AMSTERDAM - Het Nederlandse Rode Kruis laat een onafhankelijk onderzoek verrichten naar zijn rol in de Tweede Wereldoorlog.
Dat heeft directeur Cees Breederveld donderdag laten weten.
''In de Joodse gemeenschap leven nog steeds zeer negatieve gevoelens over het Rode Kruis, over dat wat vermoedelijk de zwartste bladzijde uit onze geschiedenis is'', stelt Breederveld.
De internationale hulporganisatie bood in de Tweede Wereldoorlog geen hulp aan slachtoffers in de Duitse concentratiekampen en droeg zelfs actief bij aan het doorvoeren van anti-Joodse maatregelen.
Ook in de opvang van de overlevenden na de oorlog liet het Rode Kruis steken vallen.
Vernietigend
In de jaren 80 werd al een groot onderzoek naar de rol van het internationale Rode Kruis gedaan. Dat oordeelde vernietigend over het gedrag van de organisatie. ''Maar we willen ook voor het Nederlandse Rode Kruis de fouten die toen zijn gemaakt bespreekbaar maken, beklemtoont Breederveld.
NIOD
Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek moet gaan verrichten, ''maar het NIOD ligt wel voor de hand, aldus de directeur.
''We willen de onderste steen boven krijgen. Ook om dit soort fouten in de toekomst niet weer te maken. Het is bedoeling dat de resultaat uiterlijk over vijf jaar, als het Rode Kruis 150 jaar bestaat, worden gepresenteerd.
Openbaar
De aankondiging van het onderzoek volgt op het openbaar toegankelijk maken van de informatie die het Rode Kruis heeft over de gedeporteerde Nederlandse Joden.
Deze informatie werd in de oorlogsjaren bijgehouden door de Joodse Raad, maar gaf de overheid na de bevrijding in beheer bij het Rode Kruis. Deze informatie is nu toegankelijk voor het publiek via het Joods Historisch Museum, zodat nabestaanden gemakkelijker kunnen nagaan wat er met hun familieleden is gebeurd in de oorlog.Nu/NL