Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
14-02-2009
De maand is half ! ! !
Vandaag is het niet alleen "lievekesdag" het is ook 't midden van de maand en vandaag zou het einde van de winter echt in zicht zijn :
" Half februari is 't eind in zicht als voor de zonne de koude zwicht. "
Laat die zonne dan maar komen want we snakken met z'n allen nu wel naar de lente denk ik ! Ik hou het zeer kort voor vandaag, 't is immers Sint-Valentijn en ik heb gelukkig ook nog iemand om eens extra te verwennen vandaag ! Tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 Februari 2008 was een grijze mistige koude dag met een maximum temperatuur van 3,6° die pas om 23u40 waargenomen werd. 's Morgens om 7u58 noteerde men die dag de minimum temperatuur en die bedroeg min 0,2° ! De warmste 14de februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1964 met 18,2°. - De koudste 14de februari ooit kwam in 1929 voor met min17,7°. In 1929 kwamen er enkele zeer koude dagen op rij voor !
Morgen komt Sint-Valentinus bij ons op bezoek ! ! !
Morgen is het "verwennekesdag" zou ik zeggen, de dag waarop je u geliefde eens extra moet verwennen ! Let op, vergis u niet met "verzennekesdag" want die komt er veel later aan ! Als het morgen zou dooien dan is dat slecht voor de druivenoogst beweert men. Ik laat de weerspreuk die ik vandaag voor u mee hebt voor een keer eens in 't midden en ik denk er het mijne over :
" Dooi op Sint-Valentijn, doet veel water in de wijn. "
Wie weet is het morgen voor sommige niet " de dag " om water bij de wijn te doen ? In een rijmalmanak vond ik volgende mooie spreuk met betrekking tot morgen :
" Meisjes die bloemen dragen mag men kussen zonder vragen, maar jongens die dit wagen mag men op hun bakkes slagen. "
Ik ga hier wijselijk niets meer aan toevoegen, voor diegene die nog geen geschenkje hebben is het vijf voor twaalf ! ! ! Hier vlak na, in een apart hoofdstukje kan u nog ietsje meer vinden van en over Sint-Valentinus. Tot morgen dan maar !
Deze heilige werd (wordt?) aanroepen tegen de Sint Veltensziekte, dat niets anders is dan de stuipen en onder die naam bij ons ook veel beter bekend. De reden daarvan zou te zoeken zijn bij het gelijkluiden van de: Valtheen ( voor deze die vallen). Vroeger koos men op deze dag zijn zoete lief. Het was toen het gebruik onder de jonkheden van te raden, bij lot anderszins, van wie zij gingen ten huwelijk krijgen. Het gebruik van lotje te trekken, werd later een godvruchtig gebruik; men lotte een beschermheilige voor het jaar : dit geschiedde nog lang in de kloosters en begijnhoven. En lees eens welk zeer oud gezegde ik nog vond :
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 Februari 2008 was een mistige dag met een maximum temperatuur van 3,5° en die werd 's nachts om ietsje na middernacht waargenomen, dus kon men toen spreken van een koude dag zegt maar. 's Nachts om 3u43 noteerde men de minimum temperatuur en die liet min 1,6° opschrijven. De warmste 13de februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1998 met 14,4°. De koudste 13de februari ooit kwam in 1929 voor met min 16,8° !
In de sprokkelmaand zoals februari vaak genoemd wordt, is men best zeer spaarzaam en de weerspreuk die ik voor vandaag gekozen heb, komt ons dat alleen maar bevestigen :
" Sprokkel komt verklaren dat men hout en kool moet sparen, want in meert komt er nog 'nen tijd dat de beer op schaatsen rijdt. "
Een verwittigd iemand is er altijd twee waard ! Morgen kijk ik vooruit naar de komst van van Sint-Valentinus, hopelijk gaat er nu bij u wel een belletje rinkelen ? Wie zaterdag goed wil scoren bij zijn of haar geliefde vergeet best deze dag niet ! Morgen vertel ik er u weer alles en nog veel meer van ! Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 Februari 2008 was al de vierde schitterende zonnige dag op rij ! Het kwik steeg tot 14,2° en dat werd om 15u06 waargenomen in het weerstadion van Kapelle o/d Bos. 's Morgens om 7u53 noteerde men in datzelfde stadion min1,8° zijn de de minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 12de februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1998 met 15,1°. - De koudste12de februari ooit kwam in 1929 voor met min 16,1° !
Morgen krijgen we het bezoek van Sinte-Gertrudis en dat is zeker een dag om onze adem in te houden en te hopen dat het morgen zeker geen slecht weer is want.....is het dat wel dan :
" Op Sinte-Geertrui slecht weer, zes weken valt er regen neer. "
En regen die kunnen we missen als de "pest" zeker ? Ik hou het erg kort voor vandaag, de boog kan niet altijd gespannen staan zegt ons een spreekwoord en ik geloof daar echt in ! Morgen kijk ik nog eens naar het weer in deze maand. Vandaag ga ik op zoek naar een geschenk want ik voel rare kriebels in mijn lichaam, is dat de lente ??? Of is er wat anders op komst ??? Hoe dan ook, komende zaterdag wil ik goeie punten halen weet u wel ???? Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 Februari 2008 was toen de derde schitterende zonnige dag op rij. Om 15u49 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 14,7°. 's Morgens om 6u45 precies, noteerde men min 2,3° als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 11de februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1899 met 15,9° ! De koudste 11de februari ooit kwam in 1929 voor met min 13,5° !
Gisteren zagen we dat de winter het vandaag voor gezien houdt maar in feiten mag februari absoluut niet zacht zijn want mocht het deze maand goed aan gaan dan zijn er slechte vooruitzichten in 't verschiet, dan komt de koude naderhand nog !!!!!!
" Gaat het in februari goed aan, er komt vorst nog achteraan. "
Of nog anders gezegd maar met dezelfde betekenis :
" Als februari lacht, dan komt maart niet zacht. "
Misschien kiezen we deze maand dan toch beter voor wat kouder weer ??? Morgen kijk ik uit naar de komst van Sinte-Gertrudis die ons a.s. donderdag komt bezoeken ! Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 Februari 2008 was andermaal een schitterende zonnige dag met een maximum temperatuur van 12,9° die om 15u26 waargenomen werd. 's Morgens om 7u 38 noteerde men toen min 2,3° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 10de februari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1899 met 18,7°. - De koudste 10de februari ooit kwam in 1895 voor met min 13,4° !
Morgen zeggen en schrijven we reeds 10 februari, en dat is een dag om naar uit te kijken indien we de weerspreuk die ik vandaag voor u meebracht moge geloven en waarom zouden we dat niet ?
"Op februari tien, houdt de winter het voor gezien. "
En mocht u daaraan twijfelen, wel kijk dan eens ietsje lager welk prachtig weer we verleden jaar op 9 februari hadden ! En dat was toen geen "eendagsvlieg" hoor ! ! ! Er kwamen verleden jaar zo enkele mooie dagen op rij ! Wat er voor morgen op het menu staat, moet ik vandaag nog uitzoeken maar ik zal er zeker zijn ! Bedankt omdat u vandaag weer hier was, reseveer ik voor morgen ook weer een plaats voor U ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Februari 2008 was een uitgelezen schitterende zonnige dag, echt lente zegt maar ! Om 15u07 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg maar liefst 17,1° ! 's Morgens om 7u47 om precies te zijn noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet min 1,6° opschrijven. De warmste 9de februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1899 met 18,7°. - De koudste 9de februari ooit kwam in 1942 voor met min13,7° !
Wie iets meer wil weten van of over Sinte-Apollonia die komt mogelijk ietsje lager in een apart hoofdstukje wel aan zijn/haar trekken. Hier wil ik eerst ietsje kwijt over de rol van de wind op de feestdag van deze heilige. Vroeger en dan bedoel ik de oudheid, werd het opkomen vóór zonsopgang van Arcturus beschouwd als samen te gaan met stormachtig weder. Dat dit geloof gedeeltelijk bewaard is gebleven toont ons de mening, welke in zekere streken en o.a. in Vlaanderen nog bestaat, dat een winderige Sinte-Apolloniadag belang heeft voor de oogst, vooral noordenwind is bijzonder welkom. En de weerspreuken die ik vandaag voor u mee heb vertellen ons dat als volgt :
" Voor de oogst is 't altijd goed, als 't Sint-Aplonia waaien doet. "
Of nog ietsjes gezegd maar met net dezelfde betekenis :
" 't Is voor de oest bizonder goed, als 't Sint-Aplonia waaien doet. "
Dus.....laat het morgen maar eens goed blazen daarna plukken wij er dan de vruchten wel van ! Morgen kijk ik terug uit naar het weder in februari en hoop ik van u hier terug te moge begroeten. bedankt omdat u vandaag hier was enne......tot morgen dan maar ?
inte – Apollonia werd, om haar standvastigheid in het belijden van het geloof, met zoveel woede in het aangezicht geslagen, dat de tanden uit haar mond vielen. Om die reden werd ze tegen de tandpijn gediend. Zij werd (wordt?) in veel kerken van het land, bij de PP. Predikheren vereerd. Nadat men de reliek gekust had, liet men zich voor een aantal jaren inschrijven in het broederschap en men noemde dat toen “ zijn tanden verkopen voor zoveel jaren “ Te Oedelgem(W-Vl.) werd de heilige in het Oostenveld vereerd. Wanneer daar in de omtrek iemand tandpijn had, zond men ze ter bedevaart naar het kapelleke van de zusters. In Leuven bestond dan weer de gewoonte dat men op deze dag voor de Sint –Antoniuskerk, potjes – fluitjes – wierookvaten enz. in aardewerk verkocht. De kinderen floten toen dat horen en zien verging, en ze speelde met wierookvaten waarin ze houtskool of papier verbranden, uiteraard om het wieroken na te bootsen. In West-Vlaanderen hield men zwijntjeskermis. Al de schoolkinderen mochten die dag in de oogst meewerken met de meester, die dan nuttige wenken wist te geven over het zaaien en maaien, de tarwe en het onkruid, de school en de maneloop. Ieder jaar stak hij zijn zwijntje tegen “ sint Ampleunis “ en maakte hij hutsepot voor de bengels.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 Februari 2008 was een schitterende zonnige dag met om 14u04 een maximum temperatuur van 14,4°. 's Morgens om 8u09 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet min 1,1° opschrijven ! De warmste 8ste februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1912 met 14,9°. - De koudste 8ste februari ooit kwam in 1895 voor met min 15,7° !
Februari staat bekend als zijnde de kortste maar ook de ergste maand van 't jaar en mocht dit ook dit jaar weer het geval zijn, wel laat ons dan zeker de moed niet verliezen want ergens heeft dat ook weer een voordeel zou ik zo zeggen. Ik koos vandaag voor een weerspreuk die ons dat alleen maar komt bevestigen :
" Maakt februari een brugge sterk en straf, meert die breekt ze weder af. "
Met andere woorden, na een koude februari, krijgen we een vroege lente ! En wie snakt er nu niet naar de lente ? Die kan niet vroeg genoeg bij ons zijn zeker ? Morgen kijk ik vooruit naar de komst van Sinte-Apollonia die ons overmorgen een bezoek gaat brengen en zij heeft alles te maken met wind ! Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden !
7 Februari 2008 was een mooie zonnige dag met een maximum temperatuur van 10,3° die om 15u24 waargenmen werd in het weerstadion van Kapelle o/d Bos. In datzelfde stadion werd 's nachts om 3u55 de minimum temperatuur opgeschreven en die liet min 0,3° noteren ! De warmste 7de februari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1990 met 15°. - De koudste 7de februari ooit kwam in 1895 voor met min 18,3° !
Sint-Amandus de grote apostel der Nederlanden die in Aquitanië geboren werd en waar u vlak hierna, in een apart hoofdstukje, wat meer kan van lezen brengt vandaag een boodschap mee voor iedereen die van tuinieren houdt. Ik ga eerst de weerspreuk die ik voor u meegebracht heb aan 't woord laten :
" Sint-Amaan, doet het zaaikleed aan; Sint-Machuit (27 nov) doet het uit. "
Vanaf vandaag kan dus begonnen worden met het zaaien, uiteraard wordt hier het zaaien in zaaibakken en serren bedoelt van groenten welke straks dienen uitgeplant te worden. De volgende weerheilige is Sinte-Apollonia en die komt er op 9 februari aan en volgende zondag kan u daar hier weer alles over lezen ! Morgen kijk eens uit naar het weer in deze maand, ik zal er zeker weer zijn, u komt toch ook weer ?
int Amandus gekend als de grote apostel van de Nederlanden, werd in Aquitanië geboren. Hij trok zich terug in een Benediktijner klooster. Tijdens een bedevaart in Rome werd hij door deheilige Petrus aangemaand om in Gallië het geloof te gaan prediken. Nadat hij in Vlaanderen veel kloosters had gesticht, onder meer de twee abdijen van Gent, werd hij bisschop van Maastricht waar hij slechts 3 jaar verbleef om opnieuw als zendeling te gaan ijveren. Hij stierf rond het jaar 680 in de abdij van Elnon die door hem gesticht was.
Talrijke parochies in Vlaanderen, waaronder ook de mijne, zijn hem toegewijd. De meeste vindt men in het land van Aalst langs de dender waar vroeger en misschien nu nog wel ? begankenissen waren op zijn naamfeest. In Moorsele (O-Vl) bijvoorbeeld offert men brood ter zijner ere. Hij wordt (werd) er aanroepen tegen het branden van het vlas, en de hagel, maar ook tegen de oogziekten. Men ging dan water putten aan de Sint-Amandusfontein. Te Leupegem(O-Vl) wordt(werd) de H. Amandus dan weer gediend tegen de grote landwormen die het koren uitaten en die, zo werd er beweerd, door tovenaars gezaaid werden. Daarom gingen de boeren ’s morgens vroeg, van voor zonsopgang al, kruisgewijs over hun land en zeiden daarbij volgende bezweringsformule :
Lieven Heere en Sinte Amand
Gingen t’ samen achter ’t land
Zonder stok, noch roo in hulder hand,
Heere, zeid hij, Sente Amand,
Daar zijn wormen in dat land.
En Ons Heere zei tegen Sint Amand
Wel steek uit uw rechter hand,
En ’t zij zwart, wit of rood,
Binst drij dagen zijn z’allemaal dood.
Zo’n bezweringsformule was door de H. Kerk verboden want dat was uiteraard superstitie.
In Grimbergen en ook te Strombeek(Vl.Brab) werd Sint Amandus dan weer aanroepen tegen de “oude man”In Eke(O-Vl.) had(heeft) er een kleine kermis plaats, en daar werden de inwoners van de naburige dorpen in grote getallen uitgenodigd. Men zong daar destijds het volgend zeer oud liedje :
Al die lepel lekken kan,
Komt naar Eecke (bis)
Al die lepel lekken kan,
Komt naar Eecke, naar Sint-Amand,
Sint Amand, die goede bloed,
Die ons al die deugden doet,
Rooskens op ons hoed.
In Hoeleden(Vl.Brab) kwamen de bedevaarders op deze dag de reliek van de heilige vereren gedurende de octaaf, en zij gingen er beewegen tegen de lamheid. Ook in Stokrooie(Limb) werd Sint-Amandus vereerd tegen de lamheid, jicht en andere pijnen in benen en armen.Een volksgezegde vertelt dat de zondag na Sint-Amandusdag, Sint Antoon van Dikkelvenne en Sint Amand van Gavere, de ene met zijn offerande van vlees, de andere met zijn ontvangen offerbroden ’s nachts op de Molendam te Gavere bijeen kwamen. Waren hun spijzen onbedorven gebleven, dan voorspelde dit een rijke oogst voor gans het gewest ! Waar zijn die tijden toch naartoe ?