Zolang ik niet wordt opgehokt wegens 'vogelgriep' Zolang ik niet de kogel krijg wegens een dominoeffect. Zolang tjilp ik hier vrij en vrank mijn hoogste lied. Mijn verhaal is persoonlijk! Laat het ook zo!
100% 150% 200% Vergroot hier de tekst Of druk op ctrl en het = teken van uw toetsenbord
Over mijzelf
Ik ben Lulu, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Huismusje.
Ik ben een vrouw en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is Vrouw des huizes.
Ik ben geboren op 21/04/1952 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: o.a. Muziek- Lezen (detectieve)-Dagtrips- Computeren-Shoppen .
Ik heb 1 zoon, 1 dochter en 1 kleindochter.
Ik bekijk het leven realistisch en kordaat. Maar nooit kortzichtig
Alle geweld is zinloos, niet?
Zet daarom dit teken ook op uw blog?
Zoonlief aan 't werk op mijn oude pc
Dochterlief
DE ZES ANTI-STRESS REGELS!
1) Hou van je bed als van jezelf! 2) Rust overdag goed uit zodat je 's nachts goed kan slapen! 3) Doe zo weinig mogelijk, laat anderen het doen! 4) Als je plots de drang voelt opkomen om te werken, ga dan zitten en wacht tot het overgaat! 5) Doe zeker vandaag niet wat morgen ook kan! 6) As je iemand ziet rusten, help hem daarmee!
Heb een huis vol planten.
O.a.deze die prachtig in bloei staat.
huismusje (2 JAAR)
huismusje in Rivierenhof.
Met pleeg-ma aan zee. (De enige foto van ons beide samen.)
MIJN BLOEMENTUINTJE.
HET GELUKKIGE GEZINNETJE! ZO ZIEN JULLIE ZOONLIEF OOK EENS LANGS DE VOORKANT.
De nacht.
En dan is daar de nacht.
Het duister als een warme mantel
Omhuld je gekwetste hart.
Je wandelt door vergetelheid.
Weg van pijn en smart.
Om dan weer te ontwaken,
met bezinning moed en kracht.
Je leeft de dag stil en gelaten.
Want je weet
straks is daar de nacht.
IK HEB GEEN SPIJT VAN DE DINGEN DIE IK DEED! ENKEL SPIJT VAN DE DINGEN DIE IK NALIET TE DOEN!
24-07-2005
LAGERE SCHOO (3)
Was het zesde leerjaar voor mij slecht begonnen, het zou nog erger worden!
Daar ik geen atlas kreeg van thuis mocht ik die van de juf gebruiken. Ik moest hem wel telkens na de les aardrijkskunde terug afgeven. Ook zo voor handwerk, schildergerei en muziekles. Ik voelde mij dan telkens zeer opgelaten want er werd op die momenten steevast gegiecheld door mijn klasgenoten. Het hielp mij echter wel om de lessen te kunnen volgen. Ik droomde al van een rapport zonder nullen wegens "niet in orde" en misschien wel eens een voldoende omdat ik mee kon met de leerstof. Met huiswerk evenwel was het een andere zaak. Daar had ik natuurlijk niet het gerief voorhanden dat ik nodig had.
Op een keer moesten we de landkaart van België tekenen en inkleuren. Mijn pleegbroer had kleurpotloden en waterverf van de allerbeste merken. Ik mocht voor een keer de atlas van de juf mee naar huis nemen met de woorden: "Ik reken erop dat je er zorg voor draagt!"
De heisa thuis begon al van toen ik zei dat ik plaats nodig had aan de tafel om te schilderen. Want plotsklaps moest mijn pleegbroer ook schilderen. En vermits hij, volgens pleeg-ma dan toch, het artistieke talent in zich had om een groot kunstenaar te worden, moest ik plaats ruimen. Meteen daarop kwam de volgende moeilijkheid want ik had een tekenpapier nodig maar had geen tekenblok. Dus wachten tot pleeg-ma even uit het zicht verdween om er stiekem twee van Luc te nemen.
Toen mijn tekening af was moest ik ze nog kleuren. Dus weeral een hoop geruzie met pleeg-ma en Luc om de penselen en de verf te mogen gebruiken. Natuurlijk moest hij net die kleur gebruiken die ik ook nodig had. En natuurlijk kreeg hij de eerste keuze. Ik, die niet echt meer zo makkelijk over m'n kop liet gaan, beet behoorlijk van mij af. Luc die wist dat hij bij de minste kik zijn gelijk zou halen, beet behoorlijk terug. Door het kabaal aan tafel kwam mijn pleegmoeder als een getergde leeuwin uit de keuken. Zonder ook maar enige uitleg te vragen trok ze mij bij mijn haren van mijn stoelen sloeg met haar vlakke hand in mijn gezicht. Toen nam ze mijn tekening van de tafel en scheurde ze kapot. Vervolgens smeet ze de atlas met een smak tegen de grond. "Ziezo" zei venijnig, " je huiswerk is af." zei ze.
Ik stond als aan de grond genageld! Niet om de klappen die ik kreeg, want dat was ik gewend. Niet om mijn bloedende lip en neus, want dat merkte ik niet eens. Ook niet wegens de luide schaterlach van Luc, want hij wist niet beter als vijfjarig kind. Het was omdat de atlas kapot aan mijn voeten lag.
Ik durfde niet naar school de volgende dag. Uren heb ik rondgedoold. Nadenkend over wat ik moest uitvinden om een plausibele uitleg te kunnen geven voor het gebeurde.
Na de middag had ik genoeg moed verzameld om naar de klas te gaan en te vertellen dat de atlas van tafel was gevallen. Ik verzon er een gans scenario bij om mijn uitvlucht geloofwaardig te maken. Ik durfde gewoon de ware toedracht niet vertellen. Ik was er zo van overtuigd dat ik slecht was en dat het allemaal mijn schuld was, dat ik nog liever loog dan de waarheid te zeggen. I k was er vast van overtuigd dat anderen evenzo over mij dachten. Tenslotte hoorden men nooit wat goeds over mij zeggen. De Ooooh's en de Aaaaaah's van de kinderen in de klas deden me meer pijn dan de klappen van mijn pleegmoeder.
De lerares stelde geen verdere vragen. Ik moest met de kapotte atlas naar de directrice en daar mijn verhaal opnieuw doen. Daar mocht ik dan voor het bureau tot aan de speeltijd in straf gaan staan.
De directrice schreef een nota in mijn agenda. Die moest ik thuis laten tekenen om het daarna weer aan haar te laten zien. Ik maakte mij daar geen zorgen over omdat noch pleeg-ma noch pleeg-pa" ooit mijn agenda las, laat staan dat ze hem tekenden.
Het was de eerste keer in 3 jaar tijd dat ik genoten had van een vakantie zonder uit werken te moeten gaan. Ook had ik de zwakke plek van mijn pleegmoeder ontdekt en tevens mijn durf om dat uit te buiten. Maar na de euforie zou de realiteit weer keihard toeslaan!
Het begon al meteen op de eerste schooldag. De zesde klas van het lager onderwijs. We hadden een waslijst aan school benodigdheden meegekregen en ik legde die 's avonds op tafel. "Ma" keek er niet eens naar. Toen ik geld vroeg om het nodige te gaan kopen, tikte ze met haar wijsvinger tegen haar voorhoofd. "Als jij gaat spelen in plaats van te werken is er geen geld voor jou" Ze zei er nog bij dat ze hoopte dat ik van de vakantie had genoten, want het zou mijn laatste zijn. Haar haat jegens mij nam alsmaar grotere proporties aan en de mijne tegen haar eveneens. Elke dag kreeg ik voortaan te horen bij elke vraag die ik stelde "vraag het aan meneer pastoor" of "zoek je moeder en ga daar bedelen."
Al maakte mij zo klein mogelijk in de klas, het was onbegonnen werk want iedereen wist dat nooit het nodige schoolgerief bij me had. Ook qua hygiëne ging het bergafwaaarts. Mijn pleegmoeder weigerde om mijn kleding nog te wassen. Ik moest het voortaan zelf doen. Maar haar getreiter ging soms zo ver dat ze mij niet toeliet om waspoeder te gebruiken. Sokken pikte ik stiekem uit de lade van mijn pleegvader want blootvoets was in die tijd geen mode. Maar zo viel ik nog meer op! Meisjes droegen immers witte sokjes en geen dikke wollen grijze mannensokken. Soms droeg ik twee paar sokken over mekaar omdat van het éne paar in de linker sok een gat zat en in het andere paar in de rechter sok. Aan mijn voeten droeg ik plastieken laarzen die pleeg-ma gebruikte om de straat te schuren. Daar ze mij te groot waren vouwde ik de bovenrand naar buiten. Met als gevolg dat ik pijnlijke striemen op mijn benen had, want op die manier schuurde ze mijn huid kapot. De striemen waren zo diep dat het maanden heeft geduurd voor de littekens verdwenen waren.
De juf van het zesde leerjaar hadden we ook in de vijfde klas gehad. Dus die wist dat ze van mij niets moest verwachten en dat deed ze dan ook niet. Zij negeerde mij zoveel mogelijk. Behalve als er een voorbeeld moest gesteld worden van hoe iets niet moest want dan wees haar vinger naar mij. Tot grote hilariteit van de klas. Schoolboeken en sommige schriften hadden we sowieso van de school maar kladschriften en notaboeken moesten de ouders kopen. Ook de benodigdheden voor tekenen en schilderen, handwerk (haak en breinaalden en wol)muziek (blokfluit), enfin al wat je zo al nodig had om de leerstof onder de knie te krijgen moest worden gekocht door de ouders. Ik had niets! En ik besefte goed genoeg dat de andere leerlingen mij niet steeds dingen gingen lenen. Trouwens ik moest dan steeds wachten tot zij klaar waren natuurlijk en zo geraakte ik hopeloos achterop.
Zo goed en zo kwaad als ik kon probeerde ik mijn plan te trekken. Ik had een heel gamma aan smoezen klaar wanneer ik weer eens niet in orde was met iets. Het geld voor de thee in de lunchpauze had ik zelden of nooit bij me. Telkens ik wel kon betalen had ik het bijeen gestolen van kleingeld dat "ma" op de kast liet liggen en vergat weg te steken Ik loog bij elke vraag die volwassenen mij stelden. Dan nog liever doodvallen dan te zeggen hoe het er "thuis" aan toeging. Omdat ik rotsvast geloofde dat het mijn eigen schuld was.
Alles deed ik stiekem! Ik wachtte tot iedereen sliep om boterhammen klaar te maken voor op school. Ik deed het in het donker en muisstil. Dat kon ik doen omdat ik in de woonkamer, vlak naast de keuken, op een zetel sliep. Ik stak de boterhammen, verpakt in een oude broodzak, dan weg in mijn boekentas met als resultaat enorme vetvlekken op mijn boeken en schriften.
Gelukkig was er nichtje S die haar thee met me deelde. Je mocht telkens twee koppen thee halen, maar nichtje S. mocht wegens haar stoma niet veel drinken en dus gaf ze haar tweede kop aan mij. Ook haar boterhammen deelde ze soms. Doch als de juf van de middagpauze het zag vloog ik de refter uit.
Dat jaar werd ik op heel korte tijd ook heel erg bitter. Het rare is dat ik mijn pleegbroer erger haatte dan mijn pleegouders. Ik zag hem als de oorzaak van mijn ellende. Hij mocht en kreeg alles wat hij vroeg. En natuurlijk buitte hij dat zoveel mogelijk uit. Daarvoor was hij kind.
Ja, het zesde leerjaar was een ware hel! Mijn leven was een hel en ik had het enkel te danken aan de mensen die bij ons over de vloer kwamen dat ik nog een dak boven mijn hoofd had. Maar dat was dan ook het enige dat ik had!!!
Categorie:MIJN TRIESTE JEUGD
21-07-2005
MENEER PASTOOR
Vroeger was het de gewoonte dat telkens wanneer je naar een nieuwe parochie verhuisde, meneer pastoor de nieuwe parochianen kwam verwelkomen. Zo ook bij ons. Meneer pastoor kwam niet persoonlijk, maar stuurde zijn onderpastoor. Die onderpastoor was een jonge energieke man, Prosper Heylen genaamd. Hij runde "Het Pleintje".
"Het Pleintje" had tot doel om de kinderen van de straat te houden. Veel was er niet aanwezig op dat pleintje, maar wij waren in die tijd ook snel tevreden. Men kon er rolschaatsen huren, of tafelvoetbal spelen. Er stonden een schommel, wip en schuifaf. Gewoon wat kletsen op een bankje, meiden onder mekaar kon ook. Elke dag had meneer pastoor wel een spel uitgedacht dat we met z'n allen konden spelen, zowel de jongens als de meisjes. En hij deed dan steeds heel enthousiast met ons mee. Wanneer ik denk aan al die keren dat ik hem heb zien rennen met zijn rokken opgetrokken tot boven zijn knieën krijg ik nog de slappe lach.
Mijn pleegmoeder pakte meteen uit in alleschijnheiligheid. Want tegenover de pastoor deed ze zich heiliger voor dan de paus. Luc werd in alle glorie aan de pastoor voorgesteld. En hoewel ik ook aan tafel zat deed ze of ik lucht was. Doch dat was buiten meneer pastoor gerekend!
Hij luisterde beleefd en geduldig naar de lofzang van pleeg-ma over Luc en wees toen naar mij. Hij vroeg of ik de dochter was? Pleeg-ma die mij als haar werk van barmhartigheid zag, vertelde hoe ik bij hen in huis was gekomen en wat een opoffering zij zich voor mij getroostten. "Mooi" zei meneer pastoor "dan kan zij wel naar 't Pleintje komen in de vakantie." "Daar kan ze aan volksdansen doen als ze wil en kan ze mee op kamp in de grote vakantie. " Meteen noemde hij ook de kostprijs van het plaatje.
Mijn pleegmoeder wist niet meer waar ze het had! Zij die vol lof haar kind de hemel had ingeprezen en meneer pastoor die enkel aandacht schonk aan mij. "Zou je dat niet graag doen" vroeg de pastoor aan mij?
Ik durfde niet te antwoorden. Het was grote vakantie en zoals gewoonlijk hadden mijn pleegouders werk gevonden voor mij. Ditmaal in een dokters gezin nabij het 'Museum voor Schone Kunsten.' Maar dat mocht niemand weten en meneer pastoor al zeker niet!
Ik keek een beetje angstig naar pleeg-ma omdat ik wist wat ze van mij verwachte. Maar ik wist ook dat ze niets kon doen of zeggen met de pastoor in de buurt. Dus trok ik mijn stoute schoenen aan en zei: "Ja meneer pastoor, dat zou ik heel graag doen." Mijn hart bonsde in mijn keel en mijn blaas leek op springen te staan. Het was de allereerste keer dat ik in opstand kwam. "Oh ja" zei de pastoor nog "hoe zit het met haar plechtige communie?" Want ik werd bijna twaalf!
Pleeg-ma haar ogen schoten vuur en haar gezicht liep rood aan. Telkens de voorbode van een razernij aanval wist ik. Ze haalde het argument aan dat zij geen vergoeding voor mij kregen en dat mijn moeder onvindbaar was. "Arm kind" zei meneer pastoor zacht. Pleeg-ma schrok danig van die uitspraak. Die woorden had nooit eerder niemand recht in haar gezicht durven uitspreken.
Ik wist dat ik het zou moeten bekopen als het bezoek zou weg zijn maar op dat eigenste moment voelde ik mij gesterkt. Ik had eindelijk een bondgenoot. Iemand die voor mij opkwam. Iemand die, en dat geloof ik sterk, de ware situatie meteen doorhad. Hoe verklaar je anders dat meneer pastoor mij kwam halen met het busje terwijl "'t Pleintje" net om de hoek lag? Of dat hij opdracht gaf aan een van de leiders om mij op te halen? Dat hij er voor zorgde dat pleeg-ma het geld betaalde om mee op verlof te kunnen gaan en daar bovenop zakgeld om een snoepje of drankje te kopen? Als een pitbull zat hij aan haar vel.
De zomer voor ik naar het zesde leerjaar ging was mijn mooiste zomer. Het was de eerste zomer dat ik dagelijks kon spelen net als andere kinderen van mijn leeftijd. De eerste vakantie dat ik niet uit huis hoefde om te gaan werken.
Ik voelde mij vrij! Ik voelde mij machtig! Ik had gezien en gehoord hoe zwak mijn pleegouders stonden. Hoe zij moesten buigen wanneer er iemand voor mij opkwam. Vooral mijn pleegmoeder had het daar zeer lastig mee. "Pa" was zoals steeds weinig van zeggen.
Maar voor mij zou het nu allemaal gaan veranderen! Niet dat het beter werd. Integendeel! Maar ik maakte het hun niet zo gemakkelijk meer als voorheen.
Het is vreemd hoe machtig je jezelf kunt voelen als je gesteund wordt door iemand die het goed met je meent. Ik was plots heel wat minder angstig en verdedigde mij wanneer ik nog maar eens de schuld kreeg van iets dat ik niet had gedaan . Ik liet mij niet meer uitschelden zonder terug te schelden.
Door dat onaangekondigd en kort bezoek van 'meneer Heylen' (zoals alle kinderen hem noemden) had ik plots de laffe en zwakke kant van pleeg-ma ontdekt. Ik ontdekte meteen ook dat ik verbaal sterker was dan zij. Dat ik haar meermaals met woorden schaakmat kon zetten. Het kwam mijn situatie niet ten goede want als kind kan je uiteindelijk niet op tegen volwassenen. En ik hing nog steeds van hen af! Mijn triomf duurde dan ook niet lang want twee jaar nadien werd Meneer Heylen overgeplaatst.
Ik heb nog vaak naar hem geïnformeerd. De mede oprichtster van "Het Pleintje" vertelde me dat hij naar de parochie van 'Sint Andries' was overgeplaatst. Na de dood van zijn ouders erfde hij de ouderlijke boerderij. Die heeft hij omgebouwd tot opvangtehuis voor drugsverslaafden. ik heb hem nooit meer weergezien. Als hij nog leeft moet hij hoogbejaard zijn. Maar ik vergeet hem nooit!
Al vanaf het laatste jaar kleuterschool werd ik alleen op pad gestuurd. Soms met lunch, soms gewoon zonder. Maar of ik nu eten bij had of niet, ik moest 's middags overblijven. Dat maakte dat ik soms een ganse dag zonder eten was, want pleeg-pa maakte zijn boterhammen zelf en was reeds vertrokken wanneer ik opstond. Pleeg-ma had geen tijd voor mij want al haar aandacht ging naar mijn pleegbroer.Hij was haar obsessie en zou dat blijven tot aan haar dood! Niettegenstaande de honger was ik een redelijk goede leerling, dwz, ik was verstandig en kon de leerstof goed aan. Maar....
....Toen de inktpot en pen werd afgeschaft en wij met een vulpen moesten schrijven, behaalde ik al achterstand. Want ik kreeg geen vulpen, maar een gewone goedkope 'Bic.' Vermits het niet toegelaten was om daar mee te schrijven, werden er punten afgetrokken op mijn rapport. Sportkledij en zwemgerief kreeg ik ook niet, dus weer zero punten op het rapport.
Het ergste voor mij was dat ik er bovenop nog voor gestraft werd door de juf. Moest dan de hoek in of bij het turnen op de speelplaats onder de bel gaan staan. Maar de zwemles was pas echt een vernedering voor mij! Dan moest ik als 10 jarige als straf in het eerste leerjaar gaan zitten. Waarbij die zes-jarigen mij natuurlijk flink uitlachten!
Voor al het schoolgerief dat moest worden aangekocht en ik van "thuis" niet kreeg, had ik steeds een uitvlucht. Maar die was zo kinderlijk naïef en doorzichtig dat de juf het natuurlijk niet geloofde. Zeggen dat ik het niet kreeg van "thuis" werd trouwens ook niet geloofd! Op mijn rapporten stond jaar na jaar steeds dezelfde opmerking: "Zij kan goed mee maar is nooit in orde!" Ik had menige mooie rode O staan!
Vriendinnetjes had ik niet veel want die moesten dan steeds hun gerief delen met mij. Zoals hun kleurpotloden of verf, hun vulpen wanneer ze die dubbel hadden en zelfs hun handwerkgerief. Iets wat ze enkel deden onder dwang van de juf. Vermits kinderen wreed zijn tegenover andere kinderen werd ik daarvoor uitgescholden voor "schele" of "arme hond".
Zo werd ik een eenzaat. Mij verdedigen deed ik niet. Durfde ik ook niet! Ik was bang om klappen te krijgen en die kreeg ik thuis al genoeg. Kwam bij dat ik wel degelijk goed besefte dat ik niet was zoals andere kinderen, ik merkte het verschil elke dagen. Liever vluchtte ik naar mijn fantasiewereld. In die wereld had ik alles wat ik nodig had.... en véél meer.
Terwijl de anderen met het springtouw en de ballen speelden of de toenmalige gebruikelijke groepspelletjes deden, keek ik steeds van op afstand toe. Wanneer ik dan weer eens uit de klas werd gezet profiteerde ik van de gelegenheid om met het achtergebleven springtouw of ballen te spelen. Zo leerde ik toch touwtje springen en ballen tegen de muur of in de lucht gooien. Ik fantaseerde mij er ook een hele resem vriendjes bij. In mijn hoofd was ik nooit alleen en had ik niks tekort! Zwemmen heb ik mezelf helaas nooit kunnen leren.
Ik zal amper zeven zijn geweest
toen het gebeurde. Met mijn pleegmoeder aan de wandel, pleegbroer in de kinderwagen. We
wonen nog maar net in de buurt en alles is nieuw voor mij. Plots zie ik mijn
pleegmoeder niet meer en sta ik alleen in de straat. Ik begin te lopen maar
waarschijnlijk de verkeerde richting uit want pleegmoeder is in de verste
verte niet te bespeuren. Zo loop ik uren te dolen en het wordt al donker
wanneer een man naar me toe komt lopen en vraagt waar mijn mama is. Maar al wat
ik doe is beginnen huilen. De man neemt me mee in zijn auto en begint rondjes
te rijden.Daarbij steeds vragend: "woon je hier, ken je dit, weet je nu
waar je bent"? Maar ik herken niets. Ik woonde er immers pas! En dan schiet
mij iets te binnen en vernoem "HetTirolerhof".
Het Tirolerhof is een speeltuin dicht
in onze buurt en ik ben er met mijn pleegouders op een zondag naartoe geweest.
De man rijdt naar de speeltuin, en gelukkig voor mij is er daar iemand die mij,
of mijn pleegmoeder kent en geeft de man mijn adres.
In de straat aangekomen
kan ik ons huis aanwijzen want zoveel stonden er toen nog niet in die straat.
Wanneer mijn pleegmoeder de deur opent en de man haar een opmerking geeft,
krijgt hij als bedankje de deur in zijn gezicht gesmakt. Ik krijg een flinke
pandoering en wordt hardhandig de gang door gesleurt en mag in het hok mijn straf gaan uitzitten. Pas als mijn pleegvader thuiskomt mag ik
er weer uit. Het is ondertussen dan ook bijna 23.00h want 'pa' had de late de late schift.
Sinds de geboorte van mijn pleegbroer hadden wij wekelijks de huisdokter op bezoek. Niet noodzakelijk omdat er iemand ziek was, maar meer als afleiding voor mijn pleegmoeder vermoed ik. Ook was zij zo danig geobsedeerd dat wanneer mijn pleegbroer zijn bord een keertje niet leeg at zij in alle staten was.
De dokter waseen hele knappe man. Lang en slank, donker golvend haar en staalblauwe ogen. Rijk was hij ook! Althans, dat kon je vermoeden aan zijn sportwagen en villa. Van origine was hij Oostenrijker, maar had al vele jaren zijn praktijk in Deurne-Zuid. Echt zo een dokter uit een romantische film.
De dokter had twee zonen. Eén daarvan was mentaal gehandicapt. De tweede was het evenbeeld van zijn vader. Mijn pleegmoeder etaleerde haar adoratie voor de dokter zo openlijk dat het genant was om zien. Mijn pleegmoeder was helemaal geen mooie of verzorgde vrouw! Tanden bezat ze bijna niet meer en diegene die ze nog had zagen zwart. Wel had ze een mooie bos haren, maar ze werden maar heel sporadisch gewassen.
Maar als de dokter kwam werden de krulspelden boven gehaald en trok ze haar "zondagse kleren" aan. Nylons over haar zwaar behaarde benen, en een streep lippenstift, vervolledigde het plaatje. Pathetisch ook hoe ze met die man koketteerde.
Mijn pleegvader zag het met lede ogen aan. Met zijn kleine gestalte, magere figuur en zijn kalende hoofd, kon hij immers niet concurreren met de knappe dokter.
Wanneer de dokter een door haar aangeboden sigaret aannam werd ze euforisch. Ook zo met de aangeboden kop koffie. Ik heb hem echter nooit die kop zien leegdrinken of die sigaret weten oproken. Waarschijnlijk was hij te beleefd om te weigeren?
Waren zijn looks super, zijn kunde was dat minder! Althans wat mij betrof. Ten eerste moet hij toch gemerkt hebben dat ik steeds met blauwe plekken, schrammen en builen rondliep? Enkele keren heeft hij mij ook moeten oplappen. Een keer zelfs zo serieus dat hij met mij naar het ziekenhuis is moeten rijden. Maar er een opmerking over maken of de daarvoor bevoegde instanties verwittigen deed hij niet. Wel zette hij later op papier dat de situatie tussen pleeggezin en pleegkind onhoudbaar was. Maar het hoe en het waarom liet hij in het midden!
De centen waren vlug verdiend ten huize van. Even het zoontje de hemel inprijzen en de knip ging open. Want daar was het pleeg-ma vooral om te doen. Te horen zeggen dat ze een knappe zoon had. Een die het nog ver zou schoppen. Ik vraag mij af, wat als ze zou weten dat hij een simpele loketbediende is bij de NMBS? Niet dat dat ik dat beroep te min vind, maar zij had veel grotere dromen voor hem. Of zou ze dan zichzelf hebben wijsgemaakt dat de spoorwegen van hem waren? We zullen het nooit weten.
Mijn pleegbroer leek geboren in een gouden wieg! Vermoedelijk was die late en onverwachte zwangerschap van mijn pleegmoeder haar in het hoofd geslagen. Want ze behandelde hem als was hij een koningskind. Niettegenstaande dat pleegvader drie jobs had, was het geld al op nog voor het op tafel lag. Alles ging naar "de kleine"!
Zo liet pleeg-ma voor die driejarige peuter bij "Het Meuleken"(een gekende Antwerpse kleermakerswinkel) zijn pakjes op maat maken. Idem dito met zijn schoentjes die wit met een boord van zwart lakleer moesten zijn. Zijn hemden moesten wit zijn met aan de kraag een boord van kant of plooitjes en daar horen uiteraard zijden strikjes en gouden manchetknopen bij. Iedereen vond het een plaatje. Nou ja, het was ook een mooi ventje hoor! Maar ik snap niet dat er nooit iemand met zijn wijsvinger tegen zijn voorhoofd tikte wanneer pleeg-ma" met hem schouwde.
Ook het duurste speelgoed was maar net goed genoeg! Zo had hij Lego blokjes en Meccano bij de vleet. Tientallen puzzels, stripboeken en kleurboeken bezat hij. Alles uit de beste speelgoedwinkels en van het duurste merk. Zo had hij diverse treintjes waar nu nog elke liefhebber jaloers zou op zijn. Alles moest van "Marklin"zijn. Het beste was nooit goed genoeg. Er was steeds wel iets beter en duurder.
Elke week kwam de huisdokter. Want als hij een keer zijn bord niet leeg at was pleeg-ma totaal in paniek. Er werd dan ook enkel dat gekookt wat Luc eten wilde. Het was pathetisch om te zien hoe Luc haar hele doen en laten beheerste! Maar voor mij was het triest. Want haar haat en nijd jegens mij werd met de dag groter en feller.
Ik herinner mij dat ik op zeker ogenblik een koek van tafel nam die hij maar half opgegeten had. Razend werd ze daarvoor! "Wie dacht ik wel dat ik was?" "Jij dikke zeug, jij vreemde luis, jij moet met je poten van die koek afblijven!" En die benamingen waren nog mild ten overstaan van de vele andere die ik dagelijks naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Daar ik steeds rond de tafel liep wanneer er weer klappen gingen vallen en ze mij zodoende niet te pakken kon krijgen omdat ik kleiner en sneller was, nam ze op een keer een hark en sloeg daarmee over de tafel heen naar mij. Eén van de scherpe punten maakte een diepe wonde op mijn schouder en rug. Als troost kreeg ik de raad om mijn mond dicht te houden tegen iedereen. "Anders zou ze mij de straat opgooien, voorgoed." Dus zweeg ik! Ik heb van die klap met die hark een vergroeiing in mijn hals overgehouden..
Naar de kleuterschool is Luc nooit geweest omdat zij hem steeds aan haar zijde hield. Maar eens schoolplichtig had ze geen keuze meer en waren de beste scholen niet goed genoeg. Omdat de zonen van onze huisdokter in het Xaverius College school hadden gelopen, moest Luc daar natuurlijk ook naar toe. Het dure schoolgeld konden mijn pleegouders zich in feite niet permitteren, maar liever maakte mijn pleegmoeder schulden dan haar zoon naar de jongensschool om de hoek te sturen.
Vriendjes werden gekocht met massa's snoep en geschenkjes. Elke week ging ze naar zijn leraar toe, want ze wou zeker zijn dat hij de punten kreeg die hij volgens haar verdiende.
Mijn pleegvader keek het allemaal met lede ogen aan. Wanneer hij een opmerking maakte, hetgeen een enkele keer gebeurde, werd ze een razende furie. Het schuim kwam letterlijk op haar lippen te staan. Echt doodsbang waren wij van haar wanneer ze weer een aanval van razernij kreeg. En zulke aanval kwam geheid telkens iemand ook maar iets van commentaar gaf op haar gedrag betreffende Luc. Mijn pleegmoeder is in de laatste jaren van haar leven dement geworden. Maar volgens mij is die dementie reeds ontstaan bij de geboorte van Luc.
Telkens er geen geld meer was om de boodschappen te betalen stuurde ze mij naar de winkel. Mijn pleegmoeder rekende er immers op dat men een kind niets zou weigeren. Dan moest ik vragen om alles zolang op de rekening te schrijven. Meerdere malen kreeg ik dan te horen dat er nog een rekening open stond en dat die eerst moest worden voldaan. Pleeg-pa wist daar niets van. Zoals later zou blijken!
Soms moest ik te voet van Deurne naar het ziekenfonds in de Ommeganckstraat om de ziekenbons te gaan uitwisselen. Meerdere malen moest ik zonder geld te voet weerkeren naar huis, omdat de bijdrage niet was betaald en men dus ook niet uitbetaalde. Op zulke momenten werd het mij vaak echt te moede omdat ik wist wie de dupe ging zijn van die weigering. Dan kreeg ik steeds te horen dat hun te kort aan geld mijn schuld was. Dat als ik er niet was geweest.....enz.
Het was niet zo dat ik het Luc niet gunde hoor, integendeel. Maar het contrast van de leffomstagheden tussen ons beide was te schrijnend en te groot.
Voor al mijn klusjes in het huishouden en mijn vakantiewerk mocht ik als beloning op zondagmiddag naar de bioscoop. Ik was natuurlijk zo fier als en gieter want ik was het enige elfjarige kind uit de buurt die zulks mocht. Ik was dol op film want dan kon ik de realiteit ontvluchten. Ik fantaseer mij middenin de film. Zo zong en danste ik samen met 'Elvis Presley.' Trok ik op avontuur met 'Winnetou.' Op die laatste was ik hopeloos verliefd... en hij natuurlijk ook op mij... of wat had je gedacht!
Op mijn weg van en naar de bioscoop moest ik voorbij verschillende open velden en plekken met struikgewas. In de winter was het reeds donker toen de film uit was en deed de weg wel een beetje eng aan. Mijn oplossing was dan luidop in mezelf praten of luidop lopen zingen.
**(Dat was iets dat ik mij eigen had gemaakt in mijn strafkamer. Telkens pleeg-ma mij daarin stopte zette ze de radio wat luider. Niet voor haar rust want zij kon mij toch niet horen wegens de gesloten tussendeuren, maar voor de buren vermoed ik. Dat maakte dat ik vrijwel elk liedje van de radio of platendraaier kon meezingen. Zelfs in het Frans, Engels en Duits. Fonetisch weliswaar, want verstaan deed ik het niet.**
Toevallige passanten keken mij na en moeten mij een raar kind hebben gevonden. Maar ik stapte moedig door in het gezelschap van mijn twee helden van het witte doek!
Mijn buurmeisje, en tevens klasgenootje, wou ook wel graag naar de film en vroeg aan haar ouders of ze met me mee mocht. Haar ouders zagen dat helemaal niet zitten wegens véél te jong en te gevaarlijk. Het argument van mijn buurmeisje "dat ik het toch ook mocht" schoot bij de moeder in het verkeerde keelgat en maakte dat die het nodig vond om een dringend praatje te houden met pleeg-ma.
Ik zat een beetje verdoken op de trap te luisteren naar het bewuste gesprek tussen die twee. De moeder van mijn buurmeisje vond het niet kunnen dat een elfjarig kind 's avonds alleen en in het donker over straat liep. Ze opperde dat er "van alles" kon gebeuren. "Of mijn pleegmoeder zich wel bewust was van het gevaar dat ik liep?" "Of zij nog nooit had gehoord van kinderverkrachters?" Het gesprek eindigde met het woest dichtslaan van de voordeur door pleeg-ma.
's Avonds deed mijn pleegmoeder haar verhaal aan pa. Zij was nog steeds opgewonden en dus zweeg hij maar. "En wat dan nog?" raasde mijn lieve pleegmoeder. "Dan zijn we meteen van die vreemde luis vanaf, want ze brengt niks dan ellende mee"
Mijn pleegvader bleef zoals altijd zwijgen. Ik vreesde dat mijn zondagse vluchten uit de harde realiteit wel eens voorbij zou kunnen zijn.
Later op mijn kamer overliep ik in gedachten nog eens de beide gesprekken van die dag. Die van de moeder van mijn buurmeisje, en die van mijn pleegouders. De bezorgde toon van de éne, en de dreigende van de andere. En stilletjes kwam het vermoeden dat mijn beloning wel eens helemaal geen beloning zou kunnen zijn.
Daar mijn biologische moeder geen onderhoudsgeld betaalde voor mij zoals was afgesproken, waren mijn pleegouders van mening dat het dan aan mij was om hen terug te betalen wat zij aan mij besteedden!
Reeds op negenjarige leeftijd moest ik vrijwel elke vakantie uit werken! Mijn eerste arbeidservaring was bij een naburige boer. Er waren in dat gezin vier kinderen, één jongen en drie meisjes. Het jongste meisje zat bij me in de klas. Er was steeds genoeg te doen op die boerderij en dus geen gebrek aan werk voor mij. Op een keer moesten de serretomaten worden geplukt. Het was niet echt een proper werkje want we zagen groen van boven tot onder. Zelfs in onze oren zat dat groene spul. Of dat nu kwam doordat de tomaten bespoten waren of door de bladeren, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik er een bloedvergiftiging aan overhield, en dat kwam zo...
...We mochten van de boer tomaten eten zoveel we wilden. Vermits ik tomaten heel graag lustte liet ik mij dat geen tweemaal zeggen. Even afvegen aan mijn boek en happen maar. Dat deden we trouwens ook zo met de wortelen, rapen en braambessen die we plukten of uit de grond trokken. Maar van de tomaten werd ik dus behoorlijk ziek. Pleeg-ma weer wreed nijdig omdat ze de dokter moest halen voor mij. Zij wachtte daarmee dan ook tot ik letterlijk door mijn benen zakte.
Wat ik betaald kreeg van de boer weet ik niet want pleeg-ma ging ontvangen. Ze keerde dan steeds weer met een tas vol met gratis aardappelen, groenten en fruit. Misschien werd ik wel vergoed in 'natura' en betaalde ik op die manier mijn kostgeld? Feit is dat ik er elke vakantie periode weer naar toe moest!
Toen ik elf jaar was hadden mijn pleegouders een nieuwe vakantie job voor mij gevonden. Bij een joods gezin dat een oppas zocht voor hun drie kinderen en daarnaast een "beetje" hulp in de huishouding. Vader was gescheiden en woonde terug in bij moeder. Hij had zijn eigen chalet achter in de tuin. Moeder had een Haute Couture zaak en maakte die kleding met de hulp van een leerling naaister. De zaak was gelegen in de 'Diamant wijk' van Antwerpen.
Dat "beetje" hulp was voor mij als kind behoorlijk zwaar. 'S morgens om zes uur opstaan en het ontbijt van de kinderen klaarmaken, ze helpen met wassen en aankleden en ze vervolgens naar een soort van dagcentrum toe te brengen op De Meir. De oudste van de drie was een jongen en was net als ik elf jaar.
Pas wanneer ik terug was van die trip mocht ik eten. Ik moest steeds apart eten in de keuken. Dat dit een joods gebruik was wist ik toen niet. Na mijn ontbijt moest ik afwassen, bedden opmaken, de badkamer poetsen en de kamers en de trap stofzuigen. Ook de blokhut van vader opruimen en onderhouden was mijn taak. Wanneer dat werk gedaan was mocht ik helpen in de winkel. Dat was pas iets dat ik graag deed. Het is daar dat ik mijn interesse voor snit en naad heb opgedaan.
Elke week mocht ik van zaterdagmiddag tot zondagavond naar huis. Pleeg-pa kwam mij dan ophalen en kreeg gelijk een enveloppe met mijn loon in zijn handen gestopt. Hoeveel er in die enveloppe zat heb ik nooit geweten. Ik zou later nog vaak moeten werken zonder dat ik het bedrag van mijn loon kende of zelf mocht ontvangen!
Er kwam abdrupt een einde aan mijn job in dat gezin door een reeks van opeenvolgende ongelukjes!
Op een keer dacht ik een kortere weg gevonden te hebben naar het dagcentrum van de kinderen toen ik hen in de namiddag weer ging ophalen. Ik ging door het 'Stadspark'.... en liep hopeloos verloren. Toen ik uiteindelijk terug bij de winkel kwam, mede door de hulp van een lieve voorbijganger, waren de kinderen al thuisgebracht. Mevrouw was zo kwaad op mij dat ik het bijna in mijn broek deed van de schrik. Ik was al hevig onder de indruk door het verdwalen. En nu kreeg ik ook nog af te rekenen met dit.
Mijn verjaardag valt meestal in de paasvakantie. Zo ook op die bewuste dag
Ik "mocht" met mevrouw mee boodschappen gaan doen. Dat was voor mij een avontuur want ik reed niet vaak in een auto en de 'Grand Bazar' was voor mij een paradijs. Ik mocht iets uitkiezen voor mezelf als verjaardagsgeschenk. En deze domme gans koos voor een roze afwasborstel en was er nog gelukkig mee ook! Mevrouw zal in haar binnenste hard gelachen hebben! Maar ze lachte alvast niet meer toen ik één van de boodschappentassen met enkele flessen wijn pardoes uit mijn handen liet vallen.
Diezelfde week liet ik ook nog de stofzuiger de trap afdonderen. Hij was finaal naar de knoppen.Toen pleeg-pa mij die zaterdagmiddag kwam ophalen kreeg hij te horen dat ik geen loon kreeg vanwege de aangerichte schade. "Wel dan komt ze ook niet meer werken" zei hij.
Mijn pleegmoeder is later op de week nog met mij naar de winkel toegestapt. Er werd behoorlijk geroepen tussen die twee "dames" want mevrouw was ook geen doetje! Uiteindelijk moest pleeg-ma afdruipen zonder één cent. Beide partijen hadden geen poot om op te staan want kinderarbeid is verboden bij wet. Haar woede koelde mijn pleegmoeder dan maar weer op mij! "Ik deugde voor niks" kreeg ik voor de zoveelste maal te horen. Ze liet mij staan voor wat ik waard was en stapte in volle vaart verder. "Ik moest maar zien hoe ik thuiskwam, want ze ging geen tram betalen voor een nietsnut zoals ik" riep ze me nog toe.
Uren later ben ik thuisgekomen. Te voet vanuit het centrum van Antwerpen naar het "Eksterlaar." Ik volgde gewoon de sporen van tram elf. Bang dat ik niet zou binnen mogen of dat ik weer klappen zou krijgen.
Maar ik mocht wel binnen en ging gelijk naar mijn kamer! Weeral een nare ervaring rijker!
Ditmaal naar een kleine eengezinswoning met op de bovenverdieping twee slaapkamers.
Daar mijn pleegbroer nog klein is, wil pleeg-ma hem bij haar op de kamer.
Ik krijg dus mijn eigen kamertje.
Er is geen tuin of koer aan het huis. In de plaats daarvan is er een berghok aan de keuken aangebouwd.
Het hok heeft een dak van zinken golfplaten waardoor het daar in de zomer snikheet en in de winter ijzig koud is. Het berghok wordt afgesloten met een zware houten deur en ijzeren schuifgrendel.
Er zijn geen ramen en dus het is er stikdonker. Er huizen talloze spinnen, muizen en ander kruipend ongedierte.
De overbodige rommel, gereedschap en fietsen worden er in opgeborgen.
De weg van en naar school is langer dan voorheen maar dat zal mijn pleegouders een zorg zijn en mij deert het ook niet.
Daarbij, enkele klasgenootjes wonen bij me in de buurt en dus gaan we gezellig allemaal samen op weg.
Er zijn nog veel omliggende velden, weiden en onbebouwde grond in de nabije omgeving van het huis.
Dus het is heerlijk ravotten met de kinderen uit de buurt.
Forten bouwen op de braakliggende grond of pistes maken om te crossen met de fiets. Of ook gewoon lekker liggen niksen op de wei in de zon en kransjes maken van de madeliefjes, paarde- en boter-bloemen.
Maar dan moet ik naar binnen!
Ik doe er alles aan om bij ma in de gunst te komen! Ik doe de boodschappen en help met poetsen. Zelfs de was doe ik mee en dat was niet zo simpel want we hadden geen wasmachine en zelfs geen geiser waar warm water uitkwam. Alles gebeurde met water uit de regenton en daarna werden de emmers met water opgewarmd op de kachel of fornuis.
Hoe jong ik ook was, die klussen had ik al behoorlijk onder de knie.
Eens die klussen geklaard waren was ik weer bij af. Ik kon met geen mogelijkheid haar liefde winnen!
Wanneer pleeg-ma weer eens slecht geluimd is en ik haar in de weg loop stopt ze mij in dat hok.
Doodsangsten sta ik daarin uit!
In mijn kinderfantasie zie ik legers spinnen op mij afkomen.
Ik hoor allerlei vreemde geluiden maar zie geen steek voor mijn ogen.
De grendel van de zware deur zit onwrikbaar vast. Roepen, schoppen en schreeuwen help niet. Eens de keukendeur achter haar is dichtgevallen kan ze mij niet meer horen.
Ik kan slechts hopen dat pa vlug thuiskomt want hij haalt mij er meestal uit.
Het was mei 1960. Mijn pleegbroer was anderhalf jaar oud en de enige die belangrijk was in huis. Hij was het middelpunt, het voor en na in het leven van mijn pleegouders. Ik zat in het tweede leerjaar en ging elke dag alleen naar school en moest daarbij steeds over "Het Fortje". "Het Fortje" was een onbebouwde en beboste vlakte met allerlei sportpleinen. Er stond ook een oud soldatenfort op,een ruïne, vandaar de naam. Het was een speelparadijs voor ons. Vlakbij mijn school werd een nieuwe straat aangelegd en bij regenweer was het daar een echte modderpoel, idem dito op "Het Fortje". Mijn pleegmoeder vond zichzelf heel vroom mens. Van haar Christelijke naastenliefde heb ik echter nooit wat gemerkt. Naar de kerk ging ze nooit en vloeken en schelden deed ze als een ketter. Maar soit.
Toen meneer pastoor kwam vragen of ik mijn communie mocht doen durfde ze waarschijnlijk niet weigeren. Dat is de enige verklaring die ik heb voor volgende gebeurtenis....
....Ik volgde catechismusles en op zaterdagmiddag moesten we naar de kerk om te repeteren. Van de ouders werd verlangt dat ze daarbij aanwezig waren. Maar zo had pleeg-ma dat niet begrepen. Telkens kreeg ik dan een heel sermoen te horen van meneer pastoor maar ik durfde tegen hem niet zeggen hoe het thuis er werkelijk aan toeging. Thuis durfde ik dan weer niet vertellen dat meneer pastoor eiste dat één van mijn ouders de volgende keer aanwezig moest zijn. Ook vroeg hij telkens naar mijn doopsel papieren. Ik wist niet wat dat was en pleeg-ma reageerde niet wanneer ik er haar naar vroeg. (Zij heeft die papieren nooit in haar bezit gehad en kon ze ook niet aanvragen omdat ik officieel nooit aan hen toegewezen was.) Maar dat kon pleeg-ma niet verantwoorden tegen meneer pastoor zonder de waarheid te moeten vertellen en dat wilde ze uiteraard niet. Ik werd geconfronteerd met een probleem waar een achtjarige geen raad mee weet.
Op een zondagmorgen zei mijn pleeg-ma dat het de dag van mijn communie was en dat ik naar de kerk moest. Zij stuurde mij alleen op weg. Iets waar ik nog niet bij stilstond omdat ik steeds alles alleen moest doen. Tot ik aan de kerk kwam! Daar zag ik mijn klasgenootjes in hun mooie communie kleedjes samen met hun piekfijn uitgedoste ouders. Iedereen werd opgesteld zoals bij de repetitie, moeder links, vader rechts en de communicant in het midden. Het opstellen was de taak van de schooljuf die de catechismusles op school gaf. Ik stond daar alleen in mijn dagdagelijkse kleren en mijn schoenen zaten onder het slijk van over Het Fortje en de opgebroken weg te lopen. Ik zag mijn klasgenootjes fluisteren tegen elkaar en naar mij wijzen. Hun ouders keken stoicijns over mijn hoofd heen.
De juffrouw vroeg waar mijn ouders waren? Ik antwoordde naar waarheid dat "pa" was gaan werken bij de bakker en "ma" thuis was bij Luc. Er werd dan besloten dat ik maar met de juffrouw aan de hand naar voor moest gaan maar dan wel als laatste in de rij. Meneer pastoor zei dat ik eerst nog moest gedoopt worden en dat hij dat nu eerst even ging doen in de zijbeuk. Weer was er gefluister en gegiechel van mijn klasgenoten. Hun ouders waren misnoegd door het oponthoud. Ik voelde de tranen opkomen en begon te beseffen dat deze dag voor mij niet was wat het had moeten zijn en...ik nam de benen.
Ik liep zo rap als ik kon de kerk uit. Door de opgebroken weg naar het slijk van "'t Fortje". En daar ben ik blijven rondslenteren tot laat in de avond.
Pa die om 15u thuis was gekomen heeft naar mij lopen zoeken maar hij kon mij niet vinden
Toen ik uiteindelijk thuis aankwam zag je niet meer dat ik urenlang gehuild had! Natuurlijk vielen er weer klappen omdat ik vies en smerig was van het spelen in het slijk. Mijn pleegmoeder was nijdig omdat ze nu weer moest wassen, want veel kleren had ik niet en ik moest op dinsdag weer naar school toe. Mijn pleegvader zeurde omdat hij al zo moe was en nu nog een emmer water moest opwarmen zodat ik mij kon wassen. Als straf vloog ik naar bed zonder eten. Ik weet niet of ze zich realiseerden dat ik van de ganse dag nog niets gegeten had? Maar dat was ook al geen uitzondering meer.
Ik weet niet wat er tussen mijn pleegouders is gezegd over die bewuste dag. Toen ik er vele jaren later uitleg over vroeg haalden ze hun schouder op en zegden mij dat dit allemaal al zolang geleden was en dat ik er nu toch niet meer moest over zeuren. Dat ik ook groot was geworden zonder mijn eerste communie. Hetgeen ik wel nog weet is dat de haat maar groeide en groeide in mij en dat ik daar alle dagen voeding genoeg voor kreeg!
Op 26/12/1958 wordt mijn pleegbroer geboren, twee maanden vroeger dan verwacht. Pleeg-ma wil hem Noël noemen naar aanleiding van kerstmis. Maar Pa hoort liever Luc. Vermits hij diegene was die zijn zoon ging 'aangeven' werd het dus Luc. Dat zou hij tot op haar laatste dag geweten hebben! Maar hij had toch maar lekker zijn slag thuis gehaald. Was voorheen mijn situatie nog draaglijk geweest, nu zou pas mijn hellepoort opengaan! Mijn pleegmoeder zorgde er voorheen altijd voor dat ik netjes voor de dag kwam. Mooi gekleed en mijn haren netjes in de "Pijpenkrullen", maar vanaf nu zou dit ook tot het verleden behoren. Een totale verwaarlozing kwam in de plaats Werden er voor de geboorte van Luc nog enkele centjes aan mij besteed, nu zou dat praktisch nihil worden. Geen nieuwe kleding of speelgoed meer. Maar ook geen schoolgerief zoals ik later mocht ondervinden. Zelfs eten kon ik enkel als ik het zelf nam. Ik werd totaal genegeerd! Mocht ook niet in dezelfde kamer waar Luc was. Wanneer hij gebaad of verzorgt werd moest ik de kamer uit. Wanneer ik dan toch stiekem naar de baby toeging, kreeg ik klappen. Het was ook op zulke momenten dat ik te horen kreeg dat ik een "vreemde luis" was... dat mijn moeder een hoer was... en ik een hoerenjong. De lelijkste scheldnamen werden naar mijn hoofd geslingerd. Scheldnamen die nu nog in mijn hoofd gebrand staan. Het is toen dat ik haat begon te voelen, al kon ik dat nare gevoel toen nog geen naam geven. Ik was een moeilijk en ondankbaar kind volgens pleeg-ma. Waar moest ik dankbaar voor zijn, vroeg ik me dan telkens af? Lief zijn hielp niet en opstandig zijn ook niet. Ik werd een stil en teruggetrokken kind! Het enige leuke moment was toen de radio of de platendraaier werd opgezet. Muziek was mijn enige troost terwijl de haat groeide in mij. Haat tegen Luc ook, hoewel hij van niks wist. Haat ook tegen mijn pleegvader, omdat hij mij niet hielp. Haat tegen mijn pleegmoeder, hoewel ik toen heel veel van haar hield besef ik nu. Ik wou niet meer vriendelijk zijn tegen bezoek om de schijn op te houden. Dat werkte natuurlijk in mijn nadeel en speelde in de kaart van "ma". Maar ik was te klein om dat te beseffen.
Pinksteren 1958! Ik ben net zes jaar oud geworden en begin aan de laatste weken kleuterschool. Een vrolijke ervaring kan ik het niet noemen. Vaak alleen van en naar school, vaak verloren gelopen en daardoor thuis gebracht door diegene die het zich wou aantrekken. De omgeving kende ik niet want we waren voor de zoveelste keer nog maar eens verhuist.Waarschijnlijk is er in de kleuterscholen wel gereageerd op mijn situatie, maar ik heb er nooit wat van gemerkt.
Mijn pleegmoeder komt tot de ontdekking dat ze zwanger is, 22 jaar na haar eerste zwangerschap en dit op tweeënveertig jarige leeftijd. Dat dit haar niet makkelijk viel kan ik nu wel begrijpen Toen uiteraard nog niet. Mijn pleegvader kreeg de opdracht om mij naar mijn moeder te brengen en mij onder geen enkel beding mee terug te brengen. Maar mijn moeder was onvindbaar maar pleeg-pa vind wel mijn grootmoeder. Die weet te vertellen dat ik niet welkom ben. Dat mijn moeder eveneens zwanger is. Nog maar eens zonder een vader in de buurt, dus van die kant viel geen hulp te verwachten. Er bleef mijn pleegvader geen andere keuze dan mij mee terug naar "huis" te nemen. Maar dat heeft hij geweten! En ik ook! Want er is toen echt slaande ruzie uit ontstaan. Ik zat ineengedoken van de schrik in een hoek van de kamer en zag hoe mijn pleegvader bloedde aan zijn hoofd door het pijnlijke treffen van rond vliegende huisraad. Plots nam mijn pleegmoeder mij hardhandig bij de hand, sleurde mij met geweld drie trappen naar beneden, zette mij op straat en sloeg de deur dicht. Het was reeds donker en ik was bang! Ik kan tot op vandaag de angst van toen nog proeven, evenzo met tal van andere bange momenten. (Ik woon trouwens vlakbij het bewuste huis en kom er vaak voorbij) Ik weet niet hoelang ik op die koude drempel heb gezeten, wachtend tot "pa" mij zou komen halen. Want hij was de enige die ik nog een beetje vertrouwde. Hij was steeds diegene waarop ik mijn hoop op vestigde. Maar in zijn plaats kwam de politie! De benedenburen hadden het kabaal natuurlijk gehoord en hadden de politie gebeld. Die dwongen mijn pleegmoeder om mij weer op te nemen en een andere oplossing te zoeken voor het probleem. Uit schrik voor een proces verbaal gehoorzaamde zij. En een oplossing vond ze ook, want vanaf dat moment maakte zij mijn leven pas echt tot een ware hel.
Het is bijna Pinksteren en in Antwerpen noemt men dit Sinksen. Met Sinksen komt de "Sinksefoor" naar de stad, en dat vindt ik nog altijd een fascinerende gebeurtenis . Het brengt bij mij één van de weinige leuke herinneringen naar boven uit mijn kindertijd. Hoe oud ik precies was weet ik niet meer, in elk geval nog een kleuter. De Sinksefoor stond toen nog op "Den Boulevard" en kind zijnde leek hij mij oneindig te zijn. Ik weet nog dat mijn pleegvader er met mij naartoe ging. Die man ontsnapte maar al te graag aan de tirannie van pleegmoeder maar kreeg daar weinig kans toe. Maar die dag dus wel! Van "pa" mocht ik altijd een ietsje meer en dus mocht ik op diverse draaimolens die je op de dorps-kermissen nooit ziet en kreeg ik snoep à volent1è. Wij hebben ons onnoemelijk geamuseerd die dag. Ik denk dat wij ons beide bevrijd voelden! Ik heb geen andere verklaring voor het feit dat "pa" altijd zo lief was als "ma" er niet bij was.
Thuisgekomen was het andere koek! Ik was ziek van het vele snoepen en draaien en wilde daarom niet eten. Wij kregen beide een resem van verwijten en scheldpartijen naar ons hoofd geslingerd. Maar het gaf niet want die dag kon pleeg-ma niet meer verpesten voor ons. Het is een heerlijke herinnering gebleven. Eén die telkens weer terugkomt als de 'Sinksenfoor' staat.
Ik werd geboren met een afwijking aan het linkeroog, wat men scheel zien noemt. Nu geeft dit geen fysieke pijn, maar psychisch des te meer. Op school wordt je er al heel vroeg mee gepest, en dat blijft je ganse leven doorgaan. Mijn pleegouders hadden dit kunnen voorkomen door mijn oog operatief te laten corrigeren voor mijn zeven jaar, doch er was geen geld voor. Er was nooit geld voor mij! Ik was tenslotte uitgekozen om geld binnen te brengen en niet andersom hé! Na die tijd was het te laat voor een operatie, ik was het zicht van dat oog al verloren. Wat mij nog het meeste pijn deed, was toen ik al wat ouder was, dat ook mijn pleegmoeder me "scheel lon" (Antwerps dialect) als roepnaam gaf. Zij had ontelbare scheldnamen voor mij, sommige begreep ik maar al te goed, andere weer helemaal niet. Ik vraag mij nu nog steeds af, wat was haar afwijking? En is een slecht karakter ook een afwijking?
Ik ben vier jaar! Ik wist niet beter dan dat mijn pleegouders mijn echte ouders waren en ik noemde hen "ma" en "pa". Ik ging naar de kleuterschool en ik herinner mij nog de speelplaats aldaar. Er stond een huisje op een grasveldje. In dat huisje verstopte ik mij regelmatig. Op de huwelijksdag van mijn pleegzus werd er beslist dat ik er niet bij hoorde omdat ik "een vreemde" was. Daarom ging ik logeren bij een vriendin van pleegmoeder. 'S anderdaags mocht ik bloemen afgeven aan de kerk maar mocht niet mee op de foto. Terwijl iedereen in een mooie auto stapte bleef ik achter en ik begreep er natuurlijk niet waarom. Ik huilde en schreeuwde, maar het hielp niks. Ik riep om mijn moeder, niet wetende dat die mij al 4 jaar vroeger in de steek had gelaten. Waarom blijven die momenten mij steeds weer voor de geest komen? Waarom niet de leuke? Die zijn er vast ook geweest! Of niet?
Zoals reeds beschreven in een vorig item, woonden de zus en de broer van pleeg-pa respectievelijk schuin tegenover ons en net om de hoek. Naar het voorbeeld van mijn pleeg=zus noemde ik hen oom en tante. In eerste instantie werd dit mij verboden door pleeg-ma omdat ik geen familie was, maar de bewuste personen zagen er geen graten in en dus moest mijn pleegmoeder bakzeil halen.
Pa zijn zus had twee kinderen, een zoon en een dochter. Beide waren leeftijdsgenoten van mijn pleeg-zus en dus plus minus 16 jaar ouder dan ik. Meer dan een praatje maken deden we dan ook niet. Al leerde de dochter mij wel Hoelahoep'en en de Twist Wanneer wij mekaar later als volwassen vrouwen tegenkwamen op straat bleef het meestal bij een vluchtig praatje
Met haar broer had ik nog minder contact. Ik herinner mij hem vooral als knappe soldaat. Ik heb hem ook nog weten trouwen en daarna trok hij weg uit Antwerpen. Sindsdien verdween hij uit mijn gezichtsveld.
De broer van pleeg-pa had 3 kinderen. Een dochter uit zijn eerste huwelijk. Die was een ietsje ouder dan pleeg-zus. Tot aan het huwelijk van die laatste waren beide hartsvriendinnen. Na het huwelijk van pleeg-zus was ook vriendin te min geworden. Uit het tweede huwelijk had oom D nog een zoon en een dochter. Die laatste was twee jaar ouder dan ik en met haar zou ik véél en lang optrekken. Haar broer bleef ook af en toe mijn leven binnen in- en uitlopen.
Met beide schoonzussen had mijn pleegmoeder ruzie. Over de onnozelste dingen omdat zij geen tegenspraak duldde. Omdat pleeg-pa naar haar pijpen danste, dacht ze dat de familie dat ook ging doen. Ik herinner mij laaiende ruzie's die meestal over geldzaken gingen.
Zowel de zus van mijn pleegvader als de vrouw van zijn broer gingen halftijds mee uit werken. Ze konden zich dan ook meer veroorloven dan mijn pleegmoeder, niettegenstaande de 3 jobs van pa. De jaloezie droop er af en dat besefte de familie zeer heel goed. Ze kreeg dan ook vaak lik op stuk van beide schoonzussen!
Nee, men moest haar niet! En dat verzuurde haar nog meer. Zij had geen vat op haar schoonfamilie en werd zelfs gemeden.
PS: Sommige van bovengenoemde personen zouden nog een belangrijke rol gaan spelen in mijn jonge leven en daarom laat ik jullie kennis maken met hen.
Mede door het veelvuldig verhuizen waren er nogal wat mensen die mijn kind & jeugdjaren in en uit liepen. Sommige zag ik nooit weer, zoals toenmalige buren en buurkinderen. Sommige waren blijvers of zag ik later terug.
Zo was er een vrouw (die volgens pleeg-ma simpel van geest was) die twee dochters had. Zij is jarenlang sporadisch op bezoek blijven komen. Heeft op mij gepast toen ik niet bij het huwelijk van mijn pleeg-zus mocht zijn net als op andere gelegenheden waarbij ik niet gewenst was.
Er waren de vrienden van mijn pleegouders die wekelijks kwamen kaarten. Hij werkte "op den tram" en zij was onthaalmoeder. Mijn pleegvader en die man waren samen krijgsgevangene genomen in W.O II en naar Duitsland gevoerd. Mijn pleegmoeder en die vrouw zijn toen samen naar Duitsland gaan werken. Hoe die vriendschap tot aan hun dood heeft kunnen standhouden snap ik nu nog altijd niet want die mensen waren nog niet goed buiten of pleeg-ma gooide een hoop vergif over hen uit. Niets was goed aan hen. Maar dat kregen ze natuurlijk nooit te horen.
Het was afgunst dat mijn pleegmoeder parten speelde! Die mensen werden betaald voor hun diensten door de ouders van de aan hen toevertrouwde kinderen. Dat kon zij niet zeggen
Bij de laatste verhuis woonde in het huis naast het onze op het eerste verdiep, een tante van pleeg-ma. Die mensen waren strikt katholiek en gingen elke dag naar de kerk. (Ik vermoed dat het mede door hen kwam dat de onderpastoor op de hoogte was van de situatie bij ons thuis.) Ook vertelde ze mij later in vertrouwen dat pleeg-ma geen goede dochter was geweest en dat haar ouders blij waren toen ze huwde. Doch ook zij zijn nooit openlijk voor mij durven opkomen, al kwamen ze dagelijks over de vloer. Ook zij gingen over de giftige tong van mijn pleegmoeder, omdat hun enige dochter als secretaresse werkte bij een toenmalige minister te Brussel. Dat was een stevige doorn in haar oog!
Op de benedenverdieping van diezelfde woning woonde een bejaard echtpaar. Zij was een Waalse, hij een Vlaming. Dit feit leidde tussen die twee soms tot hilarische discussies. Hij wist haar steeds op haar paard te krijgen (meende hij) en zij trapte er steeds gretig op in. Hij was lang en mager, en zij was een klein dikkerdje. Die twee in volle actie bezig te zien en te horen was beter dan de beste komische act.
Zij vertelde vaak, in haar gebroken Frans, over haar harde jeugdjaren en haar eerste stappen op het liefdespad. Aan haar heb ik mooie herinneringen want ook zij wist drommels goed wat er gebeurde met mij. Al ging óók zij niet openlijk in tegen mijn pleegmoeder. Wel gaf ze mij haar huissleutel. Ze zei dat ik steeds bij haar naar binnen mocht vluchten als het weer te erg voor me werd. Ik heb er dan ook vaak gezeten.
In onze straat woonde een zus van mijn pleegvader, tante M. en om de hoek woonde zijn broer,, oom D.. En ja hoor, met iedereen lag pleeg-ma overhoop. Buiten oom D had ze ruzie met hen allemaal. Pa moest dan ook stiekem bij hen op bezoek gaan, net als ik. Gelukkig waren wij welkom!
Er was de zus van pleeg-ma die mij zo dikwijls heeft opgevangen! Die wel openlijk tegen haar inging en die dreigde om de bevoegde instanties in te schakelen. Het resultaat was dat mijn pleegmoeder haar zuster letterlijk buiten sloeg.
Tante Margriet (zo noemde ze) had twee kinderen. Een zoon en een dochter. Ook daar ben ik dikwijls naar toe gevlucht. Te voet van Deurne naar 'Het Valaar' in Wilrijk. Voor een kind toch een heuse onderneming.
De meeste mensen die ik kende waren op de één of andere manier bijna allemaal met elkaar verbonden. Soms was het pleeg-familie, soms waren het buren. Soms waren het gewoon vrienden of familie van de buren. Maar ze hadden allen één ding gemeen, angst voor mijn pleegmoeder.
Sommige lieten haar al vlug links liggen. Verboden haar de toegang tot hun huis. Sommige waren waarschijnlijk eenzaam en vonden het dagelijkse praatje een welgekomen afleiding.Trouwens, in de meeste gevallen was pleeg-ma heel vriendelijk in hun gezicht. Zolang ze maar vol bewondering waren voor mijn pleegbroer. En zolang ze haar niet tegenspraken! En vooral moesten ze mij links lieten liggen!<
Pleeg-zus kon met gemak doorgaan voor fotomodel. Zelfs wel als filmzter want ik heb er lelijker in beeld weten komen. Zij is slank en fijn gebouwd. Heeft prachtig lang en natuurlijk krullend donkerbruine haren. Donkerbruine ree ogen en een mooi gevormde mond met volle lippen die steeds lijken te glimlachen. Wanner ze lacht toont ze en een volmaakt parelwit gebit. Wegens al die bekoorlijkheden had zij een onbeperkte keuze in de mannenwereld Ze huwde zich dan ook regelrecht de zogenaamde betere klasse in.
Haar eenvoudige afkomst schudde zij binnen de kortste keren van zich af. Spreekt geaffecteerd ABN met getuite lippen en onderstreept elk zuinig uitgesproken woord met fijne gebaren van haar perfect gemanicuurde handen.
Maar ze heeft het karakter van een feeks! Zij is van mening dat haar kinderen meer recht hebben om in haar ouderlijk huis te zijn dan ik. Elke cent die aan mij wordt gespendeerd hebben haar kinderen minder is haar oordeel Pleeg-ma die enorm opziet naar de schoonfamilie van haar dochter spreekt haar niet tegen. .De levensstandaard van die mensen imponeerde pleeg-ma enorm. Zo erg zelfs dat ze nooit samen met "pa" naar haar dochter toegaat omdat hij niet past in het plaatje dat ze zo graag ophangt. Dat die mensen haar enkel tolereerden uit beleefdheid komt ze pas vele jaren later te weten.
Mijn pleegmoeder werd geboren te Borgerhout op 13/12/1917. Het gezin telde 3 kinderen waarvan zij het middelste kind was. Er was nog een oudere zus en een jongere broer. Van de broer weet ik dat hij gehuwd was en na zijn huwelijk in Brussel is gaan wonen. Nadat zijn vrouw hem had verlaten heeft hij zich verhangen. Met de zus, "Tante Margriet", heb ik een hele fijne band gehad. Dit was wel tegen de zin van pleeg-ma. Haar hele leven had zij telkens weer ruzie met zowel haar broer, als met haar zus. Maar zij had vrijwel met elkeen ruzie die op haar pad kwam! Met haar ouders en schoonouders, haar schoonfamilie, buren en passanten. Nu ben ik niet bijgelovig, maar haar geboorte op die bewuste dertiende december moet een ongeluksdag geweest zijn. Toen zij "pa" leerde kennen drongen haar ouders erop aan om heel vlug te trouwen. En zo geschiedde. Vaak heeft zij "pa" naar zijn hoofd geslingerd dat ze nooit naar haar ouders had mogen luisteren.
Na 12 stielen en dertien ongelukken werd zij fulltime huisvrouw. . Poetsen, wassen, strijken, naaien, breien en haken deed ze goed en graag. Koken deed ze minder graag, maar ze deed het wel elke dag. Je mocht alleen niet zeggen wat je graag lustte want dan kookte ze dat zeker niet! Op latere leeftijd is zij dement geworden en zij was een "kwade" patiënt. Maar zij was altijd al een feeks geweest. Dus dat was geen verrassing voor mij.
IK KWAM TOT HIER EN ZAG. IK ZOCHT IETS ANDERS MAAR GEEN STERVELING VINDT. OOK NIET AAN HET EINDE VAN ZIJN TOCHT DE DINGEN DIE HIJ DROOMDE ALS KIND. (P.N.van Eyck)