Met MIDIS (Meetinstrument voor Digitale Inclusie in Steden) peilde de Stad Gent voor het eerst op grote schaal naar de digitale vaardigheid van haar inwoners. Zoals te verwachten viel, heeft de overgrote meerderheid van de Gentenaars gemakkelijk toegang tot het wereldwijde web.

Zeven op de tien Gentenaars maken er zelfs dagelijks gebruik van. Een vierde van de Gentenaars vond zelfs een job via het internet. Maar het web wordt ook vaak gebruikt voor amusement. Bijna de helft van de ondervraagden bekijkt graag filmpjes op het internet en 14 procent downloadt regelmatig muziek. 78 procent geeft aan ooit al online een reis geboekt te hebben.

Armoedegrens

Schepen van Informatica Resul Tapmaz (SP.A) zegt veel geleerd te hebben uit de cijfers. ‘De elf procent zonder toegang tot het internet komt overeen met het aantal inwoners dat op de armoedegrens balanceert. Daarnaast gaat het natuurlijk ook over ouderlingen. Ik ben ervan overtuigd dat digitale vaardigheden ook voor die groep een meerwaarde kunnen zijn.’

Via onder meer het OCMW deed de Stad eerder al inspanningen om digitale media voor iedereen betaalbaar te maken. ‘Daar moeten we duidelijk mee voortgaan’, zegt Tapmaz. ‘Gent is een stad van kennis en cultuur, maar dan moet elke Gentenaar wel meekunnen.’

Future Legends

In een tweede onderzoek, onder de naam 'Future Legends', peilden initiatiefnemers Digitaal.Talent@Gent en Mediatuin naar het internetgebruik van zogenaamde 'urban jongeren'. Dat zijn jongeren tussen 16 en 24 jaar in de stadsrand en verstedelijkte gebieden. De onderzoeksgroep vond daar een grote verscheidenheid in mediavaardigheden en -gedrag. De resultaten van het onderzoek zijn  hierte raadplegen.