Weinigen pleiten nu hardop voor een Verenigde Staten van Europa, een ideaal dat zelfs de Britse staatsman Winston Churchill in 1946 voor ogen had.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Winston Churchill
(1874-1965)

Toespraak Zürich, 19 september 1946
Let Europe arise !
Ik zou tot U willen spreken over het drama van Europa. Dit oude continent is de wieg van het christelijk geloof en van de christelijke moraal. Hier vonden de voornaamste scheppingen van kunst, filosofie en wetenschap hun oorsprong... En toen ontstonden in dat Europa de verschrikkelijke nationalistische oorlogen, die wij in de negentiende eeuw en zelfs tijdens onze generatie hebben gezien en die de vrede en de hoop van heel de mensheid ruïneerden...
Onder de overwinnaars hoort men een Babelse spraakverwarring, onder de overwonnenen heerst een wanhopig stilzwijgen. Dat is er geworden van een Europa, verdeeld over zoveel staten. Indien de grote republiek aan de andere kant van de Oceaan zich tenslotte geen rekenschap had gegeven dat de ruïne of de terugweg naar de slavernij in Europa haar eigen ondergang zou betekenen, en indien wij de reddende handen niet hadden gegrepen, zouden de donkere eeuwen reeds teruggekeerd zijn.
Er bestaat echter een geneesmiddel dat, als het algemeen werd aanvaard, als door een wonder de situatie totaal zou kunnen veranderen, waardoor geheel Europa, of minstens het grootste deel ervan, even vrij en gelukkig zou worden als de Zwitsers van onze dagen.
Wat dat geneesmiddel is? Het bestaat uit het hervormen van de Europese familie, haar een nieuwe structuur te geven, die haar veroorlooft te leven en te geloven in vrede, veiligheid en vrijheid. Wij moeten een soort van Verenigde Staten van Europa scheppen.
.
Churchill, een voormalige legerofficier, oorlogscorrespondent en premier van Groot-Brittannië (1940-1945 en 1951-1955), was een van de eersten die opriep tot de vorming van de "Verenigde Staten van Europa". Na de ervaring van de Tweede Wereldoorlog was hij ervan overtuigd dat alleen met een verenigd Europa een duurzame vrede gewaarborgd zou kunnen worden. Zijn doel was om ervoor te zorgen dat Europa in de toekomst niet meer zou lijden onder de kwalijke aspecten van nationalisme en oorlogsgeweld.
Hij formuleerde de conclusies die hij had getrokken uit de geschiedenis in zijn beroemde "toespraak tot de jonge academici" aan de universiteit van Zürich in 1946: "Er bestaat een middel waarmee...heel Europa binnen enkele jarenvrij en gelukkig kan zijn. Het bestaat erin de Europese familie, of zoveel ervan als mogelijk, te herscheppen en een structuur te geven waarin zij in vrede, veiligheid en vrijheid kan wonen. We moeten een soort Verenigde Staten van Europa bouwen."
Zo werd de drijvende kracht achter het bondgenootschap tegen Hitler een actieve strijder voor de Europese zaak.
Sir Winston Churchill maakte ook naam als schilder en schrijver en ontving in 1953 de Nobelprijs voor Literatuur. 
15-08-2008 om 14:04
geschreven door Amor Fati
|