Op 29 april 1942, in volle oorlogstijd, ontplofte 200 ton ammoniumnitraat op de chemische fabriek van Tessenderlo. Die was (en is) in het centrum van de gemeente gelegen en kostte het leven aan 190 burgers. Steeds hebben drie versies van deze gebeurtenis de ronde gedaan: was het een ongeluk of zat het verzet erachter? Het filmteam vond zowel de ontploffing als het zoeken naar de waarheid uitdagend genoeg om van De Ramp van Tessenderlo, hun derde grote project te maken.
Patrick Vandendwije noemde de nieuwe appelsoort Chasel naar zijn drie dochters: Charlotte, Astrid en Eline.
SINT-TRUIDEN
Door een gril van de natuur is Haspengouw een appelsoort rijker: de Chasel.
Patrick Vandendwije herinnert zich de dag dat hij de appel in zijn plantage ontdekte. 'We waren vroeg in het seizoen met het uitplukken van rijpe appels begonnen, omdat mijn plukkers anders geen werk hadden. Kom dat zien: een nieuwe appel, riep een Turkse plukker plots. Al mijn plukkers stroomden samen rond de boom, waarin bijna alle appels rijp waren. Ik voelde onmiddellijk dat er iets speciaals aan de hand was. De appel was vroeg rijp en de blos was uitzonderlijk. Ik voelde dat er iets inzat. Ik koester de appel sindsdien als een vader zijn kind. Ik ben er al jaren mee bezig en de appel bezorgde me ook al slapeloze nachten, maar vandaag heb ik een strategie om de appel te beschermen en gecontroleerd op de markt te brengen', zegt Vandendwije.
Met de appel kreeg de 'vader' er een vierde dochter bij. Hij gaf zijn kind de naam Chasel, naar de initialen van zijn drie dochters Charlotte (20), Astrid (12) en Eline (17).
Wie de echte voorouders van Chasel zijn, moet nog worden onderzocht. Een van de vele Jonagold-mutanten? 'Genetisch onderzoek moet dat nog uitwijzen. Deze appel heeft enkele kenmerken van Jonagold. De opbrengst ligt heel hoog. Hij teelt makkelijk, maar hij wijkt er ook vanaf. De pluk valt vroeger, hij heeft een dieprode blos en is niet gekleurd aan de achterzijde. De strepen van Jonagold ontbreken, maar hij heeft veel lentiecellen, een soort stippels die voorkomen bij de appelsoort GrannySmith. Chasel heeft een eigen smaak, een eigen uitstraling. Hij is vast, smaakt een beetje zuur en heeft een hoog gehalte aan vitamineC ', zegt Vandendwije.
De Sint-Truidense teler verkocht zijn appel voorlopig alleen aan de automaat voor zijn deur. In de handel was de Chasel niet te verkrijgen. 'Het duurt tien jaar voor een nieuwe variëteit voldoende opbrengt. Vorig jaar had ik de eerste keer een licht overschot. Momenteel heb ik zevenduizend bomen in productie. Volgend seizoen kan de opbrengst verdubbelen. Vanaf nu kunnen jonge bomen ook bij een professionele boomkweker worden besteld en kunnen andere telers het ras aanplanten', zegt Vandendwije. 'Maar we maakten afspraken met de boomkweker om het aantal bomen te beperken en de productie aan de vraag van de handel en de consument aan te passen.' (els)
Philippe Geubels is een Vlaamse stand-upcomedian. Voor het grote publiek werd hij bekend toen hij in 2007 deelnam aan de Comedy Casino Cup, een programma van de Vlaamse televisiezender Canvas. In de finale van deze wedstrijd werd hij verslagen door Xander De Rycke.
Geubels maakte vooral grappen over zijn ex-werkgever, Colruyt. Geubels deed mee aan De Slimste Mens ter Wereld waar hij in de finale werd verslagen door Bart Cannaerts, alsook De Pappenheimers en De Laatste Show hadden hem te gast. In maart komt hij samen met Jan Van Looveren op de proppen met een programma: het man liberation front waar ze het samen opnemen tegen de nieuwe man. Ondertussen is het avondvullende programma "Droog!" ,dat Philippe in de theaters speelt, over heel Vlaanderen uitverkocht.
Bij volle maan worden meer baby's geboren, olie verzacht brandwonden,
een stevige borrel helpt bij tandpijn...
Vaak gehoorde gezondheidsfabeltjes: even rechtzetten!
Een superronde buik, dus een jongetje? Er is geen verband.
Uw arts en de echografie kunnen u vertellen of het een zoon wordt!
U kent het vast wel: uw baby huilt urenlang zonder ophouden, u voelt zich wanhopig, want u weet niet wat er uw kindje scheelt
Groottante of buurvrouw komen toegesneld en beweren dat huilen goed is voor zijn longetjes, of dat elke baby nu eenmaal zijn huiluurtje heeft.
U luistert en twijfelt
Uw baby blijft huilen, en als u een dag later toch maar naar uw dokter stapt, blijkt uw kindje echt ziek te zijn.
En dan stelt u vast dat die goeie raad van tante Maria of uw buurvrouw u geen stap verder heeft geholpen.
We geven u een selectie van de meest hardnekkige misverstanden over gezondheid en vertelt u wat er wel waar is.
Onze conclusie: vertrouw in de eerste plaats nog altijd het advies van uw arts.
Zwanger- kwakkel 1
Een jongetjesbaby zit hoger in uw buik
Het geslacht van de baby heeft niets te maken met zijn positie in de baarmoeder. Als u met een heel bol buikje rondloopt, blijft de kans gewoon één op twee dat het een jongen wordt. Wel zijn meisjes meestal iets vlugger actief dan jongens in mama's buik. Verder zou de hartslag van een ongeboren meisje gemiddeld hoger liggen. Toch geeft alleen een echografie uitsluitsel.
Zwanger- kwakkel 2
Zwanger, dus eten maar
Als u zwanger bent, hoeft u niet per se meer te eten dan anders. Als u te veel in gewicht toeneemt, is dat zelfs ongezond voor u en uw kind. Eet wel voedsel waar veel vitaminen en mineralen inzitten, en met de nodige dosis calcium en fosfor.
Babykwakkel 1
Volle maan? Baby komt eraan!
Dit volksgeloof berust waarschijnlijk op het feit dat er tijdens een zwangerschap negenmaal volle maan is. Statistieken bewijzen echter dat in een nacht met volle maan niet opvallend meer kinderen worden geboren.
Babykwakkel 2
Vroeggeboorte: beter na zeven maanden
Sommige mensen beweren dat uw baby beter na zeven maanden kan geboren worden dan na acht maanden. Absoluut fout! Hoe langer de baby verder kan groeien in de warme buik van zijn moeder, des te sterker wordt zijn weerstand. Hoe meer weken hij te vroeg wordt geboren, hoe kwetsbaarder zijn longetjes, hersenen en darmpjes. Gelukkig kunnen te vroeg geboren baby's nu heel goed opgevangen worden. Toch blijft een volledige zwangerschap ideaal.
Babykwakkel 3
Baby's braken als ze genoeg hebben
Als uw kind vaak voedsel overgeeft, is er wel degelijk iets aan de hand. Misschien is de baby allergisch voor melk, of werkt de sluitspier van de maagingang slecht Praat er met uw dokter over.
Eerste hulpkwakkel 1
Olie of boter verzacht brandwonden
Nee, dus niet doen! Olie, boter, vet of zalf doen de wonde nog verder branden. Wat u met een brandwonde moet doen, is ze afkoelen, en dat lukt het beste met koud water. Melk of bier mogen ook. Oppervlakkige brandwonden kunt u thuis behandelen. Bedek het verbrande lichaamsdeel met steriel gaas. Verwijder ringen en armbanden van een verbrande hand, voor die gaat opzwellen.
Eerste hulpkwakkel 2
'n Warm kopje thee na de botsing
Geef een slachtoffer van een ongeluk niets te eten of te drinken, want zo kunt u de medische
behandeling in de war sturen. Breng zo vlug mogelijk de hulpdiensten op de hoogte en hou in afwachting van hun komst het slachtoffer warm. Maak te strakke kleding
los, zodat het slachtoffer voldoende lucht krijgt. Aanmoediging en troost kunnen natuurlijk wel.
Kwa a I t j es kwakkel 1
Van koude rillingen wordt je verkouden
Verkoudheden krijgt u van andere mensen en niet door bar weer.
U raakt wel vlugger verkouden in de winter, omdat we dan dicht
bij elkaar binnenzitten en zo de nodige microben uitwisselen. Kinderen en bejaarde mensen verdragen kou slechter omdat hun lichaam zich dan minder goed tegen infecties verdedigt.
Voor alle duidelijkheid: er is nog steeds geen echt geneesmiddel tegen een verkoudheid.
Kwa a I t j es kwakkel 2
Tandpijn? Een stevige borrel helpt!
Een mondspoeling met cognac of een andere alcoholische drank kan een ontsteking van de tandkas veroorzaken. Duw evenmin een pijnstillend middel tegen de pijnlijke plek, want dat kan uw tand- vlees verbranden. Pijnstillers slikken kan de pijn eventjes verlichten, maar een bezoek aan de tandarts is doeltreffender.
Gezond leven-kwakkel1
De toiletbril geeft het HIV-virus door
Fout Dit virus wordt evenmin doorgegeven via zoenen, bestek, deurkrukken en dergelijke. Het virus dat AIDS veroorzaakt, wordt uitsluitend overgedragen via seksueel verkeer, bloedtransfusie of door intraveneus druggebruik.
Gezond leven-kwakkel 2
Een borrel warmt je op
U denkt onwillekeurig aan die grote sintbernardshond die sneeuwstormen trotseert om verdwaalde reizigers een vaatje alcohol aan te bieden. En toch warmt alcohol uw lichaam niet op, maar veroor- zaakt hij zelfs warmteverlies. U krijgt het wel warm door hete melk te drinken, uzelf in een dikke deken te wikkelen en u naast de kachel te installeren.
De juf staat voor de klas en
schrijft wat op het bord. Jantje roept: 'Juf, u heeft haar onder uw
rechterarm.' De juf wordt heel boos en zegt: 'Foei Jantje, ga jij voor
de rest van de dag maar naar huis.
De volgende dag is
Jantje weer op school. De juf schuift het bord omhoog met de linkerarm
en Jantje roept: 'Juf, u heeft ook haren onder uw
linkerarm.' Roept de juf woedend: 'D'r uit! Voor de rest van de
week.'
De maandag daarop mag Jantje de klas weer
in. De juffrouw is door Jantje een beetje nerveus geworden en laat van
de zenuwen een krijtje vallen. Ze bukt om het krijtje op te
rapen. Hoort ze achter zich: 'Dag juf, tot na de grote
vakantie...
Er was eens een prins die aan een schitterend mooie prinses met lange zwarte haren,een sneeuwwitte perzikzachte huid, bloedrode lippen en dikke tetten vroeg:
"Wil je met me trouwen?"
En zij antwoordde: "NEE . NOOIT!!!"
En de prins leefde nog lang en gelukkig en ging vissen en jagen wanneer hij zin had, hij hing hele dagen bij zijn vrienden uit en dronk bier en werd dronken zo vaak als hij wilde, hij speelde golf, surfte als er wind was, liet zijn kleren op de grond liggen of over de stoelen hangen, had sex met lekkere meiden, buurvrouwen en vriendinnen, boerde, liet scheten dat het een lust was en krabde uitgebreid aan zijn zak wanneer hij daar goesting in had.
Welk seizoen het ook is, de neus wordt altijd het eerste rood, , s zomers in de zon, s winters in de kou. En wie gaat skiën, krijgt kou én zon tegelijk! Maar niet getreurd, er is altijd een remedie voor neuskwaaltjes
Rode neuzen
Vaak wordt onze neus rood omdat we voortdurend van een oververhitte kamer of bus in de kou en de wind komen, en dan weer in de warmte.
Door de kou trekken de bloedvaten samen. Dan wordt de neus bleek, en als reactie zetten vervolgens de bloedvaten uit. De neus krijgt weinig beweging, met als gevolg een slechte bloedsomloop en bloedaandrang, hetgeen door de huid heen te zien is. Daarom krijgen we soms last van couperose op neus en jukbeenderen.
De eenvoudigste oplossing bestaat erin een sjaal over uw neus te trekken als u uitgaat. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk en aangenaam.
Snelle temperatuurwisselingen zijn ook niet altijd te vermijden.
Wat kunnen we dan eigenlijk wél doen?
In de eerste plaats zou u voor het schoonmaken van uw gezicht lauw water moeten gebruiken. Dat roept nl. geen enkele reactie in de bloedvaten op, en veroorzaakt dus ook geen rode of bleke neus. Voorzichtig afdeppen. Masseer vervolgens uw neus: steun uw duimen onder uw kin en maak met uw wijsvingers cirkelvormigebewegingen, eerst op de neusvleugels en dan op de neusbrug.
Breng dan een crème aan die bloedaandrang tegengaat: Aveynul van Barbara Gould, Crème op basis van honingklaver van Klorane, Ruticrème van Isabelle Lancray, Ental cou- perose van Pier Augé...
Denk ook eens aan de gewone dingen waardoor het bloed uit de neus naar andere lichaamsdelen gaat: warme en koude wisselbaden voor de voeten - waarbij u moet eindigen met een koud voetbad - wrijven van de oren...
Als uw neus rood blijft, maak dan kompressen of geef uw neus een badje van lauw rozenwater of water met malvewortel (30 tot 60 gram per liter water).
Hierdoor verdwijnen alle rode neuzen!
Denk er ook aan dat een bril de bloedsomloop belemmert en uw neus nog roder maakt. Kies een smal, licht montuur, en houd uw bril niet op als het niet nodig is.
Als u naar de wintersport gaat, bescherm uw neus dan met een speciale beschermende zonnecrème. Er bestaan speciale sticks voor tere plaatsen, die u in uw zak kunt steken en een paar keren opnieuw kunt aanbrengen. (Zonnebrandmiddelen bieden gewoonlijk immers maar voor twee tot drie uur bescherming). Er zijn zelfs zonnebrillen met een speciale neuskap voor extra bescherming!
Het kan ook zijn dat uw neus - en uw jukbeenderen - extra aanleg hebben om rood te worden en te blijven, zonder dat ze blootgesteld zijn aan de koude.
Vooral als u boven de veertig bent, gebeurt dat nogal eens.
In het begin komt het alleen maar zo nu en dan voor: eerst bij grote koude of warmte, na de maaltijd, of bij emoties, daarna blijft uw neus steeds langer rood, en ten slotte wordt hij zelfs helemaal niet meer gewoon .
Als de middeltjes waarover we hier gesproken hebben, niet voldoende helpen, zou u best een dermatoloog raadplegen die de kwaal elektrisch kan behandelen.
Nog een paar tips:
Eet altijd langzaam, neem kleine happen, kauw goed en gebruik zo weinig mogelijk alcohol en specerijen.
Op die manier hebt u minder kans op een rode neus na de maaltijd make-up voor een rode neus
Gebruik een goed dekkende halfvloeibare fond de teint in een zuiver beige tint (geen beige met roze of goud erin).
Breng deze aan met een vochtig sponsje. U kunt ook een matte basiscrème gebruiken en iets donkerder poeder.
En als u geen last hebt van couperose, maar alleen van een rode neus: breng dan een beetje blauwachtig- roze blush op uw jukbeenderen.
Het contrast tussen wangen en neus zal.. dan minder groot zijn.
Neus met kloofjes
Net zoals de handen en zelfs de oren, kan ook de neus last krijgen van kloven.
Dat komt vooral voor bij jongere mensen met een lichte huid, die blootgesteld zijn aan weer en wind.
De neus wordt dan paarsachtig blauw van kleur en voelt koud en pijnlijk aan. Gebruik in dat geval levertraanzalf die rijk is aan vitamine A en D en bovendien helend werkt, zoals Halivite, Avibon eh Sérylpommade...
Na een paar dagen bent u van de kwaal af.
Een glimmende neus
Een glimmende neus is geen specifieke winterkwaal, dat kan u ,altijd overkomen, ook in de zon. De neusvleugels bevatten veel talgklieren, net als de kin.
Boven een bepaalde temperatuur wordt de talg vloeibaar en dan begint uw huid te glimmen. Borstel daarom uw gezicht met een klein borsteltje met zachte haren ,lauw water en een reinigingsblokje voor een vette huid: Dr. Ducray, Klorane...
Vervolgens goed droogdeppen.
Gebruik liever geen sterk adstringerende lotions die de huid eerst droog maken, maar daarna de afscheiding bevorderen. Kies liever een licht adstringerende plantaardige lotion: rozenwater of hamameliswater, dat u in apotheken en grote warenhuizen kunt vinden.
Kies een basiscrème die de huid mat maakt, zoals Pore minimizer make- up van Clinique, Lumimat van Payot, Ultramat van Harriet Hubbard Ayer of de matte fond de teint van Vichy.
Sproei hierna wat rozenwater op uw gezicht en laat dat opdrogen.
Breng dan al dan niet een laagje poeder aan, nooit te veel.
Een dikke laag crème, verschillende lagen poeder, vooral compactpoeder, verstoppen en irriteren de huid, vormen dikke plakken make-up die bepaald niet aantrekkelijk zijn en die maar tijdelijk helpen tegen een glimmende neus.
Als u overdag last krijgt van een glimmende neus, dep het vet dan weg met een speciale antiglimtissue, genre Japans papier (Leichner), die de make-up niet wegneemt.
Een lopende neus
We krijgen in de winter soms last van een lopende neus, zelfs als we niet verkouden zijn. Dat komt omdat de neusslijmvliezen ontstoken raken en te veel vocht afscheiden.
Voor deze kwaal kunt u het beste gekookt zout water gebruiken (2 afgestreken koffielepels zout op één liter gekookt en dan afgekoeld water).
Houd uw hoofd achterover en breng de vloeistof heel voorzichtig in uw neusgaten. Het beste gebruikt u daarvoor een druppelteller of pipet: 5 tot 6 druppeltjes tegelijk, en dit driemaal per dag gedurende een paar dagen.
U zult verbaasd zijn over het resultaat, en bovendien veel minder vaak verkouden worden.
Denk er ook aan dat papieren zakdoekjes weliswaar praktischer en hygiënischer zijn dan gewone katoenen zakdoekjes, maar tevens kunnen irriteren, vooral als neus en slijmvliezen gevoeliger zijn dan anders.
Schakel in dat geval liever een tijdje over op ouderwetse zakdoeken.
Gelukkig kunnen neus kwaaltjes in de winter even gemakkelijk worden voorkomen als opgelopen - en genezen worden!
Dus als u weet dat uw neus overgevoelig is in de winter, begin dan zo snel mogelijk met de juiste behandeling.
Voorkomen is beter dan genezen, en in dit geval is het zo eenvoudig!
Wist je dat.....
je reukorgaan supergevoelig is! Het is zelfs 10.000 keer gevoeliger als je smaakzintuig. Dat is natuurlijk wel leuk als er iets lekkers te ruiken is, maar er bestaan natuurlijk ook vieze geuren en dan is het wel wat minder.
bij het eten en drinken de neus en de mond, dus het reuk- en de smaakorgaan vaak samen werken. Als je een verstopte neus hebt, dan smaakt het eten veel minder, omdat de reuk is uitgeschakeld.
baby's de geuren van hun moeders herkennen. Dat is heel belangrijk, want het is het eerste contact van een baby met de buitenwereld. Zo weet de baby gelijk wie zijn moeder is.
dat bij dieren ook zo het geval is. Jonge dieren herkennen hun moeder ook aan hun geur.
Uitdrukkingen met betrekking op de neus
Met de neus vooraan staan: hij is overal het eerst bij.
Zijn neus in andermans zaken steken: hij is nieuwsgierig.
Niet verder kijken dan zijn neus lang is: kortzichtig
Met de neus in de boter vallen: ergens onverwacht voordeel van hebben.
Ergens je neus voor ophalen: iets te min vinden.
Doen alsof je neus bloedt: doen alsof er niets aan de hand is.
Je neus stoten: (figuurlijk, en in negatieve zin) onverwachts gestopt worden.
Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht: Wie zijn naasten te schande maakt, onteert zichzelf.
Het nummer dertien is voor vele mensen een ongeluksgetal.
De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben geen zetel nummer 13 in hun vliegtuigen en in sommige Amerikaanse hotels is er geen dertiende verdieping
(die springt van 12 naar 14), en zijn er geen : kamers die met 13 eindigen.
Het ene onderscheid is wat minder belachelijk dan het andere, want er is nog nooit een zetel blijven doorvliegen, toen het hele vliegtuig naar beneden stortte!
Nummer 13 loopt dus net hetzelfde risico als 1 of 96!
Ook in een hotelbrand zijn je kansen op ontsnapping wellicht beter gediend met een goede brandladder, dan met het goede kamemummer.
Waarom durven veel mensen niet onder een ladder door te lopen?
Als een ladder tegen een muur staat, wordt er een driehoek gevormd.
Een driehoek was in vroegere tijden het symbool van het leven.
Wie dat symbool doorbrak kon het met de duivel aan de stok krijgen.
Toch is het niet zo gek om niet onder een ladder door te lopen, die op straat staat opgesteld: er kunnen immers altijd spatten verf (van de schilder) naar beneden vallen of zelfs een verfpot, al is het gevaar op spatten ook bestaande voor wie langs de ladder heenloopt!
Hoefijzer
"Een paard laat af en toe iets vallen" gaat het mopje van Toon Hermans, "en dan komen de kinderen en ze rapen het op en zeggen: een hoefijzer brengt geluk"!
Brengt een hoefijzer overigens geluk?
Wel voor Charly Chaplin die in één van zijn films een hoefijzer vindt.
Daarna neemt hij een baantje aan als oefenpop voor een bokser.
Hij moet de slagen van de bokser incasseren, terwijl deze op hem oefent.
Maar handige Charly diept zijn hoefijzer op, steekt het in zijn bokshandschoen, en
slaat zijn tegenstrever k.o.
Het bijgeloof dat een hoefijzer ongeluk afweert, herinnert eraan dat de duivel zich volgens oude verhalen in cirkels beweegt.
Hij wordt tegengehouden zodra hij bij één van de punten van het hoefijzer belandt.
Zo'n hoefijzer doet dienst als mascotte of als amulet.
Hang een hoefijzer nooit met de opening naar beneden, want "dan loopt het geluk er uit"!
Dertienclub
Maar er zijn ook mensen die het (on)- geluk tarten, zoals de "dertien club" in New York.
De leden ervan ontmoeten elkaar jaarlijks op vrijdag de dertiende.
Bij het binnenkomen lopen de leden onder een ladder door.
Ze zitten met zijn dertienen aan tafel, vorken en messen worden gekruist neergelegd en het menu telt dertien gangen.
De verschillende gerechten hebben wonderlijke namen, zoals spinnensoep, duivelsgarnalen en paddenpudding.
Na afloop van het diner steken ze tenslotte een paraplu op: zoiets zou ongeluk brengen, indien het in huis gebeurt.
Johan Cruyff
Ook de groten der aarde (nou ja), ontsnappen niet aan bijgeloof. Johan Cruyif droeg altijd rugnummer 14.
Bij het begin van iedere wedstrijd gaf hij zijn doelman een tikje tegen de buik.
Dat moest geluk brengen.
Vele sportlui dragen ook een bepaald kettinkje om de hals.
En als ze dat kwijt raken... dan verliezen ze.
Er was eens een Engels voetballer die in een cupfinale een hoefijzer in zijn voetbalbroekje had genaaid. Maar zoiets kan bij een val wel eens pijnlijk zijn!
Iedere sportbeoefenaar heeft wel iets waar hij aan gelooft.
Sommige voetbalsterren slaan in het openbaar een' kruis.
Een ander moet zich voor de wedstrijd persé in het hokje nummer' zeven verkleden.
Artiesten .,
Ook in de show-biz is bijgeloof troef.
Schoenen op tafel in de kleedkamer en fluiten achter de schermen zijn nog steeds voorboden van ongeluk bij een optreden.
De bekende Zanger Tino Rossi droeg altijd twee muntstukjes in zijn jaszak.
Eens, toen hij nog een arm en onbekend zanger was, had hij die muntjes aan een bedelaar gegeven.
Maar hij kreeg ze terug met de voorspelling dat ze hem binnen twee dagen geluk zouden brengen en dat hij binnen twee jaar een beroemd man zou zijn.
Rossi geloofde blindelings in de voorspelling.
Twee dagen later kreeg hij zijn eerste aanbod voor een optreden.
En twee jaar later was hij inderdaad een ster.
Sinds die nacht in 1932 droeg hij de muntjes bij zich als een kostbaar amulet.
En Françoise Hardy droeg ook graag twee amuletten bij zich: een gouden armband, die ze van een goede vriend kreeg, en een geluksring (fica) uit Brazilië.
Molspootjes in de jaszak worden ook nog wel eens door sommige lagen van de bevolking in ons land gedragen.
Een kastanje in je jaszak zou een middel zijn tegen reuma.
Ook zout morsen betekent voor sommige mensen ongeluk of ruzie.
En hoewel scherven geluk brengen, moet je met een gebroken spiegel uitkijken.
Trek ook nooit een lelijk gezicht voor de spiegel, want als de klok slaat, blijft je gezicht zo staan.
Het is merkwaardig dat in onze rationalistische tijd, waarin zoveel mensen nog nergens in (aan) geloven, het bijgeloof blijft voortbestaan..
Dorus - Het muizenvalletje In al zijn eenvoud was Dorus een groot man
Tom Manders
Antoon (Tom) Manders (Den Haag, 24 oktober 1921 - Utrecht, 26 februari 1972) was een Nederlandse tekenaar, komiek en cabaretier.
In de laatste rol werd hij met name bekend als Dorus.
Biografie
Alhoewel zijn geboorte officieel in de archieven staat als 24 oktober, is hij eigenlijk op 23 oktober geboren. Zijn vader liet hem een dag later inschrijven, omdat hij voor een zondagskind natuurlijk geen vrije dag kreeg.
Al jong bleek zijn talent voor tekenen. Hij volgde de ULO, en volgde daarna een driejarige avondcursus Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Manders was onder andere actief als reclameschilder en ontwerper van affiches. Later ontwierp hij ook decors voor toneel en cabaretvoorstellingen. Tot zijn vaste opdrachtgevers behoorden Theater Carré, Lou Bandy, Heintje Davids en Wim Kan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Manders in Duitsland tewerkgesteld, maar na een half jaar ontvluchtte hij zijn schildersbaantje. Door Kan kwam Manders op het idee zelf cabaret te gaan doen, net als zijn oudere broer Kees.
Vanaf 1953 was Manders betrokken bij de inrichting en programmering van Carel Kamlags revue-café Saint-Germain-des-Prés aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Manders trad daar zelf op als een typetje dat zou uitgroeien tot de zwerver Dorus. Toen hij van de VARA de uitnodiging kreeg iets voor tv te doen, liet hij het café nabouwen in de studio, en startte een succesvol televisieprogramma dat enkele jaren te zien zou zijn.
Tussen 1956 en 1962 werkte Manders samen met organist Cor Steyn ("meneer Cor Steyn") voor het programma De Showboat. Samen waren zij verantwoordelijk voor nummers als Twee motten, M'n volkstuintje, Als ik wist dat je zou komen, Bij de marine en Figaro.
Het pand aan de Mauritsstraat 65 in Rotterdam, waar tot in 1960 de Chemicaliënhandel v/h E. Schuddebeurs NV was gevestigd, werd in 1967 tot het Cabaret Dorus omgebouwd, dat helaas in 1970 alweer moest sluiten. Nu staat er op die plaats een wooncomplex dat sinds 1 november 1985 de naam Tom Mandershof draagt.
Manders raakte in de financiële problemen toen hij probeerde Dorus-films te produceren. In 1967 won hij een Zilveren Roos, en begon hij een nieuw programma, Bij Dorus op schoot. Legendarisch en ontroerend is de scène van 18 november, met het driejarige meisje Corrina Konijnenburg dat Poessie Mauw eindeloos blijft zingen. Als in 1970 de Rotterdamse club sluit, stopt ook het programma. In 1971 komt Dorus nog één maal terug op de tv tijdens een verborgen camera programma, waarbij hij mensen de stuipen op het lijf jaagt als wassen beeld in madame Tussaud. In dat zelfde jaar heeft hij nog een hit met "In de hemel is geen bier".
Begin februari 1972 kreeg Manders een auto-ongeluk. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat hij kanker had. Drie weken later stierf Manders aan een hartaanval.
Tijd voor romantiek of voor een hobby heb je pas na een meestal zenuwslopende werkdag.
Je komt doodvermoeid thuis, je laatje in je luie zetel neerploffen en je vergeet de plannen die je 's morgens, toen je je nog fris voelde, had gemaakt.
Wat jou betreft is de dag voorbij, en is wat ervan overblijft een kwestie van lekker niets doen.
Maar het kan anders, want met onderstaande tips vind je beslist je «tweede adem» terug.
* Liefdescocktail
Meng 1/4 glas droge tafelwijn met twee koffielepels honing, tot het een stevige brei vormt.
Voeg er het sap van een halve citroen aan toe en het geel van twee eieren.
Goed doorkloppen en meteen uitdrinken. J
e voelt meteen nieuw bloed door je aderen stromen.
Er staan jou en je partner nog enkele prettige uren te wachten.
* Armbad
Leg je armen in ijskoud water (zo koud als je kan verdragen), maar zorg ervoor dat je handen uit het water blijven.
Ongeveer twee minuten volhouden.
Wrijf vervolgens je armen met een ruwe handdoek droog.
* Voetbad
Met je voeten gedurende twee minuten in ijskoud water staan.
Zorg ervoor dat je voeten steeds in beweging blijven.
Droog wrijven met een ruwe handdoek.
* Bad met rozemarijn
Laat je bad vollopen met water op lichaamstemperatuur.
Voeg er wat rozemarijn aan toe en blijf gedurende tien minuten liggen.
Vermijd zo'n bad 's avonds laat, het kan immers leiden tot slapeloosheid.
* Asperge
Asperge bevat veel zuren en mineralen.
Het is rijk aan potassium, fosfaat en calcium.
Het neutraliseert giftigge stoffen die je vermoeid en futloos maken.
* Selder
Selder bevordert de mannelijke sexhormonen.
Kook ongeveer 12 selderplantjes in een half glas water gedurende dertig minuten.
Het smaakt wel niet naar een lekker dessert, maar je zal verstomd staan van het resultaat.
* Look
Het zorgt voor een slechte adem, maar langs de andere kant is look één van de natuurlijkste en dus ook gezondste pepmiddeltjes die er bestaan.
Het bevat immers een gasachtige olie die het bloed zuivert.
Eric Hilliard "Ricky" Nelson (Teaneck (New Jersey),
8 mei 1940 - De Kalb (Texas), 31 december 1985) was een Amerikaans zanger.
Als kind trad hij op in de televisieserie "The Adventures of Ozzie & Harriet" van zijn ouders.
Zijn vader was orkestleider en zijn moeder zangeres.
Hij was één van de eerste tienersterren in Amerika.
In 1957 nam hij zijn eerste plaat op, een cover van "I'm walkin'" van Fats Domino.
In de jaren erna werd hij bijzonder populair: in eind jaren '50 - begin jaren '60 verkocht alleen Elvis Presley in de Verenigde Staten meer platen. Bekende hits van hem waren "Hello Mary Lou", "Travelin' Man" en "Poor Little Fool."
Ricky Nelson werkte ook als acteur.
In 1959 vertolkte hij een hoofdrol in de film "Rio Bravo" met John Wayne en Dean Martin.
In de jaren '60 bleven successen uit.
Hij veranderde van muziekstijl en ging van de rock 'n roll meer de countrykant op.
Zijn fans waardeerden dit maar matig.
Nelson schreef over hun onwil hem nieuw repertoire te gunnen het lied "Garden Party" (1972), dat prompt een hit werd.
In de jaren '70 en '80 raakte hij toch in vergetelheid, tot hij in 1985 met veel succes meedeed aan een serie golden oldie-concerten in Engeland.
Dit leidde tot een soortgelijke tour door het zuiden van de Verenigde Staten.
Tijdens deze tour kwam hij, op oudejaarsdag van 1985, bij een vliegtuigongeluk in Texas, op 45-jarige leeftijd om het leven.
De tweelingzonen van Ricky Nelson, Gunnar en Matthew, vormden later de popgroep Nelson, die in 1990 een nummer 1-hit had in Amerika.
Onze moeders en grootmoeders hadden een groot vertrouwen in Gods lieve heiligen. Zij gingen er als 't ware vertrouwelijk mee om.
Nota van Opa, de opas van toen waren niet zo bijgelovig (of toch ..)
Traditioneel wordt Sint-Antonius ter hulp geroepen, wanneer er wat zoek is.
G.H. uit E. meldt dat men dan hardop moet zeggen "Sint-Antonius, mijn beste vriend, maak dat ik mijn ... terugvind" gevolgd door één weesgegroet en één onzevader. "We zijn nog nooit teleurgesteld geweest. Na de goede afloop lieten we steeds een kaarsje branden voor de heilige man."
Bleef Antonius in gebreke, dan werd dikwijls zijn beeltenis met het gezicht naar de muur geplaatst.
Voor elke kwaal hield het volk een heilige achter de hand.
In de omgeving was er steeds wel een sint die men kon "dienen".
De heiligen danken het vertrouwen bij bepaalde ziekten aan oude legenden, feiten uit hun levensverhaal, de attributen en zelfs het verband tussen hun naam en de benaming van de kwaal.
Sommige heiligen konden bijstand verlenen bij verschillende kwalen, terwijl men voor een bepaalde ziekte soms de keuze had tussen verscheidene heiligen.
Er bestond zelfs een middeltje om te weten tot wie men zich best zou wenden.
Men nam een hoofdhaar en liet het op het water drijven terwijl men een heilige aanroept.
Zakte het haartje naar beneden dan schakelde men over naar een andere heilige tot het bleef drijven en men wist wie men met vertrouwen kon vereren
Voor de kindjes die moeilijk tanden kregen, gingen de moeders in het Tiense en het Hageland op beeweg naar de Goddelijke Zaligmaker te Hakendover.
Te Leuven werd in de Sint- Kwintenskerk Janneke de Blèter (Janneke de Grijzer) aangeroepen, wanneer de kindjes naar het oordeel van de bezorgde moeders te veel weenden.
Algemeen bekend is de verering van de H. Apollonia bij tandpijn.
Te Houwaart trok men al pruimend op een prop tabak naar de kapel op de Roeselberg.
In de bossen van Veerle-Averbode is in 2007 nog een kapelleke ingewijd ter ere van deze heilige.
Apollonia van Alexandrië
Wanneer de tandpijn niet meer uit te houden is, kan je altijd Sint-Apollonia aanroepen als ervaringsdeskundige. Apollonia was afkomstig uit Alexandrië, Egypte. Zij werd als christen vervolgd onder het bewind van de Romeinse keizer aan het begin van de 3de eeuw na Christus. Ze hebben haar gemarteld en alles geprobeerd opdat ze haar geloof zou verzaken, maar dat deed ze niet. De toenmalige bisschop van Alexandrië, Dionysius, berichtte over haar het volgende: "Ze grepen ook de bewonderenswaardige bejaarde maagd Apollonia en ze werd zo hard op de kaken geslagen dat al haar tanden eruit vielen." Ze sprong uiteindelijk zelf op de brandstapel. Het zal dan ook niet verbazen dat ze de patrones is van de tandartsen en aangeroepen wordt door mensen met tandpijn . Haar belangrijkste attribuut is een tang met daarin een tand. Ook een martelaarskroon en -palm komen voor, evenals, hoewel zeldzamer, een brandstapel aan haar voeten.
Was een familielid of buur ernstig ziek, dan werd een noveen gehouden.
Gedurende 9 dagen trokken 9 personen al biddend door de velden.
Te Pellenberg bad men 9 opeenvolgende dagen bij de Sint-Annakapel.
Wie met een reeks zweertjes geplaagd werd, die men het katrienerad (of -wiel) noemde, ging in de streek van Tienen naar de kapel te Grimde.
Was het maar een half wiel, dan wendde men zich te Pellenberg tot de H. Gatharina in de eigen kerk.
Een 14de-eeuws gepolychromeerd beeld toont er de heilige met een half rad.
Dymphna is een middeleeuwse heilige. Vermoedelijk werd zij geboren in de 7de eeuw en was ze van Engelse of Ierse adel. Het verhaal van haar leven bezit weinig historische betrouwbaarheid en berust waarschijnlijk op legendes. Volgens die legende vatte Dymphna's vader het duivelse plan op om met zijn dochter te trouwen, nadat zijn vrouw gestorven was. Dymphna was als Ierse koningsdochter christelijk opgevoed door haar moeder, een vrome christen, maar haar vader deelde het geloof niet. Dymphna besloot samen met haar biechtvader te vluchten om aan de plannen van haar vader te ontsnappen. Ze kwamen in de stad Geel terecht en hielpen er de mensen. Haar vader vond hen echter terug en doodde zijn dochter in een vlaag van krankzinnigheid.
Heilige Dymphna wordt voorgesteld als een prinses met prachtige, gedeeltelijk hermelijnen gewaden en een kroon op het hoofd. Ze houdt een zwaard vast waarvan de punt in de nek van een duivelsfiguur prikt die aan haar voeten ligt. De duivel symboliseert haar vader en zijn duivelse bezetenheid. Vaak zijn attributen van beelden, gemaakt van edele materialen zoals zilver of goud, echter verdwenen.
2. Pel de sjalotjes en de knoflook. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
3. Verhit de helft van de boter en fruit de sjalotten met de knoflook al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur.
4. Strooi de helft van de speculaaskruiden erover en voeg de wijn en de fond toe. Laat de saus op een laag vuur zachtjes koken.
5. Bestrooi de Lamsrug met de rest van de speculaaskruiden en peper en zout naar smaak.
6. Verhit de rest van de boter en bak het vlees op een hoog vuur aan beide kanten bruin. Leg het in een ovenschaal en zet deze 20 minuten in de voorverwarmde oven.
7. Roer de crème fraîche door de sjalottensaus en serveer deze bij het vlees.
Gaston en Leo waren een Vlaams komisch duo dat bestond uit Gaston Berghmans en Leo Martin.
Ze waren actief van 1972 tot 1993, het jaar dat Martin overleed.
Lange tijd waren ze enkele van de meest populaire komieken in Vlaanderen en verscheidene van hun sketches zijn klassiekers geworden
Ontstaan
Gaston Berghmans was al enkele jaren conferencier en speelde in vele Vlaamse zalen toen hij in 1957 Leo Martin leerde kennen die toen als saxofonist en klarinettist in het orkest van Willy Rockin speelde. De heren voerden soms sketches voor twee man op, meestal vlak voor Leo's muzikale nummers, maar speelden enkel samen als ze toevallig in elkaars buurt optraden of op uitnodiging van Leo. Toen Leo begin jaren '60 zijn eigen orkest kreeg en in de Ancienne Belgique optrad werd het eenvoudiger voor hen om samen op te treden. 's Zomers traden ze ook op aan de kust, vooral in "Het Witte Paard" in Oostende waar Gaston vanaf 1968 vast in dienst was. Hun revues waren zeer populair en werden zelfs voor de Britse toeristen die het bezochten in het Engels opgevoerd. In 1972 hield Leo definitief op met zijn orkest en traden ze uitsluitend nog op als het komische duo Gaston en Leo.
Tv-carrière
De twee komieken bleven revues geven en traden in 1976 ook op in de legendarische revue Slisse & Cesar. Leo was meestal de aangever in de grappen, terwijl Gaston meestal de domste van de twee speelde. Leo's Gentse en Gastons Antwerpse dialect gaven hun sketches een volks tintje dat hen zeer populair maakte bij hun publiek.
Vanaf 1972 waren Gaston en Leo ook op televisie te zien waar hun populariteit even groot was als tijdens hun uitverkochte zaalshows. Ze verdienden echter niet goed doordat de openbare televisie toen nog het monopolie had inzake televisiezenders. In Nederland speelden ze wekelijks één sketch in Hallo met Henk gepresenteerd door Henk Van Montfoort. Ze hadden ook geen impresario: iedereen belde gewoon de BRT om naar hen te vragen of stuurden brieven naar de BRT te hunner attentie.
In 1980 traden Gaston en Leo samen met Yvonne Delcour en Romain Deconinck op in de komische politiereeks De Kolderbrigade.
Vanaf 1981 kwamen hun legendarische eindejaarsshows op de BRT. Elk oudjaar zond de zender hun shows uit die tegen de 2.680.000 kijkers scoorden en waarvan vele sketches klassiekers zijn geworden; zoals onder meer Restaurant De Gouden Leeuw en de bekendste van allemaal: Joske Vermeulen.
Tussendoor bleven de komieken ook zaaloptredens geven in Vlaanderen
De dood van Leo was een ernstige klap voor Gaston en zijn partner bleek onvervangbaar. Hij trachtte nog solo op te treden, maar het resultaat was niet meer hetzelfde. Hierna probeerde hij nog een trio te vormen met Carry Goossens en Jan Van Dycke in het programma Twee straten verder, maar na twee succesvolle seizoenen gaf hij er al de brui aan. Zijn laatste televisierol speelde hij anno 2002 in Dennis. Hierna besloot hij met welverdiend pensioen te gaan.
In 2005 eindigde hij op nr. 459 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst.
In 2006 werd Berghmans door koning Albert II onderscheiden met de titel "Commandeur in de Kroonorde".
Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag starte VTM op 6 december 2006 een 5-delig portret van Berghmans, gepresenteerd door verschillende collega's. Het programma kreeg de toepasselijke naam Gaston 80.
Intussen is het al jaren geleden dat hij nog voor televisie heeft gewerkt. In 2008 was hij te zienin de film Christmas In Paris, wat naar eigen zeggen zijn definitieve afscheid zal zijn.
Sinds het eind van de middeleeuwen wordt de klomp gedragen in grote delen van Europa. Nu wordt hij nog voornamelijk gedragen in Nederland. Terwijl er al heel veel niet op lopen. Bij veel beroepen wordt de klomp nog gebruikt. Ook is het de bekende souvenir voor buitenlandse toeristen. Een groot deel van de drie miljoen klompen die jaarlijks worden gemaakt is daar dan ook voor bestemd.
Er waren duizenden 'klompenmakers' in Nederland en Belgie, een paar eeuwen geleden. Die 'klompenmakers' waren dan voornamelijk boeren die ze dan, ook weer voornamelijk, met gereedschappen vervaardigden die ze ook voor andere werkzaamheden gebruikten. Dit deden zij erg goed, in tegenstelling tot wat je zou kunnen denken.
Vroeger waren er altijd beroeps, vooral in de steden. In 1870 groeide het aantal beroeps veel sneller dan eerst, doordat de boeren er geen tijd meer voor hadden en doordat de bevolking snel groeide
Een klomp is een houten schoeisel dat reeds sinds de oudheid bestaat en tijdens de Middeleeuwen in grote delen van Europa gedragen werd door vooral arbeiders en boeren. Een andere oude benaming is holleblok of holsblok. Trippe en platijn zijn houten zolen met lederbanden die uit de Middeleeuwen stammen. De tripklomp is een laag uitgesneden klomp met een leertje over de wreef die vooral door vrouwen en kinderen werd gedragen.
Ongeverfde klompen werden met zand of schelpgruis schoongeschuurd en in sommige gebieden witten vrouwen daarna hun klompen meestal op de vrijdagen met krijtwit. Ze droegen deze gewitte klompen in huis en wanneer ze naar de kerk gingen.
Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen, kan er veel moeite mee hebben en al snel zijn of haar klompen verliezen. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden. Mensen die vaak op klompen lopen doen dit onbewust. Het lopen op klompen doet aanvankelijk pijn aan de wreef, maar dat went snel.
Het maken
Het hout
Het hout wat wordt gebruikt voor het vervaardigen van klompen komt van de populier. Populierenhout heeft het voordeel dat het nogal slijtvast is, daardoor gaan de klompen langer mee. De klompenmaker bewerkt het hout als het nog niet gedroogd is, dan is het minder hard en dus soepeler (het verkleint zo ook de kans op scheuren in het hout). Als het hout dan gedroogd is, zijn de klompen hard, en zijn ze klaar voor de verkoop.
Handgemaakt
Eerst wordt de boomstam verdeelt, in verschillende blokken hout. Er kunnen 4 tot 8 blokken uit een stam worden gehaald. Als twee stukken gelijk zijn, is er het begin van een klompenpaar. Eerst wordt er wat hout afgehaald, zodat er een heel ruwe vorm van de klomp overblijft. Daarna snijdt hij kleine delen eraf, zodat sommige delen goed worden gevormd: de hak, de bovenkant, en de voorkant.
Daarna boort hij twee gaten in het voorste deel (waar je je voet indoet), en allerlei houten delen worden verwijdert. Zo zijn de twee gaten verbonden, en is het een lange gang geworden. Daarna hakt de maker nog meer hout weg, zodat de voet in de klomp kan.
Om de klomp mooi vlak en egaal te krijgen, gebruikt de maker een heel scherp mesje. Als hij daarmee klaar is, worden de klompen aan elkaar gebonden met een touwtje om het bijelkaar te houden, en dat maat 36 niet met maat 40 wordt verward. Dan moeten de klompen nog even drogen, voor de beste kwaliteit moet dit in de schaduw en het liefst waar de wind ook goed waait. En het beschilderen dan? Juist, dat gebeurt daarna. Als dat eindelijk is gedaan is het paar af. Dit hele proces duurde zo'n twee à drie uur.
Machinaal
Sinds ongeveer 1950 is het ook mogelijk om klompen machinaal te vervaardigen. Dat gaat als volgt.
Het meeste werk is overgenomen door machines, maar er komt nog wel veel bij kijken zoals dat vroeger was. Zoals natuurlijk de goede houtsoort, wat natuurlijk nodig is om een goede kwaliteit klomp te krijgen. De boom moet meteen worden gekapt, en naar de fabriek gebracht. Net zoals de klompenmaker dat doet, wordt de stam in blokken gezaagd. Dat wordt nog met de hand gedaan, maar daarna kan bijna alles door machines worden gedaan.
In speciale droogkamers worden de klompen gedroogd. Maar hier heeft men een extra probleem dan als men het met de hand maakt. Soms krimpt de ene klomp meer dan de ander van het paar. Na het krimpen wordt namelijk geschuurd, en dan kreeg je uiteindelijk een paar, waarvan ze allebei een andere maat hadden. De machines zijn tegenwoordig zo goed, dat de klompen allebei dezelfde maat krijgen.
Als alles aanwezig is in de fabriek, dan kan je met tien werknemers 20.000 paar klompen per maand maken, wat dus op 240.000 per jaar uitkomt.
In hoeve Den Eik in Veerle - Laakdal werd het vernieuwde klompenmuseum geopend. Het is een eerbetoon aan de vele klompenmakers uit Laakdal. De oudste klompenmaker van ons land, Sam Mondelaers (88) was in zijn nopjes. Hij heeft zowat gekampeerd in het museum om samen met andere vrijwilligers alles in orde te brengen. De klompenmakershut richtte hij zelf in.
Nu de wegen er door de smeltende sneeuw en het strooizout allesbehalve netjes bij liggen, is de verleiding groot om met de wagen even naar de carwash te gaan.
'Maar houdt dat geen gevaar in voor de auto bij deze vriestemperaturen?
'Carwashuitbaters zullen het niet graag horen, maar ik moet dat toch ten stelligste afraden zolang het kwik onder nul blijft', reageert Marc Van Damme van de pechverhelpingsdienst VAB. '
-/Het water kruipt tussen de kieren van de deuren en bevriest bij deze temperaturen zodra je de carwash verlaten hebt. Je loopt dan het risico dat je de deur niet meer openkrijgt of, als je daarbij te hardhandig te werk gaat, de rubberen afdichtingen beschadigt.
-/Er kan ook water terechtkomen in de deursloten of de autoraampjes, zodat die ook vastvriezen.
En dan zwijg ik nog van het opspattende water onderaan.
-/Dat kan tussen de motoronderdelen spatten en in het ergste geval zelfs de batterij bereiken. Nee, je auto wassen bij vriestemperaturen is geen goed idee.'
Dan maar een tijdje met een vuile wagen rondrijden.
Maar wat dan met de pekel door het strooizout: kan die het koetswerk of de lak niet beschadigen?
Die kans bestaat inderdaad, maar we spreken hier dan wel van inwerking op langere termijn', probleem is eigenlijk groter in holle ruimten zoals wielkassen, waar je met de hand sowieso niet goed bijkan.
Precies daarom adviseer ik alle automobilisten, ook zij die hun wagen thuis zelf wassen, om naar de carwash te rijden en de bodemplaat en de hele onderzijde van de auto grondig te laten reinigen zodra de winter voorbij is.
Maar wel pas wanneer alle sneeuw en zout van onze wegen verdwenen is, en dat vraagt toch enkele serieuze regenbuien.
In de carwash wordt alle resterende zout weggespoeld en kan het dus geen corrosie vormen op het koetswerk of het chassis.
Uiteraard weerhoudt niets je ervan om vooraf het koetswerk al eens te wassen als de temperatuur weer boven nul uitstijgt.