Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
23-08-2007
De tijd rond Sint-Bartolemeus !
Sint Bartolemeus, in de volksmond simpelweg Sint-Bartel genoemd is de sporenplanter. Hij doet rond zijn feestdag zijn ronde in de moestuinen en legt malse kroppen in de koolplanten. Niemand mag hem dan ook in zijn werk storen, hetgeen neerkomt dat men heden niet in de koolbedden mag lopen. Sint Bartolemeus bindt de spurrie in de zak en daarmee wil men zeggen dat deze plant (Spergula arvensis) volgroeid is. In het Brabantse noemt men de sloor- of koolzaadplanten welke rond deze dag gezaaid worden, de Bartolomezen . Ook gaat deze heilige met zijn vel rond, doelende op de spinnenwebben, over de braambessen, waardoor ze niet meer deugen; men zegt : Bartolomeus is er overgelopen. Sterke nachtdauw, een gewoon verschijnsel in de tweede helft van augustus, wordt als nadelig beschouwd, zo fel zelfs dat de volksmening wil dat men alsdan de vruchten niet ongewassen mag eten. In de Kempen hebben ze rond deze tijd de Bartolomezen , een soort insekt, dat o.a. de braambessen vergiftigd, meent men ten onrechte. Door het feit dat het rond deze tijd ook wel eens durft hagelen, noemt men in Vlaanderen Sint-Bartel ook wel eens de haverdesser . En wanneer er rond deze dag reeds rijm zou komen dan moet het winterkoren laat gezaaid worden. Waar een boer allemaal al niet moet op letten.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Augustus 2006 was een mooie late zomerdag met om 18u17 een maximum temperatuur van 23,8° ! Om 4u22 in de vroege morgen noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 10,6° optekenen. De warmste 23ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1944 met 34,2° ! De koudste 23ste augustus ooit kwam in 1915 voor met 6,8° !
Een goeie vriend zei mij gisteren nog : " het kan niet meer regenen Swatje want 't water is op. " Hopelijk had hij gelijk, of toch niet ? Een weerspreuk komt ons bewijzen dat de regen in deze maand wel degelijk zijn nut heeft, lees eens :
" Valt in augustus veel regen, is dat voor het bos en zegen. "
Zo zie je maar ! Morgen heb ik het over Sint-Bartolomeus die ons op 24 augustus een bezoek brengt en daar ben ik eerlijk gezegd niet kwaad om want deze maand was er ergens wel een gebrek aan weerheiligen en zodoende ook een wat tekort aan weerspreuken. Morgen kan u weer alles lezen over deze heilige en de oude gebruiken rond die dag, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Augustus 2006 kende een bewolkte start maar naar mate de dag vorderde werd het zonnig zodanig dat de temperatuur om 17u19 opgelopen was tot 22,4°. De minimum temperatuur werd 's morgens om 6u50 waargenomen en die bedroeg 10,9° De warmste 22ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1898 met 33,9° ! - De koudste 22ste augustus ooit kwam in 1899 voor met 7,3° !
Morgen is het 22 augustus en dat is de dag waarvan geacht wordt dat we onweer krijgen ! ! ! Morgen nacht kan u ook de laatste vallende sterren zien, of de Perseïden genaamd die afkomstig zijn uit het sterrebeeld Perseus, en die zichtbaar waren tussen half juli en half augustus. De weerspreuk die ik vandaag uitgekozen heb, is een van de kortste onder alle weerspreuken maar lang geen positieve, lees eens :
" Augustus stopt de zomer in bed. "
Helaas, maar 't is nu eenmaal de gang van de natuur en..... daar doe je niets tegen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Augustus 2006 was een dag met bewolking, met zon, maar ook een dag waar flinke buien niet weg waren ! Om 12u50 had het kwik toen zijn hoogste punt al bereikt en dat bedroeg 20,2° ! De minimum temperatuur werd toen even voor middernacht opgetekend en die liet 13,1° opschrijven. De warmste 21ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1918 met 32,8° ! - De koudste 21ste augustus ooit kwam in 1885 voor met 6,9° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Augustus 2006 was een dag met bewolking, even zon, en een lichte bui ! Om 15u41 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat bedroeg 21,7° ! - De minimum temperatuur werd 's nacht om 2u23 genoteerd en die liet 14,8° opschrijven. De warmste 20ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1932 met 34,2° ! - De koudste 20ste augustus ooit kwam in 1849 voor met 6,2° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Augustus 2006 was een dag waar de zon en de bewolking elkaar afloste, en om de dag te besluiten werd dat plaatselijk met een onweer gevierd. De maxumimu temperatuur bedroeg toen 24,7° en die werd om 15u23 waargenomen. - De minimum temperatur werd 's avonds om 22u30 genoteerd en die bedroeg 15,6° ! De warmste 19de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1932 met 36,5° ! - De koudste 19de augustus ooit kwam in 1949 voor met 6,2° !
Goed om weten is dat de hondsdagen waarover ik het eerder had, ons zo goed als verlaten hebben en dan komt ons een weerspreuk voor 't volgende waarschuwen :
" Na de hondsdagen, wachten de eerste kille nachten. "
't Is maar dat we het weten ! ! ! Voel je de herfst ook zo naderbij sluipen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Augustus 2006 was een dag met veel zon, maar toch kwam er af en toe een wolkje wat roet in het eten strooien. De maximum temperatuur bedroeg die dag 22,9° en dat werd om 15u29 waargenomen. - De minimum temperatuur werd 's nachts om 3u52 genoteerd en die liet 17,1° opschrijven wat zeker niet laag was voor die tijd. De warmste 18de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1893 met 34,5° ! - De koudste 18de augustus ooit kwam in 1928 voor met 7,3° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
17 Augustus 2006 was een redelijk zonnige dag met een zeer aangename temperatuur die om 17u13 opgelopen was tot een maximum van 25,1° ! - Om 5u53 's morgens werd de minimum temperatuur genoteerd en die liet 14,4° opschrijven. De warmste 17de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1892 met 35,3° ! - De koudste 17de augustus ooit kwam in 1950 voor met 7,7° !
Ik zei het eerder al, wind is eigen aan deze maand en of we het al ondervonden hebben ! Wind heeft ook zijn betekennis en die laat ik u door onderstaande weerspreuk vertellen :
" De wind in 't oosten, goed voor fruit en bomen. De wind in 't zuiden, warmte en vruchtbaarheid. De wind in 't westen, brengt melk en vis. De wind in 't noorden, jaagt koude en storm. "
En zo weten we wat iedere wind ons voortaan te bieden heeft !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
16 Augustus 2006 was een redelijk mooie dag, maar er viel wel een enkele bui te noteren ! De maximum temperatuur bedroeg toen 24,1° en die werd om 15u36 waargenomen. 's Morgens om 6u36 noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 11,9° opschrijven. De warmste 16de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 35,7° - De koudste 16de augustus ooit kwam in 1833 voor met 6,3° !
Gisteren zei ik u dat ik vandaag nog even zou blijven stilstaan bij deze bijzondere feestdag . De waarom ligt bij het feit dat twee weerspreuken ons nog aardig wat te vertellen hebben, en die wil ik u zeker niet onthouden. Een eerste zegt ons dit :
" Is 't weer op Maria-Hemelvaart uitgelezen, zo zal de hele herfst voortreffelijk wezen. "
Kom op met die zon, hoe meer en hoe feller, hoe liever ! Een tweede weerspreuk die ik u evenmin niet wil onthouden, komt ons helaas geen goed nieuws vertellen, oordeel zelf maar :
" Op Ons Lief Vrouwke's Hemelveirt, keert het were zijne steirt. "
Geef toe dat er veel prettiger dingen in 't leven zijn ! ! ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
15 Augustus 2006 was een zwaar bewolkte dag met erg veel regen ! Om 13u42 werd de maximum temperatuur genoteerd en die liet toen 21,2° noteren. 's Morgens om 5u32 schreef men 14,2° op als de minimum temperatuur van die dag ! De warmste 15de augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 33,7° ! - De koudste 15de augustus ooit kwam in 1885 voor met 6,2° !
Wat men vroeger op O.L.Vrouw-Hemelvaart zoals deed !
Vroeger was het op deze dag, en mogelijk zelfs nu nog altijd te s Herenelderen, de gewoonte dat men allerlei wilde bloemen en gewassen in het veld ging plukken om deze dan in grote ruikers van een bijzondere vorm, samen te binden. Maria ter ere ! Men noemde dat Kruidwis . Op O.L.Vrouw-Hemelvaart gewijd, bezaten de kruiden en planten genezende kracht tegen gelijk welke ziekte en beveiligden ook van blikseminslag wanneer ze tussen Maria-Hemelvaart en Maria-Geboorte (8september) aangewend werden. En mocht u rond O.L.Vrouw-Half-Oogst al een rijpe peer vinden, weet dan dat die een O.L.Vrouwpeer genoemd wordt.
Morgen is het " half oogst " of O.L.Vrouw-Hemelvaart ! ! !
Morgen op O.L.Vrouwdag moet het loof (de rapen) reeds gezaaid zijn. Tussen de hoge en lage O.L.Vrouwdag (15 augustus en 8 september) worden de tweejarige planten gezaaid en andere door een stek vermeningvuldigd. In dit tijdstip moeten ook de hazelnoten geplukt worden. En het weer dan op deze dag ? Wel dat heeft een invloed op de druiven, leest u maar :
" Half augustus zonneschijn, verschaft de boer en goed vat wijn. "
Morgen is het ook weer een lotsdag want :
" O.L.Vrouw-Half-Oogst, draagt in heur hand : water of zand. "
Indien het morgen zou regenen, wel dan zou dit voor veertig dagen zijn ! Morgen blijf ik nog even stil staan bij deze dag en dan laat ik u de weerspreuken vertellen hoe we aan een voortreffelijke herfst kunnen geraken. Tot morgen ?