UPDATESinds oktober 2010 zijn er minstens 25 mensen overleden omdat er fouten zijn gemaakt in de trombosezorg. Dat blijkt uit een lijst die is opgemaakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waar het VPRO-radioprogramma Argos vandaag aandacht aan besteedt.
Volgens de organisatie gaat het waarschijnlijk om meer dan 25 dodelijke slachtoffers. Lang niet alle incidenten worden gemeld bij de inspectiedienst. Sinds oktober vorig jaar kreeg de inspectie in totaal 69 meldingen van incidenten.
Uit de lijst blijkt dat dat het vooral fout gaat door het verkeerd gebruik van antistollingsmiddelen of slechte communicatie tussen de zorgverleners. Het gaat op veel plaatsen mis: in ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrische instellingen of thuis bij de patiënt die onder controle staat van een trombosedienst. De inspectie spreekt van een 'serieus probleem'.
In Nederland laten ongeveer 400.000 patiënten regelmatig hun bloed prikken om de INR-waarde te bepalen, een maat voor de stolling. Aan de hand daarvan wordt de medicatie vastgesteld. De behandeling luistert nauw. Te veel of te weinig antistollingsmiddelen kan tot ernstige complicaties leiden, zelfs tot de dood. 'Probleem van iedereen' De inspectie wil dat de medische begeleiding van patiënten verbetert. Sinds oktober vorig jaar is dat niet gebeurd. Volgens de IGZ komt dat doordat er veel verschillende partijen zijn betrokken bij de medische zorg. 'Het probleem is van iedereen, maar niemand trekt het naar zich toe.' (ANP/Redactie) AD/NL
Ook in het rijke Duitsland komen vele ouderlingen niet rond met hun pensioentje. Zo zag Hilda Breer (80), die in Duitsland bekend is van een talentenjacht op tv, zich uit geldgebrek genoodzaakt om bij te klussen als prostituee. De dame was vroeger een succesvolle operazangeres.
Twee jaar geleden begon Breer op 78-jarige leeftijd haar lichaam te verkopen, omdat haar pensioen van 225 euro niet voldoende was. 'Ik zag een advertentie van een seksclub die op zoek was naar dames en besloot te reageren', zegt ze in Bild. En er is veel vraag naar de diensten van Hilda. 'Vooral jongere mannen willen een oudere dame. De meeste van mijn klanten zijn 'slechts' rond de 50', aldus de tv-oma.
Hilda Breer woont in Keulen maar is van Argentijnse afkomst en kwam in 1980 naar Duitsland. In haar geboorteland had ze succes als zangeres en actrice. Ze verdiende toen goed haar boterham en bezat zelfs drie huizen en zeven stukken grond. Maar toen ze naar Duitsland trok, gaf ze een volmacht aan een fout familielid, dat alles verkocht en onderdook.
Hilda Breer ving vijftien maanden lang 60 euro per uur met een klant in het bordeel waar ze werkte. De eigenaar van de club verdiende aan haar 80 euro voor datzelfde uur. Toen werd het allemaal wat te veel voor haar lichaam. Tegenwoordig heeft ze nog twee vaste klanten, die ze af en toe bedient. (Redactie)
De politie staat voor een raadsel bij de roofmoord op een 85-jarige vrouw in Wenen. De vrouw werd dinsdagavond in haar woning vermoord, waarbij de moordenaar haar gsm's, handtas en wat antieke dingen meenam. Maar de rijke weduwe had in haar woning ook nog ruim 700.000 euro aan contanten liggen. Ze vertrouwde de banken niet en had haar hele vermogen thuis opgeborgen.
De kans bestaat dat de moordenaar niet wist van de geldschat. Mogelijk heeft hij de vrouw ook gefolterd, maar heeft ze geweigerd de bergplaats te verraden. Opmerkelijk is dat er geen inbraaksporen zijn, wat erop duidt dat de argwanende vrouw de dader kende en zelf de deur heeft geopend. De politie ondervraagt nu de broer en een neef van het slachtoffer, aldus de Oostenrijkse krant Krone Zeitung vandaag. (ANP/Redactie) AD/NL
Het is iets wat je normaal in de bloei van je leven doet: emigreren. En helemaal als dat verhuizen naar de andere kant van de wereld betekent. Maar de 102 jaar oude Louise Sydes denkt daar anders over. Ze verruilt Engeland binnenkort voor Nieuw-Zeeland.
Sydes maakt de oversteek, omdat het verzorgingstehuis waar ze woont, wordt gesloopt. Daarop besloot de grootmoeder van Kent naar Auckland te verkassen. Een slordige 18.000 kilometer verderop.
Want hoewel het gemeentebestuur van Kent haar vervangende woonruimte aanbood, besloot Sydes liever bij haar dochter in Nieuw-Zeeland te wonen. Eind deze maand gaat het verzorgingstehuis tegen de vlakte. Hiermee bespaart de gemeente 2 miljoen pond per jaar.
'Ik ga het weer hier niet missen, maar wel mijn vrienden en de serie Midsomer Murders', aldus Sydes. De laatste keer dat ze naar Nieuw-Zeeland ging was vlak naar haar honderdste verjaardag. Sydes werd in 1908 geboren en ontmoette haar (inmiddels overleden) echtgenoot, toen de Tweede Wereldoorlog net uitbrak, op de boot van de VS naar Engeland.
De dochter van Sydes, Sue Pearson ziet niet op tegen de mantelzorg, maar is dolblij dat haar moeder bij haar komt wonen: 'Normaal krijgen familieleden maar een visum voor zes maanden, maar we hebben een brief naar de regering geschreven en die maakte een uitzondering.' (Sebastiaan Timmermans) AD/NL
Amerikaanse ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren tegen waterpokken, bestellen lolly's die besmet zijn met de ziekte en laten hun kinderen daar op sabbelen. Artsen waarschuwen echter dat de methode niet werkt en onveilig is. Bovendien is het verboden.
Anders dan in Nederland, worden kinderen in de Verenigde Staten gevaccineerd tegen waterpokken. Maar veel ouders zijn bang dat het vaccin niet veilig is. Uit onderzoek is gebleken dat het in sommige gevallen kan leiden tot gordelroos, longontsteking en hersenvliesontsteking.
Pox Package Het alternatief: gewoon besmet raken op jonge leeftijd en er zo immuun voor worden. Ouders organiseerden al waterpokkenfeestjes waar ze hun kinderen mee naartoe namen. Internationale media meldden dat ouders via een Facebookpagina getiteld 'Find a Pox Party in Your Area', een zogeheten 'Pox Package' kunnen bestellen met besmette lolly's. Volgens lokaal radiostation vraagt een vrouw 50 dollar voor lolly's waar haar zieke kinderen aan hebben gezogen. De Facebookpagina bestaat inmiddels niet meer.
Artsen waarschuwen dat het versturen van besmette lolly's zeer onveilig is. Kinderen kunnen op die manier allerlei andere ziektes oplopen. Maar de kans dat ze er waterpokken van krijgen is juist niet zo groot, denken dokters. De ziekte wordt via druppeltjes in de lucht overgedragen. Daarbij is het zeer de vraag of het virus de reis overleeft.
In een reactie op de berichten over de 'Pox Packages', laat openbaar aanklager Jerry Martin weten dat het verboden is om pakketjes met onveilige biologische stoffen te versturen. (Emma van der Wateren) AD/nl
Twee Chinese studenten hebben een bijzondere 'rolstoel' gemaakt voor een verlamd hondje. Guai Guai, de pup in kwestie, brak een paar maanden geleden zijn ruggetje bij een val van de vijfde verdieping van een flat.
Het baasje van Guai Guai heeft het beestje naar het Animal Hospital van de Universiteit van Hunan gestuurd. 'We hebben de eigenaar voorgesteld om het arme beestje in te laten slapen, maar dat wilde het baasje niet', aldus professor Chen.
Verlamd vanaf zijn borst De twee studenten Zhao Miaomiao en Ma Yuxi liepen op dat moment stage in het ziekenhuis. 'Het hondje Guai was zo zielig, helemaal verlamd vanaf zijn borst en hij kon zich niet voortbewegen', vertelt de Zhao. 'We waren erg onder de indruk zijn wil om te leven en hebben toen besloten om een rolstoel voor hem te maken.'
Met stalen buizen maakten de stagiaires een eenvoudige rolstoel. 'Op het moment dat Guai Guai voor het eerst in de rolstoel zat, was hij zo opgewonden dat hij meteen meters vooruit stormde. (BRUNOPRESS/redactie) AD/nl
Een blinde vrouw en haar geleidehond zijn gisteren in Heerhugowaard bekogeld met vuurwerk. De vrouw maakte met haar geleidehond een avondwandeling, toen vlakbij haar en haar hond zwaar vuurwerk ontplofte. Daarna hoorde ze een onbekend aantal mensen wegrennen.
Dat meldt dichtbij.nl. Omdat de geleidehond door de herrie van het vuurwerk gedesoriënteerd was, heeft de vrouw nog ongeveer een uur over straat gezworven. Een buurtbewoner in de wijk Stad van de Zon heeft haar uiteindelijk geholpen om thuis te komen.
De politie neemt de zaak zeer hoog op en is op zoek naar getuigen die de vuurwerkgooiers hebben gezien. Het is niet duidelijk of de hond nog langer als geleidehond kan functioneren. Het beestje moet waarschijnlijk opnieuw gekeurd worden. (Coen Brandhorst) AD/NL
Koningin Beatrix was zich niet bewust dat ze op het punt stond het record te breken van haar overgrootvader koning Willem III als oudste regerende monarch uit de Nederlandse geschiedenis. Ze hoorde er pas van vlak voordat de kranten er over schreven, zo vertelde ze zondag op St Maarten in een gesprek met de Nederlandse media.
Volgens prins Willem-Alexander heeft zijn moeder zich daar niet mee bezig gehouden. 'Een dame vraag je ook niet naar haar leeftijd', merkte minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) snedig op.
De koningin (73) passeerde Willem III, die op de leeftijd van 73 jaar en 277 dagen overleed. Beatrix is overigens weer niet het langst regerende staatshoofd. Dat record is met 50 jaar vast in handen van haar grootmoeder koningin Wilhelmina. (ANP/Redactie) AD/nl