Ik heb een heel andere glas gekozen en dit heet een donderglas.
Donderglazen zijn al eeuwenlang, met name in onze streken, gewaardeerde en nimmer falende indicators voor weersveranderingen.
Deze wonderlijke oer-Hollandse weerglazen hebben een peervormig reservoir met aan de voorzijde een tuit en boven een ophangoog. Ze worden gevuld met water dat naar believen een kleurtje kan worden gegeven met bijvoorbeeld crêpepapier of ecoline.
In het reservoir is behalve water ook een hoeveelheid lucht die constant blijft. Het reservoir is immers, op de tuit na, afgesloten. Wanneer de druk van de omringende lucht stijgt zal deze het water in de tuit omlaag drukken en de lucht in het reservoir iets samenpersen. Als de luchtdruk daalt, drukt de lucht in het glas het water in de tuit omhoog. Bij een extreme luchtdrukdaling, bijvoorbeeld bij naderend stormweer, kan het water in de tuit zelfs zover stijgen dat het eruit druppelt. Je hebt dan met recht 'het gedonder in de glazen'.
Aangezien in het reservoir geen vacuum heerst kan de lucht daar uitzetten en krimpen onder invloed van de temperatuur. Dit zal weer van invloed zijn op de hoogte van het vloeistofpeil in de tuit. Bij een verlaging van de temperatuur zal de lucht krimpen en zal het nivo in de tuit dalen, ook als de luchtdruk gelijk blijft. Bij verhoging van de temperatuur zal het nivo in de tuit juist stijgen. bron: http://www.orionweb.nl/
23-07-2007, 21:59 geschreven door Princess
|