Nog maar enkele decennia en dan zijn de ertsen van vier belangrijke minerale grondstoffen op, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

Onderzoeker Theo Henckens komt tot die conclusie in zijn proefschrift. Hij pleit ervoor de schaarse ertsen te recyclen en waar mogelijk te vervangen door andere grondstoffen.

Antimoon
Over welke ertsen heeft Henckens het? Nou bijvoorbeeld antimoon. Misschien gaat er niet gelijk een belletje rinkelen, maar de kans is zeer groot dat je het mineraal in huis hebt. Zo zit het brandvertragende mineraal bijvoorbeeld vaak verwerkt in het plastic omhulsel van het beeldscherm van een computer. Als we antimoon in deze mate blijven gebruiken, zal het over zo’n dertig jaar op zijn. En antimoon is lang niet het enige ‘bedreigde’ mineraal. Als we in hetzelfde tempo zink, goud en molybdeen uit de grond blijven halen, zullen ook de ertsen van deze mineralen nog voor het jaar 2100 zijn uitgeput.

Dat artikel laat ik voor rekening van de schrijver , want als we dat allemaal moeten geloven ware de olie in de jaren '80 van vorige eeuw al opgebruikt. Het gaat er mij om u het mineraal " antimoniet" te leren kennen.

Antimoniet komt voor als lange, straalvormige uitwaaierende kristallen of in massieve vorm. Deze laatste kan verward worden met galeniet, maar de kristalvorm is kenmerkend voor antimoniet, evenals het lage smeltpunt: het smelt in een kaarsvlam. Dit mineraal is de belangrijkste bron van het betrekkelijk zeldzame element antimoon (concentratie 0,2 delen per miljoen in de aardkorst), een giftig element dat gebruikt wordt in accu's,voor halfgeleiders en voor het harden van metaallegeringen.

Afbeeldingsresultaat voor antimoniet

Afbeeldingsresultaat voor antimoniet 

Afbeeldingsresultaat voor antimoniet