Ook al ben je met pensioen. Toch een interessant artikel over Fiets en Werk...ofte Fiets en Trein...Blue-Bike...
Blue-bike is de naam van het deelfietssysteem dat zal opstarten medio 2011. De kernwoorden zijn snelheid, vrijheid en flexibiliteit. Het deelfietssysteem is een nieuwe dienst waarbij je in verschillende treinstations tegen een voordelig tarief een fiets kan huren om op een snelle en efficiënte manier het laatste stukje van je reis af te leggen. De fiets kan snel en makkelijk gehuurd worden, zonder formulieren, borg of legitimatie. Op die manier beschik je op elke locatie over een fiets, wat de nodige flexibiliteit biedt om zelf een route en vertrektijd te bepalen. De fietsen die verhuurd worden zijn kwalitatieve uniseks fietsen met verlichting, een bagagedrager, een in de hoogte verstelbaar zadel en een stevig fietsslot. De deelfiets is dus geschikt voor iedereen.
Vanaf mei 2011 staan er 1000 deelfietsen 'Blue-bike' ter beschikking in een veertigtal grote treinstations verspreid over heel België. 'Blue-bike' is een nieuwe dienst waarbij de NMBS-Holding en FIETSenWERK tegen een voordelig tarief fietsen te huur aanbieden. Op die manier hebben treinreizigers een bijkomend duurzaam alternatief om hun voor- en natraject op een snelle en efficiënte manier af...
Een korte fietsroute en al fietsend maakt men kennis met het natuurgebied Averbode Bos & Heide en het natuurgebied Gerhagen. Starten doe je aan de Abdij van Averbode, een abdij die in 1135 werd gesticht. Het is een abdij van de Premonstratenzers, ook Norbertijnen of Witheren genoemd. De gemeenschap telt 92 leden waarvan er 39 in de abdij leven en werken. Starten kan natuurlijk ook in de "lekdreef" waar in de lente en de zomer vele ijskarren hun opwachting maken...
Knooppunten: 18-25-334-15-20-21-47-89-13-88-17-18 Afstand: +/- 30km Reliëf: zo goed als vlak. Bezienswaardigheden: Averbode abdij, natuurgebied Gerhagen, Sint Bavokapel, Provinciaal Domein Hertberg en uiteraard de "lekdreef" in Averbode. Horeca: enkele mogelijkheden tot eten en drinken onderweg.
Meer info vindt u op vlaanderen-fietsland.be Foto: melkijsje.be
Mijn TB de Camino zit momenteel in Cambodja... Normaal moet deze TB de weg afleggen van Gierle naar Santiago de Compostela en terug. Goed begonnen is half gewonnen zegt men. Hier is dat echter anders gelopen. De Camino was in den beginne goed op weg maar een brave Nederlander heeft de TB terug meegebracht van uit Zwitserland naar Nederland en toen...via Duitsland, Zweden, Litouwen en Finland naar... Cambodja. Het ga je goed Camino...de wereld rond en nu al goed voor 13.727 km.
Brésor, het familiebedrijf onder leiding van Paul Van Himst (ex-voetballer bij Anderlecht en van de nationale ploeg) bestaat sinds 1961 en tekende steeds voor een unieke uitstraling. Vandaag bloeit deze zaak verder onder leiding van zoon Frank en dochter Claudiaen wordt het vakmanschap van generatie op generatie doorgegeven.
Deze mooie coin is gestart in Thingvellir, IJsland, land van oorsprong is Finland. Deze Round Tuit Geocoin heeft een afstand van 2356km afgelegd. Is nu in handen van het team PedroLewis en wordt eerdaags opnieuw in roulatie gebracht.
Westerlo heeft haar bijnaam 'Parel van de Kempen' onder andere te danken aan het groot aanbod van groen dat in de gemeente aanwezig is. Op enkele honderden meters van het marktplein ligt zelfs een natuurgebied van 127 ha groot waar men in elk seizoen kan genieten van de aangename boslucht en de steeds wisselende kleuren. In een tijd waarin meer en meer mensen tot rust willen komen na hun drukke beroepsleven is de prachtige natuur een belangrijke troef in het toeristische aanbod van Westerlo. Het groene landschap is ook bijzonder uitnodigend om te joggen, te lopen, nordic walking of te fietsen. De Kwarekken, de Beeltjens, het Broek...pure natuur!
Zin in een stukje chocolade met een verse kop koffie..?
De Italiaanse chocolatier Mirco Della Vecchia heeft enkele kunstwerkjes in chocolade afgeleverd. Het Colosseum en Stonehenge zijn de pronkstukken van zijn 'Werelderfgoed in chocolade'.
Dag 2: Aalst - Dendermonde - Aalst... Opnieuw vertrekken we aan KP34 langs de oevers van de Dender. Nu fietsen we stroomafwaarts tot in Dendermonde, de stad van het Ros Beiaard. Via het golvend hinterland van de Dender terug naar Aalst. Een vlakke aanloop langsheen de Dender en een beetje heuvelend terug via Sint-Gillis en Lebbeke naar de Faluintjes Moorsel, Meldert, Herdesem en Baardegem.
Grote Markt van Dendermonde
Waterkasteel van Moorsel
Knooppunten: 34-28-27-81-85-84-89-94-32-37-43-45-44-41-47-46-38-36-34 Afstand: +/- 44km Bezienswaardigheden: Oud sashuis te Gijzegem, eventueel een oversteek naar Wieze, Dendermonde centrum met diverse musea, Waterkasteel van Moorsel, Levend Hopmuseum van Meldert... Horeca in...: Aalst, Hofstade, Oudegem, Dendermonde, Sint Gillis, Moorsel, Meldert, Affligem abdij.
Foto's: Wikimedia en Aalst.be Meer info via www.TOV.be
Dag 1: Aalst - Ninove - Aalst... De Denderstreek, laatste tijd in het nieuws door de overstromingen is ook een zeer mooie fietsstreek. Van Aalst tot Ninove en terug naar Aalst via een licht golvend parcours. Het traject loopt geheel via het knooppuntensysteem. De uitvalsbasis is de Grote markt van Aalst zijn naar KP34 aan de Dender. Stroomopwaarst fietsen we langs Erembodegem (R-oever) en het museum "Broken-wings". Aan KP 79 fietsen we langs Teralfene en even verder langs Denderleeuw. Fietsen langs de Dender biedt de fietser mooie zichten op natuurgebieden zoals de Wellemeersen en de Molenbeekmeersen. Via KP91 fietsen we naar Ninove centrum en verder naar Outer en Lebeke (KP45). Denderhoutem, Iddergem en Welle liggen ook op het parcours en zo belanden we terug in Erembodgem en Aalst.
Knooppunten: Markt-34-36-38-79-80-85-86-91-90-45-88-84-81-35-36-34-markt. Afstand: +/- 40km Bezienswaardigheden: Grote Markt van Aalst, Aalsters stadhuis, het Schepenhuis in Aalst, Broken-wings museum Erembodegem, Wellemeersen, Molenbeekmeersen, Ninove centrum. Horeca: Aalst, Denderleeuw, Okegem, Ninove, Iddergem Erembodegem.
In Stap Af wordt deze route voorgesteld door fietser André Troch, wij fietsten deze route reeds in het voorjaar van 2009 als oefentrip voor Compostela... Meer info vindt u terug via www.TOV.be Foto's: aalst.be en Pedro (uit denderen langs de Dender.
Nee nee ik ga niet te voet naar Santiago de Compostela. Maar voor diegene dat het wel van plan zijn is onderstaand boek een must...
Te Voet naar Santiago de Compostela De Kustroute bevat uitgebreide beschrijvingen van de pelgrimsroute door het noordelijk kustgebied. Met kaarten en hoogteprofielen speciaal voor wandelaars en fietsers. Het visuele karakter van de gids en de nauwkeurigheid van de kaarten bij elke etappe zorgen dat er geen twijfel ontstaat over de juiste richting. Bovendien bevat het boek praktische informatie over onderdak, winkels, voorzieningen, restaurants en vanzelfsprekend de bezienswaardigheden onderweg.
De hoofdstukken over voorbereiding en uitrusting geven belangrijke informatie over het beste tijdstip om de reis te beginnen. Daarnaast ook antwoord op de vragen hoe de rugzak gepakt moet worden, welk schoeisel wordt aangeraden en welke medicijnen verstandig zijn om mee te nemen. De hoofdstukken Geschiedenis en Kunst geven inzicht in de betekenis van de route. De gids is onderverdeeld in dertig etappes met elk een uitgebreide routebeschrijving, een apart gedeelte met praktische gegevens , het aantal kilometers en bij benadering de duur en moeilijkheidsgraad van de etappe.
Vertrek in Halle (Zoersel) centrum. Het wordt een landelijke fietstocht met goed berijdbare wegen, verhard en onverhard. Start in het dorp van Halle en via de Peggerstraat fietsen we naar de rand van het Zoerselbos waar we aansluiten op KP93. Hier zijn we vlakbij het Boshuisje alwaar een eerste verpozing kan plaats vinden. Van daar naar KP94 en richting KP95 waar een andere stopplaats, de Stenen Molen van Pulderbos tot de mogelijkheid behoord. We vervolgen onze route via KP7 en KP6 naar KP17 en het centrum van Pulle naar KP97. Via de Blauwhoef en KP96 en centrum van Pulderbos, waar weerom gelegheid is om de dorst te lessen, naar KP4 en vervolgens richting KP71 in Zandhoven. Tussen KP4 en KP71 passeer je nog de kleine Boskapel. Via KP70 bereiken we het jaagpad lansheen het Albertkanaal waar we richting KP56 fietsen. Hier gaan we een overharde pad op en fietsen langs het Antitankkanaal naar het fort van Oelegem aan KP57 en de Dobbelhoeve aan KP26. Verder langs KP90 en KP89 terug naar Halle centrum. Afstand ongeveer 36km voornamelijk via de fietsknooppuntenroute.
Het Boshuisje
Fort van Oelegem
Bezienswaardigheden: Boshuisje Zoersel, Stenen Molen van Pulderbos, Boskapel, Fort van Oelegem, Dobbelhoeve, kapel van de H. Joseph. Eten en drinken: tal van mogelijkheden onderweg.
Ook info te vinden via Fietsroute.org. Foto's: Pedro en Schoss.web-log.nl
We fietsen veel en we mogen er nog goed uitzien ook op de fiets... Opgekleed op de fiets, kijk in je kleerkast, deze hangt vol met fietskledij en schoenen... Vele vrouwen beweren dat fietsen met schoenen op hoge hakken makkelijker is dan ermee te wandelen... Op de website van Cyclechic staat een hele beschrijving over de geklede outfit op de fiets...
Broodpudding zoals mijn moeder het bereidde...een bereiding met koffie...
Ingrediënten voor 4 personen
- Halve liter koffie - 100 g bruine suiker - 100 g kristalisé suiker - 300 g overschot van koffiekoeken en brood - 200 g rozijnen - 6 eieren - 1 vanillestokje - Kaneel - 25gr boter
Bereiding: Oven voorverwarmen op 200°C. De koffie met de suiker verwarmen op een zacht vuurtje, totdat de suiker gesmolten is. Brokkel de koffiekoeken en het brood, in kleine stukjs. Doe de kruimels in een kom en giet er de lauwe, gesuikerde koffie op. Laat het brood hier enkele minuten in weken. Het geweekte brood pletten tot een dikke brij. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze samen met de rozijnen, kaneel en losgeklopte eieren toe aan het deeg. Giet dit in een ingevette bakvorm. Laat ongeveer 45 minuten in de oven op 200°C bakken.
Nen hele boterham...of moeten we zeggen 'worstenbrood'...
In Antwerpen (én verre omgeving) wordt sinds decennia jaarlijks de Verloren Maandag gehandhaafd. In het kielzog van de feestdagen wordt de kilte van januari eensgezind op volkse wijze opgevangen met een eenvoudig culinair ritueel. Tot op heden staat niet vast wat hiertoe aanleiding gaf, maar het is een feit dat op deze bijzondere dag elke Antwerpenaar zich te goed doet aan geurig, smakelijk WORSTENBROOD!Voor de vervaardiging van dit bijzondere lekkers werken ambachtelijke bakkers en beenhouwers nauw samen: traditie dient gerespecteerd te worden. Het beste gehakt wordt verwerkt in een luchtige deegkorst, om duimen en vingers af te likken. Dat zon kwaliteitsproduct ook de horeca-uitbaters niet koud laat, spreekt voor zich: op Verloren Maandag verwennen zij, naar aloude gewoonte, hun vaste (en vaak ook minder vaste) klanten met worstenbrood. Voor wie van zoet houdt, zijn er appelbollen.Iedereen in het Antwerpse is vertrouwd met deze traditie. Niemand staat erbij stil en iedereen geniet gewoon. Toch is het interessant om even na te gaan waar dit gebruik eigenlijk vandaan komt. Waarom worstenbrood? Waarom worstenbrood op die specifieke maandag? En waarom wordt die maandag alom Verloren Maandag genoemd?De ware toedracht van dit mysterie, blijft voorlopig een raadsel. Historische archieven en overlevering bieden diverse antwoorden op onze vragen, toch is de exacte herkomst van het worstenbrood en Verloren Maandag tot op heden niet bekend. Wel kunnen we, op basis van bekende feiten, u hierbij de meest waarschijnlijke opties duiden.In de Middeleeuwen (15de eeuw) legden de ambtenaren op de eerste maandag na Driekoningen hun eed af. Die plechtigheid werd gevolgd door een feest. Om dat feest voor de stad betaalbaar te houden, kregen de ambtenaren een goedkoop vleesbroodje te eten. Aangezien de ambtenaren de rest van die dag niet meer werkten, werd die specifieke dag al gauw Verloren Maandag gedoopt.Verder is er in oude geschriften sprake van een verzworen maandag: een Lorreinse akte uit 1231 verhaalt over de lundi parjure, de dag waarop sommige ambtenaren hun eed aflegden. Deze aanduiding bleef echter niet beperkt tot de maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Er wordt immers ook gesproken over de verzworen maandag van Pasen of de verzworen maandag van Kerstmis. In Antwerpen wordt hiervan gewag gemaakt in een kerkrekening d.d. 1431, en later ook in een stadsrekening uit 1513. De eerste Verloren Maandag komen we tegen in 1730, te Leuven. Ook hierbij zou het gaan om een dag die verloren was: er werd niet gewerkt, omwille van de feestelijkheden ter gelegenheid van de eedaflegging der ambtenaren. Ook het voorlezen van gildenboeken, met daarin de rechten en plichten der ambachtslui, zou tot een Verloren Maandag geleid hebben. Hierna, zo wordt gesteld, zou de patroon zijn gildenleden immers op een borrel vergast hebben. Dit gebruik was naar verluidt vooral in Antwerpen in zwang. In andere gemeenten gingen gildenleden van deur tot deur de nieuwjaarswensen aanbieden, in naam van hun patroon. Het lijkt vrij veilig te veronderstellen dat ook dit aanleiding gaf tot herbergbezoek en werkverzuim. In andere gewesten gelden voor soortgelijke dagen andere benamingen: weversmaandag in de Westhoek, koppermaandag in Nederland. Kopperen had namelijk de betekenis: zich tegoed doen aan spijs en drank.Verondersteld wordt dat het voornoemde georganiseerde herbergbezoek de herbergiers op ideeën bracht. Zo zouden zij nagestreefd hebben hun klanten zo lang mogelijk in hun zaak te houden, dit onder meer door te zorgen voor een hapje. En mocht dat lekkers bovendien de dorst aanwakkeren, dan zou dat mooi meegenomen zijn! In samenwerking met slagers en bakkers trakteerden de herbergiers hun klanten dan ook op gebraden vlees en versgebakken brood. Om dit alles economisch verantwoord te houden, werd geopteerd voor goedkope, vette vleessoorten, bij voorkeur worst. Om het vet van dit vlees enigszins op te slorpen, werden de worsten verpakt in deeg, en zo opgediend. De herbergbezoekers aten de worst, en het van vet doordrongen brood werd, aan de hond gegeven Andere bronnen verwijzen dan weer naar de Antwerpse haven. Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de natiebazen drinken! Daarbij werd hen iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit onverkoopbaar vlees, en brood. Dat verloren brood zou dan aan de oorsprong liggen van de specifieke naam van die dag.Het eten van écht worstenbrood, zoals wij dat nu kennen, zou pas opgekomen zijn rond 1880, en dan nog slechts sporadisch. Een eerste spoor wordt aangetroffen in het boek van Edward Poffé: Plezante mannen in een plezante stad. Pas na de Tweede Wereldoorlog zorgde het worstenbrood bij de bakker voor een grote toeloop op Verloren Maandag. Tot op heden word deze lekkere traditie gehandhaafd, alhoewel worstenbrood nu het ganse jaar door vlot verkrijgbaar is.In de zestiger jaren was in het Antwerpse een worstenbroodmaaltijd gebruikelijk op Verloren Maandag. Later werd in herbergen worstenbrood gratis aangeboden, om de dorst op peil te houden. Nog later zouden ook heel wat bedrijven mee gaan doen: op Verloren Maandag werd het lunchpakket, al dan niet op kosten van de baas, door één of meerdere worstenbroden vervangen.Wat ook de oorsprong van de term Verloren Maandag en van het worstenbrood mag zijn, feit is dat in gans de stad Antwerpen en ver daarbuiten, op deze bijzondere dag worstenbrood een belangrijke plaats op het menu inneemt, en dit zowel thuis als op het werk en zo deze smakelijke traditie ook vandaag nog springlevend wordt gehouden .
Ik vond 807 caches sinds mijn eerst gevonden cache op09/26/2009. Beste dag: 22 caches op 10/09/2010 Beste maand: 100 caches in Oktober2010 Beste jaar: 609 caches in 2010
Finds Per Month
Cumulative Finds Per Month
Vanaf zondag hervatten we het cachen in combinatie met wandelen of fietsen, dit naargelang het weer. Doelstelling voor 2011: de kaap der duizend caches halen...
Een tocht die je een ideale kans geeft om de mooie Dendervallei te verkennen. Je rijdt er een stuk langs de 'Schiptrekkersroute', waarvan de naam verwijst naar de bijnaam van de Denderleeuwenaren. Veel van hen verdienden vroeger hun brood met het trekken van de schepen vanaf de oever. De Dender was vroeger een druk bevaren rivier, nu is het vooral een toeristische trekpleister geworden met zijn kronkelende loop, blauwe reigers, weiden, meersen, broeken en het schitterende jaagpad dat je van Geraardsbergen naar Dendermonde brengt. Het laatste stuk van deze afwisselende fietstocht brengt je tot aan de Dender.
Afstand: 40 km Vertrek en aankomst aan de kerk van Okegem.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)