Inhoud blog
  • JOHN CONSTABLE
  • TORHOUTS AARDEWERK
  • NATALIA GONCHAROVA
  • DACHT U....
  • FRANK BRANGWIN
    Zoeken in blog

    mineraal
    mineralen, kunst ed
    22-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEORGES MINNE

     GEORGES MINNE

     

    Gent 30 augustus 1866 - Sint-Martens-Latem 20 februari 1941) was een Vlaamse beeldhouwer, schilder en tekenaar

    Minne was al dertig toen hij nog een jaar, van 1895 tot 1896, cursus ging volgen aan de Brusselse Academie, bij Charles Van der Stappen. In 1898 ging hij zich in Sint-Martens-Latem vestigen en nam er de eerste Latemse groep kunstenaars op sleeptouw, de kunstschilders Albijn Van den Abeele, Valerius De Saedeleer, Albert Servaes en Gustave Van de Woestyne. Het werd de groep der mystieke symbolisten, de zgn. eerste Latemse School

    Bruges-la-morte 

    22-06-2016 om 12:15 geschreven door kristal

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ODILON REDON

    ODILON REDON

    Bordeaux 20 april 1840 – Parijs, 6 juli 1916) was een Franse kunstschilder die tot het symbolisme wordt gerekend. Het werk van Redon lijkt een droomwereld te verbeelden, die bevolkt is door feeën, monsters, geesten en andere fantasiefiguren.

    Eye Balloon - 1878 charcoal on paper 422 x 332 mm

    BALLON_OOG

    DE BOUDHA

    MIESTIEK GESPREK

    X

    22-06-2016 om 11:27 geschreven door kristal

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EDMOND AMAN-JEAN

    Edmond François Aman-Jean (Chevry-Cossigny, Seine-et-Marne 13 november 1858 – Parijs 23 januari 1936) was een Frans kunstschilder. Hij wordt gerekend tot de stroming van het symbolisme.

    Sous les Fleurs          

    Printemps

    XX

    22-06-2016 om 11:10 geschreven door kristal

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LUCIEN LEVY - DHURMER

     

    LUCIEN LEVY-DHURMER

    Geboren op 30 september1865 in Algerije  En gestorven op 24 september in Frankrijk.  Was een franse symbolist vooral schilder, tekenaar,  keramiest en binnenhuisarchitekt.

     

     

    )

    X

    22-06-2016 om 10:50 geschreven door kristal

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WANDELING 7 PRAAG

    IN DE PARISKASTRAAT

    De oude stadsring , de Pariska en de Jodenstad, zijn naast de Burg de meest bezochte plaatsen van Praag zowel van de toerist als van de Pragenaar. Vanaf het Wentzeslazplein gaan we via Mustek (metro) door de Malanstricovastraat naar de oude stadsring. Naast de oude bezienswaardigheden ,kan men op het grote plein het grote plein het alleroverheersende gedenkteken bewonderen van Jan Hus

    Samen met het " Palacky-gedenkteken

    behoren deze beelden tot de grootste meesterwerken van de art-nouveau beeldhouwkunst.

    Het verschil tussen de rechtopstaande strakke hoofdgestalte van Jan Hus en de bewegingsdynamiek van een groep op een wervelend kleed is zeer merkwaardig. Aan de achterzijde van het beeld is tussen de groep Hussitten en de groep Excultanten een rustige moederfiguur te zien als symbool van de nationale opstanding.  In de stormachtige opwellende massa van het standbeeld spelen de de afzonderlijke figuren een bijzondere rol.  De gezichten , vrij verbonden met het geheel, maken afzonderlijk toch deel uit van het geheel.  "De vlucht" een kop vol overgave . " Meditatie en concentratie" de ene met open , de andere met gesloten ogen.  Tot slot " resignatie" de voorstelling van de bitterheid om de de onvervulde en onbegrepen droom. Enkel Jan Hus staat daar fier rechtop vol vertrouwen in de toekomst van de natie .

    De aanvang van dit monument in 1905, uit steen en brons was als nagedachtenis van de 500ste verjaardag van de verbranding van Jan Hus in Konstanz.  Het symbolisch-stylistisch van Ladislav Saloun werd hier zeker bereikt.

    Vanaf 1896-1899 werd de oude stadsring gesaneerd, Pariska inbegrepen. Als redenen werden opgegeven , een te hoog sterftecijfer, besmettelijke ziektes , overbevolking..  Zo werden ongeveer 600 gebouwen afgebroken en ontstond direkt daarna een nieuw stadsdeel.  De hoofdas was Pariska ( voorheen Mikulasska.  Van het oude stadsdeel bleef enkel het joodse gemeentehuis , 6 synagogen en het oude kerjhof over.  De nieuwe bebouwing begon aan de hoek van de oude stadsring . Hier bouwde Oswald O-Polivka een neo-barok sesessionspaleis nr 932/934 als brandweerkazerne .  Het gebouw heeft 2 delen ; het rechtse en breedste deel is voorzien van beelden van L Saloun, Frantisek Prochaska en Bohuslav Schnirsch met het inschrift ' alarm slaan, vuur blussen'. In het midden nog een allegorische mozaïk ontworpen door Frantisek Urban. De ornamentele stuckwerken zijn uitgevoerd door Fantisek Kraumann.  De hoofdgevel heeft een overwegend sesessionskarakter. De aantrekkingdskracht tot deze straat wordt nog verhoogd door de zichten in de richting van de Chechbrug of naar de oude stadsring , resp. gemeentehuis en de torens van St Gallus. We wandelen door de straat met het inzicht de architecturale schoonheid te bekijken. Direkt aan het begin houden we halt. Aan de rechterzijde tot aan de Sirikastraat zien we huizen in de historiserende stijlen ( neobarok, neorenaissance). De linkerzijde biedt ons de sesessionspracht ( afscheiding van de vroegere stijlen)  zien van in het begin. Nummer 1703/1 aan de Mikulaskerk is neo barok en de eigendom van architekt Jan Koula .( gebouwd in 1905).    Huis 1704/3 met inschrift " waar een wil is, is een weg" afbeeldingen zoals een vrouw met kroon, schild en banier ondersteunen het opschrift. Hetis gebouwd door de architekt Rudolf Koukol.  Twee huizen 1076/7 en 68/9 werden getekend door architekt Jan Veyjrich . Het eerste is in feite geen Jugendstil doch met typische stuckelementen. .  Huis 68/9 was een handelszaak " Merkur"  Op de hoek ziet men de buste an de beroemde zanger Otokar Marak door beeldhouwer Jan Kavan. De reliëfs op het gelijkvloers zijn van Antonin Popp.   Buurhuis 67/11 is gebouwd door architekt Makovec (1902) De ingang in smeedijzer valt op, het herhalend stuckornament eveneens.  Nr 66/13 is van architekt Veyjrich .  Nummer 15 van architekt Matej Blecha in neo-gotische stijl. Een interessant Jugendstilbeeld van Sint Gregorius met de diaken siert de hoek. De neo-gothiek spreekt uit de wapenschilden.   Eén van de sprekendste sesessions-renaissancehuizen is nr 981/17 door Frantisek Weyr  Het opvallendste element in de gevel is een uit hout gesneden pauw met verguld kroontje . In de kelder bevindt zich een stijlvol restaurant " In de oude synagoge" ( U star synagogy)

    Nog een interessant deel van de straat is het deel tussen de Sirokastraat en Bilkovahoek. De hoekhuizen zijn overwegend in Jugendstil, terwijl de tussenhuizen overwegend in neorenaissance alhoewel met jugendstilornamenten versierd. De architekten waren overwegend Karel Masek, Emmanuel Dvorak en Jan Veyjrich. Een algemeen verschijnsel in de pariskastraat is het figurale en dierlijk plastich element in Jugendstil.   131/28 is echte in de pure sesessionstijl. Dit is vooral merkbaar aan de gevel, de hoek en het decor.  Op de middenste gevelas bevindt zich een naar voor gewelfde erker. Onder een andere hoekerker bevindt zich een uitmuntend pauwenpaar (typisch sesession). We zien een verhoogde attika , met aan de hoeken slanke vazen waardoor het gebouw nog (optisch)verhoogt . Bekijk de stuckwerken over de ganse gevel. (architekt  Masek).    Het huis 131/28; het interieur is ook zeer bijzonder . De mozaïkvloer met kleine ornamenten is volledig intakt gebleven.  Zeer mooie glasramen maar het opvallendst zijn de deuren , waar de vrouwenmaskers ingesneden zijnin de deurlijsten.

    In het park bij de synagoge staat het beeld "MOZES" van Frantisek Bilek uit 1905.   Het huis 205/23 door architeckt Josef Makovec in sesession-jugendstil is zeker een wandeling waard moeite.

    Op het eind van de Pariska loopt een brug over de Moldau, die in zuivere sesessionstijl werd gebouwd. met ijzeren bogen, de hedendaagse Svatopluc Cech-brug ( vroeger; de brug Novy Most).  De konstruktieplannen werden uitgewerkt door de stadsdiensten terwijl de uitvoering onder de leiding stond van archtitekt  Jan Koula.   De bouwwerken werden door 3 grote ondernrmingen uitgevoerd rn beëindigd in april 1907. Het is een waar monument in sesessionstijl van de stad Praag. 

    Rven een koffiepauze , tot straks.......

    De 4 beelden " Victorie " in brons stonden oorspronkelijk op de brugeinden. Na de verbouwingswerken werden ze verplaatst . Ze zijn gemaakt door Antonin Popp. Nog mooie beelden van beeldhouwer Ludwig Herzel, Karel Opatny, Ludek Wurzel ' wapen van Praag) .  In de gehamerde koperplaatvullingen van de brugbogen vindt men motieven van Karel Klusacek.Vanop de brug heeft men zeer mooie zichten . Daarna begeven we ons naar het museum van schne kunsten aan de 17 novemberstraat.  Dit is interessant voor liefhebbers van aanverwante kunst. Het gebouw is opgetrokken in de neo-renaissance stijlvan 1897 tot 1901 door architekt Josef Schulz. De beelden op de voorgevel zijn van Antonin Popp en Bohuslav  Schnirch. Wereldberoemd is er de verzameling " glaskunst". Voor liefhebbers of verzamelaars van glas een enige kans.  We gaan enkele stappen verder en komen terug aan de muur van het joods kerkhof en terug op onze wandeling nr 7.

    Verder een neobarok huis op209/6 Op de hoek van de Brehovastraat/Maiselovastraat 41/21 een laat sesessiongebouw mer ronde vensreropeningen  met vazen versierd . Davidster en portretsilhouetten van vooraanstaande Joodse persoonlijkeheden.  De architekten waren Frantisek Weyr en Richard Klenka.   We wandelen tot aan de Maiselova/Siroka met 2 prachtige sesessionshuizen , als we reeds voorbij  het Raadshuis zijn , dierecht tegenover mekaar staan. Nr 9 heeft een zeer mooie ingang ; 2 grote figurale beelden. De windvang valt op door de marmeren tafeling vloermozaïek en stucjversiering. In de Maiselova zien we eveneens op nr 5 eensesessiongevel , ook op 60/3.

    We gaan nu rechts de Kaprovastraat in.  Hier kijken we naar de gevel 15/11 met zijn keramische versiering als het ware een sap van zwart, witte en gouden bladeren over de gevelversierd.  Tussen alle versieringen prijken 2 levensgrote beelden van geglazuurd keramiek van beeldhouwer Richard Luksch

     begeleid door Gustav Klimt en de Wiener Werstatte.  Het beeld toont aan wat de sesessionsbeweging in zich had.  Op 51/6 aan de overkant een "wesp" als stijlmotief van de verbeeldingskracht van de sesessionsbeweging.  We zouden de wandeling hier kunnen eindigen maar dan hadden we de beelden op de Radnice op het Marianske Namesty gemist ( nieuw raadhus). Dit bereiken we via de Valentinska. Het nieuw raadhuisis een breed gebouw tussen de Marianske en de kleine ring. O. Polivka putte uit zijn rijke sesessionservaring , maar bracht toch barokke elementen aan.  Het gebouw is niet zozeer op zichzelf zo bijzonder maar door de beelden van beroemde meesters . In de hall een beeld van Antonin Strunc, allegorische beeldengroepen van beeldhouwer Stanislav Sucharda. Op het balkon beeldengroep  " bescheidenheid, moed, kracht, uithouding" van Josef  Maratka.

    We eindigen bij de buitengevel met vrijstaande beelden van :  "een" en " Rabi Low " van Ladislav Saloun, waarvan we in het begin van deze wandeling de beeldengroep 'JAN HUS' hebben bewonderd . 

    deel van het raadshuis

    22-06-2016 om 00:00 geschreven door kristal

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)

    Archief per dag
  • 21-11-2016
  • 11-10-2016
  • 05-10-2016
  • 04-10-2016
  • 27-06-2016
  • 23-06-2016
  • 22-06-2016
  • 21-06-2016
  • 20-06-2016
  • 19-06-2016
  • 18-06-2016
  • 17-06-2016
  • 16-06-2016
  • 15-06-2016
  • 14-06-2016
  • 13-06-2016
  • 12-06-2016
  • 11-06-2016
  • 08-06-2016
  • 06-06-2016
  • 05-06-2016
  • 04-06-2016
  • 03-06-2016
  • 02-06-2016
  • 30-05-2016
  • 28-05-2016
  • 27-05-2016
  • 25-05-2016
  • 24-05-2016
  • 23-05-2016
  • 22-05-2016
  • 21-05-2016
  • 20-05-2016
  • 19-05-2016
  • 18-05-2016
  • 17-05-2016
  • 16-05-2016
  • 15-05-2016
  • 14-05-2016
  • 13-05-2016
  • 05-05-2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!