Sint-Kruis-Winkel, Baarle, Luchteren, Mendonk. Allen deelgemeenten van Gent, maar ze liggen op een flinke afstand van het centrum. En zelfs het eigen dienstencentrum van de deelgemeente is vaak niet in de buurt. Om die inwoners een betere dienstverlening te garanderen, zakt de stad voortaan zelf af met een tot dienstencentrum omgebouwde vrachtwagen. Gisteren reed het mobiel dienstencentrum voor het eerst uit. Eerste stop: Sint-Kruis-Winkel.

'Bewoners kunnen er terecht voor de meeste administratieve formaliteiten', zegt schepen van Burgerzaken Catharina Segers (Open VLD). 'De aanvraag van een reispas, rijbewijs, of om een identiteitskaart te vernieuwen. Je kan er ook uittreksels uit het bevolkingsregister opvragen, of een volmachtformulier voor de verkiezingen. Al hoop ik dat dat laatste niet nodig is', lacht ze.

Bibliotheek

Naast een administratieve kracht, komt ook een medewerker van Gentinfo mee om vragen te beantwoorden of inschrijvingen voor activiteiten te noteren, of een plaats in de kinderopvang aan te vragen.

'En toen we de kans kregen om mee te doen, hebben we geen moment geaarzeld om ook de bib een plekje te geven in de vrachtwagen', zegt Cultuurschepen Lieven Decaluwe (ProGent). In de vrachtwagen staat ook een computer waarmee de bezoekers opzoekingen kunnen doen op het internet.

De vrachtwagen is maximaal toegankelijk gemaakt, met onder meer een lift voor mindervalide personen. Het mobiel dienstencentrum rijdt naar dertien locaties. Op sommige plekken stopt de vrachtwagen wekelijks, andere punten komen om de twee weken aan bod. Stopplaatsen zijn Mendonk (kerk), Desteldonk (kerk), Westveld (kerk Heilig Kruisplein), Heiveld (woonzorgcentrum Heiveld, Antwerpsesteenweg), Dampoort (Oktrooiplein), Gent Sint-Pieters (begin Koningin Astridlaan), Luchteren (Spar, Beekstraat), Baarle (Zuivelcentrum, Baarledorpstraat 90), Brugse Poort (Seghersplein), Terdonk (Terdonkplein), Vogelhoek (Steenbekestraat), Sint-Kruis-Winkel (Smishoekstraat) en Afsnee (kerk). De data vindt u op de website. 

www.gent.be/mobieldienstencentrum