Wie zonder zonde is werpe de eerste steen . Een citaat uit de Bijbel met een verwijzing naar Jezus die met deze woorden de farizeeërs terechtwees. Farizeeërs en hypocrieten zijn nog bijlange de wereld niet uit, want als men sommige mensen hoort praten zijn ze de perfectie zelf. Ik maakte er een gedichtje over .
Iedereen verlangt gelukkig te zijn. Geluk kent echter een grote verscheidenheid.
Waar de ene geluk koppelt aan geld, is voor de andere geluk gewoon een kwestie van een goed gevoel over te houden. Ieder dus, beschouwt geluk op de eigen manier. Hoe ik het bekijk kan je lezen in onderstaand gedichtje.
Vele grootouders leven in hetzelfde bootje. Waar we vroeger soms te streng optraden bij de opvoeding van onze kinderen, knijpen we thans de ogen dicht bij de kleine ondeugden van onze kleinkinderen. Dikwijls -tot ergernis van de ouders-verzetten we thans hemel en aarde om onze kleinkinderen te vertroetelen. Opvoeding kan soms rare sprongen maken!
Het is bijna weer zover; Kerstmis! Een oorspronkelijk christelijk feest van ingetogenheid en thans uitgegroeid tot een familiefeest, gezeten aan een rijk gevulde tafel. Helaas is dat niet zo voor iedereen! Ik denk daarbij aan de vele daklozen en minderbedeelden die het zullen moeten stellen met de kruimels die van tafel vallen. Terwijl wij genieten van de warme huiskamer en onze buik opvullen met overvloed, zitten velen haast dood te bevriezen en vuilbakken af te zoeken naar een homp uitgedroogd brood. Mogen jullie gedachten bij deze hoogdag even bij deze sukkelaars vertoeven. Dat is mijn wens voor Kerstmis!
Als ik door de blogs wandel valt het me op hoeveel gedichtjes, gezegden en spreuken er geschreven worden over vriendschap. Daarentegen wordt er heel wat minder aandacht besteed aan de liefde. Nochtans staan we nergens zonder liefde. Zelfs vriendschap, is een zekere vorm van liefde.
Wie niet van de ander houdt kan geen vriendschap geven, noch vriendschap verwachten! Wie zijn hart niet blootlegt verstikt de liefde!
Mijn interpretatie, van hoe ik de liefde aanvoel, vindt je in onderstaand gedichtje.
Haat en wraak, zijn zowat de laagst bij de grond zijnde negatieve eigenschappen van de mens. In dat rijtje hoort ook nog roddel, laster en jalousie bij. Over die drie gemene ondeugden schrijf ik later nog wel iets. Voor vandaag hou ik het bij het schrijven van een paar korte gedichtjes over de eerste twee, dus haat en wraak.
Ik weet niet hoe het met jou gesteld is, doch zelf ben ik er niet zo scheutig op elke dag ergens een nieuw rimpeltje te zien opduiken. Nu ja, een man heeft er minder last van dan een vrouw, maar het is ook voor hem een teken dat de beste jaren achter de rug liggen. Om mijn vrees, op weg te zijn naar de eeuwige velden wat te milderen, heb ik getracht een positief gedichtje te schrijven over oud worden.
OUD WORDEN
Iedereen wil lang leven,
maar niemand wil oud worden.
Nochtans is oud worden mooi
als men het kan beleven!
Als bij toeval passeert Pietje-de-dood,
leeftijd speelt bij hem geen rol.
Ben je jong, oud, mooi of lelijk,
ergens wacht zijn sikkel je op.
De jeugd is voortdurend in beweging,
maar ze zaait slechts wind.
Haar hart is steeds op zoek,
lopend achter luchtkastelen.
Bejaarden lopen traag, heel traag.
Ze weten de tijd te waarderen.
Rimpels kunnen hen niet deren,
want hun hart heeft rust gevonden.
Wees niet bang om oud te worden
Wees eerder bang van misleiding
Bang van verkeerd te oordelen
Bang verkeerd beoordeeld te worden
Pietje-de-dood, heeft me tot op heden gespaard,
ongeacht wat ik deed in goed of kwaad.
Een vriendelijk woord volstaat om nieuwe moed te rapen,
om oud te worden, en mijn rimpels met een glimlach te aanvaarden.
Op het fotoblog van Jasmijn2, las ik het volgende:
Geluk is heel gewoon als je er oog voor hebt!
Inderdaad, geluk is heel gewoon als je er oog voor hebt. Maar dat korte zinnetje houdt veel meer in dan deze enkele woorden laten vermoeden.
Waar je oog voor hebt, daar ga je voor! Geluk ligt niet voor het rapen. Geluk wordt verdiend. Je dwingt het af! Het is een eeuwige strijd tegen jezelf. Geluk beleef je niet alleen. Het is een zoektocht naar vrede en begrip, in goede en kwade tijden. Pas als deze voldaanheid wordt bereikt, kan men gewag maken van geluk, en kan dat gevoel openbloeien tot iets mooi!
Meestal gaan we ervan uit dat zelfgenoegen voldoende is om zich gelukkig te voelen. Dat is verkeerd! Tenzij men alleen door het leven gaat, en dan nog!
Er is wel altijd iemand of iets dat je stoort, of zorgen berokkent, om je compleet gelukkig te voelen.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan meningsverschillen met je vrienden, kennissen, je geburen en eventueel je kinderen. Maar bovenal aan je partner (als die er is).
Het betrachten van een goede verstandhouding met je partner is de voornaamste factor om geluk na te streven. En dat is niet zo gemakkelijk!
Twee mensen vormen twee karakters, al dan niet sterk van elkaar afwijkend. De kunst is, op het juiste moment water bij de wijn te doen. Met andere woorden; het wegcijferen van je eigen ik als dat noodzakelijk blijkt om beiders belangen te dienen. Dat is niet zo evident als het lijkt. Hoogmoed, ijdelheid, jaloezie of zelfingenomenheid zijn daarbij dikwijls spelbrekers die een struikelblok vormen om tot eensgezindheid te raken
Ik kan zo nog een tijdje doorgaan, doch ik denk dat een aandachtig lezer voldoende argumenten onder de ogen heeft gekregen om te beseffendat geluk heel erg relatief is, en niet zo heel gewoon als je er enkel oog voor hebt!
Hoe dikwijls hebben we het niet over die goede oude tijd? Maar was dat ook zo? Ik heb er sterk mijn twijfels over! Ja, de mensen waren toen behulpzamer en doorgaans vriendelijker, en zelf stelden we ons tevreden met heel wat minder dan de dag van heden. Dat laatste vooral omdat er geen alternatieven voor handen waren. Maar goed overwogen, al bij al hebben we het thans toch voor een stuk beter. Wie daar niet akkoord mee gaat, zal ook wel zijn gelijk halen.
Mijn mening schreef ik hieronder in een gedichtje.
DIE GOEDE OUDE TIJD
Die goeie oude tijd, t wordt wel eens meer gezegd,
en uitvoerig aan onze kinderen uitgelegd.
Dat er ook toen honger werd geleden,
en naar vrede werd gesnakt in onze gebeden,
zijn we blijkbaar vergeten,
of willen het niet meer weten.
Ja, er werden minder kredieten aangegaan,
en bij luxe werd er minder stilgestaan,
maar gelukkiger waren we er niet om,
en om te cijferen waren we meestal te dom.
Vergeleken met het hedendaagse leven,
was schoolgaan niet aan iedereen gegeven.
Voor velen was het aan hun twaalf uit werken gaan,
en van klokslag vijf tot savonds laat op de akker staan.
Voor stedelingen, een beetje minder gesleur,
maar ook voor hen was het verre van rozengeur.
Vele ziektes en vroegtijdige sterfgevallen,
slikken van medicamenten die waren vervallen.
Een hedendaagse simpele operatie,
indertijd biddend tot God om zijn gratie.
Ja, die goeie oude tijd, t is maar hoe je bekijkt,
in welke mate het jouw geest verrijkt.
Het verschil tussen notabelen en het gewone volk,
was zo groot als de afstand tussen de aarde en een wolk.
De schoolmeester, de huisdokter en de dorpspastoor,
daar moest je de hoed voor afdoen in koor.
Zij hadden het voor het zeggen, punt aan de lijn.
Stilzwijgen was geboden, wou je niet de dupe zijn.
Middenklasse bestond er amper, er was geen vergelijk,
met een cent op zak was je al de koning te rijk.
Ja, er waren minder inbraken en minder vandalisme op straat,
maar wat viel er te stelen dat je rijker maakt?
Die goeie oude tijd, een beetje folklore,
een beetje melancholie rond de kerktoren.
Meer is het niet, meer valt er niet van te maken.
Wat was, dat was, nu moet ik nog een eindje verder zien te raken!
Niet elke dag zit het je mee. Soms kan het echt zodanig tegenzitten dat je er depressief bij wordt. Bedenk dan even dat je er niet alleen voor staat. En zelfs al heb je niemand, het leven heeft zoveel moois te bieden. Zoveel dingen waar we aan voorbij gaan zonder te beseffen hoeveel geestelijke rijkdom ze voor ons inhouden!
Met schoonheid kan men alle kanten uit. Wie of wat schoon is voor de enen, kan minder in de smaak vallen van de anderen. Schoonheid is echter zeer relatief. Met een paar rijmpjes gaf ik er een eigen versie aan.
De onwetendheid van de jeugd is onschuldig. Als kind, als opgroeiende teenager, en zelfs aan het begin van onze volwassenheid beelden we ons allerlei dingen in die zelden worden bereikt in ons verder levensbestaan. Gaat het niet zoals we ons voorgenomen hadden beloven we stellig daar verandering in te brengen. Meestal zonder resultaat. Je kan het zowat vergelijken met de loze beloftes die we ons jaarlijks opleggen bij de overschakeling van oud naar nieuw. Hoeveel rokers zweren niet bij hoog en laag bij aanvang van het nieuwe jaar te stoppen met roken? Hoeveel mensen beweren niet bij oudejaarsavond hun uitgaven drastisch te zullen verminderen? Zelfs weinigen slagen er daadwerkelijk in hun goede voornemens waar te maken. Zelf overliep ik mijn leven, en ondanks ik meestal erin slaagde een wending ten goede te geven aan mijn levensweg stel ik vast dat mijn inspanningen me bitter weinig respect hebben opgebracht. Vandaar onderstaand gedichtje.
DOOR DE JAREN HEEN
Ik was er 20, en zou de wereld verslaan,
alle wegen zouden voor me opengaan.
Ik zou gaan trouwen,
een nestje bouwen.
Carrière maken, succes nastreven,
een gelukkige toekomst beleven.
Ik werd er 30, vele dromen al vervlogen,
weinige wensen uitgekomen.
Luchtkastelen bouwen,
zoeken naar zelfvertrouwen.
In tweestrijd met de realiteit,
geen oog voor de werkelijkheid.
Aan mijn 40, nog altijd niet geleerd
had zowat van alles geprobeerd.
Mezelf voorgelogen,
mezelf bedrogen.
Vrienden werden schaars, familie werd vergeten,
niet luisterend naar mijn geweten.
Aan mijn 50, had ik begrepen, zou het veranderen,
zocht mijn fouten niet meer bij anderen.
Een knagend geweten,
waarden te zijn vergeten.
Verbittering maakte plaats voor liefde, domheid voor wijsheid.
Een nieuw mens was geboren, een hart vol blijheid.
Echte liefde is onsterfelijk! Wie het daar niet mee eens is, heeft nog nooit echt lief gehad. Wie dolverliefd is verondersteld dat deze liefde wederkerig is, en dat er hem of haar niets kan overkomen. Het kan aldus gebeuren dat je te laat gaat beseffen dat de liefde die je voor hem of haar voelt slechts eenzijdig is, met als gevolg dat je er onnoemelijk zwaar gaat om lijden. Uit deze gevoelens is onderstaand gedichtje ontstaan.
NAÏEF
In de fout gaan, en toch ontzettend liefhebben
Even haar vergeten, je zinnen op wat anders zetten
Geen aandacht aan haar schenken als ze zit te zeuren
Denken, ze houdt van me, er kan me niets gebeuren
Zomaar onooglijke dingen waar je niet bij stil staat
Dagelijkse dingen die niemand schaadt
Je denkt, een zonde is het niet, ze heeft me immers lief
Een gedachte in onschuld, maar o zo naïef!
Te laat ga je beseffen hoe onecht en broos haar liefde is
Slechts opgebouwd met mooie woorden zonder betekenis
Zelfvoldoening en zelfbehoud, de drijfveer van haar bestaan
Dromen zijn slechts dromen. Ik weet het, maar soms voel ik me er zo goed bij dat ik ze voor werkelijkheid neem, en de werkelijkheid liefst zou willen beschouwen als een nare droom.
Ik ben niet, wat je kunt noemen, een overtuigd gelovige. Om heel eerlijk te zijn, geloven in het bovenmenselijke was niet aan mij besteed. Je kan het des gewild in het belachelijke trekken, mijn koude kleren raakt het niet, maar een feit is zeker, mijn zienswijze is danig veranderd. Neen hoor, mijn geloofsfilosofie is verre van aangetast, doch van één ding ben ik thans overtuigd: ergens waar dan ook- is er iemand die over ons waakt. Noem het God,het blijft me gelijk, maar wie het ook mogen zijn, ons lot ligt in zijn handen, en die overtuiging ben ik nu wel toegedaan! Misschien kinderlijk naïef, doch in dank voor mijn bestaan, schreef ik met oprechte gevoelens onderstaand gedichtje neer.
Ik ben Firmin
Ik ben een man en woon in Bastogne (Bastenaken) (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 11/09/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, schrijven, wandelen, vrijwilligerswerk.
Ik hou van de natuur en neem elke gelegenheid te baat om er op uit te trekken. Mijn belangstelling gaat ook uit naar de ervaring van mensen die, om de een of andere reden, in de knoei geraakten.