Lezing 1 : ”Mensen aanzetten tot lezen + het ontstaan van een boek” Tijdens de lezing maken we kennis met de schrijver en zien we hoe een boek ontstaat, van in het hoofd van de schrijver tot wanneer de lezer het in zijn/haar handen heeft. We leggen ook uit wat de taken zijn van de verschillende personages, zoals de onderzoeksrechter, de commissaris, de procureur en de wetsdokter. We zien ook dat lezen en omgaan met taal aangenaam kan zijn door gebruik van komische woordspelingen. We doorlopen de boeken aan de hand van beelden/plaatsen waar de verhalen zich afspelen. We lezen ook enkele fragmenten uit mijn boeken voor en tenslotte is er aandacht/tijd voor vragen en discussie. De lezing duurt ongeveer 1,5 uur. Het is de bedoeling om dit te doen voor kleine groepen ( +/- 20 a 40 personen) (kan natuurlijk ook voor meer aanwezigen)
Lezing 2 : “Plezante gezegden en spreekwoorden”:
Tijdens deze lezing hebben we vooral aandacht voor komische/grappige gezegden, spreekwoorden en uitdrukkingen. We bekijken ook kort de inhoud van mijn boeken. En tenslotte is er aandacht/tijd voor vragen en discussie. De lezing duurt ongeveer 60 a 75 minuten. Het is de bedoeling om dit te doen voor kleine groepen ( +/- 20 a 40 personen) (kan natuurlijk ook voor meer aanwezigen)
Blog van schrijver Ludo Geluykens. Hier kan je ook kennismaken met mijn nieuwe politiethriller 'AFPERSING' Kijk ook eens op www.ludogeluykens.be (zie favorieten rechts)
06-06-2015
Chantage in het schepencollege 3
Voor informatie en het aankopen van boeken zie "aankopen boek" bij mijn favorieten.
We gaan verder met het derde deel van 'Chantage in het schepencollege'.
“Hier en daar op een receptie hoor ik wel eens wat, maar meestal vind ik de verhalen nogal vergezocht”, zei de hoofdcommissaris.
“Wat heb je met de burgemeester afgesproken?” vroeg de commissaris.
“Hij wil dat we dit allemaal eens onderzoeken op een onopvallende manier, zonder dat we er te veel ruchtbaarheid aan geven.”
“En wie gaat dat doen?”
“Aangezien jij blijkbaar toch niet veel anders te doen hebt dan mijn krant lezen, en aangezien je toch nog enkele dagen alleen moet werken tot Paul terug is, dacht ik dat jij dit wel zou aankunnen”, lachte Peeters.
“Een kwestie van bezigheidstherapie dus”, lachte Bruno. “Ik zal het eens bekijken.”
“Doe dat en hou me op de hoogte”, zei Frans.
“Ik ben al vertrokken, chef. Ik laat je dan maar alleen achter met je belangrijke werk”, hij knipoogde en gaf de hoofdcom-missaris zijn krant terug.
Somers besloot om een afspraak te maken met de burgemeester om het eens te hebben over de verschillende verhalen die Peeters hem vertelde. Hij zou ook een afspraak maken met Mieke Verstraeten om eens te kijken of zij mogelijke aanwijzingen had aangaande de afzender van de kogel.
Na heel wat vruchteloze pogingen kreeg hij uiteindelijk toch burgemeester Walter De Vos aan de lijn. Bruno legde uit dat hij contact opnam als vervolgstap op het gesprek dat de hoofdcommissaris vanmorgen met hem had gehad.
“Wanneer kunnen we mekaar hierover even spreken?”, vroeg Somers.
“Ik heb het de komende dagen nogal druk”, antwoordde De Vos. “Morgenvroeg moet ik om negen uur bij het bestuur van SK Lierse zijn voor een vergadering. Misschien kunnen we vóór deze meeting afspreken?”
“Voor mij is dat geen probleem, waar kunnen we dan afspreken? In het stadhuis?”
“Misschien bij SK Lierse, dat is wat gemakkelijker om te parkeren”, antwoordde de burgemeester.
“Voor mij is dat inderdaad wel iets gemakkelijker”, zei Somers. “Tegen half negen?”
“Ik laat een ruimte reserveren tegen half negen. We zien mekaar daar. Tot morgen.”
“Tot morgen, burgemeester”, besloot Somers.
Bruno was met deze afspraak in zijn nopjes. Op deze manier kon hij nog eens in de kantoren van zijn geliefkoosde voetbalclub komen en misschien kon hij wel een babbeltje slaan met enkele bestuursleden. Mogelijk zag hij zelfs nog enkele spelers.
Mieke Verstraeten was in de late namiddag beschikbaar bij haar thuis. Bruno beloofde dat hij daar tegen half vier zou zijn.
Na de middag sprong Bruno nog even binnen bij Frans Peeters en bracht hem op de hoogte van zijn verdere afspraken. Nadien vertrok hij te voet naar de Begijnhofstraat, waar Verstraeten woonde. Hij wandelde via de Baron Opsomerlaan naar de Kanunnik Davidlaan en zo verder naar de Begijnhofstraat. Hij keek op zijn horloge, het was half drie, dat was nog wel even te vroeg. Hij besloot om nog iets te gaan drinken op de Grote Markt. Door de Eikelstraat kwam hij aan het Stadhuis en ging binnen in café d’Eycken Boom. Hij bestelde een koffie en keek eens rond wie er zoal op dit uur in het café zat. Het viel hem op dat er meer vrouwen dan mannen zaten. Hij vroeg aan de dienster die zijn bestelling bracht of ze wist hoe het kwam dat er meer vrouwen dan mannen in het café waren.
“Omdat de vrouwen ouder worden dan de mannen en dus meestal hun man overleven”, antwoordde de dienster.
“En dat noemen ze dan het zwakke geslacht”, lachte de commissaris.
“Jullie mannen zeggen dat, wij weten wel beter”, antwoordde ze met een knipoog.
Hij dronk rustig zijn koffie uit en twijfelde even of hij het kleine glaasje advocaat, dat standaard bij de koffie gegeven werd, zou laten staan of niet. Het besluit was snel genomen. Hij lepelde het rustig naar binnen.
Om twintig na drie stond Somers in de Begijnhofstraat voor het huis van schepen van Openbare Werken Mieke Verstraeten. Hij belde aan en het was haar man Willy die de deur kwam opendoen.
“Kom binnen, Mieke is er nog niet, maar ze heeft mij verwittigd dat u zou komen”, zei de man.
Ze gingen in het salon zitten. De commissaris keek rond en zag dat het huis gemeubeld was in de stijl van de woning zelf. Allemaal stijlmeubelen met al redelijk wat jaren op de teller.
“Jullie zitten hier wel mooi”, begon Somers.
“Ja, wij zijn bij de gelukkigen die in deze omgeving nog een huis op de kop hebben kunnen tikken.”
“Wonen jullie hier al lang?”
“Dat zal nu tien jaar zijn.”
“Dan hebben jullie dus ook alle veranderingen hier in de buurt meegemaakt”, zei de commissaris.
“We waren een onderdeel van de veranderingen”, antwoordde Willy.
“Wat bedoel je daarmee?”
“Wel, tijdens de heraanleg van de Grote Markt, met alle wegomleidingen en andere miserie tot gevolg, hebben wij ons huis opgeknapt. Een upgrade gegeven als het ware.”
“Wat vind je trouwens van de Grote Markt nu?” wilde Somers weten.
“Die fonteinen, dat is natuurlijk een misbaksel van jewelste, dat hadden ze nooit mogen doen, maar voor de rest vind ik het zicht wel oké.”
“De Lierenaars geraken er nochtans niet over uitgepraat”, lachte Somers.
“Ja, maar dat is niet alleen hier zo, hé. Telkens als er ergens veranderingen gebeuren heb je voor- en tegenstanders. Dat is nu eenmaal zo. Maar als ik met vrienden op de Grote Markt sta ben ik best trots dat ik hier in de omgeving kan wonen”, zei Willy Tange.
Op dat moment kwam Mieke Verstraeten binnen.
“Ik heb je toch niet te lang laten wachten?” vroeg ze.
“Neen, neen, helemaal niet”, zei Somers. “Ik ben hier nog niet zo lang.”
“Maar Willy, je hebt de commissaris nog niet eens iets te drinken aangeboden. Wat gaan jullie drinken?” vroeg de schepen van Openbare Werken.
“Voor mij een beetje plat water, als het kan”, antwoordde de commissaris.
Nadat iedereen voorzien was van drank begon Bruno Somers over de kogelbrief.
“Wanneer is de brief toegekomen?” vroeg hij.
“Wanneer juist weet ik niet, maar Willy heeft hem vanmorgen gevonden toen hij de krant uit de brievenbus ging halen”, zei Mieke.
“Wanneer was dat ongeveer?”
“Dat zal zo rond half acht geweest zijn, denk ik”, antwoordde Willy.
“Maar je hebt vannacht of deze morgen niets in de bus horen vallen? Of verdachte geluiden gehoord buiten? Een auto die stopte voor de deur of zo?”
“Neen, wij slapen boven. En wij zijn nogal vaste slapers”, zei Willy.
“Heb je vroeger nog andere bedreigingen ontvangen?” vroeg de commissaris.
“Neen, toch niets dat me is bijgebleven.”
“Werk je momenteel aan dossiers die bij bepaalde mensen zeer gevoelig liggen?”
“Met elk dossier dat je afkeurt, stel je mensen teleur hé”, antwoordde Mieke.
“Heb je de dossiers hier thuis liggen?”
“Neen, die liggen allemaal bij de behandelende personen op de Dungelhoeff.”
“Ik zou al de dossiers waarin je een negatief advies geeft willen doornemen. Kan je me die laten bezorgen?”
“Ik laat ze morgenvroeg bezorgen op het politiekantoor aan het Paradeplein.”
“Oké, dan zal ik er morgen eens doorgaan en nadien kom ik waarschijnlijk nog wel bij je terug met enkele vragen”, besloot Somers.
De commissaris stond al recht en wilde vertrekken toen hij aan een andere mogelijke oorzaak dacht.
“Is het mogelijk dat de kogel voor jou zou kunnen zijn?” vroeg hij aan Willy.
“Neen, ik zou niet weten wie ik iets in de weg gelegd heb”, antwoordde de man van de schepen.
Somers besefte wel dat de man, indien hij al iets geheim hield, dit nu zeker niet in het bijzijn van zijn vrouw zou vertellen. Daarom zei hij:
“Mocht je toch nog aan iets denken, laat het me dan weten.”
Hij overhandigde zijn kaartje aan Willy en vertrok.