Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
03-07-2006
Morgen en overmorgen komen Elisabeth en Maria op bezoek
Inderdaad morgen is het feestdag van Elisabeth van Portugal, en overmorgen deze van Maria Zaccaria. Wanneer nu deze twee vrouwen elkaar ontmoeten mag het in geen geval regenen, want het mocht het dan wel doen, dat vertelt u de volgende weerspreuk :
" Komt Maria in de regen Elisabeth tegen, 't duurt zes weken heel gewis, voor het weer schoon weerke is. "
Maar ik ben er gerust in, van regen zal de eerste dagen nog geen sprake zijn, tenzij.....een onweer roet in 't eten zou strooien ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Juli 2005 was een mooie zomerdag met een maximum temperatuur van 28,3° om 14u32 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 13,5° en die werd om 3u14 waargenomen. 3 Juli 2004 was een bewolkte dag met een bui waar het kwik niet hoger klom dan 20,1° om 16u13 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 12,6° en die werd om 6u44 vastgesteld De warmste 3de juli ooit kwam in 1976 voor met maar liefst 35° !
Zoals eerder beloofd vertel ik u wat over de Vlasslijting die vroeger jaren rond deze tijd van 't jaar plaats had. Na de 25 maart werd vroeger het vlas gezaaid, en later kon men het wieden. Voor die gelegenheid werd er aan het werkvolk een vlasfooi gegeven die bestond uit een tractatie van dikke karnemelkpap. Op Sint Jansdag was het dan vlasbescheed nopens het kopen van het staande vlas. Wanneer het rijp was werd het gesleten. Aan werkvolk was er toen geen tekort, want het was er altijd kermis. Al van 3 uur 's morgens waren de lieden aan 't werk om het vlas te trekken, overdag werd het gestroopt. Elke stroper had zijn binder om het gestroopte vlas in bussels op te binden. Onder de lustige gezelschappen bestond het gebruik dat, als de opbinder die de stroper het vlas moest aanbrengen zo rap was dat hij 5 banden kon onderleggen ( terwijl de stroper telkens afzonderlijk de band moest stropen) eer deze zijn werk gedaan had, dan mocht hij met de aanstaande kermis vijf kappers bier op de stroper zijn rekening drinken. Maar was de stroper zo rap dat hij vijf maal achtereen leeg zat en " poos " moest roepen terwijl hij moest wachten, dan was de binder verplicht van dezelfde fooi te geven. Hoe het er onder het werk aan toe ging, en nog veel meer, dat vertel ik u morgen dan weer, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Juli 2005 was een bewolkte dag met een lichte bui. De maximum temperatuur bedroeg die dag 21,4° en die werd om 14u41 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 16,7° en die werd om 3u30 genoteerd. 2 Juli 2004 was een bewolkte dag waar we de zon heel even te zien kregen. Het kwik klom tot 20,8° en daar moesten we toen tot 17u19 voor wachten. De minimum temperatuur bedroeg toen 10,4° en die werd om 2u24 opgetekend. De warmste 2de juli ooit kwam in 1976 voor met 34° !
Inderdaad, alles lijkt er op dat juli een pracht van een maand zal worden, en best maar ook want......ik voorspelde toch een hele mooie zomer, weet je nog ? Als alles klopt zitten we de vier eerste weken al erg goed, lees u maar :
" Op 2 juli regenachtig weer, vier weken regen ongeveer. "
Ik zie het morgen zeker niet regenen, integendeel zelfs, dus.....zijn we vertrokken voor een zeer mooie zomer ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Juli 2005 was een bewolkte dag waar de zon heel even kwam "piepen". De maximum temperatuur bedroeg toen 23,9° en die werd om 15u25 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 14,2° en die werd om 1u20 waargenomen. 1 Juli 2004 was ongeveer dezelfde dag als deze van 2005 met dat verschil dat het kwik niet hoger klom dan 20,4° om 14u21 opgetekend. De minimum temperatuur werd om 3u39 opgetekend en die bedroeg toen 13,8°. De warmste 1ste juli ooit kwam in 1952 voor met 34° !
Juli, mijn naem eerst Quintilis, heeft Roma na haer heer den Caesar, Julius vernaemt, tot zijnder eer ! Vroeger toen de kalender nog begon met maart was juli de vijfde maand, vandaar dat ze Quintilis werd genoemd, dat voor vijfde staat. Deze maand wordt ook Hooimaand genoemd, een benaming die Karel De Grote haar gaf, en die de Vlamingen hebben overgenomen. We vinden ook nog Medemaand, zo noemde de Saksers haar, mede = maaien. Een zeer oude benaming was Vennemaand, "venne" komt van "fenne" wat weide betekent. In feiten zou Oogstmaand misschien wel de beste benaming geweest zijn ? Deze maand komen we ook de Hondsdagen tegen ( van 19 juli tot 18 augustus) Ik kom daar zeker later nog uitvoerig op terug.
Inderdaad, morgen stappen we juli binnen, de eerste, echte, volle zomermaand ! Daarbij denken we dan onmiddellijk aan hitte en onweer en een weerspreuk vertelt dat echt weer mooi, lees maar :
" Bespeculeert my eens van boven en tot onder, mijn ingewand is heet, vol bliksem en vol donder. "
Kijk af en toe toch ook maar eens omhoog, de dieren die ons het weer voorspellen weet je nog ?
" Hoe hoger de leeuwerik klimt, des te minder hij op regen zint."
En deze morgen zag ik de leeuwerik.....zeer hoog in de lucht ! Dus niks dan zeer mooi weer op komst ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 Juni 2005 kende een zonnige start maar verder op de dag werd het bewolkt en begon het zelfs te regenen. De maximum temperatuur bedroeg toen 24,3° en de minimum temperatuur liet 15,5° optekenen. 30 Juni 2004 was een zonnige dag waar het kwik om 16u30 tot 26,7° gestegen was. De minimum temperatuur bedroeg die dag 11,6° en die liet zich om 5u14 optekenen. De warmste 30ste juni ooit kwam in 1957 voor met 34° !
De HH. Petrus en Paulus in vroegere tijden - Het einde
Zoals ik gisteren beloofde kom ik vandaag nog even terug op de feestdag van de H. Petrus die in Rumst vereerd wordt of werd ? In Rumst had vroeger een eigenaardige processie plaats. Prachtig versierde bootjes vaarden op het water, en een daarvan droeg het beeld van de heilige. Na enige tijd te hebben gevaren, liet men, als bij toeval, het beeld in de Rupel vallen. De vissers wierpen hun netten uit, en wie er in lukte van het beeld boven te halen werd de deken van het broederschap genaamd. Ook werden de gereedgelegde netten opgetrokken die met schone vis gevuld waren. Ja u leest goed, vis in de Rupel ! Het beeld werd dan plechtig naar de kerk gebracht en de vissen, wel die werden aan de pastoor, en aan de bijzonderste mensen van de gemeente aangeboden. Met het geld dat men voor de vis ontving, vermaakte ze zich 's avonds. Die goede oude tijd toch ! ! ! Een van de volgende dagen vertel ik over " de vlasslijting " en hoe het er toen aan toe ging ! Tot dan ?
Zoals gisteren beloofd geef ik u vandaag nog enkele weerspreuken mee die toepasselijk zijn op deze dag. En ik geloof dat de molenaars vandaag alle reden gaan hebben om wijn te drinken, lees maar :
" Als het op Sint-Pieter schoon mag zijn, dan drinken alle molenaars wijn. Maar valt er regen, het valt hun en de bakkers tegen. "
Ook de imkers gaan vandaag gelukkige mensen zijn denk ik :
" Sint-Pieter helder en klaar, is een goed bijenjaar. "
En tot slot nog een erg belangrijke weerspreuk :
" Zoals de wind op Sint-Pieter waait, zo zit de wind voor 't jaar gedraaid. "
En als u het aan mij vraagt, wel dan zit de wind vandaag nog niet zo slecht gedraaid ! ! !Weet je nog dat ik veel eerder al een mooie zomer voorspeld heb ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 Juni 2005 was een zonnige dag met plaatselijk onweer en hagel. De maximum temperatuur bedroeg die dag 28,1°, terwijl de minimum temperatuur die dag 17,2° liet optekenen. 29 Juni 2004 was een dag waar zon en bewolking elkaar af loste, het kwik klom die dag tot 23,9° om 17u02 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 9,4° om 5u02 waargenomen. De warmste 29ste juni ooit kwam in 1957 voor met 32° !
Sint Petrus en Paulus uit vroeger jaren - 't vervolg
Gisteren gaf ik u al enkele liedjes mee die gezongen werden bij de verhuis van een meid of een knecht, een verhuis die meestal op deze dag geschiedde. Bij het vertrek zong men dan 't volgende : Adieu den baas, adieu bazin (bis) wij gaan van hierre vertrekken al naar een ander bazin. En weg waren ze ! onderweg dan werd er in groep verder gezongen en dat klonk dan weer als volgt : (ik neem Ninove en Malderen als voorbeeld) Te Ninove wil ik niet wonen daar zijn de wijven te kwaad; maar te Malderen wil ik wel wonen, daar zijn ze beter van aard. Te Ninove wil ik niet wonen daar stieven de straten van zand; te Malderen wil ik wel wonen, daar zijn ze met rozen beplant. En dan bij de aankomst in de nieuwe dienst, zong men : Hier is de meid, bazinne van minne zoo zoet. Waar zal dees meid nu slapen? bazinne van minne zoet. In een pluimen bed, tusschen schoone lakens? bazinne van minne zoo zoet. Wat zal dees meid nu eten? bazinne van minne zoo zoet. Platte kees met zilveren lepels bainne van minne zoo zoet. De zondag nadien dan, dan moest de knecht of de meid de helpers tracteren met gesuikerd bier, en dan was het Suikerenzondag. Morgen vertel ik nog een mooi verhaal dat vroeger jaren met Sint Petrus in Rumst plaats had. Tot morgen dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Juni 2005 was een mooie zomerdag, maar....met een plaatselijk onweer. Om 14u27 was het kwik gestegen tot 29,4°. De minimum temperatuur bedroeg die dag 15,2° en die werd om 5u16 opgetekend. 28 Juni 2004 was een zonnige dag met bewolking, De maximum temperatuur bedroeg toen 23,2° om 15u30 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 11,6° om 5u 28 opgetekend. De warmste 28ste juni ooit kwam in 1947 voor met 35° !
Sint Petrus en Paulus uit lang vervlogen tijden, 't vervolg
Gisteren beloofde ik dat ik vandaag halt zou houden in Ninove, wel daar dronken de vrouwen en kinderen vroeger in buurten de pappenthee met mastellen. In 't midden van straat werd een grote tafel geplaatst waar iedereen aanzat, en daarna was het een groot volksbal. Op vele plaatsen verhuurde zich de dienstboden op de hoeve voor een jaar; dat geschiedde meest op Sint Pieterdag. De nieuwe meid of knecht werd afgehaald met de huifkar die met strikken en linten versierd was. Boven de huif stak de mei. De maan van het paard werd opgesmukt en gerongeld De verhuis geschiedde natuurlijk onder het zingen van een blij lied, inzonderlijk het oud : Naar Oostland. Dat gebeurd zo : De stoet kwam tot aan de hoeve waar de meid verbleef, en dan zong men : Naar Oostland willen wij rijden, naar Oostland willen wij gaan, daar wonen de propere meisjes, frisch over de groene heide, daar zijn de straten met rozen beplant. Aan het huis of de hoeve gekomen, begon men dan : Waar is de meid ? Laat z' ons eens zien (bis) om harentwil zijn wij gekomen. Waar is de meid ? Laat z' ons eens zien, eer zij ter uw huizen uitgaat. En heeft dees meid u slecht gedient (bis) dan doet haar vergiffenis vragen, eer zij ter uw huizen uitgaat. En heeft de meid u goed gediend (bis) dan geef haar heur geld en haar kleeren, eer zij ter uw huizen uitgaat. Wat men bij het vertrek zong, wel dat leest u morgen dan weer wel, tot dan ?
Gisteren was het de beurt aan de spin en vandaag laat ik het kippen nog even doen !
" Als de kippen schuilen gaan, houdt de regen zelden aan. "
Geloof mij, ook dit is weer een waarheid zo groot als een koe ! ! ! Als het begint te regenen en je ziet de kippen in hun hok gaan, mag je er zeker van zijn dat de regen van korte duur zal zijn.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 Juni 2005 was een prachtige zomerdag waar het kwik om 17u22 opgeklommen was tot 28,9°. De minimum temperatuur bedroeg die dag 14,3° en die werd om 5u 49 opgetekend. 27 Juni 2004 was eveneens een zonnige dag waar men om 14u15 een maximum temperatuur van 25,9° optekende. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 15,8° en die werd om 0u54 opgetekend De warmste 27ste juni ooit kwam in 1947 voor met maar liefst 37° !!!
Oude gewoontes op Sint Petrus en Paulus - 't Vervolg
Gisteren vertelde ik hoe het er te Hamme aan toe ging, wel in Moerbeke-Waas bijvoorbeeld hingen ze een bloemenhoed met een hesp over 't straat. 's Avonds kwamen de muzikanten daar onder spelen, waarna ze de hesp opaten. Het hespenbeen werd in de hoed gelegd en stoetsgewijs begraven, door de dansende en zingende menigte vergezeld. In Brugge dan weer daar maakte de kinderen langs de straten een vierkant met zand, bekroond met een kruis, welke figuur ze versierden met bloemen en o.a. met blauwe koornbloempjes, die ze Sint Pietersbloemen noemde. Die knapen vielen nog al dikwijls de voorbijgangers lastig met hun gedurig om een aalmoesje vragen : Mijnheer of madam, geef mij als 't u belieft een centje voor de poterde (Poterne = parterre, bloemenpark) In de werkerswijken te Gent zag men vroeger kapellekens opgericht ter ere van Sint Pieter. Op een tafel stonden allerlei heiligenbeelden, aan de muur hingen verschillende sanctjes en brandde er 's avonds " keerskens van een oordje ". Gedurende de dag bedelden de kinderen bij de voorbijganger zeggende : 'nen cent voor Sinte Pieter, 'nen cent voor Sinte Pol, wilde mij nie geven, kruip dan in uw hol. Op deze dag werd er ook een bijzondere drank gedronken : pappenthee die bestond uit melk met safraan en suiker, en waarmee men de milde voorbijganger vereerde. Deze werd dan uitgenodigd om plaats te nemen in een versierde stoel en te drinken uit de "gebuurte tas". Morgen vertel ik weer wat verder en hou ik halt in Ninove, tot morgen dan ?