ALS U MEER OVER MIJN TUINPERIKELEN WIL LEZEN, DAN KUNT U HET BESTE NEUZEN IN HET ARCHIEF VAN DIT BLOG EN ALS U ALLEEN NIEUWSCHIERIG BENT NAAR HET AFGELOPEN JAAR, DAN SCROLL GEWOON NAAR BENEDEN.
31-05-2006
Zijtuin met Hosta s
Deze foto is van voor de regen van de laatste 2 weken en toen was er nog plek genoeg,nu zijn de Hosta s wel erg groot geworden.Later zal ik een foto plaatsen wanneer ze in bloei staan.
Deel van voortuin met Hosta s
Als een van de allerlaatste vaste planten ontwaken de Hostas uit hun winterslaap. Als de spitse neuzen zich eenmaal laten zien,is hun groeikracht indrukwekkend.Per dag kun je ze zien groeien.En nu na twee weken regen Zijn ze wel heel erg uit de kluiten gewassen planten geworden. Ze staan bij mij op diverse plaatsen in de tuin.Voorheen had ik hier en daar wat planten bij geplant,want je weet dat wanneer een tuinliefhebber ergens een mooie plant ziet hij niet kan laten die te kopen.Ook al is er geen plaats in de tuin.Dus dacht ik ik heb toch mijn Hosta s uitgedund, in die kale plekjes kan ik wel wat anders zetten.Maar nu kom ik op de koffie en zitten de nieuwe aanwinsten in het nauw.Enfin even aankijken en anders maar weer een ander plekje gezocht.
Tuingeranium met vrouwenmantel
Zoals ik gister schreef zou ik een foto plaatsen van de Geranium Magnificum,zogauw die bloeide,wel wat een dagje met af en toe zon al niet doet.Ik hoop dat de vrouwenmantel al bloeit voordat de Geranium is uitgebloeid,want dit geeft een hele mooie combinatie, dat blauw en Geel.
30-05-2006
Geranium Magnificum
Geranium Magnificum heeft grote mauve schotelvormige bloemen en vormen in de zomer de grootste sierwaarde de talrijke getande bladeren die in het late voorjaar ontstaan funktioneren in de zomer als bodembedekkers.Deze massa groen wordt dan enkele weken onderbroken door een bloemenfeest. Hoogte 60 cm en heeft droge grond nodig. Bij mij in de tuin zit de bloem nog in knop,maar zogauw als ze er zijn maak ik een foto en plaats die dan op het blog
Escholzia Californica ofwel slaapmutsje
Een tien jaar geleden had ik in de tuin waar we toen woonden het slaapmutsje,het kwam in de tuin overal voor.Toen was het meer dat ik de plantjes er uit haalde,waar ik ze niet wilde hebben.Dat is eigenlijk de omgekeerde wereld,want het is toch andersom nietwaar,je plant ze waar je ze hebben wilt.Nu waar ik woon heb ik allerlei plaatsjes, die wel opgevrolijkt kunnen worden door het slaapmutsje.Omdat we in Noord Limburg wonen en hier droge zanderige grond hebben,waar niet alles het goed doet,kan ik nu wel weer dit plantje gebruiken. Het is een eenjarige en ideaal voor droge zanderige grond.Ter plaatse zaaien en hopen op een droge warme zomer,dan zorgen deze gemakkelijke eenjarigen voor de vrolijke tuinnoot. Zaait zich uit,hoogte 35 cm. Omdat ik positief ben ingesteld en dat het deze morgen voor de 2e keer droog was in 2 weken denk ik dat na al die regen wel een lange hete zomer komt.Wie weet.
29-05-2006
closeup Pulmonaria
Pulmonaria officinalis
Pulmonaria Officinalis ofwel gevlekt longkruid.Bij mij in de tuin had die al last van meeldauw.Ik had ze net voor de regen flink terug geknipt.Nu na al die buien is de plant alweer volop in blad .zo zie je maar weer dat alles zijn voor en tegen heeft. Longkruid is een mooie vaste plant voor halfschaduw.Bloeit al in maart en is een goede bodembedekker.Bloeit met lichtblauwe bloemetjes en verbloeit naar rose weg. Heeft ruw blad en is door zijn vlekken zeer decoratief.
27-05-2006
Weekend
Een zonnig weekend wensen gaat niet,maar we hopen dan maar dat na regen zonneschijn komt. Nu doen we het dan maar met een zonnig plaatje.
26-05-2006
Tuinfoto
Linkerkant de border langs het huis genopen vanaf het pad naar voren toe.
Tuinfoto
Linkerkant de border langs het huis vanaf de midden van het pad naar achter toe
25-05-2006
Tuinfoto
Foto zijtuin genomen vanaf Wisteria.
Tuinfoto
Foto zijtuin links van het huis met Wisteria.
24-05-2006
Problemen bij rozen.
Hierna volgen een viertal artikelen over problemen met rozen.Voor de doorgewinterde tuinliefhebber zal dit als waardering maar een 0 of 1 opleveren,maar daar is het mij niet om te doen. Er zijn denk ik meer mensen met een tuin die er geen verstand van hebben en ik weet uit ervaring dat ze heel vaak niet weten ,als er plantproblemen zijn ,wat ze moeten doen of wat het is.Ze weten vaak niet eens hoe de planten heten.Planten worden vaak gekocht omdat ze die mooi vinden. En wie vindt rozen nou niet mooi,Dus vandaar.
23-05-2006
Luis
Groene,gele,rode of zwarte luizen.Ze voeden zich met plantensap,wat de scheuten verzwakt en kunnen virusziekten overbrengen.Ze zitten vooral op zachte topjes van planten,maar kunnen voorkomen op alle onverhoute delen.Aangetast blad ziet er vaak misvormd uit. Rits luize tussen duim en vinger van de topjes,of spuit ze met een waterstraal weg. Je kunt ze natuurlijk ook bestrijden met een natuurlijke pyrethrum oplossing,of middel op basis van organische vetzuren
Roest
Boven op het blad ontstaan oranje of heldergele vlekken,die aan de onderzijde corresponderen met oranje of bruine sporenhoopjes.Roestsporen verspreiden zich vooral via opspattend water,vanaf al aangetaste plantendelen en door de lucht. Sproei daarom niet over het blad en snoei de struik open, zodat de lucht kan circuleren en het blad sneller droogt.Ruim het afgevallen blad op.Je kunt eventueel spuiten.
Echte meeldauw
Op blad en bloemknoppen ontstaat een witte poederachtige schimmelaantasting. Blad valt voortijdig af en sterk aangetaste stengels kunnen verwelken en afsterven. Ruim afgevallenblad op en knip aangetaste stengels en scheuten weg. Echte meeldauw treedt eerder op bij droge grond,dus geef regelmatig water,sproei niet over het blad en breng een mulchlaag aan.Gebruik eventueel een fungicide of milieuvriendelijk middel op basis van organische vetzuren en zwavel.
Sterroetdauw
Op het blad verschijnen purperzwarte vrij grote vlekken en het blad valt vroegtijdig af.Ook op de stengels kunnen vlekken ontstaan. Ruim afgevallen blad op en snoei de stengels met zwarte vlekjes bij de voorjaarsnoei weg. Spuit meteen na die snoei met een fungicide of milieuvriendelijk middel. Van April tot Sept. kun je 2 a 3 weken een plantenversterkingsmiddel over het blad spuiten.
22-05-2006
Wie wil zaad van Nicandra
Wanneer iemand zaad wil van de Nicandra,je kunt voor beschrijving kijken op 11 mei de slideshow,email mij dan.
Azaleapaadje
Afgelopen week enkele foto s genomen in de tuin, tussen de buien door.Misschien niet de mooiste,maar vanwege de regen moest ik wel,want na zulke regenbuien blijft er niet veel van de bloei over.Dit paadje loopt evenwijdig met een weggetje,waar alleen wat wandelaars komen die het bos in gaan . Ik heb diverse paadjes in de tuin omdat ons huis wat hoger staat en er niveauverschil is. Is wel makkelijk met het wieden,vooral nu weer overal jonge eikeboompjes de grond uit schieten. Wij hebben namelijk Eikebomen langs de weg en dus ook langs onze tuin.En afgelopen jaar waren er wel erg veel eikels.Soms leek het wel bruine kiezel in de tuin.We hebben 4 kruiwagens met eikels in die tijd uit de tuin geharkt.En wat er nu uit de grond komt zijn natuurlijk de vergeten eikels en het werk van de eekhoorns.Die doen altijd wel erg hun best,dat is in het voorjaar wel te zien aan de jonge scheuten.
tuintip
Omdat er afgelopen week niet veel in de tuin gewerkt kon worden,vanwege alle stormen en buien ben ik maar wat planten in mijn kasje gaan verspenen. En nu heb een handigheidje ontdekt.Je kunt heel goed plantjes verspenen met een houten of plastic patatvorkje.Probeer het maar eens,gaat echt heel goed.
20-05-2006
weekend
Met deze roos wil ik al mijn bezoekers een heel prettig weekend toe wensen,ondanks de weersvoorspellingen,kan het niet buiten,maak er binnen dan wat van.
19-05-2006
Terugknippen
Bijvoorbeeld de Tuingeranium.Door deze manier van snoeien wordt een snelle hergroei gestimuleerd en bij een aantal soorten ook herbloei. Knip alle stengels die er niet mooi meer uitzien terug.Er zal even een gat vallen in de border,maar als je de plant sterk terug knipt,zal het resultaat uiteindelijk beter zijn. Ook geschikt voor Disascia,Viooltjes,Leeuwebekken,Centranthus,Nepeta,Mimulus en Veronica Spicata.
Foto is Geranium Phaeum.
N.b. Geranium Ann Thomson hoeft niet terug geknipt en bloeit van Mei tot November
17-05-2006
Geranium Psilostemon
Geranium Endressi
Geranium Patricia
Dit is een kruising tussen Geranium Psilostemon en Geranium Endressi.bloeit van de vroege zomer tot in de herfst,met een stervormig zwart hart rn fuchsiapaarse bloemen. Gemakkelijke plant die grorit in zon of lichte schaduw.Hoogte 75 cm.
Iris Germanica
Deze zeer donkere Iris wordt niet zo hoog als de meeste ,maar is zeer de moeite waard.
Iris Germanica ofwel Baardiris
Iris Germanica in de kleuren van de regenboog.Ze bloeien kortstondig maar heel spectaculair in talloze kleuren.Monet en van Gogh konden er niet genoeg van krijgen. De geslachtsnaam is goed gekozen.Iris was in de Griekse mythologie een nimf,die zich kleedde met de regenboog. Planten op een zonnige en droge plek ondiep,de bovenkant van de wortelstok mag gerust zichtbaar zijn.Voor een goede bloei een maal in de drie jaar scheuren en verplanten,na de bloei maar niet na Augustus.
16-05-2006
tuinfoto
zicht vanaf terras achter op een kleine waterpartij
tuinfoto
De rest van de tuin bij de waterpartij.
tuintip voor Mei
De eerste rozenknoppen zijn er al en gelijk ook weer de luizen,want bij warm weer kan een luizenplaag heel snel de kop op steken. Je vindt ze vaak aan de topjes van rozen en bonenplanten,maar ook op bloemknoppen. Spuit ze met een flinke waterstraal weg,of gebruik een preparaat op basis van vetzuur of pyrethrum.
15-05-2006
Pulsatilla Vulgaris ofwel Wildemanskruid
Ze zijn ongeveer uitgebloeid en de mooie pluisbollen verschijnen al. Ze kunnen in zon en halfschaduw geplant.Bloeit al vanaf half Maart.Ze worden ongeveer 25 cm groot en heeft mooi blad.Bloeit in wit ,violet en purperrood.Heeft veel sierwaarde vanwege zijn blad en natuurlijk zijn bloeiwijze. en niet te vergeten zijn pluisbol. Al met al het aanschaffen waard.
11-05-2006
Nicandra Physaloides ofwel Zegekruid
Nicandra komt uit Peru,is een eenjarig,groeit in elke grondsoort,houdt van vocht en zon.Zaait zich gemakkelijk uit. Zaailingen groeien vroeg,snel,maar leggen het loodje bij nachtvorst. Kan wel 1 meter worden.Bloeit zeer goed en lang.met licht blauwe lilaachtige klokjes en krijgt na de bloei mooie donker paarsgroene lampionnetjes,die later verkleuren naar beigeachtig,goed te gebruiken in bloemstukken.Kan heel goed in een flinke pot,maar wordt dan wel minder hoog. <
10-05-2006
Akelei
Aquilegia Winky
Vagebonden
Aquilegia ofwel de Akelei.Het zijn echte vagebonden in de tuin.Ze zijn over het algemeen kortlevened maar ze zaaien zich rijkelijk uit.Ze hebben een hekel aan verplanten,meestal leggen ze het loodje.Dus zaai in Juli Aug.vers zaad,san heb je voor de winter nog een mooie plant die je een plaats in de tuin kunt geven.Of gebruik de schoffel met beleid tussen de zaailingen in de tuin.Spaar deze zoveel mogelijk en let vooral op zaailingen op onverwachte plaatsen.Soms zomaar tussen de stenen van het terras.Die vagebonden zijn de juweeltjes van de tuin. Foto: Aquilegia vulgaris nivea.
09-05-2006
Tuingeranium
Geranium Endressi is geschilt voor een bostuin.
Tuingeraniums
Tuingeraniums,ze bloeien uitbundig,stellen weinig eisen,worden niet te groot en zijn behoorlijk sterk,passen in iedere tuin en behoren tot de meest veelzijdige vaste planten. De rose bloeien eerder dan de tuingeranium met blauwe bloemen. De Geranium Maccrorhizum doet het goed in droge schaduw en houdt in de winter vaak zijn blad,bloeit in Mei en Juni met magentakleurige bloemen ,vrij klein. foto: Geranium Macrorrhizum
08-05-2006
Geranium of Pelargonium.
De verwarring over Geranium en Pelargonium gaat terug tot de tijd van Linnaeus,de Zweedse plantkundige uit de 18e eeuw,die het plantenrijk indeelde. Hij besloot ze allemaal Geranium te noemen,zowel de winterharde als de felgekleurde vorstgevoelige Zuid Afrikaanse soorten. Latere plantkundigen besloten dat Pelargonium apart geclassificeerd moest worden,maar de vorstgevoelige planten waren toen al zo populair dat de naam Geranium in de volksmond is gebleven.
Foto: Pelargonium Lord Bute.
07-05-2006
Geurende pelargoniums
Op 5 mei heb ik de foto s van de geurende Pelargoniums laten vervallen omdat het niet uitzag samen met het bericht.Ik dacht dat het een soort collage zou worden van de foto s.Dus niet. Daar ik niet weet hoe ik zulk een collage moet maken,dus nu maar een foto. PELARGONIUM COPTHORNE er zijn diverse geurende Pelargoniums die de moeite waard zijn.
Lampionnetjesplant
Physalis Alkelengi ofwel lampionplant.
Wanneer je een tuinliefhebber bent die van netheid houdt,kies dan nooit voor de lampionplant. Het is een woekeraar, die zich niet laat dwingen.Zijn schoonheid zit niet in zijn bloemen,maar de latere lampion. Als het blad er af is en alleen de oranje lampion er nog aan hangt,geeft dit een prachtig accent in de tuin.Je kunt de lampionnetjes op velerlei manieren verwerken in de bloemsierkunst,of de lampionnetjes in een kerstverlichting gebruiken.Het proberen waard.
06-05-2006
Weekend
Ik wens al mijn bezoekers een bijzonder fijn zonnig weekend.
04-05-2006
dahlia
Zonnestraal-pompondahlia
Come back van de Dahlia
Ik was gister bij de kweker voor mijn eenjarigen planten.Daar zag ik dat hij dit jaar veel dahlia s had. Ik vroeg hem waarom,andere jaren waren er practisch geen.Nou zei hij ,er was veel vraag naar de Dahlia want ze waren weer erg in.En dat is niet zo vreemd,want ze zijn er in een heel scala van onweerstaanbare rijke kleurschakeringen. Bovendien zijn ze beter te combineren met andere borderplanten dan vaak wordt aangenomen.
Opgepast voor teken
Gisteren was ik in de tuin bezig en zag dat ze er weer zijn de teken. 20 tot 30 % van de teken zijn besmet met LIJME ZIEKTE. De kans op Lijme blijft minimaal als de teek binnen 20 uur op de juiste manier wordt verwijderd, en het wondje ontsmet wordt met 70 % alcohol.
In April begin Mei kun je buiten al allerlei groenten zaaien zoals slasoorten,wortelstjes,lenteuitjes,radijs,kool en broccolli,andijvie en spinazie..
In kas of binnenshuis kun je nog tomaten,courgettes en pompoenen voor zaaien.Zo gaan ze eind Mei met een flinke voorsprong naar buiten.
Mei is een goede maand om je border aan te vullen met nieuwe vaste planten.
Bindt ranken van snelgroeiende klimmers regelmatig aan.
Snoei Forsythia na de bloei.Verwijder een paar oude takken om de struik te verjongen en snoei te lange takken terug tot op een krachtig oog of jonge scheut.
Geef voorjaarsbollen die uitgebloeid zijn mest en laat het blad nog zeker 6 weken zitten.zodat ze energie voor een volgend jaar kunnen opslaan.
02-05-2006
Clematis ofwel Bosrank
Clematis eerste snoei.
Het eerste jaar na aanplant snoei je aan het eind van de winter alle Clematissen,onafhankelijk van de groep waartoe ze behoren,terug tot op het laagste paar sterke knoppen. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten onder de grond. Wordt de Clematis in het voorjaar of de zomer geplant,knip hem dan direkt terug,zelfs als hij volop in blad staat.
01-05-2006
Roscoea Cantleoides een niet alledaagse bol.
Roscoea is verwant aan gember en produceert op orchideeen lijkende zachtgele bloemen. Geschikt voor bostuinen waar de grond het hele jaar vochtig blijft. De plant vormt indrukwekkend dikke pollen.Hieruit rijzen halverwege de zomer de bloemen op. Niet geheel winterhard.Hoogte 35 cm.
Mijn twee kleinzoons DANI en NICK
.
.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
klik op de tulpen en bekijk mijn bloemenschilderijen