Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
13-09-2007
Een gouden raad voor land en tuinbouw
Vandaag koos ik voor een spreuk die ik ieder jaar rond deze tijd laat weerkeren ! Gewoon omdat het erg belangrijk is in ieder tuintje, en die spreuk die zegt ons :
" Die zijn onkruid een jaar laat staan, kan zeven jaar uit wieden gaan. "
Waar nog onkruid staat of tiert, vlug weg er mee dus ! ! ! Lager in een apart hoofdstukje kan je iets vinden over de H. Kruisverheffing dat morgen gevierd wordt. Morgen ben ik er weer met een weerspreuk, komt u ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 September 2006 was andermaal een mooie zomerdag waar het kwik om 15u04 gestegen was tot 29,4° ! 's Morgens om 7u06 noteerde men de minimum temperatuur van die dag en die liet 15,2° opschrijven. De warmste 13de september sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 30,7° ! - De koudste 13de september ooit kwam in 1850 voor met 3° !
Morgen is het de feestdag van de H. Kruisverheffing
Deze feestdag herinnert de gebeurtenis waarbij de Perzische veldheer Salbaras Jeruzalem innam en de reliek van het H. Kruis meevoerde. Keizer Heraclius versloeg later het leger en bracht het H. Kruis terug in Jeruzalem ten jaren 629. Her en der waren er vroeger op deze dag begankenissen ter eren van het H. Kruis waaronder bij ons deze van Eksaarde in Oost-Vlaanderen de bijzonderste was en wat de reden daarvan was, vertelt ons volgend verhaal. Het is een eeuwenoude devotie tot twee Miraculeuze kruisbeelden, in Eksaarde door een zekere pachter Baudewijn met de negen ponden genaamd gevonden, op een half uur afstand van de kerk, waar zich nu de Kruiskapel bevindt. Toen deze pachter op zekere dag zijn land beploegde, stootte hij met zijn spade op een voorwerp dat een klein kruis bleek te zijn, kort daarop vond hij een tweede. Hij bracht beiden naar zijn huis, doch welhaast werd het wonder kenbaar gemaakt en men kwam van alle kanten die kruisen zien en vereren. Verschillende wonderen geschiedden er, en er werd een kapel gebouwd op de plaats waar de kruisen gevonden werden. De put wijst de juiste plaats der ontdekking aan. Sedert 1785 is een ommegang met de statiën des kruisweg ingericht van de kapel naar de kerk. Of dit vandaag nog altijd zo is, kan ik u helaas niet bevestingen
Dit jaar komt 13 september net een dag te vroeg ! ! ! Want zo die datum op een vrijdag valt, dan zal de herfst droog zijn. Nu maar hopen dat ze op geen dag verschil gaan kijken. Morgen is het ook de feestdag van de H. Flederic (ook wel Frederic) en daar kan u lager in een apart hoofdstukje weer ietsje meer over vernemen. Als weerspreuk koos ik vandaag voor deze :
" Zoals 't begin september weert, goed of slecht, het dikwijls keert. "
Laat het dan maar vlug keren wanneer het slecht is zeker ? Als u morgen komt, wel dan ben ik er ook weer, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 September 2006 was een prachtige zomerse dag met om 17u02 een maximum temperatuur van maar liefst 31,2° ! - 's Morgens om 7u19 werd de lagste temperatuur van die dag opgetekend en die bedroeg 12,3° ! Verleden jaar deze tijd, was het echt zomer !!!!! De warmste 12de september sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1919 met 32,5° ! - De koudste 12de september ooit kwam in 1940 voor met slechts 2,9° !
Flederic (of Frederik) werd in Frankrijk uit adellijk geslacht geboren. Hij bracht zijn jeugd door in studie en de godvruchtige oefeningen. Priester gewijd, verliet hij zijn vaderland en vestigde zich te Vlierzele bij Aalst waar hij bijzonder uitmuntte door zijn zachtmoedigheid. Gebeurde het al eens dat er twist ontstond tussen zijn parochianen, dan kon hij niet rusten vooraleer de vrede gesloten was. In 974 gestorven werd weldra zijn graf door talrijke wonderen verheerlijkt. De genezing van verschillende doven deed hem weldra als bijzondere patroon tegen de doofheid aanroepen. In 1545 werd zijn feestdag gesteld op 13 september en de bisschop beval dat er jaarlijks op de eerste zondag van juli de reliekenkas processiegewijs zou rond gedragen worden. Op de papieren vaantjes die ter gelegenheid van de begankenis uitgedeeld werden, stond volgende tekst gedrukt :
H. Fredericus, die zyt te Vlierzele veheven, wil uwe bezoekers troost en bystand geven, opdat zy van doofheid en oorpyn, door voorspraak van U by God zouden mogen geholpen zyn.
Morgen viert men de feestdag van Sint-Guido of Wyen en dan mag de landman in geen geval zijn gerst zaaien ! De reden waarom hij dat niet mag laat ik u door een spreuk vertellen :
" De gerst zaaien met Sint-Wijt, is de gerst met zakken kwijt. "
Wellicht speelt het rijm hier de rol ? Ietsje lager in een apart hoofdstukje, kan u nog wat meer lezen van of over Sint-Guido. Ik zou voorstellen van er eens een kijkje te gaan nemen. Morgen vertel ik u over een tegenslag die ons deze week te beurt valt, tot dan ?
Welk weer was het gisteren, nu precies 1 jaar geleden ?
11 September 2006 was een pracht van een zomerdag met om 15u26 een maximum temperatuur van 27,9° ! 's Morgens om 6u29 noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 10,7° optekenen. Zoals u de komende dagen zal kunnen zien, was dit het begin van een prachtige reeks zomerse dagen !!! De warmste 11de september sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1919 met 31,8° ! - De koudste 11de september ooit kwam in 1924 voor met 4,2° !
In een sagenboek las ik over het leven van de H. Guido hoe hij als jongeling paardenknecht was en reeds wonderen wrocht door Gods genade, hoe hij later in armoede en liefdadigheid leefde, het goed doende zijn levensjaren doorbracht. Hoe hij bedevaarde naar Jeruzalem en bij zijn terugkeer in het land overleed aan de roodloop. De heilige Wyen werd (wordt?) bijzonderlijk te Anderlecht op de tweede sinksendag vereerd waar hij, naar algemeen gevoelen, geboren werd. De bedevaarder die er ging beewegen tegen de loop of het afzakken van de aarsdarm, ontving er een rode draad om aan de hals te dragen, alsook een stukje eikenhout van de Wyenboom dat men in de spijzen moest raspen.
Te Erembodegem in Oost-Vlaanderen werd (wordt?) ook hij gediend en daar vond ik t volgende mooi versje van :
Onze ziekten zal hy helpen, rooden loop, subite dood; beestenkwalen zal hy stelpen, staan ons by in den nood. komt dan Sinte Guido eeren, uwen toevlucht neemt tot hem, wilt Gods eere in hem vermeeren komt naar Erembodegem. Met Uwen bijstand Sinte Wyen ons alle lieve te verblijen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 September 2006 was een prachtige nazomerse dag met een maximum temperatuur van 25,9° om 16u39 waargenomen in het weerstadion van Kapelle o/d Bos. - De minimumtemperatuur van die dag werd in de vroege morgen om 4u49 vastgesteld en die bedroeg toen 9,9° ! De warmste 10de september sinds de waarnemingen van Ukkel, was deze van 1919 met 31,2° - De koudste 10de september ooit kwam in 1944 voor met amper 3,5° !
Heeft de "R" in september iets te betekenen ? Ik zou het echt niet weten maar ik laat het door een weerspreuk vertellen die er blijkbaar een ietsje meer over weet :
" Als de "R" is in de maand, het weer niet altijd staand. "
En ik die dacht dat de "R" wat te maken had met de mosselen zei klein Warreke ! Lager in een apart hoofdstukje kan u nog iets vinden uit de tijd van toen, een mooie korte legende zou ik dirven zeggen, ga misschien eens lezen ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 September 2006 was een erg zonnige dag waar het kwik opklom tot 22° en dat gebeurde om 15u37 om precies te zijn. 's Morgens om 7u15 werd de minimum temperatuur van die dag waargenomen en die die bedroeg toen 8,8° ! De warmste 9de september sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1898 met 31,9° ! - De koudste 9de september ooit kwam in 1931 voor met 3,8° !
Zoals ik eergisteren al zei werd er vroeger jaren in verschillende streken van Vlaanderen gedronken op het afscheid van de zwaluwen. Ook de meisjes mochten meedrinken doch niet uit een glas, maar uit een kelk van een bloem, met name hagewinde. En hoe dat kwam ? Wel dat berust op volgende zeer oude legende : Met de nachtevening van de herfst geraakte een voerman vernesteld in een aardeweg tussen twee doornhagen. De Moeder Gods, die in een arme vrouw gekleed was, kwam bij hem en zegde : k Heb dorst, geef mij wat te drinken en ik helpen u voort; - Och arme, vrouwke, zei de voerman, k hebbe niets te drinken. Ter zelfde tijd hoorde hij de zwaluwen voorbijvliegen en op een bronwater pletsen, dat hij nooit bemerkt had. Blij liep de man er naartoe - Maar vrouwke, zei hij, waar nu een glas gevonden? O.L.Vrouw glimlachte en trok een hagewinde uit met een bloem erop, die wonderwel op een kelk geleek. In die bloem als glas, schepte de voerman water. O.L.Vrouw nam dankbaar aan, dronk het glaasje uit en wierp de ranke met het bloemke ringsom de as van het wiel. Meteen was het wiel aan t draaien en de wagen reed verder. Het is te dier gelegenheid dat de meisjes uit de kelk van de hagewinde drinken; in ronde dansen en liedjes zongen. Vroeger was het nog de gewoonte rond 8 september grote papieren draken (vliegers) op te steken, die in de mening van het volk, geschikt waren om de zwaluwen gezelschap te houden in hun verre tochten over zee.
Vandaag is het inderdaad O.L.Vrouw-Geboorte, maar ook het naamfeest van Sint-Adriaan waarover u lager in een apart hoofdstukje wat meer kan vernemen. Laat ik nog even bij O.L.Vrouw-Geboorte blijven zoals ik dat gisteren ook beloofd heb. Vandaag is het een belangrijke dag voor het weer want........
" Het weer van Lieve-Vrouw-Geboort, duurt gaarne zo vier weken voort. "
Vandaag weten we dus wat de de komende vier weken moge verwachten ! In verband met de appels zegt ons een spreuk 't volgende :
" Met O.L.Vrouw-Geboorte krijgen d'appels hun derde wijdinge. "
En deze spreuk betekend niets anders als dat de appels moge geplukt worden. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 September 2006 was een mooie nazomerse dag met een maximum temperatuur van 21,3° om 17u20 waargenomen in het weerstadion van Kapelle o/d Bos. - 's Morgens om 7 u17 werd de minimum temperatuur opgetekend en die liet 7,4° opschrijven. De warmste 8ste september sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 32,9°. - De koudste 8ste septembrr ooit kwam in 1931 voor met 3,8° !
Naast O.L.Vrouw-Geboorte viert men vandaag ook het naamfeest van de H. Adriaan die een Rooms krijgsman was. Hij vervolgde de christenen in Nicomedië. Door Gods genade bij het aanschouwen van de bovennatuurlijke standvastigheid der christenen getroffen, bekeerde hij zich tot het geloof waarin zijn echtgenote, Natalia, hem reeds was voor gegaan. Eerst met gesels doorscheurd, werden zijn ledematen vermorzeld op een aambeeld en nadien de handen en voeten met een slagzwaard afgekapt. Te Oordegem wordt (werd?) hij gediend om bevrijd te worden van pest, puisten, smert en kwalen, en ook om de paarden en andere dieren te bevrijden van het vuur, zoals volgend mooi gedicht ons meldt :
O Godes vorst, Sint Adriaene, besorght ons in dit dal van traene, Gods liefde die in 't herte brand, en in de deught een vast verbant, 'k Kom met gebeden tot U daelen, van pest, petitsen, zweren, qualen, 'k hoop dat Gy ons bevryden sult, door ons betrouwende gedult. Noch meerder willen wy gedien, ons peerden, coyen, calveren, vien, schapen, verkens, en al ons dier die te bevryden van het vier. Wilt ons voorts, o Heylighen helpen, ons ellenden en suchten stelpen, wees ons leydsman op de baen om dus den Hemel in te gaen.
Ter onderscheiding van het feest op 15 augustus wordt deze dag " kleine Lieve-Vrouwdag" genoemd. De winter nadert, de zwaluwen vergaderen 's avonds in grotere getalle en in sommige streken van Vlaanderen staat deze dag bekend als zwaluwenafscheidsdag. In de avond van 7 september liet men in sommige Westvlaamse streken nooit na te drinken op de afreis van de zwaluwen. De zwaluwen worden ook O.L.Vrouwvogelen geheten omdat, hoe verre O.L.Vrouw ook moest vluchten, zij altijd vergezeld was van een zwaluw. Om die reden komen en verwijderen deze vogels zich op hare feestdagen n.l. op O.L.Vrouw-Boodschap (25 maart) en op O.L.Vrouw-Geboorte, morgen dus. Een spreuk maakt ons dat als volgt duidelijk :
" Op Maria's-Geboort, trekken de zwaluwen voort. "
Heden vangt men reeds aan met het zaaien van het winterkoren en in Brabant zegt er ons een spreuk 't volgende :
" Als Maria is geboren, landman, zaai dan vlijtig uw koren. "
Morgen blijf ik nog even stilstaan bij O.L.Vrouw-Geboorte en geef ik u een weerspreuk mee die ons vertelt hoe het weer in de komende dagen zal verlopen. Ietsje lager vindt u nog wat over de begankenissen op deze dag, ga misschien eens kijken ? Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 September 2006 was een bewolkte dag met even wat lichte regen. Het kwik was om 15u53 gestegen tot 20,8° terwijl men 's avonds om 20u14 de minimum temperatuur van die dag waarnam en die liet 15,3° optekenen. De warmste 7de september sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1911 met 31,7° ! - De koudste 7de september ooit kwam in 1845 voor met slechts 4,1° !
De kerk viert slechts de geboortedag van twee heiligen : deze van Maria en die van Joannes-Baptista; de ware geboortedag van de andere heiligen is deze van hun wedergeboorte tot de Zaligheid; hun sterfdag voor de wereld. Begankenissen waren er op deze dag o.a. te Berendrecht, Berlare en nog op tal van andere plaatsen. Ik wil even halt houden te Dadizele in West-Vlaanderen; daar wordt de oorsprong van de godsvrucht tot Maria door een overlevering als volgt vermeld : Een rijk man had twee ossen verloren. Maria verscheen aan een kluizenaar om de rijke te melden dat hij in het bos de witte ossen zou vinden, doch er voor ene kapel moest bouwen ter Hare ere. Wanneer men de bisschop wilde verzoeken de kapel te wijden, verscheen de H. Maagd aan ene vrouw zeggende : het is nutteloos, ik zelf heb de kapel gewijd en tot teken van waarheid zult gij rond de kapel een zijde draad vinden. Deze draad was zonder einde,en, hoewel men er stukjes van aan de kranken gaf, verminderde hij niet. Men bezoekt ( of bezocht ? ) het heiligdom gedurende de octaaf en aanroept (aanriep) Maria in barensnood en ter bescherming van hagel en donder. Men doet (deed ?) den ommegang der Drie kerken : Hollebeke, Linzelle en Dadizele. In Dadizele vindt men het volgend versje :
September, die men Pietmaand heet, Dadizele op zyn beste kleedt, Kortryk, Meenen, Roeselare, gaan der te voete en te perde naar; elk met een draadje naar huis tioe keert, en Onze Vrouwe heuren geboortedag eert.