met peper en zout.

    09-09-2008 om 11:46 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heirloom tomaten in eigen opkweek in 2007.
    Al deze heirloom soorten werden door eigen zaadwinning in eigen serre opgekweekt in 2007.

    08-09-2008 om 21:59 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm op bedje van heirloom tomaten en op een andere manier klaargemaakt.
    Zalm op een andere manier. Benodigdheden: Verse zalm : haasje Olijfolie Boter Peper en zout Groenten: Bosje lente uitjes Enkele roosjes broccoli Enkele jonge worteltjes Een paar takjes dille Een beetje verse tuinkers 100 g soyascheuten 1 glas witte droge wijn l klein brickje light room l lepel boter curry kruiden 2 lepels rijst de rijst in gezouten water koken als de rijst gaar is aanbakken in boter(of olie) waar een snuifje curry aan toegevoegd is. Saus maken met witte wijn de groenten spoelen. De broccoli in kleine stukjes afbreken. De worteltjes schillen en in zeer kleine stukjes snijden. De soya scheuten koken. in licht gezouten water de groenten beetgaar klaarmaken. (wie graag stoomt kan de groenten ook stomen). De dille spoelen en hakken. De tuinkers spoelen en droog deppen. De zalm in stukken snijden en stomen. In het vocht van het stomen een scheut witte wijn doen. Kruiden met peper en zout. De saus voor bij de zalm is een saus zoals een mousseline saus: 2 eierdooiers 200 g boter 1 koffielepel azijn het sap van 1 citroen peper en zout in een grote kookpot water doen(deze pot gaat dienst doen voor de bain marie hierin past dan een kleine kom waar de saus gaat in gemaakt worden 2 eierdooiers samen met 200 g boter,1 koffielepel azijn, het sap van 1 citroen, peper en zout in de kom doen die in de tweede grote kom moet het water van de bain marie moet juist tegen het kookpunt zijn in de kom met de ingrediënten moet en aanhoudend goed geroerd worden, de saus moet goed binden. Er wel opletten dat dit niet kookt. Blijven roeren, de saus wordt dik, nu het citroensap toevoegen. Wanneer de saus te dik zou worden er een klein beetje lauw water aan toevoegen. De saus uit de bain marie halen, een beetje laten afkoelen Nu kan men een beetje light room toevoegen. Bij de beetgare groenten een sausje maken met een beetje boter, peper , zout, witte wijn, niet teveel.

    08-09-2008 om 15:32 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een coulis van nuit australe(heirloom tomaaat) met donkeren chocolademousse.
    Een coulis maken van zwarte tomaten. Bij de coulis rietsuiker voegen. Goed laten doorkoken, juist zoals voor een gelei. Het vuur zachter zetten en een deel van het vocht laten verdampen. Regelmatig roeren. 2 knoflookteentjes pletten en fijn hakken. Boter smelten en de look laten goud geel worden. De look afdippen met keukenpapier. Onder de coulis mengen. Coulis laten afkoelen. Nu een chocolade mousse maken van fondant chocolade. De mousse koel bewaren. Serveren op een bord met een mooie combinatie van mousse en coulis.

    08-09-2008 om 10:34 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentaart van evergreen,green sausage en green zebra.
    Een kant en klare deegtaart kopen in de winkel. Een mengeling van anderhalve kg groene tomaten. 35 g kristal suiker. klein snuifje zout. 1 el witte bloem het sap van 1 limoen enkel schilffertjes van de limoen. een snuifje kaneel, niet te veel, kruiden moet heel voorzichtig gebeuren, de smaken moeten mekaar aanvullen. 2 fijn geplette kardemom zaadjes. De tomaten in dikke sneedjes snijden.(2 min). zachtjes eventjes laten koken. Door een zeef gieten. Deze soorten bevatten veel sap. Zorg de dat de tomatenschijven heel blijven. Nu de suiker mengen met de bloem en alle andere ingrediënten. De kruiden bijvoegen. de taartenbodem eventjes met een klein beetje olijfolie inwrijven. Zuinig zijn.! Bedekken met de tomaten, trapsgewijze over mekaar leggen(zoals men bij een appeltaart doet). Bakken in een oven van 180° gedurende een half uurtje.

    08-09-2008 om 09:29 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heirloom tomaten in volle glorie.
    Weer enkele heirloom tomaten in hun prachtige vormen en kleuren.















    06-09-2008 om 21:50 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Combinaties van heirloom tomaten.
    Enkele foto's van de heirloom tomaten in de oogstmaand.

















    27-08-2008 om 14:19 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook enkele heirloom tomatendie nog in de serre hangen.
    bekijk de verschllende vormen en kleuren.

















    27-08-2008 om 12:20 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus is oogstmaand, ook in mijn serre met heirloom tomaten.
    Iedere dag kunnen we nu plukken. De tomaten zijn zo lekker dat we geen extra sauzen moeten toevoegen. Gewoon een klein beetje peper en zout, soms zelfs totaal niets.

















    25-08-2008 om 20:35 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een greep uit de tomaten van dit seizoen.
    De oogst valt goed mee, nu maar hopen dat het een mooie warme nazomer wordt.

















    25-08-2008 om 20:26 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere groenten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het hoeven niet altijd tomaten te zijn. De erwten werden reeds voor de helft geoogst. De asperge erwt is nog een beetje te klein. Courgetten doen het bijzonder goed dit jaar. De Egyptische rode bietjes werden ook al geoogst. De gestreepte zijn trager.

    17-07-2008 om 20:35 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zeer vroeg wil beginnen heeft wel groeilampen nodig.
    Wanneer men zeer vroeg met het zaaien begint dan heeft men niet enkel warmte nodig maar ook zeer veel licht om uw zaailingen op te kweken.

















    24-02-2008 om 21:22 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote partytent 6 op 8m omgevormd tot serre.
    Een zeer stevig frame(doet al 8 jaar dienst, blijft steeds in de winter buiten staan. De plastiek wordt er wel in de herfst afgenomen. De platstiek is wel een soort die gebruikt wordt in de tuinbouw.















    24-02-2008 om 10:49 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lidl.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kleine groene plastieken serres komen van bij Lidl(zijn nu 4 jaar in dienst).

    24-02-2008 om 09:53 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het opbouwen van een zelfgemaakte tunnelserre.
    Er is niet veel uitleg bij nodig , alles is duidelijk in de fotoreportage te zien.

















    24-02-2008 om 09:51 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doperwten op zijn Frans.
    Petits pois à la Française.
    400 g gepuelde erwten
    20 g peterselie
    100g mooie; groene kropsla.
    100 g kleine uitjes.
    50 g boter.
    kruiden: zout,peper van de molen,suiker

    de erwten op zijn Engels gaarkoken.
    -een koperen kookpot met gezouten water aan de kook brengen.
    -de erwten wassen en in het kokend water dompelen.
    -gedurende 10 à 15 minuten laten koken.
    -afgieten op een zeef en verfrissen onder stromend koud water.
    -lange tijd laten uitdruipen.

    de kleine uitjes glaceren.
    -de uitjes pellen en wassen.
    -de uitjes "blancheren" en afgieten(1 à 2 min laten koken.)
    -de uitjes in een kleine"sauteuse" doen en gaarkoken met een weinig water, 50 g suiker, 25 g boter, peper van de molen en zout.


    de peterselie hakken.
    -de peterselie wassen in koud water en de stengels aftrekken
    -de blaadjes met een chefmes fijnhakken op een snijplank.
    -de gehaakte peterselie in de hoek van een handdoek leggen, dichtplooien en het sap uitpersen onder stromend koud water.
    -de droge peterselie bewaren in een kommetje.

    de kropsla" ciseleren"
    -de buitenste bladeren aftrekken en de harde kern van de overige bladeren verwijderen.
    -meerdere keren wassen in veel koud water en laten uitdruipen.
    -de blaadjes op elkaar leggen(op een snijplank) en in juliennevorm snijden( dit noemt ciseleren).
    de bereiding beëindigen
    -de geciseleerde sla laten uitzweten.
    -de erwten en de uitjes toevoegen.
    -alles zeer voorzichtig mengen en opwarmen.
    De erwten opdienen in een warme groetekom en bestrooien met gehakte
    peterselie
    .
    (ik kan het niet laten om steeds gestoofde knoflook bij te voegen en een weinig kippenbouillon).(heb dit altijd zo in de Béarn leren klaarmaken.)

    23-02-2008 om 19:33 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ijsthee met slagroom.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ijsthee(zelfgemaakte)
    Thee
     1/4 l slagroom
    100 g poederzuiker
     rum
    cognac
    citroensap
     Zet op de bekende wijze sterke thee.
     Zeef en laat in de frigo zeer koud worden.
    Klop de slagroom stijf.
    Vermeng met de gezeefde poedersuiker.
     Doe dit in het bakje voor de ijsblokjes en laat dit invriezen.
     Doe in elk glas een roomblokje.
    Giet er de koude thee op.
    Voeg wat rum, cognac en een klein beetje citroensap toe.
     Dit is echter geen ijthee voor kinderen.

    23-02-2008 om 16:06 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/12-19/12 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 10/11-16/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favoriete links
  • lacegarden.be
  • de kers op de taart
  • in de zoeten inval
  • de zoetste verleiding


  • E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Over mijzelf
    Ik ben madame tomate
    Ik ben een vrouw en woon in Tussen Durme en Schelde (België) en mijn beroep is manager van een huisgezin.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken, tuinieren met vergeten groenten .
    GAAT DE LIEFDE VAN DE MAN NIET DOOR DE MAAG? Dus aan alle dames breng in alle discretie, in heel veel geheimzinnigheid een slippertje op deze blog. Ik tracht in mijn eigen woorden heel veel duidelijk te maken over bepaalde recepten die jullie op een ee
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    schalulleke
    blog.seniorennet.be/schalul

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!