Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
10-08-2007
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 Augustus 2006 was een dag met een afwisseling van bewolking, wat zon maar ook van een lichte bui. Om 13u54 was het kwik toen gestegen tot zijn maximale hoogte en die bedroeg 19,6° ! 's Nachts om 1u44 werd die dag de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 10,2° noteren. De warmste 10de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 36° ! - De koudste 10de augustus ooit kwam in 1833 voor met 7,1° !
Dat Sint-Laurentius een van de voornaamste regenheiligen is, daar hoeft u zeker niet aan te twijfelen. Bijna iedereen weet wanneer het op zijn feestdag regent, we voor zes weken met nattigheid geplaagd zitten !!! Een weerspreukt vertelt ons dat als volgt :
" Op Sint-Laureins een regenvlage, zes weken duurt de waterplage. "
Vandaar dat men in Kalmthout bijvoorbeeld spreekt van " Lauwken de z...ker " Net zoals ze dat in het Mechelse zeggen van Sint Medardus. Maar niet getreurd want er is ook nog goed nieuws ! Brengt Sint-Laurentius echter goed weer, wel dan behouden we dat nog geruime tijd, en de volkszeg zegt dat als volgt :
" Wanneer Sint-Laurens' hoofd goed staat, zullen we mooi weer houden. "
Laat ons dan maar hopen dat zijn hoofd erg goed staat ! Ook voor de boeren en tuinliefhebbers heeft deze heilige een boodschap mee en wel de volgende :
" Die op tijd rapen wil eten, mag Sint-Laurensius niet vergeten. "
Men weten morgen dus al zeker wat te doen ! En morgen, wel dan blijf ik nog een dagje stil staan bij deze heilige en de vele spreuken die rond zijn naam ontstaan zijn. Ietsje lager kan u nog wat meer lezen over deze heilige, u moet maar eens een kijkje gaan nemen. Ik ben er morgen weer, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Augustus 2006 was een bewolkte dag waar men tot 's avonds op een klein beetje zon moest wachten. Men moest tot 18u48 wachten alvorens men de maximum temperatuur van die dag kon noteren en die bedroeg toen 19,5° ! - De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u02 vastgesteld en die liet 12° noteren. De warmste 9de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1911 met 36,1° ! Dat is tot op heden op een na, ook de hoogste temperatuur die ooit in augustus is gemeten. - De koudste 9de augustus kwam in 1924 voor met 6,1° !
Deze heilige Diaken van de H. Kerk werd op bevel van keizer Valeriaan, levend op een rooster gebraden. De legende vertelt ons dat hij daarbij tranen met tuiten zou hebben geweend. Het gevolg was dat je rond 10 augustus s nachts bij helder weer uiteraard, aan de hemel vurige tranen kan zien. Onze voorouders noemden dat verschijnsel de Laurentiustranen Tranen zijn nat en zo was de sprong van nat naar regen rap gemaakt en bekwaam Sint-Laurentius de naam van regenheilige. Nu hebben onze voorouders zich op dat verhaal wel serieus verkeken. Wat zij als tranen beschouwden zijn in feiten niets anders dan vallende sterren die ieder jaar rond deze tijd voorkomen. De aardbol komt nu immers in een Meteorietenwolk terecht van de Perseïden en het is precies dat wat die vallende sterren veroorzaakt. Omdat Laurentius op een gloeiend rooster werd gebraden, werd hij eeuwenlang aanroepen wanneer men zich verbrand had. Maar ook bij huiduitslag, tegen brand in het vlas en bij hop-en aardappelplagen was hij de aangewezen schutspatroon. Vóór het invoeren van het christendom had de 10de nacht van augustus een heilige hoedanigheid; hij werd als heilige nacht beschouwd om de sterrenregen die zoals al gezegd, rond deze tijd plaats heeft. De meisjes wensten zich vroeger jaren alle geluk terwijl de ster versprong, was de wens uitgedrukt op het tijdstip van het verspringen, dan was hij verhoord. Om te besluiten nog een zeer oude spreuk en die gaat als volgt :
Dat alles op zijn tijd moet komen wil men een goede oogst hebben dat zagen we gisteren al en de volgende spreuk komt ons dat alleen maar bevestigen :
" Alles heeft zijn tijd van zijn, niets vervroegen, niet verschuiven, in augustus : zure druiven in oktober : zoete wijn. "
Eens het koren gepikt, om het in een taal van vroeger te zeggen, hebben de velden het naakt uitzicht van de winter en de landman zegt dan :
" De velden geschoren, de winter geboren. "
Al zal het allemaal wel nog zo geen vaart lopen ! Morgen kijken we vooruit naar Sint-Laurentius die ons op 10 augustus komt bezoeken en ik kan u nu al zeggen dat dit ook weer niet de eerste beste is, meer verklap ik vandaag nog niet, dat doe ik morgen pas. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 Augustus 2006 was een bewolkte dag met wat zon ! Men moest wachten tot 17u35 alvorens men de maximum temperatuur van die dag kon noteren en die bedroeg 21,1° ! - De minimum temperatuur werd toen 's morgens om 6u56 opgeschreven en die liet 15,6° noteren. De warmste 8ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 34,8° ! - De koudste 8ste augustus ooit kwam in 1919 voor met 6,8° !
Inderdaad, de aardappelen en de boomvruchten moeten nog een ganse maand rijpen, vandaar de volgende spreuk :
" Augustus rijpt, september oogst."
Of nog ietsje anders gezegd :
" Wat augustus niet kookt, zal september niet braden. "
Deze laatste spreuk komt ons duidelijk maken dat de latere tijd niet kan goed maken wat op het geschikte tijdstip had moeten gebeuren. Morgen pik ik daar nog even op in, dus blijf ik nog bij de oogst zegt maar. Maar morgen komt ook Sint-Dominicus ons bezoeken en dan zou het best niet de warm zijn want......lees eens
" Als Sint-Dominicus gloeit, een strenge winter groeit. "
Of nog ietsje anders gezegd :
" Is het heet op Sint Domijn, 't zal een strenge winter zijn. "
Morgen weten dus hoe de komende winter zal zijn ! ! !
Welk weer was vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 Augustus 2006 kende een mistig begin en eindigde met bewolking en af en toe wat zon. Het kwik steeg tot 24,6° en dat gebeurde om 15u46. 's Nachts om 3u52 werd de minimum temperatuur van die dag genoteerd en die liet 12,4° opschrijven. De warmste 7de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2003 met 33,9° ! - De koudste 7de augustus ooit kwam in 1913 voor met 6° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Augustus 2006 was een zomerse dag waar het kwik om 15u50 gestegen was tot 25,3°. 's nachts om 3u33 noteerde men toen de minimum temperatuur en die bedroeg 16,3°. 6 Augustus 2005 was een dag met bewolking, even zon en een lichte regen. De maximum temperatuur bedroeg die dag 20,6° en die werd om 15u35 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag liet 11,4° noteren en dat gebeurde om 0u57. De warmste 6de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2003 met 34,4° ! - De koudste 6de augustus ooit kwam in 1987 voor met 5,9° !
In augustus kan het al hevig waaien, zo is deze maand bekend om haar "appel en peerstormen" welke nog al eens dikwijls veel boomfruit doen afvallen. Op 28 augustus 1927 kwam op die manier zelfs de halve fruitoogst naar beneden. De beste wind die we kunnen krijgen is noordenwind en laat ons hopen dat die er snel moge komen want....
" Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan. "
Of nog ietsje anders gezegd
" Geeft augustus veel noordenwind, dan blijft het weer lang goed gezind. "
En op dat betere weer hebben we nog meer dan recht dacht ik. En wat dauw in deze maand betekend, wel dat vertel ik u morgen dan weer, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 Augustus 2006 begon met buien in de voormiddag en eindigde nog erg zonnig in de namiddag. De maximum temperatuur bedroeg toen 24,1° en die werd om 15u03 waargenomen. De minimum temperatuur lag met 20,9° erg hoog en die werd om 11u37 opgetekend. 5 Augustus 2005 was een bewolkte winderige dag met lichte regen en een maximum temperatuur van 18,8° om 12u52 vastgesteld. 's Nachts om 1u06 noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 11,8° opschrijven. De warmste 5de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1975 met 34° ! - De koudste 5de augustus ooit kwam in 1849 voor met min 6,6° !
Dat het rond deze tijd erg warm kan zijn komt de volgende weerspreuk ons duidelijk maken en wel op een heel speciale manier als je het aan mij vraagt :
" Op Sint-Abel bakt men vlaaien, gapen de boeren en de kraaien. "
Vandaar wellicht ook de volgende gezegde : " 't is zo warm datde kraaien gapen. " "'t Is verdorie heet", zei klein Warreke ooit en 't was de meid die een strijkbout tegen zijn achterste hield. Morgen ben ik hier terug, u ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 Augustus 2006 was een bewolkte dag met buien. Om 17u23 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat liet 21,3° noteren. De minimum temperatuur werd die dag om 11u25 in de voormiddag genoteerd en die bedroeg 16,9° ! 4 Augustus 2005 was een mooie zonnige dag met om 15u01 een maximum temperatuur van 22,9° ! - De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u06 opgeschreven en die bedroeg 10,2° ! De warmste 4de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1990 met 35,3° ! - De koudste 4de augustus ooit kwam in 1953 voor met 7,4° !
De eerste week van augustus komt ons gedeeltelijk, maar wel met enige zekerheid vertellen hoe de komende winter zal verlopen. Uiteraard zijn het de weerspreuken die de voorspellingen doen en die zeggen ons 't volgende :
" Is de eerste augustusweke verhit, zo blijft de winter lang en wit. "
Of.....
" Begin augustus heet, lang en wit het winterkleed. "
Morgen is het uitkijken naar Sint-Abel die op 5 augustus bij ons langs komt en wat die voor ons in petto heeft dat vertel ik u morgen dan weer wel, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Augustus 2006 was een bewolkte dag met hevige buien ! De maximum temperatuur bedroeg toen 21,1° en die werd om 12u38 waargenomen. - De minimum temperatuur werd 's nachts om 1u46 genoteerd en die liet 13,4° opschrijven. 3 Augustus 2005 was een bewolkte dag met wat zon en een bui en een maximum temperatuur van 23,9° om 16u32 waargenomen. - De minimum temperatuur bedroeg die dag 9,8° en die werd om 4u56 opgeschreven. De warmste 3de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 34,9° - De koudste 3de augustus ooit kwam in 1908 voor met 6,5° !
De ene kalender spreekt de andere tegen wat de datum van Sint-Dominikusdag betreft, ik hou mij aan de weerkundige volkskalender en die houdt het bij morgen. Zoals ik gisteren al zei is deze dag aangewezen om de komende winter te voorspellen en weerspreuken zeggen ons dat als volgt :
" Is het heet op Sint-Domien, ge zult een strenge winter zien. "
Of nog anders gezegd maar met dezelfde betekenis :
" Als Sint-Dominikus gloeit, een strenge winter bloeit. "
Morgen breng ik u de eerste algemene spreuken over of van augustus en dan zal u zien dat deze ons ook weer wat komen voorspellen hoe de komende winter zal zijn. De eerste week van augustus is blijkbaar wel een maatstaf voor de winter die er aankomt. Ietsje lager kan u dan weer wat meer aan de weet komen over en wie Sint-Dominicus was. Wat mij betreft tot morgen en hopelijk is dit geen al te warmen dag.
Welk wer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Augustus 2006 was een bewolkte dag waar de zon heel even te zien was en waar buien aan de orde van de dag waren. Om 14u31 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat liet 22,4° noteren. De minimum temperatuur die in de vroege morgen, om 4u25 om precies te zijn, waargenomen werd bedroeg 15,1° ! 2 Augustus 2005 was een zonnige dag waar men wel tot 18u14 moest wachten alvorens de maximum temperatuur van die dag kon genoteerd worden die 22,9° bedroeg. De minimum temperatuur werd 's morgens om 6u32 opgetekend en die bedroeg 12,3° ! De warmste 2de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 33,6° ! - De koudste 2de augustus ooit kwam in 1908 voor met 7,5° !
Deze heilige is de stichter van de Paters Predikheeren, een orde die, om de bijstand des Heren te bekomen, door de voorspraak van Maria, overal de H. Rozenkrans verspreidde. In Zwevegem werd (wordt?) de H. Dominicus op een bijzondere wijze vereerd en aanroepen tegen de ziekte die men vroeger de koek aan het hart (hertegespan) noemde. Jaar in, jaar uit kwamen de bedevaarders naar het heiligdom en dan brachten ze gewoonlijk twee koeken mee om te laten wijden. Ene ervan werd geofferd, en de andere werd meegedragen voor de zieke. Men liet er ook linten wijden, die rond het zieke lichaamsdeel gedragen werden
Portiunkula zo luidde de naam van het kleine heiligdom van Sinte-Maria der Engelen. Het was gelegen op een paar kilometer ten westen van Assisië en de naam betekent " kleine akker " of " deeltje ". En weerspreuken vertellen ons daar rond het volgende :
" Portionkel, te acht uren donkel. "
Of nog iets anders gezegd :
" Te Portioenkel, om acht uren doenkel. "
Vanzelfsprekend waren deze spreuken maar geldig vóór 1916 toen de zomertijd in ons land nog niet in zwang was. Morgen is het uitkijken naar Sint-Dominikus die op 3 augustus bij ons te gast is en die, dat kan ik vandaag al wel verklappen, aangewezen is om de komende winter te voorspellen ! Ietsje lager vindt u nog wat over Sint-Pietersbanden zoals ik u gisteren beloofd had. Tot morgen ?