Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Januari 2007 was nog maar eens een bewolkte dag met even wat motregen en een maximum temperatuur van 6,4° die om 16u59 opgetekend werd. In de voormiddag, om 9u42 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 5,2° ! De warmste 28ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1949 met 14° ! - De koudste 28ste januari ooit kwam in 1848 voor met min 14,6°.
Gisteren kwamen enkele weerspreuken ons duidelijk maken dat we deze maand veel sneeuw en vorst moeten krijgen willen we aanspraak kunnen maken op een mooie lente en zomer. In mijn verzameling vond ik een weerspreuk die dit alles komt tegenspreken, je moet toch maar durven he ? Lees eens :
" Is januari van sneeuwvlagen arm, dan volgt vaak een zomer schoon en warm. "
Als dat geen positieve noot is ? Persoonlijk geloof ik eerder in de weerspreuken van gisteren en dan zagen we duidelijk wanneer januari een echte wintermaand is, dat we dan veel goeds moge verwachten. Maar alvorens we van een echt succes kunnen spreken moeten de volgende maanden ook nog meevallen :
" Vorst in januari, natte februari, 'n droge maart daarop dan zijn w' er bovenop, als 't in de maand april maar weerom reegnen wil. "
Simpel is ook wel anders dacht ik. Morgen laat ik een weerspreuk u vertellen wat vriesweer in deze maand nog in petto kan hebben, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 Januari 2007 was een bewolkte dag met even wat zon maar ook met een bui ! Om 12u59 noteerde men toen de maximum temperatuur van die dag en die liet 7,9° optekenen. - 's Morgens om 6u34 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 1,6°, gedaan met de nachtvorst ! De warmste 27ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1918 met 12,2° ! - De koudste 27ste januari ooit kwam in 1942 voor met min 17,6° !
Deze maand zou ons sneeuw en vriesweer moeten geven willen we aanspraak kunnen maken op een mooie lente en zomer. De volgende weerspreuken komen ons dat alleen maar bevestrigen :
" Veel sneeuw in januaar, geeft rijke oogst in 't jaar."
Of...........
" Geeft Januari sneeuw en vorst, dan vaak de boer veel granen dorst. "
Nog een andere weerspreuk zegt dan weer :
" Brengt januari ons strenge vorst, dan lijden we 's zomers geen honger of dorst. "
En om te besluiten voor vandaag nog deze :
" Draagt nieuwjaarsmaand een sneeuwwit kleed, dan is de zomer zeker heet. "
Wat staat er morgen op het menu ? Wel morgen laat ik een weerspreuk vertellen hoe de drie eerste maanden van 't jaar zouden moeten zijn, willen de volgende maanden een meevaller zijn ! Ik zal op de afspraak zijn, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 Januari 2007 was een bewolkte dag waar er even wat lichte sneeuw uit de lucht kwam vallen. De maximum temperatuur die om 17u46 waargenomen werd, bedroeg 2,8° ! Om iets na middernacht noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet min 6,1° opschrijven meteen de laagste temperatuur in 2007 ! De warmste 26ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1983 met 13,8°. - De koudste 26ste januari ooit kwam in 1838 voor met min 14,7° !
Is er vandaag wind, dan worden we met een regenachtig jaar bedreigd, leest u maar :
"Zinkt Paulus klaar, brengt 't goede jaar, heeft het wind, zo regent het gezwind. "
Vroeger meer dan vandaag, gaf men aan de boeren de volgende raad mee. Als het geweldig regent zo dat alles ( de sporen die er nu helaas niet meer zijn) vol water staat, ga dan spaarzaam met het veevoeder om. Een weerspreuk vertelt ons dat als volgt :
" Sint-Paulus schoon en klaar, geeft een gezegend korenjaar; komt er echter sneeuw of regen, dan komt een mager jaar ons tegen. "
Een zeer oud bijgeloof wil, dat de vier winden omtrent middernacht een geweldige strijd voeren onder elkander op het kruispunt van wegen. Kruispunten waren van bijzondere betekenis bij onze heidense voorouders, zowel bij de Germanen als bij de Kelten. Deze plekken waren een verzamelplaats van geesten en ronddolende zielen. De wind welke op klokslag middernacht aan de winnende hand is, zal gans het jaar uit die richting waaien. In verband daarmede, het volgende gezegde dat vooral in Oost-Vlaanderen in zwang is :
" De wind die op Sint-Paulus heerst, zal gans het jaar waaien. "
Neem dit dus met een korreltje zout ! Zoals er met Sint-Fabiaan en Sint-Sebastiaan (20 jan) sap in de bomen komt, wil de volkswijsheid dat er met Sint-Paulus-Bekering bij de dieren aanstalten gemaakt wordt met het oog op het nieuwe leven. Daarom dat ik de drie dagen rond Sint-Paulus Bekering vandaag graag wil afsluiten met volgende erg mooie spreuk :
" Met Sint-Paulus-Bek (bekering) legt de ekster haar eerste stek, dan wacht ze tot half mei en legt dan haar eerste ei. "
Als dat geen mooi is ! ! ! Ik ben er morgen weer, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Januari 2007 was een dag met twee gezichten. in de voormiddag was het bewolkt, en in de namiddag was het een mooi zonnig weertje met om 14u18 een maximum temperatuur van 1,1° ! 's Avonds, om precies te zijn om 18u47 werd de minimum temperatuur van deze dag opgetekend en die liet min 2,2° noteren. De warmste 25ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 13,4° ! - De koudste 25ste januari ooit kwam in 1881 voor met min 21,1° wat meteen ook de laagste temperatuur is, die in ons land ooit gemeten is !!!
Zoals ik u gisteren beloofde hou ik eventjes halt te Opwijk en daar zeggen ze 't volgende :
" Als Pauwel zijn kapje in 't droge draagt, dan is 't een goed tarwejaar. "
En of ze het in Opwijk kunnen weten, daar wordt Sint-Paulus nog ieder jaar gevierd met o.a. een pracht van een optocht of processie zoals u het noemen wilt. Sint-Paulus werd vroeger gestraft als hij voor geen goed weder zorgde. in de omstreken van Tilburg, en dan zijn we in Nederland, plaatste men de avond van 25 januari een strooien pop, Paulus verbeeldende, bij de haard, terwijl moeder de vrouw koeken bakte. Was het goed weer, dan sloeg ze hem een pannenkoek in 't gezicht. Was het slecht weer, dan wierp ze de pop gewoon in 't vuur. Dit ter zijde wil ik u ook nog enkele weerspreuken meegeven, en die zeggen ons 't volgende :
" Sint-Paulusbekeringe met zonneschijn, is goed voor vruchten, koren en wijn. "
Of nog anders :
" Sint-Paulus schoon en helder, goed voor schuur en kelder. "
Met deze weerspreuken zien we dat behalve de boeren, ook de wijnbouwers er baat mee hebben. De wijnbouwers trouwens, beschouwen deze dag als beslissend voor de wijnoogst. Morgen krijgt u het derde en laatste deel rond Sint-Pauwels Bekering en dan zien we wat regen zoals te betekenen. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Januari 2007 begon zonnig maar veranderde vrij vlug in een bewolking waar lichte sneeuw uitviel ! In West-Vlaanderen werden ze deze dag zelfs bedacht met een sneeuwtapijt van 5 cm dik ! De maximum temperatuur werd om 14u54 waargenomen en die bedroeg in het weerstation van Kapelle o/d Bos 5,6° ! - 's Nacht om 4u15 werd de minimum temperatuur opgeschreven en die liet min 5,4° noteren ! De winter was dus in 't land ! De warmste 24ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1834 met 13,1° ! - De koudste 24ste januari ooit kwam in 1838 voor met min 13,2° !
Aanstaande vrijdag is het de Bekering van Sint-Paulus
Ik heb besloten om vanaf vandaag toch al maar vooruit te kijken naar aanstaande vrijdag (25 janauri) en....de Bekering van Sint-Paulus om de goede reden dat daar erg veel rond te doen valt. Aan weerspreuken rond die dag dus zeker geen gebrek en u kan ze drie opeenvolgende dagen hier lezen. Ik wil graag beginnen met een spreuk uit een XV-eeuwse rijmkalender die ontdekt is door een zekere J. Fr. Willems in de Boergondische bibliotheek te Brussel, en die gaat als volgt :
" Dits Sente Pauwelsdach, mi dinct als hy sine cappe droeghe brinct soe hoepmen der goeder tyt tvolc es daer of zeer verblyt ende vabn eenen goeden oexte in hopen. "
Sint-Paulus-Bekering is een beslissende dag in de natuur. Niet enkel laat het heilig getal 25 zijn invloed gelden, ook brengt de volksetymologie de term " bekering " tot het " keren " van het weder. Droog en klaar weder voorspelt een voorspoedig jaar ! En een weerspreuk zegt ons dat zo :
" Is Sint-Paulus klaar, wacht dan een heel goed jaar. "
Morgen ga ik verder met Sint-Paulus bekering en dan houd ik even halt te Opwijk en kijk ik ook even bij ons Noorderburen waar Sint-Paulus ook erg goed bekend is. Ik zal er morgen weer zijn, en u ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Januari 2007 was een dag met bewolking en wat zon maar ook met af en toe een bui. De maximum temperatuur werd die dag om 15 uur waargenomen en die bedroeg 1,6° ! - Om iets na middernacht werd de minimum temperatuur genoteerd en die liet min 2,9° opschrijven. De warmste 23ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1937 met 14,1°. - De koudste 23ste januari ooit kwam in 1940 voor met min 18,7° !
Sint-Vincentius, de dominikaner monnik uit de XIIIe eeuw, die zich vooral het lot van de verwaarlosde plattelandsbevolking aantrok, schijnt met zijn zonneschijn vooral te zorgen voor een goede oogst. Volgende weerspreuken vertellen ons dat zo :
" Vincentius zonneschijn, brengt veel koorn en wijn.
Of nog een ietsje anders gezegd :
" Is 't op Sint-Vincentius zonneschijn, dan zal er in de schuren koren zijn.
De volgende weerspreuk die is dan weer iets voorzichtiger :
" Geeft Sint-Vincentius zonneschijn, dan is er hoop op koorn en wijn. "
Voor ene keer maak ik een uitzondering en ga ik eens in Frankrijk te raden en daar zegt een weerspreuk 't volgende :
" Quand Saint-Vincent est clair et beau, Il y a du vin comme de l'eau. "
Overmorgen is het de beurt aan de Bekering van Sint-Paulus dat op 25 januari gevierd wordt, en wat er voor morgen op het "menu" staat, wel dat laat ik vandaag nog een verrassing zijn. Tot morgen ???
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Januari 2007 was een tamelijk mooie dag met om 13u05 een maximum temperatuur van 7,2°. 's Avond om 20u16 noteerde men toen 1,1° als minimum temperatuur voor die dag. De warmste 22ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1943 met 13,7°. - De koudste 22ste januari ooit kwam in 1942 voor met min 17,9° ! En of dat vriezen was !!!
Vandaag vieren we het feest van Sinte-Agnes en morgen het feest van Sint-Vincentius. En beiden hebben ons echt goed nieuws te melden want ze komen ons vertellen dat de grootste koude voorbij zou zijn, en een weerspreuk vertelt ons dat als volgt :
" Als Agnes en Vincentius komen, begint men 't wintervuur te schromen."
Met andere woorden, we moeten zo hard niet meer stoken en dat gaan er vele onder ons graag horen neem ik aan. Maar...ze hebben ook nog ander goed nieuws voor ons mee, ze komen ons bevestigen wat we enkele dagen eerder al konden lezen :
" Als Agnes en Vincentius komen, is er sap in de bomen. "
Deze spreuk bevestigd ons nogmaals dat rond einde januari de bomen reeds beginnen te herleven ! Mooie vooruitzichten toch ? Morgen vertel ik u dan weer wat Sint-Vincentius voor ons mee gebracht heeft, ik zal er zeker zijn, en u ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Januari 2007 was een dag met twee gezichten, in de voormiddag was het zonnig en in de namiddag kregen we toen regen en wind ! De maximum temperatuur werd om 13u19 waargenomen en die bedroeg 10° ! - 's Morgens om 8u19 noteerde men toen 5,6° als minimum temperatuur voor die dag. De warmste 21ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1899 met 12,9°. - De koudste 21ste januari ooit kwam in 1942 voor met min 17,1° !!!
Vandaag vieren men Sint-Fabianus en Sint-Sebastianus ! ! !
Hoewel deze twee heiligen op dezelfde dag gevierd worden, is in de volksetymologie Sint-Sebastiaan de bijzonderste, waarschijnlijk omdat hij de patroon van de boogschutters is en daar door de populairste ? Met Sint-Sebastiaan komt ook de laatste van de 3 harde koppen er aan, en aan weerspreuken rond zijn naam is er vandaag geen gebrek, ik zocht er de mooiste voor u uit !
" Sint Bastje, is een hard gastje. "
Of :
" Sebastiaan en was geen kniezer, maar blijft een grote vriezer. "
En nog een andere weerspreuk zegt het ons dan weer zo :
" Als de dagen beginnen te lengen, begint de winter te strengen, met Sint-Sebastiaan, komen er harde koppen aan. "
We zijn voldoende verwittigd dacht ik zo ! Goed nieuws is dan weer 't volgende :
Sint-Fabiaan en Sint-Bastiaan, laten het sap in de bomen gaan.
Er wordt geacht dat vandaag weer leven in de bomen begint te komen en dat is toch weer iets waar iedereen zit naar uit te kijken dacht ik. Heeft het met Sint-Antonius (17 jan) gevroren, dan dooit het op Sint-Bastiaan. Vriest het echter op Sint-Sebastiaan dan houdt het tot met O.L.Vrouw-Lichtmis (2febr) aan. Zo zegt men in het Gentse :
" Vriezen op Sint-Sebastiaan, es op Lichtmis gedaan. "
Morgen komt Sinte-Agnes op bezoek en wat die voor ons in petto heeft dat vertel ik u morgen dan wel weer. Als u er morgen bent, dan ik ook weer !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Januari 2007 was een dag met in de voormiddag regen, en in de namiddag bewolking; De maximum temperatuur die 's nachts om 3u19 waargenomen werd bedroeg 13,9° terwijl de minimum temperatuur 's avonds om 18u27 genoteerd werd, en die liet 8,3° opschrijven ! De warmste 20ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1918 met 13° ! - De koudste 20ste januari ooit kwam in 1838 voor met min 18,2° !!!
Zoals ik gisteren al aangekondigd heb, is Sint-Sulpitius vandaag te gast bij ons en die brave man, wel die heeft invloed op de komende lente. Hoe ? Dat laat ik u door een weerspreuk uitleggen :
" Geeft Sint-Sulpitius schoon ijs, dan is de lente goed en wijs. "
Kom op met dat ijs zou ik zo zeggen ! ! ! Morgen komen Sint-Fabianus en Sint-Sebastianus bij ons langs, of de laatste der 3 harde koppen weet u nog ? Ik vertel er u morgen weer alles over, tot dan ???
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Januari 2007 begon met regen en hagel maar verbeterde wel in de namiddag ! 's Morgens om 7u26 werd de maximum temperatuur van die dag waargenomen en die bedroeg toen 12,8° ! - 's Nachts om 2u13 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 10° opschrijven. De warmste 19de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1930 met 14,7° ! - De koudste 19de januari ooit kwam in 1838 voor met maar liefst min 19,5° !!!