Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
31-08-2007
Morgen komt Sint-Egidius bij ons langs ! ! !
De morgen- en avondnevelen schuiven dichter en dichter naar elkaar toe en verkorten de werkdag. Zo komt het dat in Limburg Sint-Egidius de middagslaap en de namiddagboterham afschaft :
" Sint-Gillis verbeurt den ongere en den achterongere. "
Een Limburger begrijpt deze taal wel ! Een gelijkaardig gebruik van afschaffing van de schafttijd van vier uur, bestaat ook in Vlaanderen, doch met Sint-Michel die er op 29 september aankomt. En het weer dan ? Laat ons hopen op een zeer mooie 1ste september want.......
" 't Weer dat Sint-Gillis biedt, en eindigt voor de vier weken niet. "
Herinner je u mijn weddingschap nog ? Ik voorspel een uitzonderlijk mooie maand september ! Mocht het morgen echter regenen, dan ben ik mijn weddingschap kwijt want........
" Als 't op Sint-Gillis regent, zal 't lang blijven aanhouden. "
Morgen blijf ik nog even stil staan bij deze heilige want die heeft ook voor de boeren, en voor zij die van spinnen houden, nog een aardig woordje te vertellen. Tot morgen dan ?
September van septem = zeven, betekent dus eigenlijk de zevende naar de hem toegewezen plaats in de oude Romeinse kalender.
Een zeer oud versje zegt :
Als Mert de eerste Maend van t Jaer was, even doê
Quam my de naem die ik nu voer (september) toe,
Ik ben den Herfst-begin, en ook des Zomers laetste,
Doch, mids ik Vruchten breng, ben ik niet van het quaedste.
Bij de Romeinen was september toegewijd aan Vulcanus, de god der smeden. Hij werd ook Bacchusmaand genoemd omdat alsdan de wijnoogsten begonnen. Bij de Saksers heette hij Viturmanoth of Mutumanoth, wat fruitoogstmaand betekende. Karel de Grote noemde hem Haervistmanoth, van haervest = oogsten. De Noordervolken zegden : fruit haver gerst of speltmaand, naar gelang zij herdachten wat gedurende deze maand in hun streek geoogst werd. Men noemde hem ook evenmaand omdat in deze tijd, de zon bij herfstevening in de evenaar treedt. Wij noemde hem herfstmaand omdat de herfst deze maand begint.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
31 Augustus 2006 was een bewolkte maar wel droge dag. De maximum temperatuur die om 16u15 waargenomen werd bedroeg toen 19,9° ! Om middernacht noteerde men de minimum temperatuur die 10,2° liet opschrijven. De warmste 31ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1929 met 35° !!! - De koudste 31ste augustus ooit kwam in 1940 voor met 5,3° !
Niet alleen augustus, maar ook de zomer loopt op zijn einde en dan vragen we ons af wat de herfst voor ons in petto heeft ! Ik zocht en ik vond tussen mijn verzameling weerspreuken de volgende :
" Als in de zomer de mieren hoge hopen opwerpen volgt er een natte en koude herfst. "
Nu woon ik erg goed geplaatst om de mieren te observeren en ik kan u zeggen dat die weinig of niet actief geweest zijn ! Dat zou betekenen dat we naar een erg mooie herfst moge uitkijken. In geen geval een luxe want na een slechte zomer hebben we daar nog meer dan recht op ! Morgen start ik met september en daar wacht Sint-Egidius ons op ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 Augustus 2006 was een dag met een enkele bui en voor de rest was het zonnig te noemen. Om 12u28 was het kwik gestegen tot 19,1° ! - De minimum temperatuur van die dag werd 's morgens om 6u10 waargenomen en die liet 9,7° noteren. De warmste 30ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1930 met 31° ! - De koudste 30ste augustus ooit kwam in 1964 voor met 5,5° !
Augustus loopt op zijn eind, net als de zomer en we kunnen helaas niet zeggen dat deze laatste een mooie was ! Laat ons hopen op nog een mooie nazomer, ik zou zeggen dat we daar meer dan recht op hebben. Helaas komt ons de volgende weerspreuk ook niet het beste nieuws vertellen, lees eens :
" Einde augustus winnen de koele nachten. "
Ik wed 10 tegen 1, september zal een maand zijn zoals nog nooit voorheen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 Augustus 2006 was een evenbeeld van de vorige dag, regen, onweer en zon die elkaar afwisselde. Het kwik geraakte niet hoger dan 17,9° en dat werd pas om 17u11 vastgesteld ! De minimum temperatuur van die dag werd 's morgens om 5u16 waargenomen en die bedroeg 10,6° ! De warmste 29ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1942 met 32,5° ! - De koudste 29ste augustus ooit kwam in 1940 voor met 5,2° !
Laat ons voor morgen op een droge dag hopen want ingeval van regen zouden alle noten bederven ! Vanaf vandaag zouden er ook geen onweders meer voorkomen en dan hoop ik maar dat de weerspreuk die ons dat is komen vertellen haar gelijk krijgt. Maar voor alle zekerheid geef ik u toch nog een spreuk mee die ons vertelt hoe we kunnen weten wanneer er een onweer dreigt :
" Als de bijen naar huis toe vluchten, is een zwaar onweer te duchten. "
U vraagt het maar eens aan een imker hij zal u deze weerspreuk zeker bevestingen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Augustus 2006 was een dag waar zowat alles kon, regen - onweer en dan weer zon ! Om 13u52 had het kwik zijn hoogste punt bereikt en dat bedroeg toen 19,5° ! In de voormiddag, om precies te zijn om 9u59 noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 13,4° opschrijven. De warmste 28ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1930 met 33,3° ! - De koudste 28 ste augustus ooit kwam in 1896 voor met 5,6° !
Inderdaad, morgen komt Sint-Augustinus ons een bezoek brengen en die brave man heeft erg goed nieuws te melden voor al diegene die bang zijn voor een onweer, en ik denk dat dit een erg grote groep van mensen is ? Ik laat hen dat goede nieuws door een weerspreuk zelf vertellen, zo kan ik nooit voor een leugenaar verweten worden !
" Op Sint-Augustijn zullen de onweders over zijn; "
Voila, vanaf morgen hoeft u geen schrik meer te hebben van of voor een onweer, zegt........ de weerspreuk !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 Augustus 2006 begon met regen die gelukkig rond de middag plaats maakte voor zonnige opklaringen. De maximum temperatuur bedroeg die dag 22,8° en die werd om 15u09 waargenomen. 's Morgens om 5u01 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 15,1° opschrijven. De warmste 27ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze 1964 met 33,8° ! - De koudste 27ste augustus ooit kwam in 1833 voor met 4,7° !
Hou 's morgens de zon eens in de gaten, ook zij komt ons soms vertellen welk weer er ons te wachten staat. Een weerspreuk vertelt ons dat zo :
" Een vuurrode opgaande zon zelfs als ze niet schittert, is een teken van wind. "
Dieren en de natuur, men kan er een huis op bouwen, alles wat ze ons komen vertellen klopt als de zuiverste waarheid. De enige kleinigheid dat men er moet voor doen, is er even willen naar uitzien en kijken ! Als u er morgen weer bent, dan ik ook !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 Augustus 2006 was een tamelijk mooie dag waar de maximum temperatuur al om 11u49 bereikt was en die bedroeg die dag 20,2° ! De minimum temperatuur werd 's nachts om 1u39 waargenomen en die liet 10,4° noteren. De warmste 26ste augustus sinds de waarnemeingen van Ukkel in 1833 was deze van 1964 met 33,4° ! De koudste 26ste augustus ooit kwam in 1966 voor met 6,3° !
Laat ons nog eens naar het gedrag vanj de dieren kijken !
Ik zei het al zo vaak, dieren zijn en blijven de beste weersvoorspellers, dat laat niet de minste twijfel ! En nu het zowat de tijd van de wespen is, wil ik u een spreuk meegeven die u wel eens zou kunnen helpen, of beter u zou kunnen waarschuwen voor een aankomend stormweer.
" Zijn de wespen niet in rust dan is er stormweer op de kust. "
En wees maar zeker, dieren liegen nooit ! ! ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Augustus 2006 was een bewolkte dag met heel veel regen, gelukkig liet de zon haar in de late namiddag toch nog even zien zodat het kwik om 16u39 nog kon oplopen tot een maximum van 20,9° ! De minimum temperatuur bedroeg toen 15,1° en die werd om 7u23 opgetekend. De warmste 25ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1997 met 31,9° ! - De koudste 25ste augustus ooit kwam in 1919 voor met 5,2° !
Zoals ik al zei zit ik een beetje krap met de weerspreuken van en over augustus maar wie zoek, wel die vind zegt het spreekwoord en dat indachtig heb ik gezocht en vond ik deze :
" Augustus is het gordijn over het boerenwerkfestijn. "
En geef toe, 't is nog een mooie ook ! Misschien vroeger nog meer van toepassing dan op heden ? Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Augustus 2006 begon met regen en eindigde met een bewolking afgewisseld door wat zon. De maximum temperatuur bedroeg die dag 22,5° en die werd om 14u46 waargenomen. 's Morgens om 8u29 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 15,4° optekenen. De warmste 24ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1842 met 31,6° ! - De koudste 24ste augustus ooit kwam in 1931 voor met 4,8° !
Inderdaad, morgen krijgen we Sint-Bartolomeus op bezoek en die bezit de gave het weder van de herfst vast te zetten ! Morgen is het dus weer een erg belangrijke dag, en de weerspreuken verwoorden dat als volgt :
" Gelijk Sint-Bartel is gesteld, het najaar is gesteld. "
En andere weerspreuk zegt het dan weer zo :
" Sint-Bartelsdag ons vaak vermeldt, hoe 't in de herfst zal zijn gesteld. "
en nog een derde weerspreuk, maar ook weer met dezelfde betekenis zegt :
" Zoals Bartolomeus is, blijft gans de herfst gewis.
Laat ons duimen voor een mooie Sint-Bartel dag ! ! ! Ietjes lager kan u nog wat meer lezen over deze dag, ga er eens een kijkje nemen. Tot morgen ?
Sint Bartolemeus, in de volksmond simpelweg Sint-Bartel genoemd is de sporenplanter. Hij doet rond zijn feestdag zijn ronde in de moestuinen en legt malse kroppen in de koolplanten. Niemand mag hem dan ook in zijn werk storen, hetgeen neerkomt dat men heden niet in de koolbedden mag lopen. Sint Bartolemeus bindt de spurrie in de zak en daarmee wil men zeggen dat deze plant (Spergula arvensis) volgroeid is. In het Brabantse noemt men de sloor- of koolzaadplanten welke rond deze dag gezaaid worden, de Bartolomezen . Ook gaat deze heilige met zijn vel rond, doelende op de spinnenwebben, over de braambessen, waardoor ze niet meer deugen; men zegt : Bartolomeus is er overgelopen. Sterke nachtdauw, een gewoon verschijnsel in de tweede helft van augustus, wordt als nadelig beschouwd, zo fel zelfs dat de volksmening wil dat men alsdan de vruchten niet ongewassen mag eten. In de Kempen hebben ze rond deze tijd de Bartolomezen , een soort insekt, dat o.a. de braambessen vergiftigd, meent men ten onrechte. Door het feit dat het rond deze tijd ook wel eens durft hagelen, noemt men in Vlaanderen Sint-Bartel ook wel eens de haverdesser . En wanneer er rond deze dag reeds rijm zou komen dan moet het winterkoren laat gezaaid worden. Waar een boer allemaal al niet moet op letten.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Augustus 2006 was een mooie late zomerdag met om 18u17 een maximum temperatuur van 23,8° ! Om 4u22 in de vroege morgen noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 10,6° optekenen. De warmste 23ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1944 met 34,2° ! De koudste 23ste augustus ooit kwam in 1915 voor met 6,8° !