Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
23-06-2006
Morgen komt Sint - Jan op bezoek ! ! !
Inderdaad morgen is het Sint - Jan en dan is het toch wel uitkijken wat het weer zal doen ! Ik bewaar mijn kommentaar en ik laat het u liever de weerspreuken zelf vertellen.
" Als het regen op Sint - Jan, regent het veertien dagen lang. "
We weten dus wat we morgen moeten vrezen, en waar we morgen moeten op hopen vertelt de volgende weerspreuk ons.
" Met Sint - Jan de wind uit het noorden, het goede weer is geboren. "
OF.....
" Is op Sint - Baptist (= St. Jan) de hemel rein, dan zal hij het ook in juli zijn. "
Tot slot nog een heel oud maar wijs gezegde :
" Met Sint - Jan, nieuwe aardappelen in de pan. "
Omdat er rond Sint - Jan zoveel en mooie weerspreuken bestaan, breng ik er heel uitzonderlijk, morgen nog een paar !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Juni 2005 was een prachtige erg hete zomerdag waar het kwik om 17u18 gestegen was tot.....34° ! Meteen een officiële hittegolf ! De minimum temperatuur van die dag bedroeg 14,2° om 5u 26 genoteerd. Het was ook meteen de warmste 23ste juni ooit ! 23 Juni 2004 was een bewolkte en stormachtige dag met rukwinden tot 100 Km/u ! Wist u dat nog ??? De maximum temperatuur bedroeg die dag 21,3° om 12u14 genoteerd. De minimum temperatuur bedroeg toen 14,5° en die werd nauwelijks een uur later om 13u21 genoteerd ! Van een grillig juni-weertje gesproken ! ! !
Geboortedag van de H. Joannes Baptista - 't vervolg
Gisteren vertelde ik dat de kinderen op de dag van Sint - Jan aan ieder huis gingen zingen. Overal waar ze kwamen kregen ze wat, en kregen niets, dan riepen ze : " Morgen komt de duivel in huis." Wat ze kregen staken ze in een blaas of ze legde het op een karretje dat van boven tot onder met bloemen versierd was en waarin het kleinste kindje gezeten was. In sommige streken b.v. aan de Maas, bestond het gebruik op S. Jansdag een rivierbad te nemen of ten minste het hoofd en de handen te wassen, soms ook wel de benen. Het water was dan gewijd. Ook nog een gebruik uit de tijd van toen, was de meervoudige kracht die men aan sommige planten gaf die rond deze dag in bloei stonden. Zo werd het Sint Janskruid op het dak van het huis en de stal gestoken, of men hing het aan de zoldering om van onweer bevrijd te zijn. Het was de huisvader of moeder die de tak plaatste terwijl de huisgenoten gezamelijk het S. Jans Evangelie bidden. Vroeger legde men ook bijvoet in de schoenen, dat vergemakkelijkte de gang, terwijl ijzerkruid dan weer bevrijde van breuken. Morgen vertel ik over het wangeloof op deze dag en ik kan u nu al zeggen dat dit ook weer 't een en 't ander is hoor, tot morgen dan ?
Is het op sommige dagen wat minder mooi wees daar dan blij om want een hete droge juni zou ons wel eens serieuze parten kunnen spelen in de winter ! Getuige is de volgende weerspreuk :
" Is juni heet en droog, dan houdt de winter kwaad betoog. "
Zeg nu zelf, met wat zijn we dan het beste gediend ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Juni 2005 was wederom een prachtige zomerdag waar om 17u50 het kwik gestegen was tot 28,8°. De minimum temperatuur bedroeg toen 11,8° en die werd om 5u35 waargenomen. 22 Juni 2004 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 18,9°. De minimum temperatuur bedroeg toen 7,4° en die werd om 5u27 opgetekend. De warmste 22ste juni ooit kwam in 1941 voor met 31° !
Aanstaande zaterdag vereren men de feestdag van de geboorte van den H. Joannes Baptista (Sint Jan) en dat werd reeds zeer vroeg en met veel luister, in de H. Kerk gevierd. In ons land zijn er weinig heiligen die zo vereerd werden als den Dooper. Verscheidene gemeenten kozen hem tot patroon, en veel heiligdommen werden op deze dag bezocht. Als volksfeest beschouwd, kan je er het gekerstend feest van Midzomer in zien. Naast het Sint Jansvuur had men ook de Sinte Janscrone, wat vroeger in het kinderspel te vinden was. In het midden van de straat hing de kroon van bloemen, papier, eierschalen en perels gemaakt waaronder men dansten, en waarmee men bij het sluiten de koning en koningin kroonde. Vroeger bestond te St. Jans-Molenbeek een grote wedijver tussen de wijken om het schoonste vuur aan te steken ter ere van de Heilige Joannes. Boven het vuur hing een rozenhoed waarvan men de verschroeide bloemen en bladeren onder de geburen verdeelde. Zij dienden tot verweermiddel tegen brand. De keus van de bloemen en planten was zorgvuldig gedaan, ieder had ene bediedenis, onder meer waren er de Marguerite, O.L.Vrouwkruid, Bijvoet, Achillée enz. In de Kempen zag men op deze dag de kinders van de school, verkleed lopen langs de straat, voor al de huizen stilhouden en zingen : Sint Jan, Sint Jan, koop mij een nieuwen hoed, mijn oude is versleten, moeder mag 't niet weten, vader heeft geel geld niet meer, hij heeft het allemaal in de herberg verteerd. Hoe het verder ging vertel ik u morgen en de komende dagen nog wel, tot dan ?
Wat kan hij toch mooi zijn, die regenboog ! Maar wanneer je een regenboog ziet, weet dan dat ook dat mooi verschijnsels ons weer iets te vertellen heeft, lees maar :
" Regenboog in de morgen, laat dan je hartje zorgen. Regenboog in de avondstond, leg dan je hoofdje gerust op de grond. "
Zo zijn we weer een natuurlesje rijker, tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Juni 2005 was weer een prachtige zomerdag met een maximum temperatuur van 28,1° om 16u58 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 16,3° en die werd om 5u 32 genoteerd. 21 Juni 2004 was een bewolkte dag met af en toe een bui, het kwik steeg tot 19,8° en dat werd om 14u03 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 8,9° en die werd om 1u19 waargenomen. De warmste 21ste juni ooit kwam in 1998 voor met 30° !
Morgen komt Sint-Alois op bezoek en met hem ook de zomer
Morgen doet de zomer zijn intreden en met de zomer komt ook Sint - Alois op bezoek. Een belangrijke weerheilige zou ik zeggen want lees eens wat de weerspreuk ons vertelt :
" Alois, de zomervriend, bepaalt ook de zomerwind. "
Laat ons dus hopen dat de wind morgen uit een goed "gat" blaast, dus uit het Zuid-Oosten ! ! ! Een andere weerspreuk leert ons dan weer wat over de zee :
" Voor de langste dag, dan neemt de zee. Na de langste dag, dan geeft de zee. "
Over het algemeen is de temperatuur van het zeewater voor de langste dag kouder ten opzichte van de landtemperatuur, en na de langste dag is het net omgedraaid. Zo is ook deze weerspreuk weer verduidelijkt
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Juni 2005 was een dag om nooit meer te vergeten ! Het was een prachtige hete zomerdag waar het kwik om 15u04 maar liefst tot 35,1° gestegen was ! ! ! De minimum temperatuur bedroeg 15,3° en die werd om 5u59 opgetekend. Onnodig om seffens nog te vertellen wanneer de warmste 20ste juni ooit voorkwam zeker ? Het is amper 1 jaar geleden en wees eens eerlijk, wie herinnerd het zich nog ? 20 Juni 2004 was dan weer een bewolkte dag waar de zon eventjes te zien was, en waar de regenbuien elkaar opvolgde. De maximum temperatuur die dag bedroeg 19,1° en die werd om 14u26 waargenomen. De minimum temperatuur bedroen toen 6,8° en die werd om 0u59 opgetekend.
Vroeger, nu al lang geleden, bestond het volksvermaak in de zomer vooral uit het schieten naar den doel of de wip. Maar wat men zeker niet mag vergeten was het Bol - en Rolbaanverzet. Zeer talrijk waren toen de herbergen die leefde van de opbrengst van de druk bezochte rolbaan. Men speelde met een houten platte bol, ook de krulbol, en men bolde toen naar een stek. Wie op de stek lag, werd afgeschoten of afgebold. De kinderen maakte zeepbellen van zeesop bij middel van een pijp of strooihalm, deze laatste was aan het uiteinde in vier gedeeld, blaasde ze dan de bollen of de bellen. Ook bij het verschijnen van de kersen en krieken vonden de kinderen hun leute. Ze plukte de beziën en met het sap van de rood-zwarte krieken maakte ze inkt om te schilderen, ze maakte er ook hun aangezicht en handen mee rood. Twee kersen of krieken aan een steel waren dan weer de schoonste oorbellen die er bestonden. Ook het wegschieten van vochtige kersenstenen, die ze dan tussen duim en wijsvinger namen, was erg in trek. De stenen werden ook in twee gebroken en de kinderen schudden ze dan in hun hand, lieten ze op de grond vallen en raden : kruis of munt. Vielen de stenen met de holte naar boven, dan was het klingen, vielen ze met de holte naar omlaag, dan was het dommen. Die goede oude tijd toch !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Juni 2005 was een prachtige zomerdag, zeg maar "hoog zomer " met een maximum temperatuur van 32,6° om 17u52 opgetekend ! De minimum temperatur bedroeg die dag 18,7° en die werd om 4u05 waargenomen. 19 Juni 2004 begon met onweer en ging over in buien. De maximum temperatuur bedroeg 17,6° en die werd om 16u33 bereikt. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 9,4° en die werd 's nacht om 3u32 waargenomen. De warmste 19de juni ooit kwam verleden jaar en in 2000 voor, telkens met 32° !
Morgen 20 juini vereren men de H. Aldegondis die de dochter was van de H. Basinus en die vroeger te Drongen met een grote toeloop van het volk vereerd werd. Zij werd door haar heilige vader wonderbaar genezen van de blindheid waarmee ze lange jaren geslagen was. Zij wijdde zich aan God en werd te Drongen begraven, waar haar graf, samen met dit van haar vader vereerd wordt. Er werden daar talrijke genezingen door haar voorspraak bekomen. Zij wordt aanroepen tegen de oogziekten.
Wanneer we een onweer moge verwachten hebben we gisteren gezien, wel vandaag laat ik de kippen u leren hoe je kunt weten wanneer het regenen zal, lees maar :
" Kaak'len de hennen luid en fel, 't zal gaan reeg'nen merk het wel. "
Nu denken we bij dit zomerweertje niet direct aan regen, maar wees deze spreuk toch maar altijd indachtig. Het is ook weer een waarheid, zo groot als een koe !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Juni 2005 was een prachtige zomerdag waar het kwik om 17u52 opgelopen was tot maximum 28,7°. De minimum temperatuur bedroeg toen 18,7° en die werd om 4u05 waargenomen. 18 Juni 2004 was een bewolkte dag met af en toe lichte regen. De maximum temperatuur bedroeg toen 18,6° en die werd om 10u45 opgetekend. De minimum temperatuur werd om 5u54 genoteerd en die bedroeg 13,3° De warmste 18de juni ooit kwam in 1957 voor met 30° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar gelden ?
17 Juni 2005 was een drukkende dag met bewolking waar het kwik om 14u40 opgelopen was tot 23,6° . De minumum temperatuur van die dag bedroeg 18,2° en die werd 's morgens om 6u30 waargenomen. 17 Juni 2004 was een dag waar bewolking en zon elkaar aflosten, de maximum temperatuur werd toen al om 10u58 bereikt met 22°, de minimum temperatuur bedroeg 14,2° en die werd om 2u56 waargenomen. De warmste 17de juni ooit kwam in 1957 voor met 30° ! 1957 telde toen 4 opeenvolgende dagen van 30°
Vandaag vereren men de H. Alena die uit heidense ouders geboren, zich heimelijk naar de kerk van Vorst bij Brussel begaf waar ze onderwezen werd en het H. Doopsel ontving. Toen haar vader dit vernam, verbood hij haar de kerk nog te bezoeken. God nog meer getrouw zijnde, werd ze door de dienaren van haar vader ter dood gebracht. Haar lichaam werd in de bidplaats te Vorst begraven, en haar graf schitterde terstond door mirakelen. In het begin van de 19de eeuw toonde men te Vorst nog een hazelaar, door Alena geplant, wiens vruchten, grote hazelnoten, met eerbied werder geplukt en in de kerk bewaard. Bedevaarders kwamen haar aanroepen tegen de tandpijn en legden ene gewijde hazelnoot tegen de pijnlijke tand. Te Dilbeek is of was er nabij de Sint Alenakapel, de Sinte Alenabron en die werd jaarlijks op 17 juni door de geestelijkheid processiegewijs bezocht. De ooglijders waden er hun ogen met dat bronwater.
Zei ik gisteren al dat de dieren de beste weersvoorspellers zijn, wel dan is dat zeker geen fabeltje ! Maar men moet ze wel gade slaan natuurlijk. Wat de volgende weerspreuk ons vertelt, is een waarheid als een koe, neem het gerust van mij aan !
" Kruipt de kip vroeg op heur leerke, morgen is 't schoon weerke. "
En ik denk dat ze dit vandaag of morgen zeker weer zal doen ! En....nog veel dagen nadien.