Door een ontsnapte parkiet belandde een 24-jarige man uit Roermond vandaag met zijn auto op de vangrail langs de A2 bij Echt (Limburg). Volgens de politie zat de parkiet in een doos, maar wist de vogel daaruit te ontsnappen.
Het beestje fladderde vervolgens door de auto en hinderde de chauffeur. Die wilde een afslag nemen naar de A73, maar de parkiet ontnam hem het zicht. Daarop belandde de auto bovenop de vangrail en kwam al glijdend 50 meter verderop tegen een regelkast tot stilstand.
De bestuurder kwam met de schrik vrij. De parkiet had inmiddels weer een veilig heenkomen in de doos gezocht. (Redactie/ANP) AD/NL
Voor de deur van het St. Anna ziekenhuis in Geldrop is vandaag een vrouw bevallen. De bevalling zou zijn gebeurd in de auto waarmee de vrouw naar het ziekenhuis werd vervoerd.
Dat maakte een woordvoerder van het Brabantse ziekenhuis bekend.
Toevalligerwijs vierde St. Anna vandaag de 1000ste bevalling in het ziekenhuis sinds de opening van de kraamsuites in 2008. Patiënten en bezoekers kregen beschuit met muisjes.
De identiteit van moeder die buiten is bevallen en het geslacht van de baby zijn niet bekendgemaakt. Beiden maken het goed, aldus de woordvoerder. (ANP/Redactie AD/NL)
Lokale bestuurders kunnen besluiten om verloskundigen over busbanen te laten rijden. Op die manier kunnen ze vlot bij een spoedgeval arriveren. Dat heeft verkeersminister Melanie Schultz vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.
Kamerleden hadden haar verzocht nader naar deze mogelijkheid te kijken, onder meer naar aanleiding van ervaringen in Enschede. Daar kregen verloskundigen ontheffing om op de busbaan te rijden om zo snel door het drukke stadsverkeer te kunnen manoeuvreren.
Op aandringen van de Kamer heeft de minister deze ontheffingsmogelijkheid nader onder de aandacht gebracht bij lokale bestuurders. 'Op basis van een lokale afweging kunnen wegbeheerders besluiten verloskundigen ontheffing te verlenen met het oog op vlotte bereikbaarheid in spoedgevallen', schrijft Schultz. (ANP/Redactie)
Of je kleuter het nu wil of niet, een middagdutje is onontbeerlijk voor zijn of haar gezondheid. Jonge kinderen die overdag niet slapen, hebben volgens recent onderzoek namelijk meer last van stress en zijn ongelukkiger. Bovendien kan een langdurig tekort aan slaap zorgen voor mentale gezondheidsproblemen in het latere leven van je peuter.
Een onderzoeksteam van de University of Colorado Boulder ging de slaappatronen na van peuters tussen de 2 en 3 jaar. Zo werd onder andere gemeten hoe lang de kinderen sliepen.
Studieleidster Monique LeBourgeois filmde vervolgens de gezichtsuitdrukkingen van de peuters bij het maken van een puzzel. Eén keer deed ze dat als het kind 's middags had geslapen, een andere keer als dat niet het geval was.
Puzzel Al snel bleek dat vermoeide peuters die de puzzel oplosten, een derde (34 procent) minder positief was in hun emotionele reacties dan de goed uitgeruste kinderen.
Wanneer ze een onoplosbare puzzel kregen voorgeschoteld, vertoonden ze wel een derde meer reacties, maar dan ging het om gevoelens van stress.
Ten slotte bleken de peuters die geen middagdutje deden ook 39 procent minder interesse te tonen in de onoplosbare puzzel dan als ze wel goed hadden geslapen.
Risico 'Net zoals goede voeding is ook voldoende slaap een basisbehoefte,' vertelt professor LeBourgeois. 'Kinderen die een middagdutje missen, hebben meer last van angst en stress, en zijn minder geïnteresseerd in de wereld om hen heen.'
'Bovendien vinden vermoeide kleuters het ook moeilijker om hun verschillende emoties op een normale manier uit te drukken. Een slaaptekort kan op lange termijn zelfs leiden tot een vervorming van de emotionele hersenen, waardoor kleuters meer risico hebben op mentale en humeurproblemen,' waarschuwt de slaapdeskundige. (Redactie) AD/NL
Een 25-jarige vrouw uit het Noord-Brabantse Uden wordt verdacht van poging tot moord omdat ze haar tweejarige zoontje verschillende malen alcohol zou hebben toegediend. Dat heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Den Bosch meegedeeld. De vrouw wordt onderworpen aan een psychiatrisch onderzoek.
De Udense peuter werd op 21 oktober 2011 in een ziekenhuis in Veghel opgenomen, meldt het Brabants Dagblad. Het jongetje moest beademd worden en bevond zich volgens de officier van justitie in een 'comateuze toestand'. In zijn bloed werd ethanol (alcohol) aangetroffen. Het ziekenhuis schakelde de politie in. Na de aanhouding van de moeder is het kind in een pleeggezin geplaatst.
De vrouw zou tegenover de politie hebben toegegeven dat ze haar kind alcohol had gegeven. Vorige week werd duidelijk dat ze daarmee ook na de ziekenhuisopname is doorgegaan. AD/NL
Er wordt vaak meesmuilend gedaan over (vooral) mannen die kort na de gemeenschap in slaap vallen. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers is dat juist goed nieuws: het betekent dat je verliefd bent en van elkaar houdt.
Het onderzoek (gepubliceerd in het Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology) werd uitgevoerd door psychologen van de universiteiten van Michigan en Pennsylvania. Er werden ruim 450 mensen onderzocht.
De conclusie van hoofdonderzoeker Dr. Daniel Kruger luidt: Hoe eerder partners na het hebben van seks in slaap vallen, des te groter is het gevoel van liefde en de behoefte om een liefdesband met elkaar te ontwikkelen. De geldende perceptie was meestal dat een koppel na het hebben van seks knuffels en lieve woordjes moest uitwisselen om te laten blijken dat er een goede liefdesrelatie bestond.
Slaap De onderzoekers hebben nu min of meer het tegendeel vastgesteld. Ze vroegen de proefpersonen wie het eerst in slaap viel wanneer er wel en wanneer er geen seks had plaatsgevonden. Bij geen seks valt de vrouw vaker als eerste in slaap. Dat heeft volgens het onderzoek een evolutionaire oorzaak: de man ziet zichzelf als beschermer van de familie. Na seks blijkt er geen significant verschil te bestaan wie het eerst in slaap valt. Mannen en vrouwen vallen gemiddeld even snel in slaap.
Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat dit aspect van post-coïtaal gedrag van stellen is onderzocht. (Coen Brandhorst) AD/NL
Door een hevige uitbarsting op de zon is een plasmawolk op weg naar de aarde. Vanochtend rond 05.00 uur produceerde zonnevlek 1402 de explosie. Als gevolg van dergelijke uitbarstingen kunnen er uiteindelijk radioverbindingen en elektriciteitscentrales uitvallen op aarde.
Dat meldt de gespecialiseerde website Spaceweather.com. De schokgolf heeft een snelheid van 2.200 km per seconde. Een deel van de plasmawolk zou ons morgenavond of in de nacht van dinsdag op woensdag al kunnen bereiken, laat Didier Van Hellemont van Volkssterrenwacht Urania weten.
Deskundigen evalueren de kracht van de explosie als M9, wat de drempel is tot de X-klasse: de meest gewelddadige uitbarstingen. Deze uitbarstingen kunnen leiden tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteitscentrales.
André Kuipers Poollicht België noemt de plasmawolk een protonenstorm, een van de zware S3 klasse. Bij een protonenstorm, naar aanleiding van zeer zware uitbarstingen op de zon, kruisen protonen met de lichtsnelheid de ruimte. Zij kunnen satellieten beschadigen en zijn ook niet zonder gevaar voor het ruimtestation ISS, met de Nederlandse astronaut André Kuipers aan boord, meldt de website Welingelichte Kringen.
Waarschijnlijk zorgt de plasmawolk dinsdagavond voor poollicht (Aurora borealis) boven Noord-Europa. Dit poollicht, ook wel noorderlicht genoemd, ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon botsen met de atmosfeer. AD/NL
De politie heeft vorig jaar 1500 verkeershufters op strafcursus gestuurd vanwege wangedrag op de weg. Dat zijn er ruim vijfhonderd meer dan in 2009, toen de maatregel door de meeste korpsen voor het eerst werd toegepast. Dat meldt het AD vandaag.
De politie treedt harder op tegen wegpiraten, omdat automobilisten zich steeds asocialer gedragen in het verkeer. De strafcursus, officieel een gedragscursus, is verplicht, duurt drie dagen en kost 800 euro.
Koppig Projectleider Rob van Beekum van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zegt in het AD dat de zogeheten Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer effect heeft. 'Het besef komt er meestal wel. Maar soms is men lang koppig. Vaak vinden ze zichzelf een goede bestuurder.'
Rijbewijs kwijt Iedereen die tijdens één rit tweemaal wordt betrapt op het overtreden van een verkeersregel, komt voor de strafcursus in aanmerking. Wie niet komt opdagen, raakt zijn rijbewijs kwijt. De maatregel is ingevoerd in 2007 en wordt sinds 2009 op grote schaal toegepast.
Lak aan de rest Projectleider Van Beekum verwacht dat steeds meer wegmisbruikers de komende jaren in de bankjes van het CBR zullen belanden. 'Het is een duidelijke trend dat automobilisten zich steeds asocialer gaan gedragen. Het is een houding van: ik ben de belangrijkste op de weg en heb lak aan de rest.' AD/NL
In vijftig bussen van ov-maatschappij Connexxion kan voortaan snoepgoed worden gekocht. De busmaatschappij houdt gedurende drie maanden op een aantal lijnen een proef met snoepautomaten in de bus.
Het gaat om bussen die rijden in de regio's Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer. Dat meldt RTV-NH op zijn website.
In de automaten zitten onder meer chocoladerepen en ontbijtkoek. De busmaatschappij onderzoekt of naast snoep ook gezondere producten gewenst zijn.
Het bedrijf gaat ook experimenteren met Connexxion tv, een eigen tv-kanaal met onder meer actueel nieuws en entertainment. (Redactie) AD/NL