Naar aanleiding van het thema “ de teletijdmachine” ging het vierde leerjaar op zoek naar historische sporen uit onze provincie. Zo kwamen we terecht in de Westhoek. De kinderen maakten in klas kennis met een aantal soldaten die tijdens de eerste wereldoorlog in de streek van Ieper en Diksmuide streden. Ze vonden een heleboel informatie omtrent deze soldaten. We stelden vast dat een drietal soldaten begraven waren in Tyne Cot Cemetery en de andere gesneuvelde soldaten terug te vinden waren op de muren van de Menenpoort of Tyne Cot Cemetery. Zo trokken we onze speurdersschoenen aan en gingen op zoek naar “onze soldaten”. De kinderen werden in groepjes verdeeld en vertelden om beurt het verhaal van “hun soldaat” aan hun medeleerlingen. En wat denk je …. We hebben ze alle zeven gevonden. Als eerbetoon aan deze “helden” plaatsten we een zelfgemaakte bloemenkrans bij hun graf of naam. Het werd voor de kinderen een onvergetelijke dag.
De kinderen uit de klas van juf Carine (4c) noteerden hieronder wat ze na deze uitstap nooit meer zullen vergeten. Hieronder kun je het nalezen.
Wij zullen nooit meer vergeten :
- dat er zoveel soldaten gesneuveld zijn tijdens deze oorlog. (Lisa Vandendriessche, Remy Desmet, Febe Bouvry, Shana Marreel)
- dat Peter Kollwitz na één dag op het front reeds gedood werd.(Michiel Vermoere)
- dat de bom bij de Pool of peace te laat ontplofte en vele slachtoffers maakte, zowel vrienden als vijanden. (Geike Verstraete, Danijel Stojanovic, Jelle Derammelaere, Janne Devolder, Jarco Vervaeke)
- hoe de dodengang eruit ziet.(Elise Vandenbossche, Wout Mestdagh)
- dat een papa ( =meneer Kipling) zijn hele leven naar het graf van zijn gesneuvelde zoon heeft gezocht en het nooit heeft gevonden. En enkele jaren na zijn dood werd het graf gevonden ergens in Frankrijk. ( Robbe Verkinderen)
- dat oorlog erg is ! ( Julie Ceenaeme, Arne Declerck)
- dat er zovele soldaten begraven zijn in Tyne Cot Cemetery.( Abdelatif kasmi)
- het beeld van Käthe Kollwitz “ het treurende ouderpaar”.(Febe Vermandele)
- hoe de soldaten 4 jaren moesten leven in de loopgraven.(Robbe Lambrecht, Seppe Claeys, Jessie Christiaens
- dat er heel veel heldenhuldezerkjes werden vernietigd door de Fransen.(Michiel Van Cauwenberghe)
- de woorden op de IJzertoren. ( Marthe Derammelaere)
Zo zie je maar wat een indruk die uitstap op hen maakte en hoe ze die beleefd hebben. Je zult het ook wel merken als je de bijhorende foto’s bekijkt.
Juf Carine
|