UPDATEZo'n 260 woningen aan de Prinsendam in Rotterdam zijn vanavond ontruimd, nadat er een brandje ontstond in een elektriciteitskast in de flat. Dat meldde een woordvoerder van de politie. De noodverlichting in de gehele flat is uitgevallen, waardoor de situatie te onveilig werd.
Bij de brand, die rond zeven uur korte tijd woedde, kwam veel rook vrij. Toen werden al 30 woningen ontruimd, vanwege de rook. Een persoon had rook ingeademd en moest behandeld worden.
Door de brand kwam de gehele flat, die bestaat uit twee delen van respectievelijk 5 en 10 woonlagen, zonder stroom te zitten. Toen rond 11 uur bleek dat ook de noodverlichting niet meer werkte en het er niet naar uit zag dat die het zaterdagnacht weer gaat doen, hebben de hulpdiensten besloten alle woningen te ontruimen.
Bewoners worden uit hun woningen gehaald en kunnen, als ze niet bij vrienden of familie terecht kunnen, in een nabijgelegen hotel slapen. Om hoeveel mensen het precies gaat, is nog niet duidelijk. (ANP/Redactie)
Leve de crisis! Wie niet te kampen heeft met chronisch geldgebrek kan nu terecht bij X-treme LAB in Antwerpen. Een nieuwe winkel die 'unieke luxe-artikelen' aanbiedt. Je kunt er terecht voor een ruimtereis, of een testrit in een peperdure sportauto.
X-tremeLAB is in België de exclusieve verkoper voor Space Expedition Curaçao, dat vanaf 2014 ruimtevluchten wil organiseren. De ruimtereizen brengen een passagier en piloot vanuit Curacao tot op 100 kilometer hoogte. De passagier mag zich daarna 'astronaut' noemen. Wie mee gaat, krijgt de aarde te zien vanuit de ruimte, verblijft daar ongeveer tien minuten en keert vervolgens terug.
Een kaartje voor een trip in de shuttle kost ongeveer 73.500 euro. Sinds april gingen er wereldwijd al 50 over de toonbank. In Nederland zijn DJ Armin van Buuren, Doutzen Kroes en Erica Terpstra ambassadeur van ruimtereisbureau Space Expedition Curaçao, kortweg SXC genaamd. Grootverdiener Michiel Mol is een van de aandeelhouders en initiators van SXC. Ook KLM heeft een aandeel in de onderneming.
Is een ruimtereis niet je ding, dan kun je bij X-treme LAB ook terecht voor een aardser avontuur. Zo kun je een testrit boeken in een Laborghini Gallardo Superleggera. Ook een handgemaakt mobieltje of een doos echte Belgische chocolade, van de hand van meester-chocolatier Herman van Dender, staan op de kaart. (Redactie)AD/NL
Opnieuw is de huismus de meest getelde vogel tijdens de landelijke tuinvogeltelling van de Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.
Er werden gisteren ruim 110.000 huismussen geteld, door bij elkaar meer dan 33.000 deelnemers, zo meldde de Vogelbescherming.
De organisatie sluit vandaag om 16.00 uur officieel de telling, dus de uitslag kan nog iets veranderen. Tot aan zondagavond werden in totaal al zo'n 600.000 vogels geteld.
De afgelopen jaren was de mus ook al het meest gezien. De nummer twee was dit jaar de koolmees. Daarvan werden er dit jaar 60.000 gezien. In de top vijf staan verder de merel, pimpelmees en kauw. Volgens de Vogelbescherming is de invloed van de zachte winter merkbaar. De ijsvogel en de tjiftjaf werden vaker geteld dan vorig jaar. Opvallende daler in de top 10 is de spreeuw. Die stond vorig jaar nog op plek zes, maar daalt naar de negende plaats.
De deelnemers aan de telling geven hun uitslagen door op www.tuinvogeltelling.nl. (ANP / Redactie AD/NL
De tv-serie Beatrix, Oranje onder vuur is verkocht aan België. Dat betekent dat de serie volgende maand op de Belgische tv is te zien via de Vlaamse omroep VRT. Dat maakte producent S&V Fiction vandaag bekend.
In Nederland is maandag om 22.50 uur op Nederland 1 de vierde en laatste aflevering van de serie rond de vorstin te zien. (ANP/Redactie) AD/NL
Deelnemers aan The Voice of Holland delen niet mee in het grote commerciële succes van de talentenjacht. Dat geven de contracten tussen de artiesten en Talpa, het bedrijf van John de Mol aan.
'Die jongens en meisjes staan voor 450 euro bruto per keer op te treden', zegt Caspar de Kiefte van FNV Kiem, die de contracten tot in detail kent vandaag op VK.nl. 'Deze verdeling is ongehoord scheef. Het programma lift mee op de talenten van zeer goede musici en geeft daarvoor een grijpstuiver terug.'
Rechten Deelnemers tekenen vóór de eerste opnamen een contract waarin zij bijna al hun rechten overdragen aan The Voice of Holland Talent BV uit Naarden, een dochterbedrijf van Talpa.
Onderdeel van het contract is de clausule dat The Voice Talent Agency van elke verdiende euro eerst een dubbeltje inhoudt als overheadkosten. Daarna worden diverse andere kosten ingehouden, en van het bedrag dat overblijft is de ene helft voor de deelnemer, en de andere helft voor Talpa.
Talpa verdient op veel manieren aan het programma. Via sms'jes, de verkoop van liedjes bij iTunes en andere digitale muziekwinkels, aan vier live-concerten in de Heineken Music Hall, aan de dubbel-cd The Voice Of Holland - The Songs 2011, en aan allerlei promotionele activiteiten met bedrijven die willen meeliften op het succes. Daarnaast heeft De Mol de show aan meer dan veertig landen verkocht. AD/NL
Internetconcern Google heeft in het vierde kwartaal van 2011 een nettowinst geboekt van 2,71 miljard dollar (2,1 miljard euro) tegen 2,54 miljard dollar een jaar eerder. Dat maakte Google vandaag bekend.
De winst per aandeel bedroeg 8,22 dollar. Analisten hadden op 10,49 dollar per aandeel gerekend. De omzet van 's werelds grootste zoekmachine bedroeg 10,6 miljard dollar, waarvan ongeveer de helft van buiten de Verenigde Staten komt.
Het bedrijf had eind vorig jaar wereldwijd 32.467 werknemers in dienst. Google liet verder weten dat het aantal gebruikers van het sociale netwerk Google Plus wereldwijd nu 90 miljoen bedraagt.
De cijfers van Google werden niet positief ontvangen door beleggers. In de handel nabeurs zakte het aandeel 10 procent.
Microsoft De Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal een iets lagere winst behaald vanwege de zwakkere computerverkopen waardoor de inkomsten uit het besturingssysteem Windows stagneerden. Dat liet Microsoft vandaag weten.
De nettowinst bedroeg 6,624 miljard dollar (5,1 miljard euro), 10 miljoen dollar minder dan in het laatste kwartaal van 2010. Per aandeel kwam de winst uit op 0,78 dollar. De omzet steeg met 5 procent tot 20,9 miljard dollar. In de handel nabeurs steeg het aandeel Microsoft 1 procent.
IBM Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) heeft in 2011 meer winst behaald dan in het voorgaande jaar. De nettowinst steeg met 13 procent tot 15,9 miljard dollar (12,3 miljard euro). Dat blijkt uit cijfers die IBM vandaag publiceerde.
De omzet van de automatiseerder ging met 7 procent omhoog tot 106,9 miljard dollar. In het vierde kwartaal van 2011 nam de omzet en de winst met respectievelijk 2 en 4 procent toe. IBM wist vorig jaar vooral in opkomende landen goede zaken te doen. De omzet in Brazilië, Rusland, India en China steeg met 10 procent.
Intel De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft in het vierde kwartaal van 2011 een omzet behaald van 13,9 miljard dollar (10,7 miljard euro), een stijging van 21 procent. Dat maakte 's werelds grootste halfgeleiderproducent vandaag bekend.
De nettowinst kwam uit op 3,4 miljard dollar. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder. Intel sprak voor het lopende kwartaal een verwachting uit voor een omzet van 12,8 miljard dollar, met een correctiemarge van 500 miljoen dollar. Analisten rekenen op gemiddeld 12,77 miljard dollar.
De brutowinstmarge van Intel kwam afgelopen kwartaal uit op 64 procent. Het concern gaf aan in 2012 circa 12,5 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen te zullen doen. (ANP/Redactie) AD/NL
Het verdrijven van de prostitutie uit het Spijkerkwartier in Arnhem heeft de gemeente 2,3 miljoen euro gekost. Dat bedrag ging volgens De Gelderlander naar schadevergoedingen voor seksbazen.
In bijna alle gevallen ging het om compensatie voor het wegvallen van inkomsten. Enkele seksexploitanten kregen ook belastingschade vergoed die ontstond omdat ze eerder stopten.
De krant deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om die informatie boven water te krijgen. (Redactie)
De 17-jarige Angela Zhang uit Cupertino, Californië heeft mogelijk een medicijn tegen kanker ontwikkeld. Haar scheikundeleraar Kavita Gupta kan er met haar pet niet bij. 'We hebben het hier over een middelbare scholier, hè?!'
Op haar vijftiende begon Angela 'voor de lol' boeken over biotechnologie te lezen. Binnen de kortste keren las het bolleboosje zwaar, wetenschappelijk werk. En dat heeft zijn resultaat gehad. Dat meldt het AD vandaag.
Molecuul De van oorsprong Chinese Angela ontwikkelde een molecuul dat ze zelf beschrijft als 'het Zwitserse zakmes onder de kankermedicijnen'. Het kan kankercellen opsporen, uitroeien en de reactie op de behandeling monitoren. Het gaat om een molecuul dat zich in het lichaam van een kankerpatiënt vasthecht aan kleine nanodeeltjes. De nanodeeltjes kleven vervolgens vast aan een kankercel. Daardoor kunnen artsen via een MRI-scan precies zien waar de kankercellen zich bevinden.
Door vervolgens een infrarood-bundel te richten op het gezwel, smelt het molecuul en komt het medicijn vrij. Dat vernietigt dan louter de kwaadaardige cellen en laat de gezonde cellen met rust. Angela heeft de techniek op muizen getest in een laboratorium van de naburige Stanford Universiteit. Het resultaat is verbluffend: de kankergezwellen verdwenen als sneeuw voor de zon.
'Veelbelovend' 'Het werk van Angela is hoe dan ook uitzonderlijk en wonderbaarlijk,' zegt dr. Zhen Cheng van de Stanford Universiteit. Hij is al een paar jaar de mentor van de bolleboos. 'Het is nu nog te vroeg om te zeggen dat dit ook voor mensen gaat werken en of het een succesvol medicijn zal zijn. Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Over een jaar of vijftien weten we meer.' Die tijd zal nodig zijn om de techniek door te ontwikkelen. (Redactie) AD/NL
Een Zweedse arts is onder vuur komen te liggen nadat hij per ongeluk de ogen van een 22 maanden oude dreumes dicht had gelijmd. Het incident deed zich voor toen de arts een wond op de voorhoofd van het kind behandelde op de spoedafdeling van een ziekenhuis in Gothenburg.
Bij zijn behandeling paste de arts een medische lijm toe, maar hij zou verzuimd hebben in te grijpen toen de lijm naar beneden droop.
Voor het herstel bleek een corrigerende chirurgische ingreep nodig. De ouders dienden afgelopen maand een klacht in bij de Zweedse gezondheidsraad. 'Er zat lijm op en onder zijn ooglid. Dit had niet mogen gebeuren', aldus de ouders. 'Een klein sneetje liep uit op een verdoving en een operatie. Daar zijn heel wat risico's aan verbonden.'
Een paar maanden geleden gebeurde in de Zweedse plaats Västerbotten iets soortgelijks toen een arts het oog van een vierjarige dichtlijmde bij het behandelen van een wond boven de wenkbrauw. (Redactie) AD/NL