Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
12-07-2006
Morgen is het Sint-Jacob
Bij ons misschien minder goed bekend maar morgen vereren men Sint-Jacob, en rond zijn naam zijn er aardig wat weerspreuken ontstaan. waarvan ik er u drie wil meegeven.
" Sint-Jacob klaar en rein, koud zal het met Kerstmis zijn. "
En andere weerspreuk komt ons dan weer 't volgende vertellen :
" Regen op Sint-Jacob, schaadt het koren maar belooft een zachte winter te scoren.. "
Voor wat kiezen we morgen dan 't best ? Misschien helpt ons de volgende weerspreuk wel ?
" Brengt Sint-Jacob een heldere dag, geloof dan maar dat je appels en peren verwachten mag. "
Geef nu toe, wat is er gezonder dan een lekker stuk fruit ? Mijn keuze is rap gemaakt, laat het morgen maar zomer zijn ! ! ! Mijn dank aan het Heiligenbeelden museum van Nederland die mij deze weerspreuken bezorgde.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 Juli 2005 was een bewolkte dag tot de middag, en dan werd het toch nog een mooie zomerdag met een maximum temperatuur van 27,2° pas om 17u49 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 16,6° en die werd 's nacht om 3u28 opgetekend. 12 Juli 2004 was een bewolkte dag met een bui, het werd toen niet warmer dan 15,5° om 16u29 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 12,7° om 2u36 genoteerd. De warmste 12de juli ooit kwam in 1994 voor met 32° !
Juli is een van de gewichtigste maanden van 't jaar, in 't begin van de maand heeft zowat overal in de beemden het hooien plaats, en een mooie spreuk verwoord dat echt prachtig :
" De wakkere hooimaand geeft de zeisen de maaier in de hand met vlijt, daar lege schuren hooi vereisen om het vee te voên in wintertijd. "
Daarom is het van belang dat de eerste helft van de maand warm en droog weze, en wat dat betreft zijn we echt erg goed op weg dacht ik.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 Juli 2005 was een erg mooie zomerdag met een maximum temperatuur van 27,6° om 15u03 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 18,3° en die werd om 5u15 opgetekend. 11 Juli 2004 was een bewolkte dag met af en toe zon en een bui ! Het werd niet warmer dan 17,9° en dat werd om 15u54 genoteerd. De minimum temperatuur bedroeg toen 9,3° en die werd 's nachts om 1u28 waargenomen. De warmste 11de juli ooit kwam in 1941 voor met 34° !!!
Vandaag vereren men Sint-Amelberga waar u in een lager bijdrage ietsje meer kunt van lezen. Een weerheilge was ze wel niet echt maar op haar naamfeest gebeurd er toch weer wat, lees maar :
" Met Sint - Amelberga gaat de honingdeur open. "
Goed nieuws dus voor de imkers en de liefhebbers van honing ! In feiten maakt deze spreuk ons duidelijk dat vandaag de echte zomer begint en dat vanaf heden de bijen kunnen uitzwermen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 Juli 2005 kende een nevelig begin maar werd wel een zeer zonnige zomerdag met een maximum temperatuur van 28,8° om 16u37 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 13,1° om 5u25 opgetekend. 10 Juli 2004 was een bewolkte dag met heel even een glimp van de zon. Om 13u48 had het kwik zijn hoogste punt bereikt en dat bedroeg 21°. De minimum temperatuur werd toen om 6u31 vastgesteld en die bedroeg 10,9° De warmste 10de juli ooit kwam in 1995 voor met 33°.
Vandaag vereren men de H. Amelberga waarvan te Temse(O-Vl.) haar bijzonderste relieken en haar graf vereerd worden. Vroeger had er jaarlijks op de derde Sinxendag een vermaarde bedevaart plaats onder de naam van S. Amelberga's omweg of wegom. De fiertel, voorafgegaan door het processiekruis en gevolg door honderden bedevaarders, werd gedragen rondom de oude grenslijn van de parochie tot nabij Tielrode, Sint-Niklaas, Haasdonk, Basel en Steendorp. 't Was een weg van vier en half uur gaan, langs steen- en aardewegen, meest toch door de smalle voetwegen, met een kort oponthoud half weg, voor 't nemen van een verfrissing. Terug in Temse werden de relieken neergezet op een altaar voor het kasteel en vandaar door een plechtige processie met muziek enz., naar de parochiekerk terug gebracht voor de hoogmis. Gedurende de wegom, werd door de menigte van de bedevaarders luidop gebeden, maar meest het Loflied gezongen. Dat lied, van 53 strophen en een refrein, was eeuwen oud. Het bezong gans het leven van de heilige. In de laatste strophe bedankte de inwoners, heel hoffelijk de vreemde bedevaarders, en dat ging als volgt : Wij willen ook bedanken hier, die Sinte Amelberga hebt vereerd, dat ze u behoed' van alle dangier, namaals uwe glorie vermeerd.
Morgen is het nog 7 weken goed, of het wordt 7 weken slecht ??
Morgen is het zevenbroedersdag en een eerste weerspreuk komt ons waarschuwen, leest u zelf maar :
" Regent het op de zevenbroedersdag, dat het nog zeven weken regenen mag. "
Steek dus al maar een kaars aan zodat we deze gevaarlijke klip zonder regen omzeilen ! Een andere en veel belovende weerspreuk zegt dan weer :
" Wanneer de zevenbroeders schoon weer breken, blijft het onbestendige weer zeven weken. "
Geef toe dat dit al veel beter klinkt ! Over zevenbroedersdag kunt u lager, in een andere bijdrage, een beetje meer lezen. Ga daar eens een kijkje nemen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Juli 2005 was een meestal zonnige dag waar het kwik om 16u47 opgelopen was tot 24,2°. De minimum temperatuur werd om 5u59 waargenomen en die bedroeg toen 9,4°. 9 Juli 2004 was een bewolkte dag met buien, het werd niet warmer dan 17,9° en dat werd om 11u34 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,6° en die werd om 0u38 opgetekend. De warmste 9de juli ooit kwam in 1959 voor met 36° !!!!!
Zevenbroedersdag of de zeven slapers van Efeze zijn martelaars uit een christelijke legende. Hun namen verschillen nogal eens, ik geef er u een variant van mee : Maximilianus, Jamblicus, Martinianus, Dionysius, Johannes, Exacustodianus, en Antoninus. Volgens de legende werden deze zeven broers in 251 vanwege hun geloof op bevel van de Romeinse keizer Decius in een grot bij Efeze (Turkije) ingemetseld. 196 jaar later, in 447, werd de grot toevallig geopend en men trof de gebroeders fris en vrolijk aan, maar nu voorzien van een aureool, alsof ze gestorven waren. Zelf dachten ze dat ze maar een nacht geslapen hadden. Het gebied was inmiddels gekerstend en dus liet men ze vrij en verklaarde ze tot martelaar. Tot daar wat de legende, waar ook weer varianten over bestaan, ons verteld.
Inderdaad morgen is het zowat de laatste keer dat men de koekoek kan horen dit jaar! Wil je hem nog een laatste keer horen, spits dan vandaag nog eens goed u oren want zijn mooie roep is weer voor een jaartje verloren ! ! !
" De negende dag der julimaand, de koekoek voor het laatst vermaand. "
Hij die ons lente kwam verkondigen, verlaat ons dus !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar gelden ?
8 Juli 2005 was een bewolkte dag met in de namiddag regen ! De maximum temperatuur bedroeg toen 20,2° en die werd om 12u36 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 11,1° en die werd 's nachts om 3u 49 waargenomen. 8 Juli 2004 was net dezelfde dag als deze van 2005, een bewolkte start en in de namiddag ook regen. Het kwik liep toen op tot 23,8° en die werd om 16u47 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,5° en die werd om 6 uur opgetekend. De warmste 8ste juli ooit kwam in 1959 voor met 33° !
Ik liet onze dieren al eerder aan 't woord, wel vandaag doe ik andermaal, en wees gerust.....het zijn grote konkurrenten van onze moderne weermensen. Zo viel vandaag mijn oog op volgende spreuken :
" Ziet gij hoe met lange draden, spinnen aan het weven zijn? Ga gerust bij hen te rade, 't zal vandaag schoon weerke zijn. "
En ook nog :
" Als de kikkers kwaken, zal mooi weer genaken. "
Met mijn waarborg, "kloppen" doen deze spreuken zeker !!!!!
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 Juli 2005 was een bewolkte dag met buien, het werd niet warmer dan 17,6° om 14u20 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 10,9° en die werd om 2u37 opgetekend. 7 Juli 2004 kende een zonnige start die later op de dag door bewolking en regen werd gestoord. De maximum temperatuur bedroeg 23,2° en die werd om 14u52 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 12,4° om 5u13 opgetekend. De warmste 7de juli ooit kwam in 1957 voor met 33° !
En jawel, het paard kwam terug boven doch het zag zijn meester niet meer, het brieste en.....zonk in de afgrond. Zo werd het verteld in " La légende du Cheval Bayard et des Fils Aymons." Voor het ros liep dan een vioolspeler, en het paard dansten nu en dan bij het vooisje : 't Ros Beeiaerd is verheven Hij is in het vier gebleven, met den strik op zijn steert. Met de pluimen op zijn kop, daar zitten vier broeders op. 't Ros Beiaerd maakt zijn ronde, in de stad van Dendermonde. Die van Aalst zijn zoo kwaad, dat Ros Beiaerd hier nu gaat. De dienst voor Toerisme van de Stad Dendermonde bevestigde mij dat er nog jaarlijks een Reuzenommegang plaats vind die dit jaar op donderdag 31 augustus plaats heeft. In die ommegang stappen naast een 1000-tal gekostumeerde figuren ook de drie dansende Gildereuzen : Indiaan, Mars en Goliath mee op. De ommegang begint om 20 uur en passeert door de centrumstraten van Dendermonde. Het geheel wordt om 22u15 afgesloten met een spectaculair vuurwerk op de Grote Markt. Deze jaren oude traditie moet u zeker eens gaan zien. Mijn dank aan Mevrouw Sonja De Bruyne van de dienst Toerisme voor haar bereidwillige uitleg omtrend deze ommegang. Een van de volgende dagen heb ik het over de " Hondsdagen die op 19 juli beginnen om op 18 augustus te eindigen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Juli 2005 was een bewolkte dag met af en toe een fikse bui, het kwik steeg tot 20,9° en dat werd om 14u44 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 14° en die werd om 3u36 genoteerd. 6 Juli 2004 was een zonnige dag met een weinig bewolking, om 17u10 was het kwik gestegen tot 23,2° en om 5u45 noteerde men de minimum temperatuur die 7,3° bedroeg. De warmste 6de juli ooit kwam in 1952 voor met.....36° !!!
Gisteren hield ik halt net toen de bende van Karel te velde trok om Reynaud te bestraffen. Wel dat ging niet zonder slag of stoot want de vier Aymonszonen streden kloekmoedig. Alle vier op Beyaerd gezeten, vielen ze het leger aan, en sloegen alles dood wat in de weg kwam. Karel, die zich niet zo maar gewonnen gaf, kwam met een groter leger en ook dat was tevergeefs. Uit weerwraak had Karel dan maar zijn zuster, de moeder van de Aymons gevangen genomen, en bedreigde haar met de dood indien Reynaud zijn paard Beyaerd niet deed verdwijnen. De zoon, door de tranen zijner moeder bewogen, leverde het ros dat op Karels bevel in de Dender zou verdronken worden. Met twee molenstenen aan de hals, stortte men het in 't water maar het kwam echter boven en het sloeg de stenen stuk en liep naar zijn meester. Nu bond men aan elke poot de zwaarste stenen die men vond, doch helaas, het paard kwam wederom boven en liep weer bij zijn meester. Reynaud smeekte de keizer om het moedig paard te moge behouden. Verwijder u van de oever, beval de Keizer, indien het nog eens aan wal komt, dan zult gij het terug hebben. Wederom bond men stenen aan het paard, en wierp het in 't water. En of het nog boven kwam, wel dat vertel ik u morgen dan weer wel, tot dan ?
Inderdaad morgen komt Sint-Godelieve ons een bezoekje brengen, en die Godelief wel dat is niet zomaar de eerste de beste ! Ik hoop maar dat we het morgen droog houden en zo niet......... leest u zelf maar.
" Regen op Sint - Godelief, brengt tegenslag en grote grief, want zonder onderbreken, regent het zes weken. "
En mocht het morgen regenen, wel dan zou het wel eens de moeite kunnen zijn, want zegt ons een andere weerspreuk :
" Regen op Sinte - Godelieve, de zee loopt over naar believen. "
Het is dus toch wel ergens wat bang afwachten en hopen dat we morgen geen druppeltje nat te zien krijgen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 Juli 2005 was een dag met zon maar ook met een bui, het kwik klom die dag tot 21,3° en dat werd om 17u44 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 10,4° en die werd om 4u19 waargeniomen. 5 Juli 2004 was een dag met zon, bewolking en een bui. De maximum temperatuur bedroeg toen 21,7° en die werd om 15u07 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 14,1° en die werd om 4u04 vastgesteld. De warmste 5de juli ooit kwam in 1976 voor met 34° !