Foto
Inhoud blog
  • Terug van weggeweest...
  • Uitblazen...
  • Terug in BelgiĆ«.
  • Naar Venlo.
  • De Rijn op en Nederland binnen.
    Zoeken in blog

    Archief per week
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    LUWTE naar DENEMARKEN
    Reis van de LUWTE in 2019
    04-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid van Denemarken.

    vandaag varen we Denemarken uit! We vertrekken om 8uur nog met zon en varen in de luwte van het eiland Aero. Wanneer we de noordelijke punt moeten ronden richting Maasholm wordt het grijs en het water al een stuk woeliger en varen we tegen de wind in naar de bescherming van het land. Daarna gaat het redelijk rustig zuidwaarts tot we maasholm bereiken. Het aanleggen moet in boxen met palen achter, en door de slechte aanduidingen van de beschikbaarheid hebben we eindelijk na drie keer aanmeren en terug losmaken de goede box gevonden.

    Het stadje stelt niks voor, maar we hebben wel een lekker visje opgepeuzeld in het plaatselijk restaurant “Tonne 15”. Nog even het bezoekersvlaggetje omwisselen van Denemarken naar Duitsland en dan naar bed.

    04-08-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    03-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aeroskobing.

    Vrijdag 2 augustus:

    Normaal vertrek om 8u50 onder een grijze hemel met af en toe wat motregen. We varen door wat betonde vaargeulen en bereiken Aeroskobing om 11 uur. Aan ligplaatsen op dit uur geen tekort, en zoals gewoonlijk liggen de kleintjes in boxen, en de groten aan langs steigers. We liggen daardoor wel ver uit mekaar.

    De haven is goed ingericht: er is plaats voor kinderen in de grote speeltuin, en ook voor de volwassenen zijn tafels en BBC mogelijkheden voorzien. Bovendien is er een Netto supermarkt aan de haven! Er heerst een gezellige sfeer wegens een jazz festival, en dat lokt veel volk!

    s' Namiddags komt de zon erdoor, wordt het warm en bezoeken we met de groep het dorp. Aeroskobing is een middeleeuws stadje (+/- 1860) en is sindsdien vrijwel niet veranderd: de straten en huisjes zijn mooi onderhouden en origineel. Spijtig dat er toch nog veel auto's geparkerd staan! 

    Van het vele wandelen krijgt iedereen dorst, en na lang zoeken (te veel toeristen in het dorp!) vinden we plaats in het binnenhof van een hotel. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om het programma voor de volgende dagen te bespreken. Daarna terug naar de boten.

    Zaterdag 3 augustus;

    Vandaag bezoeken we Marstal, een ander stadje op het eiland met een grote haven. We nemen de (gratis) bus en met veel zon doorkruisen we gans het eiland en krijgen een heel mooi zicht op de velden (veel graan en mais) en dorpjes.

    Eerst reserveren in een restaurant, want met 14 personen is het niet evident om plaats te vinden in een druk bezochte stad. Daarna gaan we de stad in. 

    Alhoewel er zeker een aantal mooi onder- en be-houden straatjes zijn, is er toch geen vergelijk met Aeroskobing. 

    In de mooie kerk hangen, zoals hier gebruikelijk, scheeps modellen aan het plafond, maar hier zijn dat er zeven!

    Het restaurant is een meevaller. Onze tafel staat gedekt in de binnen tuin, de bediening is in perfect engels en het eten is lekker. Na het eten bezoekt een deel van de groep het scheepvart museum, en de rest bezoekt een terrasje... 

    Het museum is zeker de moeite waard, met veel modellen en originele toestellen en dokumenten. Ook veel originele films over grote evenementen uit het verleden. Daarna terug de bus op en naar onze boten.

    Daar aangekomen zitten de zwaluwen op onze landvasten in de hoop wat eten te krijgen...

     

    03-08-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    01-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Svendborg dag 2.

    Vandaag wordt het een luierdag. Het stadje wordt verkend, en er is veel volk op de been. Er is namelijk een verenigingsmarkt aan de gang, en de deelnemers zijn allen gekleed zoals het honderd jaar geleden moet geweest zijn. De sfeer is top, want orkestjes vrolijken de zaak op! Ook de winkelstraat is druk bezocht.

    's Namidags worden nog enkele musea bezocht en gaat het regenen. Een plaatselijk thais restaurant zorgt voor een lekkere maaltijd.

    01-08-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    31-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Svendborg.

    De tocht naar Svendborg bedraagt slechts 17 km. We vertrekken dan ook niet te vroeg (9u30).

    Het is grijs weer, en af en toe valt er wat regen. We varen tussen veel kleine eilandjes en ook hier zijn op de oevers tal van huizen met eigen steigers te zien. Dit is werkelijk een zeilers mekka! 

    We hebben de stroom stevig mee, en na 1u15 draaien we de "havn nord" binnen.

    Deze haven ligt midden in de stad, en wordt dan ook fel gegeerd door varende bezoekers. Op het eerste gezicht is er geen enkele plaats meer vrij, tot we helemaal op het einde van de haven een vrije steiger vinden waaraan we met de voltallige vloot, welliswaar twee en drie dik, kunnen aanmeren! 

    Het blijft af en toe regenen, en na een korte verkenning van de stad blijven we aan boord. We blijven hier twee nachten, dus morgen zien we wel meer...

    31-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    30-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rudkobing.

    Wanneer we opstaan is het mistig en er staat 3 Bft ,met stoten 4, bijna dwars op de te varen koers. Niet de ideale omstandigheden die we graag hebben, maar we besluiten toch om, na het uitvaren van de ferry, te vertrekken. We blijven dicht bij elkaar, want me moeten een druk verkeerscheidingsstelsel kruisen en de mist is af en toe zeer dik.

    De omstandigheden zijn inderdaad niet goed: de boten steigeren en rollen, en de extra aandacht vereist door de mist maakt het varen vermoeiend.

    Eenmaal we de kop van het eiland Langeland gerond hebben varen we beschut en wordt de zee spiegelglad. 

    Monique heeft gebeld naar de haven, waar we te horen kregen dat er in de Marina geen plaats was voor onze vloot. Wel werden we omgeleid naar de "Traffic" haven, waar een steiger voor ons zou gereserveerd worden. Dit hadden we nog niet meegemaakt, en met enig ongeloof zijn we de aangegeven haven in gevaren. En jawel, er was een steiger voor ons gereserveerd met een duidelijke aanwijzing voor anderen dat deze steiger voorzien was voor onze groep! Prima service, en daarenboven prima rustige ligplaats dichtbij het stadscentrum.

    's Namiddags maken we een wandeling door de stad. De zon is weer van de partij en Rudkobing is een aangenaam stadje. Vooral de winkestraat is zeer druk.

    De wandeling wordt afgesloten met het lessen van de dorst.

    's Avonds gaan we met zijn allen eten in een buffet restaurant in de marina. Het eten (geen vis) bevalt zeer, en na het ijsje gaat iedereen terug aan boord. Morgen wordt er weer gevaren... 

    30-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    29-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussenstop OMO.

    Maandag vertrekken we voor een lange dag (64 km.) naar het kleine eiland OMO. De haven daar is ook klein, en dus vertrekken we om 8 u. om toch vroeg in de haven aan te komen en met de hoop dat we dan toch nog onze zeven boten kwijtgeraken. 

    Er staat bijna geen wind, de zee is glad en er zijn dan ook geen zeilen te zien. De temperatuur stijgt snel tot 26 graden, en het is verder een rustige trip. 

    Rond één uur komen we aan in de haven van OMO, en de haven meester wijst onze plaatsen aan. Alleen BOB kan er niet meer bij en moet in de ferry haven een plaats zoeken. De havenmeester beklaagt zich echter dat we niet op voorhand gebeld hebben (wat we anders bijna altijd doen) want zeven boten van die grootte zijn ze hier niet gewend. Uiteindelijk ligt iedereen vast in een box. De haven loopt snel vol, en tegen de avond krijg je er geen roeiboot meer bij.

    De kleine haven is vrij recent gebouwd, en heeft alle faciliteiten, incl. kinderspeeltuin en barbecue ruimte.

    's Namiddags gaat een groep wandelen naar het kleine dorpje. De weg gaat door graanvelden en her en der is een kerk, huis of boerderijtje te zien. Geen gelegenheid om onze dorst te lessen, dus wordt het een ijsje...We komen terug via het strand.

    Om 6 uur houden we palaver en beslissen de volgende dag op het normale uur te vertrekken naar Rudkobing.

    29-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    27-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vordingborg verwaaid.

    Zaterdag 27 juli.

    De voorspellingen kloppen! de wind is sterk toegenomen, met gemiddelden van 5 à 6 Bft, en pieken tot 7 en dat in de haven.

    De voormiddag wordt gebruikt om te wassen en inkopen te doen. Bij het betalen van de ligplaats krijgen we één dag gratis, aangezien we vier dagen op rij in een haven van dezelfde keten gelegen hebben. 

    In de namiddag bezoekt een groepje het stadje. Van wat ooit een indrukwekkend en invloedrijk kasteel was blijven enkel een paar versterkings muren en een toren over.

    Het domein wordt gebruikt als recreatie zone, met een mooie tuin 

    We lopen de (lange) winkelstraat af naar de kerk. De buitenzijde is al mooi, maar de binnenzijde krijgen we niet te zien! Een plaatje aan de inkom vermeldt dat, mits het sturen van een SMS, de deur binnen 30 seconden open zou gaan, maar zelfs meerdere pogingen brachten geen soelaas: de deur bleef dicht.

    Dan maar uitgekeken naar een terrasje om de dorst te lessen, maar ook dat was geen eenvoudige klus. Uiteindelijk iets gevonden , duidelijk bestemd voor de lokale bevolking, maar daardoor zeer goedkoop!

    Terug gaande naar de haven valt ons op dat wij bijna de enige zijn in het dorp. De straten zijn verlaten, de winkels gesloten en de zeldzame voorbij ganger haast zich weg. Toch onbegrijpelijk voor ons dat dit op een zaterdag namiddag gebeurt!

    Zondag 28 juli: 

    Er is nog steeds veel wind, en er wordt ook veel regen voorspeld. Daardoor waren er geen aktiviteiten gepland en wordt er een klusjes dag voorzien. 

    Alhoewel de wind blijft waaien breekt de zon vrij vlug door en is er van de regen geen sprake. Een min of meer verloren dag dus...

    Om 16 u. wordt er een palaver gehouden op de steiger om de volgende vaardagen te bespreken. Met een natje en een droogje gaat dat eens zo vlot!

    27-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    26-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vordingborg.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Om 8u50 worden de landvasten opgerold en verlaten we onder een schitterende zon en blauwe hemel Stege.

    We varen via een kronkelende beboeide geul dicht bij de oever, en en genieten van het uitzicht en de activiteiten aan land. Er staan prachtige huizen en villa's tussen de beboste omgeving, veel met eigen aanlegsteiger, en een kasteel met omvang is ook af en toe te bespeuren. Beslist een van de betere trajecten!

    Om 11u30 komen we aan in Vordingborg en iedereen vindt een plaats: de grote boten op de kopsteiger, en de kleine in boxen. Ook BOB vindt een box die uitzonderlijk breed is; maar hij moet voor de landvasten dan wel beroep doen op Yves die me de bijboot de touwen aan de palen bevestigt. Het goed aanmeren van de boten is belangrijk, want er wordt de komende dagen zwaar weer voorspeld. 

    Een snel toenemende wind bevestigt het weerbericht en we beslissen om drie nachten te blijven liggen. 

    Na het betalen drinken we nog wat in de lokale bar.

    26-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    25-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afwezig verleden...

    De bewolking die 's ochtends aanwezig is verdwijnt al snel en een blauwe hemel en stralende zon zijn weerom van de partij. De voormiddag wordt gebruikt om boodschappen te doen, en de boten terug in orde te brengen.

    Onverwacht komt de Theodosia de haven binnen varen zodat we nu al met acht VVW deelnemers in de haven liggen!

    In de namiddag verzamelen we voor een stadswandeling. Aangezien Monique bij de voorbereiding van de toervaart geen reactie van de stad gekregen heeft op haar vraag voor documentatie moeten we het stellen met wat we op het internet gevonden hebben. 

    De stad was in de middeleeuwen een centrum van de haringvangst waarbij ongeveer een derde van de totale vangst in Denemarken hier verhandeld werd. De verschillende stappen van de wandeling worden dan ook aangeduid met een genummerde haring.

    Van bij het begin loopt het al mis: haring nummer drie bestaat niet! Dan maar verder, en bij zo goed als alle volgende "haringen" begint de uitleg met: hier was in het verleden.... De rest moest je er maar bijdenken. Een van de drie poorten die de stad ooit bezat is min of meer bewaard gebleven.

    De nummering van de haringen in het oude centrum liep helemaal verkeerd, maar er waren wel mooie oude straten. Ook de kerk was een bezoek waard.

    's Avonds is een groepje gaan eten in wat Monique een romantisch restaurantje vindt, maar een wachttijd van meer dan een uur deed de nochtans goede maaltijd minder aangenaam overkomen.



    25-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    24-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug in Denemarken.

    De wekker maakt ons ruw wakker om half zeven. Er hangt wat nevel, maar de lucht boven ons is blauw, en er is geen zuchtje wind! Alleen, de boot hangt vol met honderden, waarschijnlijk duizenden vliegjes en muggen! Die zullen echter in de loop van de dag vanzelf verdwijnen...

    De brug over het kanaal draait stipt om 8 uur, en samen met nog wat andere boten varen we door het kanaal richting Denemarken. Het eiland ligt er mooi bij, de huizen (villa’s ) zijn verwerkt in de natuur, en witte stranden geven aan dat dit een vakantie oord is voor de meer begoeden....

    Eens het kanaal uit gaat de snelheid naar de ”normale” 12km per uur, en begint onder volle zon en geen wind een lange overtocht naar Stege. Er moeten twee Traffic  Separation Zones overgestoken worden, en het bezoekersvlag moet omgewisseld worden voor een Deens. Dat zijn echter zowat de enige activiteiten die we moeten doen, want de zee is een spiegel, met weinig of geen verkeer en dus moet er amper aan het stuur gedraaid worden! 

    Bij het naderen van MON komt er een beetje wind en zie je wat zeilboten. Wij varen via een slingerende geul door de ondiepe omgeving, om dan uiteindelijk Stege te bereiken. Er is plaats in de haven, en iedereen kan aanmeren.

    Na 7 uur varen is de steiger borrel welkom, en worden de plannen voor morgen opgemaakt. Het stadje heeft zeker wat te bieden, dus wordt er beslist een dag te blijven liggen. 

    24-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    23-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Zweden...

     Gisterenavond werd nog een palaver gehouden met alle betrokkenen waarbij de vaarschema’s van de volgende dagen besproken werden. Aan de hand van de wind richting en sterkte en het vaarkomfort wordt er beslist om het volgende doel (Stege) in twee etappes te bereiken. En dat houdt in dat we een ommetje maken via het schiereiland Falsterbo in Zweden. 

    Zoals gebruikelijk starten we om 8u50, maar aangezien we Kopenhagen verlaten en we vanaf nu officieel op terugreis zijn, zullen we nog in ”Admiraalsvaart” voorbij de zeemeermin varen, en dat wordt op foto en film vastgelegd! 

    Daarna is het richting Zweden, en met zon en een beetje wind wordt dit een aangename rit. Na 45 km en het vervangen van de bezoekersvlag, komen we aan in de kanaal haven van Falsterbo waar de grotere boten een vrije en lange steiger bezetten, en Bruce, Olivier en de Luwte aanmeren in boxen. Nette haven, en plaats zat. Na de steigerborrel gaat een groepje eten in het plaatselijke (Italiaans) restaurant. Anderen verkennen het natuurgebied waarin de haven gevestigd is. Morgen wordt een lange dag, en dus vertrekken we om 8 uur. (Best aangenaam dat je in deze wateren geen rekening moet houden met getij)

    23-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    16-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekje Kopenhagen.

    Dinsdag 16 juli: 

    De voormiddag wordt doorgebracht met het zoeken naar een supermarkt en de aanvulling van de vooraden aan boord. In de namiddag doen we onze eerste wandeling door de stad. We nemen de waterbus, en blijkt dat je er gedurende één uur en 15 minuten gebruik mag van maken. Dat doen we dan ook: we blijven het volledig traject zitten en zo hebben we voor de prijs van één rit de ganse stad langs de waterkant gezien! 

    Daarna begint de wandeling langs beroemde gebouwen. Aan het stadhuis loopt het even mis: door werken was de straat die we wilden nemen niet bereikbaar en werden we de drukste winkelstraat van Kopenhagen ingestuurd: binnen enkele minuten waren we al een deel van de groep kwijt! Na en met enige moeite iedereen terug verzameld en een snelle afslag in een zijstraat was alles weer in orde gebracht.

    Na een dorstlessende tussenstop wordt de wandeling verdergezet. Daarna weer de waterbus genomen naar de haven, waar weer één van onze deelnemende zeilers aangekomen was. 

    Woensdag 17 juli:

    Volop zon en 22 graden! Weer de waterbus naar de overkant genomen om daar via het oude militair fort "Kastellet" naar de beroemde zeemeermin gaan zien. Viel tegen: veel te veel toeristen en drummen om zelfs van ver een foto te kunnen maken. 

    Dan maar verder de stad in om via een russisch-orthodoxe en de marmeren kerk naar het Amalienborg slot (woonplaats van de konigklijke familie) te gaan om daar de wisseling van de wacht mee te maken.

    Na een lichte maaltijd in een rustig en mooi gelegen restaurant (Salt) verder naar de "Nyhavn". Ook hier een ongeloofelijke drukte! Na de haven helemaal afgelopen te hebben, nog een drankje, en dan met de waterbus terug naar de boot. Met zijn allen nog een apperitiefje waar tevens de taken voor de barbecue morgen,verdeeld worden, en de dag zit er weer op. 

    Donderdag 18 juli:

    De voormiddag wordt gebruikt om de benodigdheden voor de barbecue aan te sleuren, en de koude gerechten klaar te maken.

    Bruce heeft twee jonge opstappers, en met hen bezoeken we Christians haven. De tocht voert ons via de opera met een mooi panorama van de stad naar een gebied dat vroeger één groot militair domein was. De meeste oude militaire gebouwen werden herbruikt door bedrijven, maar ertussen werden ook nieuwe woonprojecten gebouwd. 

    De wandeling brengt ons iets verder naar "Christiania": een vrijstaat die ooit gesticht is door de hippies, en waaruit een eigen, zeer kleurrijke nederzetting van +/- 600 mensen gegroeid is. Ze leven met eigen regels, scholen en zijn niet schatplichtig aan denemarken. Hun inkomen verwerven ze door de verkoop van snuisterijen maar ook van drugs die openbaar aangeboden worden. Je mag er begrijpelijk geen foto's nemen. De marihuana planten bloeien er langs de wegen.

    Terug naar de haven waar de barbecue lonkt.

    Vrijdag 19 juli:

    Ida en Henk hadden de tocht van gisteren eveneens graag gedaan, dus hebben we die dan (lichtjes gewijzigd) met hen overgedaan.

    We hebben te horen gekregen dat J.P. gisteren schielijk overleden is, en dat drukt de stemming.

    Aangezien het vorig bezoek aan de zeemeermin verzoop in het volk gaan we terug om 8 u. 's avonds in de hoop dat het er dan rustiger zal zijn. En ja hoor, de weinige toeristen die er nog waren konden we overtuigen om even opzij te gaan, zodat we, iedereen in de blauwe toervaart shirts, een groepsfoto kunnen maken voor het beeldje.

    Dan snel weer met de waterbus naar de boten.

    Zaterdag 20 juli:

    Nog steeds mooi weer! Alle zeilende (en autorijdende) deelnemers zijn ondertussen aangekomen, en met een groepje doen we voor hen een kennismakende toer door de stad. 

    Op tijd terug naar de haven, want vanavond is er een groepsbuffet in onze blauwe shirts voorzien. Het eten is lekker, en de diverse toespraken van de voorzitters worden gesmaakt!

    Na het eten blaast Peter de "Last Post" voor JP, en volgt er een minuut ingetogen stilte.

    Zondag 21 juli:

    Het regent! Vandaag is het "ménage" dag: wassen, strijken,poetsen, opruimen, koelkast ontdooien....

    Om 10 uur is er palaver: de eerste dagen van de terugreis op dinsdag worden besproken, de weers en windverwachtingen vergeleken, de diverse tussenstops besproken en de tocht vastgelegd: dinsdag Falsterbo, en woensdag Stegen.

    Maandag 22 juli:

    Supermarkten worden weer bezocht, en er wordt regen voorspeld in de namiddag. Nog snel alle lokale administratie afgewerkt en de boot in orde gebracht voor morgen.

    Een groepje gaat nog de stad in om een paar bezienswaardigheden te bezoeken en 's avonds is er een terugkeer apero gepland.

    16-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    15-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kopenhagen!

    Om 8 uur vertrokken richting Kopenhagen. Met 51 km voor de boeg, een grijze lucht,  af en toe wat gemiezer en een matige wind is het maar een weinig opbeurende gebeurtenis. Halverwege krijgen we dan toch een opstoot van wind en is het aandachtig sturen om al te grote golven te vermijden (wat natuurlijk niet altijd lukt). 

    De rede van Kopenhagen is erg druk bevaren door grote zeeschepen, maar ook door veel jachten van alle mogelijke afmetingen.

    In de haven worden we opgewacht door onze reisgenoten die ons de (door hun) vrijgehouden boxen aanwijzen zodat het aanleggen zonder veel moeite kan gebeuren.

    We zijn in Kopenhagen!!! De komende week blijven we hier liggen en kunnen we de stad bezoeken, palaveren met onze mede reizigers, gebruik maken van de in de haven voorziene faciliteieten (BBQ... etc) en genieten. 

    15-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    14-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koge

    Rond 8 uur horen we wat gestommel buiten: de 4 vertrekken naar Kopenhagen. Om zo weinig mogelijk lawaai te maken trekt Willy de boot manueel uit de box en start dan maar eerst de motor. Alleen...die start niet! Herhaalde pogingen lossen niks op, en op het laatste nippertje kan Willy nog een paal van de box gebruiken om de boot weer op zijn plaats te trekken. Na wat testen en nazien start de Angy dan toch en vertrekt de vloot.

    Henk en Ida gaan het stadje verkennen met de fiets en Sim, Hugo en wij nemen de bus naar het centrum voor een wandeling door de stad.

    We beginnen bij het stadhuis. Het is bewolkt maar droog, en daardoor komen de vele kleuren van de vakwerkhuizen niet tot hun recht. De stad geeft een onderkomen indruk, maar de vele mooi onderhouden huizen maken dat goed. 

    De stad wordt bijna volledig omringd door water, wat aangename hoekjes en kanten oplevert, en een straat vol grote villa's met eigen aanlegsteiger. Maar ook in de oudere wijken zijn mooie straten te vinden.

    Ter afsluiting gaan we nog een biertje (Grimbergen van de tap!) drinken aan de oude jachthaven, en nemen we de bus terug naar de haven.

    Daar zijn we juist op tijd voor het apperitief aan boord van de La Rhenane, waarna we met zijn allen iets gaan eten in een restaurantje in de haven.

    14-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    13-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste etappe.

    We vertrekken weer om 8 uur met weinig wind. We varen voorbij kliffen die wel mooi zijn, maar niet kunnen tippen aan die van MON. Er zijn amper rimpels op het water en het varen is dan ook een makkie. Aangekomen in de haven van Køge is het zoeken naar een plaats. Uiteindelijk heeft iedereen een box gevonden, maar we liggen wel verspreid in de grote haven (600 boten!).

     Bruce laat weten dat zijn boegschroef het niet meer doet! Yves trekt zijn Duikuitrusting aan en gaat kijken of er onder water problemen zijn. Niet dus. Dan maar motor gedemonteerd en toen bleek de breekpin effectief gebroken te zijn. Gelukkig heert Roland die dingen ”in stock” en een beetje later is de boegschroef weer in orde!

    Ondertussen is de hemel diep zwart geworden, en even later barst er een onweer los. Hevige regen, bliksem etc. En dat heeft een hele poos aangehouden. Wanneer het regenen ophoudt is het te laat geworden om nog naar de stad te gaan, en wordt er een palaver/steiger borrel georganiseerd. 

    Het volgende en tevens hoofd doel is Kopenhagen. Een deel van de groep wil Køge  nog bezoeken wat inhoudt dat we daar een dag langer blijven, en een ander deel wil zo snel mogelijk naar de hoofdstad. Bovendien voorspelt het weerbericht voor morgen weer zeer weinig wind. Dat alles resulteert in een opsplitsing van de groep: Angy, BOB, Olivier en Bruce vertrekken morgen, La Rhenane, Espadarte en de Luwte blijven een dagje langer. 

    Willy, die naast ons ligt, belooft bij het vertrek zeer stil te zijn zodat we niet vroeg wakker gemaakt worden. 

    13-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    12-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorlaatste etape.

    Vandaag varen we naar Rodvig. Zoals beloofd zijn de buren inderdaad wakker, en klaar om los te gooien. Het is grijs, en er is geen zuchtje wind. Om 8 uur verlaten we de haven en varen langs de kliffen die Mon zo bekend maken. 

    Door de afwezigheid van de zon lijken ze niet erg wit, maar daar moeten we dan maar mee leven. 

    Er worden veel foto's genomen, met en zonder boten op de voorgrond. 

    Na een kwartiertje ronddraaien varen we door naar Rodvig. Door de afwezigheid van wind wordt het een zeer rustig tochtje. Gaandeweg komt de zon er door, en wanneer we aankomen hebben we weer mooi weer!

    Er is nog plaats voor Bruce en Luwte in boxen, en de rest van de vloot kan aanleggen aan een lange vrije steiger. 

    Een deel van de groep gaat wandelen , en de ganse groep doet zich weer tegoed aan natjes en droogjes op de "steiger apero". 

    Morgen wordt weerom gestart om 8 uur. 

    12-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    11-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mons Klint

    De dag begint met een stralende zon en een rustige bries. Zes leden van de groep gaan vandaag de kliffen bezoeken die het eiland zijn bekendheid geven.

    We nemen de bus van 10u20 naar het Geocenter, waaruit onze wandeling vertrekt. Na een koffie beginnen we aan onze wandeling. De start vraagt al direct de inzet van onze spieren, want er moet eerst nog een trap genomen worden die ons naar het hoogste deel (143 m) van de kliffen brengt. Daarna wordt het rustig stappen van het ene naar het andere uitzicht: met de zon erop zijn die zeer mooi, en laten ook mooie vergezichten toe over de zee en de boten daarop.

    Het bos biedt goede bescherming tegen de zon, en garandeert een aangename temperatuur.

    Na 1.5 km moeten we de trap naar het strand toe nemen: 500 treden, soms zeer steil, voeren ons naar het zeeniveau. Alhoewel, het strand bestaat hoofdzakelijk uit keien van diverse grote en dat maakt het lopen met niet aangepast schoeisel nogal vermoeiend.


    Dan komen we aan de trap die ons naar het Geocenter terugvoert, dus +/- 400 treden en 128 m. naar boven. Dat gaat niet zo gezwind, maar met de nodige tussenstops komen we terug aan ons vertrekpunt. Na een ijsje voor de liefhebbers nemen we de bus terug naar de haven. 

    Alleen, we hebben de bus in de andere richting genomen, zodat we nog een gratis rondrit over het eiland krijgen vooraleer we rond 14u30 in de haven aankomen.

    Daar gaan we met iedereen eten in een visrestaurant waar kon gekozen worden uit visbereidingen en de lokale specialiteit: haring op een tiental manieren klaargemaakt. 

    De wind is gaan liggen, en dus moeten we ons tevredenstellen met slechts één "buur"

    Morgen varen we weer met vertrek om 7u45. De buur wordt hiervan op de hoogte gebracht, en zegt wakker te zullen zijn...

    11-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    10-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Klintholm.

    's Ochtends is de wind geluwd en kunnen we om 8u50 vertrekken naar Klintholm op het eiland Mon. De zon is ook van de partij, en we varen zigzaggend door een beboeide geul richting zee. Het is aangenaam varen tot we uit de bescherming van het vasteland komen en we de wind zijdelings krijgen. Het stampen en rollen is niet al te hevig, en wanneer we in de luwte van het eiland Mon komen wordt alles weer rustiger.

    Tot onze verbazing treffen we een lege steiger aan, mooi gelegen voor enkele vakantie huisjes: de ganse vloot kan er terecht! Alles geeft een zeer aantrekkelijke indruk, en alhoewel er na een snelle inspectie niet veel te beleven valt, besluiten we toch om weer een dagje te blijven liggen en morgen het eiland te verkennen. 

    Op onze steiger is een grote tafel beschikbaar, en we besluiten dan ook om rond 16u30 een "steiger appero" te houden. Iedereen is aanwezig en met de nodige hapjes en drankjes wordt het snel een gezellige boel.

    Ondertussen neemt de wind vlug toe en is het hard gaan waaien. Dat vertaalt zich in een aanzwellende hoeveelheid boten die de haven binnenkomen. Spoedig zijn alle plaatsen bezet en begint het aaneenbreien van boten, wat met de wind geen sinecure is! Wij krijgen twee zeilers aan onze boot vastgemaakt, en een paar extra landvasten zullen er voor zorgen dat ik vannacht goed zal slapen! Iedereen van onze groep krijgt eveneens "aanhangsels".

    We gaan 's avonds een visje eten in een lokaal restaurant dat door Trotter aanbevolen is, en alhoewel we drie kwartier moesten wachten, worden de visjes door ons gesmaakt.

    10-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    09-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer veel wind...

    Het heeft vannacht flink blijven waaien, en het ziet er niet naar uit dat daar verandering zal in komen. De diverse  weerberichten worden vergeleken en van kommentaar voorzien. Als daarenboven om 8.30 de batterijen van BOB effectief aan boord geleverd worden, is ons besluit snel genomen: we blijven een dagje liggen!

    Dat laat ons toe inkopen te doen, te klussen en te poetsen (voor de fanatici). Tegen de middag zijn met vereende krachten de nieuwe batterijen geînstalleerd, en de oude afgevoerd naar een daarvoor voorzien stort. Iedereen tevreden!

    In de namiddag gaat een groep toervaarders het stadje bezoeken. We starten met de kerk, waar fresco's, beelden , een orgel uit de jaren 1800 en diverse ornamenten ons aangenaam verrassen en een tijdje bezighouden.

    Daarna  gaan we het stadje in: er is niet veel activiteit te bespeuren en het geeft een verlaten indruk. Nochtans zijn er mooie huizen te bewonderen, maar ook veel verwaarloosde panden. 

    Er is ook nog een museum voor oude motorrijtuigen en oude radios waarin Henk en Jef geïnteresseerd zijn, maar dat blijkt gesloten.

    Henk koopt nog en trappetje zodat Ida elegant  via de voorpiek op en af de boot kan geraken.

    Het weerbericht voor morgen toont beterschap, en dus zal er gevaren worden. 

    09-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    08-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Stubbekobing.

    Vandaag wordt er gevaren. Omdat we hopen op beter weer tegen de middag (er staat een stevige 4 Bft met stoten 6) en we een stuk open water over moeten, vertrekken we maar tegen 10u30. Het eerste uur gaat alles vlot over een smal beboeid vaarwater dat aan beide zijden beschermd is door land. Maar eenmaal op ruim water gaat het er wat ruiger aan toe, en zodra we de koers moeten verleggen met wind op de zijde, begint het rollen en stampen. We zijn dat ondertussen wel wat gewoon, en dus komen we min of meer relaxed aan in de gemeentelijke haven van Stubbekobing. De havenmeester staat ons op te wachten, en zoals beloofd heeft hij in de nochtans overvolle haven 7 plaatsen voor ons vrijgehouden. Top! Spijtig detail, de batterijen van BOB zijn nog niet aangekomen! Morgen misschien...

    De haven beschikt over een perfect uitgeruste infrastructuur (Bbq, keuken, douches etc.) die door de liggers kan gebruikt worden.

    Ondertussen wakkert de wind aan, en het fluiten in de masten neemt gaandeweg toe. De boten dansen en rollen wat in de haven! 

    Nog een etentje bij de lokale italiaan, een wandeling door het dorp en een ijsje sluiten de dag af.

    08-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!