31 OKTOBER 1962 GOEDKEURING WETSONTWERP TAALGRENSAFBAKENING Goedkeuring door de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers van het wetsontwerp omtrent de taalgrensafbakening. Een week later werd de taalgrens bij wet vastgelegd en op 1 september 1963 werd die afbakening van kracht.
Enkele voorbeelden Komen-Moeskroen van West-Vlaanderen naar Henegouwen Voerstreek van Luik naar Limburg Everbeek dat in 1977 bij Brakel werd gevoegd, was een apart geval en werd overgeheveld van Henegouwen naar Oost-Vlaanderen.
Marcel heeft in zijn jeugdjaren ervaren dat de inwoners van Everbeek zich opperbest voelden bij Wallonië zonder zich daar echt vragen over te stellen, ook al sprak de overgrote meerderheid Nederlands Bij de overheveling naar Vlaanderen wilden ze geen moeilijkheden maken "laat ons gerust en we zullen er ons wel doorslaan" Het is wel zo dat de meeste leerlingen na de lagere afdeling verder studeerden in Lessines of Flobecq. Kwestie van hun Frans te leren. Dat bleef zo tot in de jaren vijftig. Marcel was een van de eersten die een uitzondering maakte. Hij werd door zijn ouders en de pastoor naar het oudste bisschoppelijk college gestuurd om er in het Nederlands de Grieks-Latijnse humaniora te volgen. Tot zijn meerderjarigheid (toen pas op 21 jaar) was Van Snick officieel Waal en daarna werd hij leraar Nederlands in Vlaanderen.
Klik op de foto tot breedte beeldscherm. Oude postkaart. Dorpscentrum Everbeek-Beneden in het begin van de 20ste eeuw Everbeek is tamelijk uitgestrekt (bijna éénderde totale oppervlakte van Groot-Brakel) Opvallend is dat de kerk, alsook het vroegere klooster, en gemeentehuis bijna op de grens liggen met Lessen en het buurthuis Cordenuit op amper enkele meter verwijderd van de grens met Geraadsbergen-Zarlardinge.
|