Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
15-08-2007
Vandaag is het O.L.Vrouw-Hemelvaart ! ! !
Gisteren zei ik u dat ik vandaag nog even zou blijven stilstaan bij deze bijzondere feestdag . De waarom ligt bij het feit dat twee weerspreuken ons nog aardig wat te vertellen hebben, en die wil ik u zeker niet onthouden. Een eerste zegt ons dit :
" Is 't weer op Maria-Hemelvaart uitgelezen, zo zal de hele herfst voortreffelijk wezen. "
Kom op met die zon, hoe meer en hoe feller, hoe liever ! Een tweede weerspreuk die ik u evenmin niet wil onthouden, komt ons helaas geen goed nieuws vertellen, oordeel zelf maar :
" Op Ons Lief Vrouwke's Hemelveirt, keert het were zijne steirt. "
Geef toe dat er veel prettiger dingen in 't leven zijn ! ! ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
15 Augustus 2006 was een zwaar bewolkte dag met erg veel regen ! Om 13u42 werd de maximum temperatuur genoteerd en die liet toen 21,2° noteren. 's Morgens om 5u32 schreef men 14,2° op als de minimum temperatuur van die dag ! De warmste 15de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 33,7° ! - De koudste 15de augustus ooit kwam in 1885 voor met 6,2° !
Wat men vroeger op O.L.Vrouw-Hemelvaart zoals deed !
Vroeger was het op deze dag, en mogelijk zelfs nu nog altijd te s Herenelderen, de gewoonte dat men allerlei wilde bloemen en gewassen in het veld ging plukken om deze dan in grote ruikers van een bijzondere vorm, samen te binden. Maria ter ere ! Men noemde dat Kruidwis . Op O.L.Vrouw-Hemelvaart gewijd, bezaten de kruiden en planten genezende kracht tegen gelijk welke ziekte en beveiligden ook van blikseminslag wanneer ze tussen Maria-Hemelvaart en Maria-Geboorte (8september) aangewend werden. En mocht u rond O.L.Vrouw-Half-Oogst al een rijpe peer vinden, weet dan dat die een O.L.Vrouwpeer genoemd wordt.
Morgen is het " half oogst " of O.L.Vrouw-Hemelvaart ! ! !
Morgen op O.L.Vrouwdag moet het loof (de rapen) reeds gezaaid zijn. Tussen de hoge en lage O.L.Vrouwdag (15 augustus en 8 september) worden de tweejarige planten gezaaid en andere door een stek vermeningvuldigd. In dit tijdstip moeten ook de hazelnoten geplukt worden. En het weer dan op deze dag ? Wel dat heeft een invloed op de druiven, leest u maar :
" Half augustus zonneschijn, verschaft de boer en goed vat wijn. "
Morgen is het ook weer een lotsdag want :
" O.L.Vrouw-Half-Oogst, draagt in heur hand : water of zand. "
Indien het morgen zou regenen, wel dan zou dit voor veertig dagen zijn ! Morgen blijf ik nog even stil staan bij deze dag en dan laat ik u de weerspreuken vertellen hoe we aan een voortreffelijke herfst kunnen geraken. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 Augustus 2006 was een zwaar bewolkte dag met aanhoudende regen. Het werd toen niet warmer dan 16,6° ! De minimum temperatuur had die dag om 4u01 zijn laagste punt bereikt en dat liet 9,8° noteren. De warmste 14de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 32,8° ! - De koudste 14de augustus ooit kwam in 1833 voor met 6,3° !
Dat augustus nog een sterke krachtige maand is, bewijst u volgende weerspreuk waar ik geen verdere woorden hoef aan toe te voegen :
" Als augustus de krachten balt, verdampt regen sneller dan ze valt. "
En voor diegene die niet weten dat de oogst op hen wacht, heb ik deze weerspreuk nog in petto :
" Glanst de glimworm hel bij nacht, weet dan dat de oogst u wacht. "
Morgen kijken we uit naar O.L.Vrouw-Hemelvaart en die dag zou wel eens bepalend kunnen zijn voor de aanstaande herfst. Morgen kan u er hier weer alles over lezen, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 Augustus 2006 was een bewolkte dag met af en toe wat zon, maar ook met een plaatselijk onweer. Bij u dienaar sloeg die dag de bliksem in, een dag om nooit meer te vergeten ! Om 15u05 noteerde men toen de maximum temperatuur en die liet 21,2° opschrijven. 's Nachts om 3u35 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 9,7° ! De warmste 13de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 34° ! - De koudste 13de augustus ooit kwam in 1949 voor met 4,9° !
Morgen komen de HH Hippolytus en Kassianus op bezoek !
Inderdaad, morgen hebben we twee gasten op bezoek en die dag is weer erg belangrijk voor ons weer. Laat ons op een schitterende dag hopen want......lees eens wat de weerspreuken te vertellen hebben :
" Het weer van Sint-Kassiaan, houdt nog dagen aan. "
Nog een andere weerspreuk vertelt het ons dan weer zo :
" Zie naar 't weer met Sint-Hippoliet, 't herhaalt zich dikwijls wat dan geschiedt.
Overmorgen is het dan weer uitkijken naar O.L.Vrouw-Hemelvaart en ook dan is het ergens weer een belangrijk tijdstip vooral voor aankomende herfst. Het hoe en waarom leest u dan wel. En wat u morgen mag verwachten, wel dat ziet u morgen dan weer wel, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ,
12 Augustus 2006 was een dag waar de zon en de bewolking elkaar afwisselde. Om 15u10 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat liet 20,5° noteren. 's nachts om 2u50 werd de minimum temperatuur van die dag opgetekend en die bedroeg 10,8° ! De Warmste 12de augustuis sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2003 met 34,4° ! - De koudste 12de augustus ooit kwam in 1908 voor met 5,9° !
Met zinspeling op haar naam, moet etymologisch " Klaarke klaar weer geven ". De vraag is of ze dat morgen ook zal doen ? Ze wordt aanroepen om bij 't even welke gelegenheid gunstig weer te bekomen; o.a. als de oogst moet ingehaald worden, hoewel dit heden ten dagen al enorm veranderd is vergeleken met vroeger ! Men vraagt haar ook om goed weer bij een bruiloft, of wanneer men op reis gaat enz...En om dat vragen en smeken om goed weer wat kracht bij te zetten werden of worden er eieren geschonken aan de arme Zusters Klaren of Colettienen. Een weerspreuk rond de H. Klare is er niet, daarom dan maar deze :
" Begin augustus regenvlagen, regen in de laatste dagen "
Morgen is het uitkijken naar de komst van de HH Hippolytus en Kassianus die op 13 augustus bij ons passeren. Die dag is ook weer erg belangrijk en de waarom verneemt u morgen, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 Augustus 2006 was een bewolkte dag met buien en onweer. Om 11u53 in de vormmiddag had het kwik die dag zijn hoogste punt al bereikt en dat bedroeg toen 17,1° ! - 's Morgens, om 6u48 om precies te zijn noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 12,1° opschrijven. De warmste 11de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1911 met 34,1° - De koudste 11de augustus ooit kwam in 1892 voor met 7,5° !
Deze heilige stichtte samen met de H. Franciscus de vrouwelijke kloosters van boetvaardigheid, onder de naam van Clarissen. Zij is de patrones van de wasvrouwen, al zou ik hier beter was de patrones zeggen want waar zien we vandaag nog wasvrouwen ? Ze wordt nog wel aanroepen om klaar weer te bekomen, en daarom, waar kloosters van de Clarissen bestaan, belooft men er eieren te dragen.
Deze heilige heeft evenals al de martelaren uit de eerste jaren van de Kerk, al spoedig grote verering verworven bij de gelovigen. Het bewijs van de grote verspreiding van de volksdevotie tot Sint-Laurentius in ons land, vindt men in het feit dat men in het oude graafschap Vlaanderen alleen, reeds meer dan twintig plaatsen vindt waar hij als kerkpatroon vereerd wordt. Gisteren zagen we dat deze dag alle kanten uit kan en dat het vandaag best niet regent ! Het kan ook erg warm zijn op Sint-Laureins en een weerspreuk zegt ons dat zo :
"Op Sint-Laurenstius van het klooster, ligt de wereld op een rooster. "
Schijnt vandaag de zon, dan is er hoop op een goede fruitoogst :
" Is 't op Sint-Laurensiusdag klaar, er zal veel fruit zijn in het jaar. "
En ook :
" Laurentius' zonneschijn, beduidt een jaar vol wijn. "
Maar :
" Sint-Laurens zonder vuur, geeft een wijntje koud en zuur. "
Met Sint-Laurentius geraken we zichtbaar naar de herfst. Is het koel op deze dag, dan spreekt men al van " de eerste herfstdag". Al naargelang het weer vandaag, wordt ook de komende herfst voorspelt :
" Is Sint-Laurens en Sint-Bartel (24ste) schoon, dan draagt de herfst een gouden kroon. "
Laat het vandaag nog eens zomer zijn ! ! ! Morgen verwelkomen we Sinte-Klare en wat dat inhoud, wel dat leest u morgen dan weer wel.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 Augustus 2006 was een dag met een afwisseling van bewolking, wat zon maar ook van een lichte bui. Om 13u54 was het kwik toen gestegen tot zijn maximale hoogte en die bedroeg 19,6° ! 's Nachts om 1u44 werd die dag de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 10,2° noteren. De warmste 10de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 36° ! - De koudste 10de augustus ooit kwam in 1833 voor met 7,1° !
Dat Sint-Laurentius een van de voornaamste regenheiligen is, daar hoeft u zeker niet aan te twijfelen. Bijna iedereen weet wanneer het op zijn feestdag regent, we voor zes weken met nattigheid geplaagd zitten !!! Een weerspreukt vertelt ons dat als volgt :
" Op Sint-Laureins een regenvlage, zes weken duurt de waterplage. "
Vandaar dat men in Kalmthout bijvoorbeeld spreekt van " Lauwken de z...ker " Net zoals ze dat in het Mechelse zeggen van Sint Medardus. Maar niet getreurd want er is ook nog goed nieuws ! Brengt Sint-Laurentius echter goed weer, wel dan behouden we dat nog geruime tijd, en de volkszeg zegt dat als volgt :
" Wanneer Sint-Laurens' hoofd goed staat, zullen we mooi weer houden. "
Laat ons dan maar hopen dat zijn hoofd erg goed staat ! Ook voor de boeren en tuinliefhebbers heeft deze heilige een boodschap mee en wel de volgende :
" Die op tijd rapen wil eten, mag Sint-Laurensius niet vergeten. "
Men weten morgen dus al zeker wat te doen ! En morgen, wel dan blijf ik nog een dagje stil staan bij deze heilige en de vele spreuken die rond zijn naam ontstaan zijn. Ietsje lager kan u nog wat meer lezen over deze heilige, u moet maar eens een kijkje gaan nemen. Ik ben er morgen weer, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Augustus 2006 was een bewolkte dag waar men tot 's avonds op een klein beetje zon moest wachten. Men moest tot 18u48 wachten alvorens men de maximum temperatuur van die dag kon noteren en die bedroeg toen 19,5° ! - De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u02 vastgesteld en die liet 12° noteren. De warmste 9de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1911 met 36,1° ! Dat is tot op heden op een na, ook de hoogste temperatuur die ooit in augustus is gemeten. - De koudste 9de augustus kwam in 1924 voor met 6,1° !
Deze heilige Diaken van de H. Kerk werd op bevel van keizer Valeriaan, levend op een rooster gebraden. De legende vertelt ons dat hij daarbij tranen met tuiten zou hebben geweend. Het gevolg was dat je rond 10 augustus s nachts bij helder weer uiteraard, aan de hemel vurige tranen kan zien. Onze voorouders noemden dat verschijnsel de Laurentiustranen Tranen zijn nat en zo was de sprong van nat naar regen rap gemaakt en bekwaam Sint-Laurentius de naam van regenheilige. Nu hebben onze voorouders zich op dat verhaal wel serieus verkeken. Wat zij als tranen beschouwden zijn in feiten niets anders dan vallende sterren die ieder jaar rond deze tijd voorkomen. De aardbol komt nu immers in een Meteorietenwolk terecht van de Perseïden en het is precies dat wat die vallende sterren veroorzaakt. Omdat Laurentius op een gloeiend rooster werd gebraden, werd hij eeuwenlang aanroepen wanneer men zich verbrand had. Maar ook bij huiduitslag, tegen brand in het vlas en bij hop-en aardappelplagen was hij de aangewezen schutspatroon. Vóór het invoeren van het christendom had de 10de nacht van augustus een heilige hoedanigheid; hij werd als heilige nacht beschouwd om de sterrenregen die zoals al gezegd, rond deze tijd plaats heeft. De meisjes wensten zich vroeger jaren alle geluk terwijl de ster versprong, was de wens uitgedrukt op het tijdstip van het verspringen, dan was hij verhoord. Om te besluiten nog een zeer oude spreuk en die gaat als volgt :
Dat alles op zijn tijd moet komen wil men een goede oogst hebben dat zagen we gisteren al en de volgende spreuk komt ons dat alleen maar bevestigen :
" Alles heeft zijn tijd van zijn, niets vervroegen, niet verschuiven, in augustus : zure druiven in oktober : zoete wijn. "
Eens het koren gepikt, om het in een taal van vroeger te zeggen, hebben de velden het naakt uitzicht van de winter en de landman zegt dan :
" De velden geschoren, de winter geboren. "
Al zal het allemaal wel nog zo geen vaart lopen ! Morgen kijken we vooruit naar Sint-Laurentius die ons op 10 augustus komt bezoeken en ik kan u nu al zeggen dat dit ook weer niet de eerste beste is, meer verklap ik vandaag nog niet, dat doe ik morgen pas. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 Augustus 2006 was een bewolkte dag met wat zon ! Men moest wachten tot 17u35 alvorens men de maximum temperatuur van die dag kon noteren en die bedroeg 21,1° ! - De minimum temperatuur werd toen 's morgens om 6u56 opgeschreven en die liet 15,6° noteren. De warmste 8ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 34,8° ! - De koudste 8ste augustus ooit kwam in 1919 voor met 6,8° !
Inderdaad, de aardappelen en de boomvruchten moeten nog een ganse maand rijpen, vandaar de volgende spreuk :
" Augustus rijpt, september oogst."
Of nog ietsje anders gezegd :
" Wat augustus niet kookt, zal september niet braden. "
Deze laatste spreuk komt ons duidelijk maken dat de latere tijd niet kan goed maken wat op het geschikte tijdstip had moeten gebeuren. Morgen pik ik daar nog even op in, dus blijf ik nog bij de oogst zegt maar. Maar morgen komt ook Sint-Dominicus ons bezoeken en dan zou het best niet de warm zijn want......lees eens
" Als Sint-Dominicus gloeit, een strenge winter groeit. "
Of nog ietsje anders gezegd :
" Is het heet op Sint Domijn, 't zal een strenge winter zijn. "
Morgen weten dus hoe de komende winter zal zijn ! ! !