Het Britse bedrijf Captive Media heeft naar eigen zeggen een gat in de markt gevonden: een spelcomputer die aan een urinoir wordt bevestigd en die wordt bestuurd door een pisstraal. Het eerste prototype is al geïnstalleerd in een Londense pub.
Dat schrijft de BBC vandaag. Het gaat om een platte console met een beeldscherm, die boven een urinoir wordt opgehangen. In de plasbak zelf zitten infraroodsensoren die registreren waar de urine neerkomt. Met behulp van drie stickers, 'start' 'links' en 'rechts' weet de toiletbezoeker waar hij moet richten.
Ski-wedstrijd Er zijn momenteel twee verschillende spelletjes te spelen: een ski-wedstrijd en een pubquiz met multiple-choicevragen. Zodra de plas is gedaan (en de handen zijn gewassen) kunnen de heren met behulp van hun mobiele telefoon hun score doorzetten naar een digitaal scorebord, en op Twitter plaatsen.
De eerste exemplaren zijn te vinden in The Exhibit bar in Balham, in het zuiden van Londen. Uit eerdere tests is gebleken dat de spelletjes een bijkomend voordeel hebben: het toilet wordt schoner, omdat spelers die beter mikken extra punten krijgen toebedeeld. En proefpersonen hadden al een handige techniek ontdekt: door hun plas tussendoor steeds kort in te houden, konden ze hogere scores halen.
Vrouwen En de vrouwen dan? Ook voor hen is er goed nieuws. Captive Media heeft ook plannen om een versie te maken die voor hen geschikt is. Om anatomische redenen kunnen zij het origineel niet gebruiken. Maar omdat er voor het vrouwentoilet doorgaans langere wachtrijen staan, kunnen dergelijke spelletjes ook ter hoogte van de handdoekautomaten worden opgehangen.
Of de 'toilet-games' ook in Nederland komen is nog niet duidelijk. Eerst moet het businessmodel zich nog in Engeland bewijzen. De makers hopen bedrijven enthousiast te maken door reclames van derden aan te bieden op de schermen, op het moment dat er even niemand staat te plassen. (Thomas van der Kolk) AD/NL
Alle 26 waterschappen van Nederland hebben besloten de banden met het ict-bedrijf Logica te verbreken. Dat is vandaag te lezen in de Volkskrant. Begin 2007 gunde de waterschappen aan Logica de opdracht om een geautomatiseerd systeem te bedenken voor de inning van de waterschapsbelasting.
Logica zou per 1 januari 2009 het systeem opleveren, maar het is er nog steeds niet. De waterschappen moeten hierdoor rekening houden met een schadepost van 25 miljoen euro, zo schrijft de krant. Het is opnieuw een automatiseringsproject van de overheid dat op een mislukking is uitgelopen.
Het ict-debacle bij de waterschappen staat niet op zichzelf. Ook bij uitkeringsorganisatie UWV zijn de kosten uit de hand gelopen. Een groot automatiseringsproject van Capgemini zou in 2004 maximaal 40 miljoen gaan kosten. In 2007 was dat al opgelopen tot 256 miljoen euro en vorige maand bleek de teller voor het UWV al op 350 miljoen te staan.
De Nederlandse overheid verliest jaarlijks 4- tot 5 miljard euro aan geheel of gedeeltelijk mislukte ict-projecten, zo schatte de Algemene Rekenkamer eind 2007. (Redactie/ANP) AD/NL
In het St. Pancras station in Londen prijkt een enorme kerstboom die geheel is opgebouwd uit Legosteentjes. De boom is maar liefst 10 meter hoog.
De boom is opgebouwd uit maar liefst 600.000 Legosteentjes en telt 172 takken. En geen kerstboom is compleet zonder kerstballen. Daarvoor werden schoolkinderen uitgenodigd en zij zorgden er voor dat de boom werd versierd met 1200 Legoballen.
Op 9 november werd met het opzetten van de boom gestart en op kerstavond worden de lichtjes ontstoken.
De kans dat je bij het kaarten alle dertien harten- ruiten- schoppen- of klaverkaarten gedeeld krijgt is verwaarloosbaar klein. Maar wat de vier ouderen uit het Engelse Kineton bij het kaarten in handen kregen grenst aan het onwaarschijnlijke: Alle vier de spelers kregen 13 kaarten van dezelfde kleur.
Vol trots toont het kaartclubje de 'een op 2,235,197,406,895,366, 368,301,559,999' hand.
Een van de ouderen, mevrouw Wenda Douthwaite (77) verklaart dat bij het kwartet bijna de adem stokte toen de hand gedeeld was: 'Ik schudde de kaarten en deelde ze rond, net zoals we dat altijd doen. Plotseling roept een van de spelers dat 'ie dertien schoppen in zijn hand heeft. Daarna duurde het natuurlijk niet langer dan drie seconden totdat we erachter kwamen dat we een uniek potje gedeeld hadden.'
De kans dat zoiets gebeurt is volgens de statistieken een op 2.235.197.406.895.366.368.301.559.999. (2,2 quadriljard) Dat is vergelijkbaar met het vinden van een waterdruppel in de grote oceaan.
Medespeler Ron Coles (73) zegt 'op het leven van zijn kleinkinderen te zweren' dat het spel geschud en gedeeld is zoals het altijd gebeurt. 'We hebben allemaal gelijk loten gekocht, want we kunnen weleens in een geluksspiraal terecht zijn gekomen.' (Coen Brandhorst) AD/NL
Meer dan 50.000 mensen wachtten vanavond in de vrieskou voor een kathedraal in Moskou om een relikwie te zien. De gemiddelde wachttijd is inmiddels opgelopen tot 24 uur. Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti.
Uit alle windstreken zijn gelovigen afgekomen op een gordel, die wordt toegeschreven aan de Heilige Maagd Maria. De relikwie is van een Grieks klooster.
De wachtende menigte wordt voorzien van gratis thee en maaltijden. Ook zijn 1500 agenten, twee patrouilleboten en 25 ambulances paraat. Sinds 19 november zijn zo'n 50 gelovigen opgenomen in het ziekenhuis.
De gordel van kamelenwol is nog tot zondag te zien in Moskou. (ANP) AD/NL
De politie in de Engelse stad Liverpool heeft een dertien-koppige drugsbende ingerekend die jarenlang een koeriersdienst voor heroïne, ecstasy en crack runde. Opmerkelijk genoeg waren bijna alle bendeleden familie van elkaar en stond oma te boek als het financiële brein van de operatie.
Oma Carol Whitney (54) was het financiële brein van de operatie.
Dertien personen werden, volgens diverse Britse media, tot in totaal 82 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De politie deed de arrestaties na een grootscheepse undercoveroperatie, waarin agenten zich voordeden als verslaafde drugskopers en daarnaast enkele infiltranten inzetten die zich de bende in wisten te werken. Bij de arrestaties werden grote hoeveelheden cash, 13 kilo heroïne en een aantal uit legerkazernes gestolen wapens in beslag genomen.
Een van de oudste bendeleden, 'oma' Carol Whitney (54) werd veroordeeld tot acht jaar cel. Ze bleek handig te kunnen omgaan met de miljoenen ponden die met de drugshandel gemoeid waren. Ondanks het feit dat ze miljoenen verdiende ontving ze ook een werkloosheidsuitkering.
Drugs in luiers De jongere leden maakten het het bontst. Zo gooide Matthew Mayor een kilo cocaïne en veroorzaakte een regen van 47.000 pond aan bankbiljetten uit zijn Mercedes tijdens een achtervolging door de politie. Een vrouwelijk lid verstopte cocaïne in de luiers van haar kind bij het bezorgen van de drugs.
De bende ging uiterst omzichtig te werk, met ontraceerbare telefoons en onopvallende auto's werd contact gemaakt met kopers, die op openbare plekken de drugs in ontvangst moesten nemen. (Coen Brandhorst) AD/NL
Opnieuw zijn er gestolen e-mails van de Britse East Anglia University op het internet opgedoken. Dit gebeurde in 2009 ook al eens. Dit leidde destijds tot 'Climategate', een wereldwijde controverse over de klimaatverandering. Wie ze openbaar heeft gemaakt is vooralsnog onduidelijk.
Een woordvoerder van de universiteit zei gisteren dat er nog geen tijd is geweest om de ongeveer vijfduizend e-mails goed te bekijken. Uit een kleine steekproef zou wel zijn gebleken dat de e-mails echt zijn. In een verklaring zei de universiteit dat de berichten vermoedelijk onderdeel uitmaken van de e-mails die in 2009 werden gestolen, maar nog niet openbaar gemaakt waren.
Volgens de universiteit zijn de e-mails nog niet eerder op internet verschenen, maar zijn ze nu bewust gelekt om zo een 'maximale verstoring' te veroorzaken op de klimaattop van de Verenigde Naties die volgende week in het Zuid-Afrikaanse Durban wordt gehouden.
Als dat inderdaad het geval is, dan volgt de onthulling van de e-mails hetzelfde patroon als in 2009. Destijds bleek uit de e-mailwisselingen dat prominente wetenschappers critici tegenwerkten en manieren bespraken om er voor te zorgen dat hun wetenschappelijk werk niet werd getoetst door collega-wetenschappers. Volgens critici bewezen de e-mailwisselingen dat het gevaar van de opwarming van de aarde werd overdreven. Het gevolg was dat de klimaattop in het Deense Kopenhagen faliekant mislukte. (AP/Redactie) AD/NL
De politie in het Amerikaanse Miami heeft vrijdag een nepdokter aangehouden die ervan wordt verdacht een patiënte te hebben geïnjecteerd met cement, olie, superlijm en een bandenplakmiddel. De patiënte was uitgekomen bij de zogenaamde arts na een zoektocht naar een betaalbare plastisch chirurg.
De patiënte, een vrouw die in een nachtclub zou gaan werken en wat meer rondingen in haar lichaamsvorm wilde laten aanbrengen, betaalde mei vorig jaar 700 dollar (ruim 500 euro) voor een reeks injecties in en rondom haar billen.
De behandeling door de 30-jarige Oneal Ron Morris leverde niet het gewenste effect op. Toen ze klaagde over pijn, stelde Morris haar gerust met de woorden: 'Maak je geen zorgen, het komt in orde. We blijven je gewoon inspuiten met het spul en dan komt het vanzelf voor elkaar.'
Schaamte Om te herstellen van de behandeling van de nepdokter meldde de patiënte zich naderhand tot tweemaal toe in een ziekenhuis, maar durfde daar uit schaamte niet te vertellen wat er precies was gebeurd. De politie zegt lang jacht te hebben gemaakt op de dader en sluit niet uit dat er meer slachtoffers zijn die geen aangifte durven te doen omdat ze zich schamen. Enorm achterwerk De politie meldt dat Morris een man is die zichzelf uitgeeft voor vrouw. Op politiefoto's is te zien dat Morris zelf in het bezit is van opgezwollen lippen en een enorm achterwerk. Volgens een politiewoordvoerder is het waarschijnlijk dat de zogeheten arts de injecties eerst op zichzelf heeft uitgeprobeerd.
Morris wordt beschuldigd van het valselijk uitoefenen van de medische professie met als gevolg het toebrengen van ernstige lichamelijke verwondingen. (Redactie) AD/NL
De politie van Los Angeles heeft het onderzoek heropend naar de dood van de actrice Natalie Wood. Die verdronk in 1981 tijdens een boottocht voor de kust van Californië. De politie zou beschikken over nieuwe informatie, afkomstig van de kapitein die de boot destijds bestuurde.
Volgens hoofdcommissaris van politie Lee Baca deed de kapitein onlangs uitlatingen die 'de moeite van het onderzoeken waard zijn'. Hij zou zijn opmerkingen hebben gemaakt nu het dertig jaar geleden is dat het incident zich voordeed. Wood overleed op 43-jarige leeftijd tijdens het Thanksgiving-weekeinde van 1981, op 29 november.
Ongeval Een andere betrokkene liet weten dat de politie onlangs een brief ontving van iemand die zei dat de kapitein 'nieuwe herinneringen' had aan de zaak. Destijds werd de verdrinking afgedaan als een ongeval, hoewel sindsdien veel is gespeculeerd over de precieze omstandigheden waaronder de gevierde actrice ('Rebel Without a Cause', 'West Side Story') om het leven kwam.
Opofferen De boot waarop ze zich voor haar dood bevond, was eigendom van Wood en haar echtgenoot, de acteur Robert Wagner. Vanwege de Amerikaanse feestdag hadden ze de bevriende acteur Christopher Walken uitgenodigd. De drie hadden aardig wat gedronken en voerden een verhitte discussie over de vraag in hoeverre je je gezinsleven mocht verwaarlozen in het belang van je carrière. Walken nam het standpunt in dat Wood verplicht was alles op te offeren voor het acteren, zelfs als dat ten koste ging van man en kinderen. Wagner was het daarmee niet eens.
Uitgegleden Wood ging naar bed. Wagners verklaring destijds luidde dat Walken en hij het meningsverschil daarna bijlegden en eveneens gingen slapen. Wood zou naderhand weer aan dek zijn gekomen en daar hebben ontdekt dat het reddingsbootje was losgeraakt. Ze zou zijn uitgegleden en verdronken bij een poging het bootje vast te maken. Van haar was bekend dat ze niet kon zwemmen.
'Ik heb het nog ontstellend vaak met anderen doorgenomen', zei Wagner over de gebeurtenis in een interview in 2008. 'Niemand had iets gehoord.' (Henrico Prins) AD/NL