Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
08-07-2006
Morgen wuiven we de koekoek uit !
Inderdaad morgen is het zowat de laatste keer dat men de koekoek kan horen dit jaar! Wil je hem nog een laatste keer horen, spits dan vandaag nog eens goed u oren want zijn mooie roep is weer voor een jaartje verloren ! ! !
" De negende dag der julimaand, de koekoek voor het laatst vermaand. "
Hij die ons lente kwam verkondigen, verlaat ons dus !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar gelden ?
8 Juli 2005 was een bewolkte dag met in de namiddag regen ! De maximum temperatuur bedroeg toen 20,2° en die werd om 12u36 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 11,1° en die werd 's nachts om 3u 49 waargenomen. 8 Juli 2004 was net dezelfde dag als deze van 2005, een bewolkte start en in de namiddag ook regen. Het kwik liep toen op tot 23,8° en die werd om 16u47 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,5° en die werd om 6 uur opgetekend. De warmste 8ste juli ooit kwam in 1959 voor met 33° !
Ik liet onze dieren al eerder aan 't woord, wel vandaag doe ik andermaal, en wees gerust.....het zijn grote konkurrenten van onze moderne weermensen. Zo viel vandaag mijn oog op volgende spreuken :
" Ziet gij hoe met lange draden, spinnen aan het weven zijn? Ga gerust bij hen te rade, 't zal vandaag schoon weerke zijn. "
En ook nog :
" Als de kikkers kwaken, zal mooi weer genaken. "
Met mijn waarborg, "kloppen" doen deze spreuken zeker !!!!!
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 Juli 2005 was een bewolkte dag met buien, het werd niet warmer dan 17,6° om 14u20 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 10,9° en die werd om 2u37 opgetekend. 7 Juli 2004 kende een zonnige start die later op de dag door bewolking en regen werd gestoord. De maximum temperatuur bedroeg 23,2° en die werd om 14u52 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 12,4° om 5u13 opgetekend. De warmste 7de juli ooit kwam in 1957 voor met 33° !
En jawel, het paard kwam terug boven doch het zag zijn meester niet meer, het brieste en.....zonk in de afgrond. Zo werd het verteld in " La légende du Cheval Bayard et des Fils Aymons." Voor het ros liep dan een vioolspeler, en het paard dansten nu en dan bij het vooisje : 't Ros Beeiaerd is verheven Hij is in het vier gebleven, met den strik op zijn steert. Met de pluimen op zijn kop, daar zitten vier broeders op. 't Ros Beiaerd maakt zijn ronde, in de stad van Dendermonde. Die van Aalst zijn zoo kwaad, dat Ros Beiaerd hier nu gaat. De dienst voor Toerisme van de Stad Dendermonde bevestigde mij dat er nog jaarlijks een Reuzenommegang plaats vind die dit jaar op donderdag 31 augustus plaats heeft. In die ommegang stappen naast een 1000-tal gekostumeerde figuren ook de drie dansende Gildereuzen : Indiaan, Mars en Goliath mee op. De ommegang begint om 20 uur en passeert door de centrumstraten van Dendermonde. Het geheel wordt om 22u15 afgesloten met een spectaculair vuurwerk op de Grote Markt. Deze jaren oude traditie moet u zeker eens gaan zien. Mijn dank aan Mevrouw Sonja De Bruyne van de dienst Toerisme voor haar bereidwillige uitleg omtrend deze ommegang. Een van de volgende dagen heb ik het over de " Hondsdagen die op 19 juli beginnen om op 18 augustus te eindigen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Juli 2005 was een bewolkte dag met af en toe een fikse bui, het kwik steeg tot 20,9° en dat werd om 14u44 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 14° en die werd om 3u36 genoteerd. 6 Juli 2004 was een zonnige dag met een weinig bewolking, om 17u10 was het kwik gestegen tot 23,2° en om 5u45 noteerde men de minimum temperatuur die 7,3° bedroeg. De warmste 6de juli ooit kwam in 1952 voor met.....36° !!!
Gisteren hield ik halt net toen de bende van Karel te velde trok om Reynaud te bestraffen. Wel dat ging niet zonder slag of stoot want de vier Aymonszonen streden kloekmoedig. Alle vier op Beyaerd gezeten, vielen ze het leger aan, en sloegen alles dood wat in de weg kwam. Karel, die zich niet zo maar gewonnen gaf, kwam met een groter leger en ook dat was tevergeefs. Uit weerwraak had Karel dan maar zijn zuster, de moeder van de Aymons gevangen genomen, en bedreigde haar met de dood indien Reynaud zijn paard Beyaerd niet deed verdwijnen. De zoon, door de tranen zijner moeder bewogen, leverde het ros dat op Karels bevel in de Dender zou verdronken worden. Met twee molenstenen aan de hals, stortte men het in 't water maar het kwam echter boven en het sloeg de stenen stuk en liep naar zijn meester. Nu bond men aan elke poot de zwaarste stenen die men vond, doch helaas, het paard kwam wederom boven en liep weer bij zijn meester. Reynaud smeekte de keizer om het moedig paard te moge behouden. Verwijder u van de oever, beval de Keizer, indien het nog eens aan wal komt, dan zult gij het terug hebben. Wederom bond men stenen aan het paard, en wierp het in 't water. En of het nog boven kwam, wel dat vertel ik u morgen dan weer wel, tot dan ?
Inderdaad morgen komt Sint-Godelieve ons een bezoekje brengen, en die Godelief wel dat is niet zomaar de eerste de beste ! Ik hoop maar dat we het morgen droog houden en zo niet......... leest u zelf maar.
" Regen op Sint - Godelief, brengt tegenslag en grote grief, want zonder onderbreken, regent het zes weken. "
En mocht het morgen regenen, wel dan zou het wel eens de moeite kunnen zijn, want zegt ons een andere weerspreuk :
" Regen op Sinte - Godelieve, de zee loopt over naar believen. "
Het is dus toch wel ergens wat bang afwachten en hopen dat we morgen geen druppeltje nat te zien krijgen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 Juli 2005 was een dag met zon maar ook met een bui, het kwik klom die dag tot 21,3° en dat werd om 17u44 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 10,4° en die werd om 4u19 waargeniomen. 5 Juli 2004 was een dag met zon, bewolking en een bui. De maximum temperatuur bedroeg toen 21,7° en die werd om 15u07 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 14,1° en die werd om 4u04 vastgesteld. De warmste 5de juli ooit kwam in 1976 voor met 34° !
De derde zondag van augustus en Dendermionde kermis !
De derde zondag van augustus is het te Dendermonde kermis, dat was vroeger zo, en dat is vandaag ook nog zo. Zij het dan toch dat er een en ander veranderd is. Zo ging vroeger op de donderdag de Reus uit, en bij of voor bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld om een beroemde burger te huldigen, ging het Ros Beyaerd uit; Het is precies over dat zo speciaal paard, dat ik wat wil vertellen. Het Ros is het palladium van de stad, en vroeger kwam men van overal naar de kermis om het Ros te zien en het gevecht toe te juchen. Het is de Vlaamse Doudou verteld de volkskundige kalender. De legende verhaalt dat in de 9de eeuw de heer Aymon te Dendermonde woonde, hij was gehuwd met Aya, zuster van Karel de Groote. Die Aymon had vier zonen die even sterk als hun vader, bij de ridders zeer geducht waren. Tot hun jaren gekomen werden zij tot ridder geslagen en Aymon gaf hen elk, een van de beste en sterkste paarden, maar de jongste, Reynaud genaamd, gaf hij het sterkste ros, Beyaerd genaamd. Reeds lang leefde Aymon in onmin met Karel en op zekere dag werd die Reynaud door Lodewijk, de zoon van Karel, beledigd, en in woede ontstoken doodde hij des keizerszoon. De bende van Karel trok tegen Aymon te velde om Reynaud te bestraffen voor zijn daad, en hoe dat verder verliep, wel dat vertel ik u morgen dan weer wel, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 Juli 2005 was een dag met hevige regenbuien en onweer, en kijk eens, de maximum temperatuur werd toen om 2u48 's nachts opgetekend en die bedroeg 19,1°. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 12,3° en die werd om 23u40 genoteerd. 4 Juli 2004 kende een zonnig start maar hoe verder de dag vorderde, hoe meer bewolking kwam binnen drijven. De maximum temperatuur bedroeg toen 19,2° en die werd om 12u53 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg 10,4° en die werd om 5u33 opgetekend. De warmste 4de juli ooit kwam in 1994 voor met 35° !
Hoe het er vroeger bij de Vlasslijting aan toe ging - 't vervolg
Gisteren beloofde ik u om vandaag wat te vertellen hoe het er vroeger tijdens het werk bij de Vlasslijting aan toe ging. Wel tijdens dat werk werd er veel jenever gedronken, en de liedekens die toen over het veld dreunde, bezongen de lof aan de jeneverfles en men kon niet rap genoeg inschenken, zo zongen ze : Is er nog wat in 't bakske, Rom, roerom, roerom, al waar 't maar elk een klakske, keer weerom, keer weerom, keer weerom, Viva de genievere we drinken van langs om lievere, de genievre in snap, is veel beter als pap. Was het werk gedaan, dan gingen de werkers naar de hoeve waar de bazin bezig was met slijtpap te koken. Ze werd hierbij geholpen door de gebuurvrouwen, die toch eens naar het feest moesten komen kijken, en uiteraard ook eens moesten proeven van de slijtpap om te weten hoe goed ze was. Was er niet te veel of te weinig zoete melk in, was de suiker en de siroop niet gespaard, en natuurlijk moesten de buurvrouwen eens mee drinken op de gezondheid van de huisvrouw. Ze keken er ook op toe of de schenker dikwijls en goed zijn ronde deed. De bazin moest dan eerst het laatste vlas repen, ze werd door kloeke armen aangegrepen, met bloemen gekroond, en onder het zingen en jubelen van het volk, naar het werk geleid. In de vlasstrengels lag een mei verborgen waardoor de bazin moeilijk kon repen. het volk nam de boerin en de mei vast, en danste al zingende rond het hof : Wij zien er onzen schenker van verre komen, viva, viva, hij is gekroond met schoonen bloemen, en dat staat in onzen zin, en 't is ik die hem bemin. Daarop werd dan de jeneverfles nog eens aangesproken waarna men aan tafel ging om slijtpap te eten. Hierop volgde dan nog een feest dat tot laat in de avond duurde. Vanaf morgen begin ik de legende van het Ros Beyaerd te vertellen, tot dan ?
Morgen en overmorgen komen Elisabeth en Maria op bezoek
Inderdaad morgen is het feestdag van Elisabeth van Portugal, en overmorgen deze van Maria Zaccaria. Wanneer nu deze twee vrouwen elkaar ontmoeten mag het in geen geval regenen, want het mocht het dan wel doen, dat vertelt u de volgende weerspreuk :
" Komt Maria in de regen Elisabeth tegen, 't duurt zes weken heel gewis, voor het weer schoon weerke is. "
Maar ik ben er gerust in, van regen zal de eerste dagen nog geen sprake zijn, tenzij.....een onweer roet in 't eten zou strooien ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Juli 2005 was een mooie zomerdag met een maximum temperatuur van 28,3° om 14u32 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 13,5° en die werd om 3u14 waargenomen. 3 Juli 2004 was een bewolkte dag met een bui waar het kwik niet hoger klom dan 20,1° om 16u13 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 12,6° en die werd om 6u44 vastgesteld De warmste 3de juli ooit kwam in 1976 voor met maar liefst 35° !
Zoals eerder beloofd vertel ik u wat over de Vlasslijting die vroeger jaren rond deze tijd van 't jaar plaats had. Na de 25 maart werd vroeger het vlas gezaaid, en later kon men het wieden. Voor die gelegenheid werd er aan het werkvolk een vlasfooi gegeven die bestond uit een tractatie van dikke karnemelkpap. Op Sint Jansdag was het dan vlasbescheed nopens het kopen van het staande vlas. Wanneer het rijp was werd het gesleten. Aan werkvolk was er toen geen tekort, want het was er altijd kermis. Al van 3 uur 's morgens waren de lieden aan 't werk om het vlas te trekken, overdag werd het gestroopt. Elke stroper had zijn binder om het gestroopte vlas in bussels op te binden. Onder de lustige gezelschappen bestond het gebruik dat, als de opbinder die de stroper het vlas moest aanbrengen zo rap was dat hij 5 banden kon onderleggen ( terwijl de stroper telkens afzonderlijk de band moest stropen) eer deze zijn werk gedaan had, dan mocht hij met de aanstaande kermis vijf kappers bier op de stroper zijn rekening drinken. Maar was de stroper zo rap dat hij vijf maal achtereen leeg zat en " poos " moest roepen terwijl hij moest wachten, dan was de binder verplicht van dezelfde fooi te geven. Hoe het er onder het werk aan toe ging, en nog veel meer, dat vertel ik u morgen dan weer, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Juli 2005 was een bewolkte dag met een lichte bui. De maximum temperatuur bedroeg die dag 21,4° en die werd om 14u41 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg 16,7° en die werd om 3u30 genoteerd. 2 Juli 2004 was een bewolkte dag waar we de zon heel even te zien kregen. Het kwik klom tot 20,8° en daar moesten we toen tot 17u19 voor wachten. De minimum temperatuur bedroeg toen 10,4° en die werd om 2u24 opgetekend. De warmste 2de juli ooit kwam in 1976 voor met 34° !
Inderdaad, alles lijkt er op dat juli een pracht van een maand zal worden, en best maar ook want......ik voorspelde toch een hele mooie zomer, weet je nog ? Als alles klopt zitten we de vier eerste weken al erg goed, lees u maar :
" Op 2 juli regenachtig weer, vier weken regen ongeveer. "
Ik zie het morgen zeker niet regenen, integendeel zelfs, dus.....zijn we vertrokken voor een zeer mooie zomer ! ! !