Wij, derdeklassers hebben een superhalloween achter de rug !
Op vrijdag 27 oktober hebben we een leuk Halloweenmoment gehouden met de kinderen van het 3de leerjaar. De klassen en de gang waren op en top Halloween!
De kinderen hebben in de lessen beeldopvoeding een doodskop geboetseerd met klei. Het griezelige hoofd was voorzien van een theelichtje.
Vrijdagmorgen staken de juffen alle kaarsjes aan. De Halloweenversiering (heksenhoeden, skeletten, halloweenkleurplaten, ...) werd verzorgd door de kinderen en hun jufffen.Het spokenlied speelde door de gang, de gurende wind was van de partij en het geschreeuw van heksen kon je horen tot in Halloweenland!
En dat was griezelen ! We hebben er erg van genoten !
juf Els, juf Katrien en juf Katrien van het 3de leerjaar !
Een grote proficiat voor de mooie blogsite aan de zesdeklassers !!!
Onze school doet mee aan de junior journalist-wedstrijd. Je moet gewoon een opstel schrijven over het onderwerp FEEST. Je stuurt het in en de jury beslist dan wie er de winnaar is. Hij of zij krijgt dan een ontmoeting met een favoriete schrijver, stapels boeken, één dag zelf de krant maken bij Het Nieuwsblad, speciale klasprijzen, als journalist aan de slag bij Yeti of Maks, vakantieweekends of museumbezoekjes. In totaal zijn er meer dan 60 000 euro aan prijzen. Voor Meulebeke worden er 20 winnaars aangeduid van het zesde leerjaar. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de 11-Juliviering van volgend jaar.
Fietsen is niet meer veilig in de straten, vooral in de Schutterijstraat. De auto's rijden te snel tussen de paaltjes en te dicht bij ons als we in die straat fietsen. Wij doen ons best maar de bestuurders niet. Daarom moeten wij nu op het voetpad rijden. Vorig jaar is er bijna een ongeval gebeurd met Bram en nog niet zo lang geleden ook bijna met Lara. We vragen aan de burgemeester om er iets aan te doen. We sturen hem een brief waar we onze naam op gezet hebben.
Bram Vandekerckhove en Laurent Debruyne, klas 5A
Geachte meneer de burgemeester,
In de straat van de school (Schutterijstraat) is het heel gevaarlijk. Het gebeurt vaak dat er bijna iemand overreden wordt. Daarom moeten wij altijd op het voetpad rijden. De paaltjes hebben er niet zo veel verbetering in gebracht. Wij doen ons best om op te letten maar de meeste autobestuurders niet! De autobestuurder rijden echt veel te snel! Zou het a.u.b. mogelijk zijn dit eens te bespreken in de gemeenteraad zodanig dat hier verbetering kan in gebracht worden.
Zuster Lieve Stragier is in 1995 naar Mongolië vertrokken. Eerste project: Eten geven aan arme kinderen. Ze heeft een regenboogcentrum (school) opgericht waar straatkinderen kunnen leven en spelen. Er is een cd gemaakt in Mongolië van Zuster Lieve en een paar kinderen van Mongolië. Er bestaan 21 cd's.
Op Google kun je 'Zuster Lieve' intypen en je komt op de website. Of op onze schoolsite www.sip.be/stamand klik je op het icoontje 'Een klas apart' en dan onderaan op 'Zuster Lieve op bezoek...'
Vandaag is het de Dag van de Jeugdbeweging. Dat is de dag dat iedere jeugdbeweging mag opkomen voor zichzelf. Ikzelf was in uniform van de Chiro naar school gegaan. Met deze speciale dag willen de jeugdbewegingen de mensen laten weten dat ze veel doen voor jongeren. Ze vragen ook begrip aan oudere mensen om spelende en luidruchtige kinderen beter te begrijpen. Hopelijk lukt dat want in een jeugdbeweging zijn is leuk en leerrijk.
Op 20 oktober werd het in onze klas wel een beetje griezelig. Overal zag je wel eens een spin in een bokaal of in een doosje. In elk hoekje van de klas hing het vol met foto's van spinnen en in sommige hoekjes zelfs plasticspinnen en webben. We kregen eerst wat informatie over verschillende spinnen. Onder andere over de vogelspin en de zwarte weduwe. Door die informatie hebben we veel bijgeleerd over spinnen. Later hebben we dan apart mogen kijken naar de spinnententoonstellingen.
Vijf jongensploegen en twee meisjesploegen van onze school (totaal: 35 jongens en 20 meisjes) namen deel aan het voetbaltornooi op 18 oktober. Er werd op vier terreinen gespeeld .Om 14 u. werd de eerste aftrap gegeven.Ouders en grootouders stonden aan de zijlijn om te supporteren. Iedere ploeg speelde minstens drie matchen. Soms wonnen we, soms verloren we. De jongensploegen behaalden de 4de, 5de, 6de, 7de en 9de plaats. De meisjes konden met twee bekers naar huis. Eén voor de overwinning en één voor de pechvogel. Er waren 4 scheidsrechters. Er was ook iets nieuws bij: de voetbalshoot-out .Dat is lopen naar de bal in een beweging vooruit en proberen te scoren. Als de toeter ging mochten we beginnen.
meisjesploegen voor de 3de en 4de plaats: AC Milaan - Olympic Lyon 0-1 voor de 1ste en 2de plaats: Liverpool - Arsenal 1-0
rangschikking: 1. Liverpool (winnende ploeg op de foto) 2. Arsenal 3. Olympic Lyon 4. AC Milaan
jongensploegen voor de 9de en 10de plaats: Bayern München - PSV 4-1 voor de 7de en 8ste plaats: AEK Athene - Werder Bremen 0-1 voor de 5de en 6de plaats: Chelsea - Barcelona 1-0 voor de 3de en 4de plaats: Internazzional - Manchester United 0-1 voor de 1ste en 2de plaats: Hamburg - Porto 0-2
rangschikking: 1. Porto 2. Hamburg 3. Manchester United 4. Internazzional 5. Chelsea 6. Barcelona 7. Werder Bremen 8. AEK Athene 9. Bayern München 10. PSV
Hallo lezers, we hebben juist de middagkoffer ingevoerd. In deze koffer zitten basketballen, springballen, springtouwen, diabalo's enzovoort . Deze koffer is tegen de ruzies en de verveling op de speelplaats. Maar deze koffer dient ALLEEN VOOR DE KINDEREN DIE OP SCHOOL ETEN !! De sportverantwoordelijken zijn Jaron en ik . Ik ben ook sportverantwordelijke voor de emmer van de vrije ruimte.
Tijdens de zomervakantie waren er twee zoektochten ten voordele van t Groen Plekske: De A-zoektocht was redelijk gemakkelijk. Daar mochten alleen maar Meulebekenaren aan deelnemen. De B-zoektocht was toch wel moeilijk. Racquel Commeyne (5de leerjaar) kocht een boekje van de A-zoektocht, met daarin de weg, de fotos (die je moest zoeken) en de vragen. De vragen waren niet moeilijk. Het was leuk omdat je goed moest kijken langs de weg. Zo kon je alle fotos vinden.
Op zaterdag 14 oktober vond de prijsuitreiking plaats.
De winnaar was iemand van onze school: Linde Verheye. Ze won een fiets en een kunstwerk, dat gemaakt werd door Marnix Mabbe. Dat is de man van juffrouw Ann. Het was een mannetje dat naar de maan klom op een ladder met een vergrootglas in zijn hand. Ook alle andere deelnemers wonnen een mooie prijs.
Tijdens de pauze was er een tombola. Er werden veel lotjes verkocht want er was veel volk. Arne, die net op die dag jarig was, mocht de lotjes trekken. Er waren mooie prijzen: planten, taarten (met een mes om de taart te snijden), groentenemmers, waardebonnen, een GSM, een matras, 10kg frieten, een schommelstoel, De hoofdprijs was een microgolfoven. A
lle aanwezig kinderen kregen een (rug)zakje met kleine prijzen: balpennen, t-shirts, speelgoed, lippenstift, boekjes, De opbrengst van de zoektocht wordt gebruikt in t Groen Plekske.
Manon Kindt, Racquel Commeyne en meester Stefaan Debouver
In het tweede regenboogmoment hebben wij het liedje uit het hoofd leren zingen . Har(ry) mo(nica)en ni(kita) hebben een toneeltje gespeeld. Het toneeltje ging over durven. Zoals, durf jij dansen over heel de speelplaats? Wij hebben het liedje samen gezongen zodat wij het zeker uit het hoofd kennen.
We zijn met het 6de leerjaar op wandelnamiddag geweest op dinsdag 10 oktober: 10,5 km naar Marialoop. Het was een hele leuke wandeltocht We namen de binnenwegen. We stapten en stapten en stapten en dan was het een beetje rusten. Dan vertrokken we weer. We zagen een mooie bruine pony. Zo, dat was onze wandelnamiddag. Ook de andere klassen zijn op stap geweest. Het tweede leerjaar kon op het speelplein Ter Borcht even uitblazen.
Douglas Verbrugge - foto juf Christine Glaude, 2de leerjaar
Op donderdag 28 september weerklonk het brandalarm in de vestiging Schutterijstraat (4de, 5de en 6de leerjaar). Onze turnjuf Ann sloeg alarm vanuit de turnzaal. Meteen verlieten de ruim 220 leerlingen en hun leerkrachten hun klaslokaal. Op het parkeerterrein naast de speelplaats werden zo snel mogelijk de klasrijen gevormd, zodat de leerkrachten het aantal kinderen van hun klas konden natellen. "De evacuatieoefening is heel vlot verlopen," blikt meester Paul Gernay terug. Hij is voor de school verantwoordelijk voor de veiligheid. "In amper 3 minuten en 15 seconden was de hele school ontruimd." In de vestiging Karel van Manderstraat (1ste tot en met 3de leerjaar) vond op dinsdag 10 oktober zo'n oefening plaats. Daar is het alarm door turnjuffrouw Corinne gegeven.
Vandaag hebben we een verkiezing gedaan. We mochten stemmen op B.K.R. (Beste KlassenRaad), E.V.I. (Eerlijkheid voor Iedereen), Klasbloei, F.V.3 en D.V.P. (De Vier Prachtigen). Dat waren de partijen. We mochten stemmen met een rood potlood. De B.K.R. had de meeste stemmen en de klasburgemeester is Wouter. De anderen, Luka, Lara, Wiedse en Guillaume zitten ook in de klassenraad.
Op onze speelplaats mogen we nu met voorwerpen spelen. De nieuwe speelplaats is veel leuker dan de oude. Je mag nu voetballen, op stelten lopen, hoepen, bikkelen,met krijt op borden schrijven,... en vroeger mocht dat niet. In één woord: De nieuwe speelplaats is heel tof!!!
Het gedicht 'De tandarts en de krokodil' van Roald Dahl hebben we uitgebeeld. Het was heel leuk. We waren verkleed. Ik speelde de rol van de tandarts, Mathias de dame, Joren de krokodil en Viktor de verteller.
Vrijdag heb ik op school geschilderd. Het eerste uurtje aquarel en het tweede uurtje verfwolschilderen. Het was echt super leuk. Verder kon je ook dotpainting en streepjeskaarten doen. En met die schilderwerkjes gaan we leuke bedankingskaartjes maken. Zo, dit was mijn vrijdagnamiddag.
Dag Meester Paul en leerlingen van de St.-Amandusschool in Meulebeke,
Een groet vanuit het verre Mongolië! Vandaag schijnt hier de zon volop en staat er een stralend blauwe hemel, maar het zou toch wel eens de laatste mooie herfstdag kunnen zijn, want vanaf morgen voorspellen ze dat de temperaturen drastisch zullen dalen en dat we onvermijdelijk de winter tegemoet gaan.
Vandaag is de 5de van de maand, en dat betekent dat ik vandaag bezig ben de salarissen voor al ons personeel te berekenen en klaar te maken, het is immers vandaag betaaldag!
Morgen heb ik vergadering met de leerkrachten van het project waar ik wat nader bij betrokken ben: het Regenboogcentrum voor mentaal gehandicapte kinderen. Dit jaar hebben we 12 kinderen die elke dag van 9 tot 16 uur naar de lessen komen. Deze gehandicapte kinderen hebben wat meer tijd nodig dan andere kinderen om dingen te leren, en het gaat ook niet om wiskunde en taal, maar om vaardigheden die wij zo vanzelfsprekend vinden: aandacht kunnen geven, zelfstandig kunnen eten, luisteren naar de taken die gegeven worden, simpele motorische vaardigheden.
Ik ben pas enkele weken terug uit vakantie in België en het vraagt wel even tijd om het leven hier weer gewoon te worden. België is toch wel een luilekkerlandje, waar alles te koop is en waar voor alles gezorgd wordt! Mongolië kent ook wel een grote vooruitgang en er is veel te koop, maar er zijn zoveel mensen die in armoede leven en alleen met lede ogen naar al het moois en lekkers in de etalage kunnen kijken.
Het deed me deugd in Belgie verschillende mensen te mogen ontmoeten die wat verder dan hun eigen kleine kringetje kijken en die interesse tonen voor wat er in het verre Mongolië gebeurt. Hun daadwerkelijke steun is heel welkom, want voor onze projecten hier komt de Mongoolse staat niet tussen in de onkosten. Het is dank zij de solidariteit van mensen in Belgie en in andere landen dat we hier kunnen voortwerken.
Jullie school heeft in het verleden ook reeds een steentje bijgedragen voor het werk hier en ik wil jullie daarvoor oprecht danken!
Mogen jullie mensen worden met een hart voor de hele wereld!
We zijn naar het gemeentehuis geweest. Daar hebben we een rondleiding gekregen die heel interessant was. We zijn naar veel verschillende zalen geweest zoals de trouwzaal en de gemeenteraadszaal, enzovoort. De gids heeft ook de stemblaadjes getoond en zo van die dingen. We hebben veel bijgeleerd en het was heel tof!
Eind september heeft Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke beslist om 35 miljoen euro te voorzien voor de vernieuwing van de computers in de basis- en secundaire scholen. Heel wat toestellen zijn inderdaad al enkele jaren oud en werken te traag. Bovendien wil de minister dat leerlingen op het einde van het zesde leerjaar allemaal zelfstandig met een computer kunnen werken. Een journalist van De Gazet van Antwerpen belde meester Lieven op en vroeg wat hij van de beslissing van de minister vindt. Het artikel verscheen op 26 september.
"Fantastisch nieuws, van de 250 computers in onze vijf scholen heb ik er meer dan 200 zelf gemaakt met afgedankt materiaal.Terwijl ik het moet zien te rooien met de 100 euro die de inzameling van lege inktpatronen door de leerlingen mij jaarlijks opbrengt. Dat kan niet blijven duren."