Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
19-10-2007
Morgen krijgen we het bezoek van Sinte-Ursula !
Een verstandige boer die zorgt er voor dat zijn bieten en het bietenlover geborgen is, of tracht op zijn minst dat deze bezigheid ver gevorderd is, want.......
" Doe met Ursula de oogst maar binnen, anders komt Judas met sneeuw voor de pinnen. "
Judas die komt op 28 oktober langs samen met Simon ! Maar....Sinte-Ursula heeft nog heel wat anders te bieden, lees eens :
" Gelijk Ursula begint, zo de winter volindt. "
Ik denk niet dat hier nog enige uitleg bij nodig is ? De volgende weerheilige in de rij is Sint-Severinus en die komt er op 23 oktober aan. Tot dan geef ik u weer enkele weerspreuken met betrekking op deze maand mee. Bent u hier morgen ? Dan ik ook !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Oktober 2006 was een bewolkte dag met om 15u40 toch nog een piek van 19,6° ! 's Morgens om 7u11 noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 12,8° optekenen. De warmste 19de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1926 met 16,8° ! - De koudste 19de oktober ooit kwam in 1902 voor met min 7,6° !
Wanneer moge we wind en nattigheid verwachten ? Wel dat kan u op sommige dagen en op een heel eenvoudige manier zelf voorspellen, lees eens :
" Hebben wolken 's morgens rode randen, altijd is er wind en nattigheid voorhanden. "
't Is een piep-kleine gewoonte, kijk iedere morgen eens omhoog en voorspel zelf het weer voor die dag ! Zoals eerder al aangekondigd vertel ik u morgen weer alles over de geheime van Sinte-Ursula ! Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Oktober 2006 was een bewolkte dag met heel even wat zon, het kwik steeg tot maximum 18,4° en dat werd om 15u48 waargenomen. Nog maar eens herhalen dat dit geen gemiddelde temperatuur is, maar de hoogste piek van de dag ! - 's Nachts om 1u11 werd de minimum temperatuur opgeschreven en die bedroeg 12,3° ! De warmste 18de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1926 met 16,9° ! - De koudste 18de oktober ooit kwam in 1902 voor met min 6,3° !
Sint-Lukas is de zaaiheilige van de rogge en daarom zegt er ons een spreuk 't volgende :
" Wie met Lukas rogge zaait, 't jaar daarop met genoegen maait. "
De tarwe welke reeds in september gezaaid werd, moet normaal gezien vandaag reeds uitkomen :
" Sint-Lukas wil 't eerste koren, op 't stoppelveld zien in de voren. "
Maar.......die Sint-Lukas is niet alleen een zaaiheilige, hij is ook de portier van de winter :
" Als het Sint-Lukas is, staat de winter voor de deur. "
't Is nu maar aan u, of u laat de winter binnen, of u laat hem nog een tijdje buiten staan ! Overmorgen is Sinte-Ursula op bezoek en die dag is weer erg belangrijk voor het gedrag van de komende winter, zeker komen lezen dus ! Als ik mij niet overslaap ben ik morgen weer op post, en u ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
17 Oktober 2006 was nog maar eens een zeer mooie zonnige herfstdag met om 14u54 een piek van maar liefst 19,9° ! Dit is dus geen gemiddelde temperatuur, laat dit duidelijk zijn. - De minimum temperatuur werd op de vroeger morgen, om precies te zijn om 4u54 waargenomen en die liet 5,7° optekenen ! De warmste 17de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1840 met 15,3° ! - De koudste 17de oktober ooit kwam in 1965 voor met min 6,7° !
Ook de bomen kunnen wel eens als weersvoorspellers fungeren, loop er daarom niet zo maar voorbij, maar gun ze eens een blik en onthoud dan 't volgende :
" Houdt de boom de bladeren lang, wees voor een lange winter bang. "
Bij zacht weder durven de bomen hun bladeren wel eens lang behouden, en nog een andere spreuk vertelt het ons dan weer als volgt :
" Oktober met groene blaân, duidt een strenge winter aan. "
Zoals ik u gisteren al zei, kijken we morgen naar de boodschap die Sint-Lukas ons brengt. Hij geeft vooral aan de boeren een zeer nuttige wenk ! Ik zal er morgen ook weer zijn, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
16 Oktober 2006 was andermaal een mooie zonnige dag waar het kwik om 15u41 opgeklommen was tot 18,3° ! - 's Morgens om 8u07 om precies te zijn, werd de minimum temperatuur van die dag waargenomen en die liet 6,3° noteren. De warmste 16de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1895 met 18,6° ! - De koudste 16de oktober ooit kwam in 1965 voor met min 6,6° !!
Morgen is het de feestdag van Sint-Gallatius die door zijn vrienden familiair Gal of Galle genoemd werd. Vanaf morgen zal het gras praktisch niet meer groeien, vandaar deze spreuk :
" Met Sint-Gal Blijft de koe op stal. "
Met Sint-Gallatius is het ook een geschikte dag om rozelaars of andere bloemstruiken te verplanten. Op deze dag worden ook de laatste winterappelen geplukt. Ze hebben voldoende de invloed van de oktoberwind ondergaan, (of zouden dat toch moeten gehad hebben) en zo zullen ze bijgevolg goed bewaren. Maar....Sint-Gallatius heeft ook nog wat anders in petto voor ons, lees eens :
" Sint-Gallen, laat de eerste sneeuw vallen."
Wellicht speelt het rijm hier de rol, maar anderzijds kunnen we vanaf deze dag toch al sneeuw verwachten, hoe zeldzaam dit ook al het geval was ! Dat de winter erg kort bij komt, dat is alvast een grote zekerheid. Overmorgen is het de beurt aan Sint-Lukas, en wat er morgen op 't menu staat, wel laat dit nog even een verrassing blijven. Als u er morgen bent, dan zal ik er ook weer zijn, tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
15 Oktober 2006 was een mooie zonnige dag met een maximum temperatuur van 17,9° en die werd toen om 15u02 waargenomen. De minimum temperatuur liet zich 's morgens om 8u11 noteren en die bedoeg 8° ! De warmste 15de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1895 met 18,4° ! - De koudste 15de oktober ooit kwam in 1983 voor met min 6,6° !
Hoe oktober ook weze, deze maand geeft een zomerke van een dag of vijf. Het volk schreef vroeger deze warme periode toe aan de invloed van Sinte-Teresia en deze dagen worden " Sinte-Teresia's zomerke" genoemd. Een weerspreuk komt ons dat echt prachtig vertellen :
" Een schoon nakomerken is Trezia's zomerken; Vijf dagen zonneschijn om elkeen te verblij'n. "
Op deze dag begonnen vroeger jaren ook de spinavonden en vandaar dat men toen zei :
" In 't midden der oktobermaand worden de spinnewielen voor de dag gehaald. "
En in het Gentse tenslotte zegt men :
" Mee sinte-Treze, vallen de laatste bezen. "
En daarmee wil men niets anders zeggen als dat de laatste druiventrossen moeten afgesneden worden. Morgen is het uitkijken welke boodschap Sint-Gallatius voor ons heeft, hij komt op 16 oktober bij ons langs. Als u er morgen ben, zal ik er ook weer zijn. !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 Oktober 2006 was een bewolkte dag zonder zon. De maximum temperatuur bedroeg 17,7° en die werd om 15u06 waargenomen. 's Avonds, om 22u06 om precies te zijn, noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet de schrijver met dienst 10,6° noteren. De warmste 14 oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1949 met 24,2° ! - De koudste 14de oktober ooit kwam in 1992 voor met min 0,6° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 Oktober 2006 was een zeer prachtige herfstdag met een maximum temperatur van 19,3° ! 's Morgens om 7u20 precies, noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 6° optekenen. De warmste 13de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2001 met 23,8° ! - De koudste 13 oktober ooit kwam in 1928 voor met min 2,1° !
Dat het in oktober niet altijd even rustig is zoals we de voorbije dagen kende, laat niet de minste twijfel. Vaak steken serieus winden de kop op en mocht het daarbij dan nog eens vriezen, wel dan ........
" Als 't waait en vriest in oktobernacht, dan verwachten wij een januari zacht. "
Ik liet de boeren-waarzegger gisteren al zijn zegje doen, wel vandaag mag hij dat nog een laatste keer voor ons doen. En zo voorspelt hij : Heeft men in oktober en november sneeuw en vorst gehad, dan is het waarschijnlijk dat januari en februari open en zacht weder zullen geven. Zo horen we het eens van iemand anders ! Tot slot, zal volgens de algemene geldende weerregel, de winter streng zijn als er in oktober veel eikels en beukenootjes geraapt worden. Wat er voor morgen op het menu staat zien we dan wel, als u komt, zal ik er ook weer zijn !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 Oktober 2006 was een bewolkte dag met om 12u35 een maximum temperatur van 18,9° ! - 's Avonds om 21u31 liet de minimum temperatuur zich optekenen en die bedroeg 13,3° ! De warmste 12de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 25,7° ! - De koudste 12de oktober ooit kwam in 1919 voor met min 1,1° !
Zoals ik gisteren beloofde laat ik vandaag niemand minder dan oktober zelve ons het weer eens voorspellen.
" Komt in oktober veel mist, dan volgt in januari een strenge winter. "
De boeren- waarzegger, alias de schaapherder, voorspelt het volgende : Als men in het laatste gedeelte van oktober en in 't begin van november meestendeels warm en regenachtig weer heeft, dan is het waarschijnlijk dat in januari en februari vorst en koude komt, uitgezonderd wanneer de zomer zeer droog is geweest. Zeker iets om te onthouden, morgen laat ik deze vriend ook nog zijn zegje hebben, en breng ik uiteraard ook weer een weerspreuk voor u mee ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 oktober 2006 was een erg mooie nazomerse dag waar het kwik om 17u08 gestegen was tot 22,8° ! - 's Morgens om 8u08 noteeerde men toen de minimum temperatuur en die bedroeg 11,6° De warmste 11de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1906 met 24,6° ! - De koudste 11de oktober ooit kwam in 1936 voor met min 1,7° !
Morgen is het de feestdag van Sint-Gummarus en die is van belang voor de komende zomer. En van welk belang laat ik de weerspreuken zelf vertellen :
" Treedt Gummarus met droogte in, de zomer zal nat zijn van in 't begin. "
Maar.......
" Volgen op Sint-Gommarus droge dagen, de zomer zal door veel nat mishagen. "
Zouden we deze keer niet beter op enkele regendagen roepen ??? De Brabantse boeren beschouwen Sint-Marusdag als bijzonder geschikt om wintertarwe te zaaien. Hierna, in een apart hoofdstukje kunt u nog ietsje meer vernemen over Sint-Gummarus. Morgen ga ik het woord nog eens geven aan oktober zelve ! Ik zal weer op post zijn, u ook ?
Geen enkel andere heilige is zo vermaard in de provincie Antwerpen als de H. Gommarus. De patroon van de stad Lier geniet de algemene devotie en wordt als grote wonderdoener beschouwd. Zo was het vroeger althans ! Hij werd (wordt) aanroepen in zedelijke kwalen door de ongelukkige huisgezinnen en in de lichamelijke kwalen door de breuklijders. Gummarus was getrouwd met een erg boosaardige vrouw die, terwijl hij als krijgsman zijn vorst bijstond, de lieden zeer slecht behandelde. Bij zijn terugkomst vond hij dit :
Grimaria (de vrouw) ded dackerlieden slaeven stickende schier van dorst, in t branden vande zon, Gummarus door meedogen comt hun noodt te laeven als hy, soo Mozes deed,verweckt een claere bron. Door dit wonder was de echtgenote in schijn tot inkeer gekomen, maar allengskens kwam de kwade inborst weer aan de bovenhand. Toen besloot Gummarus haar te verlaten en als kluizenaar in een eenzame plaats te gaan leven, zonder nochtans op te houden haar handelswijze na te sporen en te zorgen dat niemand er door zou moeten lijden. Terwijl de dienstbode op een aangewezen grond een kluis wilde bouwen, velde ze een mooie boom die de heer niet toebehoorde. De eigenaar, die zeer mistevrede was, ontstak in woede en verplichtte Gummarus tot schadeloosstelling. Gummarus zond een bede naar de hemel, zette de boom recht, en bracht de beide stukken weer samen, bond er zijn gordel rond. De stam groeide weer aaneen, wortelde en bloeide verder ! In deze legende vinden we de reden terug waarom de heilige gediend wordt (werd) tegen lichamelijke breuken.