De verkiezingskoorts stijgt! Beste Marcel, Mag ik mij zo vrij voelen je te verzoeken volgend bericht aan jouw blog toe te voegen.
Politieke mop van de week "Wilfried Tortelboom gaat voor het burgemeesterschap" ( cfr De Beiaard van 30 juni )
Iedereen wereldkampioen , zo wil het Tom Boonen ! En iedereen burgemeester van Brakel , zo wenst het Wilfried Tortelboom. Maar er kan natuurlijk slechts één burgemeester tegelijk zijn . Zeker geen coalitie met het Vlaams Belang , orakelt Wilfried. Alweer overbodige publiciteit voor de verkeerde partij. Maar een coalitie met de VLD waarbij zoals 30 jaar geleden Wilfried burgemeester en Herman 1e schepen zou worden, is ditmaal absoluut uitgesloten . Rest dan een coalitie met de CD&V - NVA...... Maar het zal de kiezers van die kartellijst afschrikken mocht vooraf aangekondigd worden dat een coalitiepartner de burgemeester toegewezen krijgt. De grootste tegenstander is misschien wel het SPa bestuur zelf ? Stoute tongen beweren immers dat in de wandelgangen van de SPa - Brakel het gerucht de ronde doet dat men iemand nog eens wil gebruiken om vervolgens te dumpen. Amaai!! Hopelijk niet op het containerpark . Tot slot rijst de vraag : " Zal er wel een coalitie nodig zijn ?" Groetjes, Cleopatra Everbeek
Het is vandaag precies 39 jaar geleden dat de Everbeekse volksfiguur Jipi ( veelzijdig kunstenaar en vrijheidsstrijder ) in de vroege ochtend kerkelijk trouwde , meer bepaald in het beschermde en recent hebeschilderd St. Lambertus kerkje van Parike. De 3e juli viel toen ook op een maandag.
De werkelijke jongensnaam van Jipi is Jean-Paul , de zelfde naam als deze van de vorige paus. Een goede week geleden was het zijn 60e verjaardag . Hij werd geboren op een 24 juni , feestdag van Johannes-Baptista . Vandaar waarschijnlijk dat zijn ouders hun jongste spruit de naam Jean-Paul gaven en hem alsdusdanig lieten dopen. Maar dat zal dan wel zijn enige gelijkenis zijn met Johannes-Paulus II en Johannes de Doper. Jipi is de schoonbroer van Roger Blanpain, de gekende en bekende professor Blanpain van het arbeidsrecht. Maar volgens eigen zeggen is hij nog liever de goede buur van schepen Van Snick met wie hij al een halve eeuw bevriend is, het weze dan met tussenpozen. Het begon met een potteken yoghurt in het oudste bisschoppelijk college, maar dat potteken gaan we hier gedekt houden. Ondanks de vriendschapsbanden durft Jean-Paul nog steeds openhartig bekennen dat hij nooit voor Marcel stemde, voor zover hij zich tenminste naar de stembus begaf.. Hij is van oordeel dat Van Snick te wijs en te goed is om zich door de politiek te lanten gebruiken of misbruiken. Jipi kan hartverwarmend overkomen en is amusant in gezelschap; zolang hij maar niet te diep in het glas heeft gekeken of de filosofische toer opgaat.
Keren we terug naar dat tot de verbeelding sprekend huwelijk. Vooraleer einde juni 1967 af te zwaaien, liet Marcel vanuit de kazerne de trouwbrieven van Jipi versturen. Een komische bedoening: vanuit Duitsland uitgenodigd worden op een trouwfeest dat deels in Parike en deels in Everbeek werd gevierd. En zoals te verwachten, met Marcel als getuige. Voor het vervoer van het bruidspaar werd geen Amerikaanse slee gebruikt en al evenmin een huifkar of iets in die aard. Wel een door een Brabants boerenpaard getrokken slee die in gerestaureerde vorm het tijdvak van de Vikingers had overleefd. Ondanks de vroege ochtend stonden op die 3 juli 1967 wel een vijfhonderd nieuwsgierigen in Parike centrum de vikingersslee op te wachten. Een belangstelling navenat aan deze op de Parikeberg (lees: -helling) bij de doortocht van de Ronde van Vlaanderen of de Ronde van Frankrijk. Dit boeiende huwelijksverhaal staat te lezen in "Leven, denken, lijden", het tweede hoofdstuk van het nog steeds omstreden boek "Marcel klapt uit de biecht".
Op de foto ziet men een nog jeugdige Jean-Paul D'Haenens die een rooskleurige toekomst wil tegemoet gaan, een charmante en fotogenieke man die men in die tijd de communie zonder biechten zou hebben gegeven.