Koken is plezant
Welkom bij de smaakpupillen tester
25-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.natriumbicarbonaat en het diepe geheim

Ingrediënten en bereiding:

Vandaag vertel ik je een trucje om rundvlees mals te maken

500 gram rundvlees.(Komt uit de chineese keuken

Afgesneden witte membranen

¾ theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat)

voor 250 g rundvlees

Wrijf het vlees goed in met de baking soda

Laat 35-40 minuten in de koelkast marineren

2 teentjes knoflook  ½ theelepel suike 1 eetlepel wijnazijn

2 ml  eetlepels olijfolie 10 gr eetlepel chilisaus

Zwarte peper ¼ -½ chilivlokken Dat is de vleessaus

die ik later nodig heb

Je kunt ook een andere saus gebruiken, bijvoorbeeld

op basis van sojasaus Na 35 minuten is het vlees felrood,

dit is normaal

Spoel het vlees goed af Droog het vlees

Verwarm een koekenpan voor met frituurolie

Giet de helft van de portie in de pan

Bak ongeveer 1 minuut op de hoogste stand

Roer dan en bak de andere kant nog 1-2 minuten.

Haal de eerste portie vlees eruit

Voeg frituurolie toe en bak de tweede portie op

dezelfde manier 1 peper 1 ui Bak 2-3 minuten op hoog

vuur vlees toevoegen

Zout saus Bak nog 2-3 minuten en zet uit 2 komkommers

200-300 gram tomaten 1 peper Groene ui 1 avocado

100 gram maïs 2-3 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflook

1 eetlepel citroensap Zwarte peper ½ theelepel

Dijon-mosterd zout naar smaak

Eet smakelijk!

Je zal het niet geloven misschien maar zie  wat je nog

allemaal  met natriumbicarbonaat kan.

Wat zijn mogelijke toepassingen van

natriumbicarbonaat bij het schoonmaken?

Natriumbicarbonaat wordt ook wel eens bicar,

zuiveringszout of maagzout genoemd.

Het is een mineraal dat kan gebruikt worden voor

verschillende toepassingen:

bij tandpasta om tanden te bleken

als rijsmiddel in bakpoeder en zelfrijzend bakmeel

in badzout en bruistabletten

bij een hoofdwasmiddel om textiel te bleken

bij branden maagzuur (wel niet te lang achter elkaar

gebruiken om fruit te wassen dat besproeid is geweest

met insecticides vermengd met azijn, om porseleinen

wasbakken te reinigen.....



25-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
24-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat eten vandaag

Chateau briand of file pure met een lekker groentenkrans

Jonge wortels,boontjes,spruitjes,erwtjes met zilveruitjes,

met aardappel in pel en Maître hotelboter.

Bereidingswijze moet ik toch niet uitleggen denk ik....

Leer de juiste bakwijze,iedereen heeft een ander

smaak en goesting.

"Snij de biefstuk altijd tegen de ‘draad’"

De perfecte Filet Mignon – Foodbuzz



24-09-2022, 10:57 geschreven door Leo
Reacties (0)
22-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat kan kun je eten als je weining geld hebt

Wat kan  je eten als je weining geld hebt

super goedkoop in de aanschaf en je kunt jouw gezin voorzien van

een maaltijd (warm) 

Rijst met bonen in tomatensaus

Gebakken aardappelen met uien en stukjes knakworst

Basic pasta gerecht

Groentesoep

Boterhammen

Omelet

Ei en toast

Chili con carne uit blik met rijst

Soep met beschuit 

Noodles en groente roerbakken

(misschien heb je nog ketjap/soya saus/

teriyaki of zoetzure saus staan)

Havermout met melk 

Cornflakes  "   melk

Boerenomelet met de overschot van de week

Peperkoek 

van oud brood,broodpudding met rozijnen maken,

Wentelteefjes,gewonnen brood.....

 



22-09-2022, 10:13 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kan wel wel suggesties gebruiken over energie verbruik
Van de elektrische kookplaten is inductie het zuinigst in
energie verbruik.
En voor het opwarmen van gerechten is de magnetron energie-
efficiënter dan de oven.
Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie.
Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een
deksel op de pan.
.


22-09-2022, 10:10 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mango en tamarillo fruit is voor veel ongekend !

Mango | Fruit At Work

Mango exotisch fruit waar je geen

genoeg  van krijgt


Schillen en snijden

Schil de mango met een goed scherp mesje of

met een dunschiller.

Het beste kun je nu de mango net naast de pit

snijden.

Doe dit ook met de andere kant. Snij dan schuin

langs de pit de rest van het vruchtvlees weg en

snij de mango in stukken naar wens. 

Tamarillo Tomaat-achtig

De tamarillo doet een beetje denken aan een

tomaat.De vrucht is alleen ovaal van vorm en

rood, geel of paars van

kleur. Het vruchtvlees smaakt zoetzurig en

aromatisch.

Volgens sommigen valt de smaak tussen die

van tomaat en passievrucht. 

Net als een tomaat heeft de tamarillo kleine,

eetbare pitjes.

De schil is meestal bitter en wordt daarom

niet gegeten.

Naast vezels bevat de tamarillo ook antioxidanten,

vitamines en mineralen. 

Vooral vitamine C is rijkelijk in de vrucht

aanwezig,net als kalium en magnesium.

Verder vind je in tamarillo calcium en ijzer,

net als vitamine A, B6, C en E.

Best een gezond vruchtje

dus!

Er zijn enorm mogelijkheden om er mee te 

creëren ;

ik denk aan fruitslade,dessert,vinaigre saus etc..

Geef alvast een lekker dessert mee.....

en zal er later op terug komen 

in andere mogelijkheden ;

Ingrediënten                                                   Voor de tamarillosaus ;

500 gr. mango                                             4 tammarillos +- 300gr.

   5 blaadjes gelatine                          80gr. suiker of vannille suiker

   2 eidooiers                                              om te garneren      

60 gr suiker (S2)                                        slagroom muntblaadjes

60 ml witte wijn                                       2 Maraschino-kers 

3/8 slagroom                                            

Het mango vlees in een blender fijn pureren en in een kom doen

zet het even opzij .

Week de gelatine blaadjes in koud water.

In een russ (middel matige pot) de eidooiers

40 gr suiker en dewitte wijn door elkaar roeren,

tot aan het kookpunt ,neem het van het vuur .

(best in 8 slag met foyet = is een garde, klopper) 

De gelatine goed uitwringen bij het warme

vloeistof mengen met een spatullen.

Door een zeef bij de mango gieten en met de

foyet goed doorroeren.

De room met de rest van de suiker  stijf

kloppen en onder de creme roeren.

Daarom moet de creme lauwwarm zijn,zodat

de gelatine

door toevoegen van de room niet meteen bindt.

In kelkglazen doen en in de koelkast laten

opstijven.

Voor de saus de tammerillo's schillen het vruchtvlees

pureren in blender en door een zeef in een pot wrijven.

De vannile suiker of suiker toevoegen en roerend aan

de kook brengen 3 à vijf minuten laten koken en dan

laten afkoelen.

Garneren met de tamarillosaus 

Spuit rond fijne strook slagroom dotje in het

midden waar je  de munt blaadje  blad gewijs

en daarop de 2 sherrykersen.

Smakelijk geniet ervan,

Laat ook een bericht in mijn gastboek hoe het

gegaan is en dat je het lekker vond of je een

eigen creatie gemaakt hebt.

 

Groetjes 

 



22-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
19-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvallen niet makkelijk met al dat lekker eten...;
Handige tips om af te vallen

Kies voor kleine aanpassingen in je voeding. Verklein de porties:

eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta.

Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor.

Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op

etiketten.

Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.

Besmeer je boterham dun met margarine.

Ga niet elke dag op de weegschaal staan,

maar kies voor een vast moment in de week.

Beloon jezelf als het goed gaat, dat stimuleert om door te gaan.

2500 kilocalorieën per dag voor volwassen mannen

2000 kilocalorieën per dag voor volwassen vrouwen

Om af te vallen moet je 500 tot 1000 kilocalorieën minder

binnen krijgen.

Bij een dieet met nog minder calorieën bestaat de kans dat:

je spiermassa afneemt in plaats van de vetmassa

je te weinig vitamines en mineralen binnen krijgt

je het dieet minder lang volhoudt en weer terugvalt in je oude

gewoonten (jojo-effect)

Oorzaak aanpakken

Bedenk wanneer jij meer gaat eten en probeer de oorzaak aan te

pakken. Voorbeelden waarbij mensen vaker meer of ongezonder

gaan eten: 

veel stress

na een emotionele gebeurtenis, zoals een scheiding of het verlies

van een dierbare veel buiten de deur eten (werk of vakantie)

verandering van gezins- of werksituatie: samenwonen,

kinderen krijgen of stoppen met werken na het stoppen met roken. 

https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/afvallen-door-een-

goed-eet-en-beweegplan



19-09-2022, 12:08 geschreven door Leo
Reacties (0)
18-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 % suikervrije Kokosrotsjes.

INGREDIËNTEN

4 eiwitten

Snufje zout

20 gr zoetstof

10 mg vanille-extract

240 gram geraspte kokos ( ongezoete)

5 ml of 1 theelepel roomboter

5 ml of 1 theelepel cacaopoeder

BEREIDING

Neem vier eitjes en scheid het eiwit van het eigeel. Gebruik voor het scheiden de twee helften van de eierschaal. Dat doe je door de dooier steeds van schaaltje naar schaaltje over te gieten, terwijl je het eiwit in een kommetje laat druipen.

Voeg een snufje zout bij het eiwit en pak een garde en klop tot het luchtig is. Zodra je tevreden bent, zet je het eiwit even opzij.

Neem een beslagkom en doe daarin het vanille-extract,de geraspte kokos, de boter en de cacaopoeder.

Meng de ingrediënten door elkaar en voeg voorzichtig het eiwit toe. Roer met een eetlepel voorzichtig door de beslagkom. Doe de kom in de koelkast en laat een halfuurtje rusten. 

Verwarm de oven voor op 175 °Celsius. Neem de ovenplaat uit de oven en bekleed deze met een velletje bakpapier. Als het beslag lang genoeg gerust heeft, neem je de kom uit de koelkast. 

Gebruik een eetlepel om het beslag bolletje voor bolletje op het bakpapier te leggen. Mocht je niet tevreden over de vorm zijn, dan kun je de bolletjes een beetje boetseren met je vingers.

Doe ze in de oven en bak ze 8 tot 12 minuten. Ze zijn gaar als ze net een beetje bruin beginnen te worden, dus blijf goed opletten.

Even laten afkoelen en klaar zijn je gezonde, 100 % suikervrije Kokosrotsjes. 

Lekker smullen,



18-09-2022, 14:05 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse Wafels de echte

"Maak zelf de beste wafels" ** +- 

Mag ze ook van mij Antwerpse wafels benamen,

"De maten hoeveelheden moet wel heel juist zijn "!

Intergenten ;

500 gr.patisseriebloem

1/2 l volle melk

1/2 l spuitwater

200 gr.magerine

25 gr gist

4  eieren

8 gr vannilesuiker

Bereidingswijze

Zeef de bloem in een kom en strooi de suiker erover.

Verwarm het water op tot ze lauw is en los de gist er in op.+- 37C°)

Verwarm de melk voeg deze onder mengen toe aan het bloem,       )

vervolgens het water.

Zet de boter op een héél zacht vuur zodat  ze langzaam kan smelten

zonder te bruinen, of korte tijd in de microgolf plaatsen

Splits de eieren en voeg het eigeel toe aan het deeg alsook de

vloeibare boter.

Klop het eiwit op en voeg toe.

Meng goed en voeg als laatste het zout

toe en meng nog even door.

Laat het deeg op een warme maar tochvrije plaats gedurende een

half uurtje rijzen, het deeg zal in volume nagenoeg verdubbelen.

Door het aanwezige vetstof in het deeg is het niet nodig om je

wafelijzer in te vetten.

Giet het deeg gelijkmatig op het ijzer, sluit het en keer direct om.

Laat het de voorziene tijd bakken (meestal rond de 4 minuten) en 

haal de wafels uit met een wafelvork.

Geniet ervan,smakelijk.....

Basisrecept Brusselse wafels - Mariëlle in de Keuken



18-09-2022, 12:57 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.als je patisserie maakt moeten de verhoudingen juist zijn
1 liter 1 l 10 dl 100 cl 1000 ml
1 deciliter 0,1 l 1 dl 10 cl 100 ml
1 centiliter 0,01 l 0,1 dl 1 cl 10 ml
1 milliliter 0,001 l 0,01 dl 0,1 cl 1 ml
1/8 liter 0,125 l 1,25 dl 12,5 cl 125 ml
1/4 liter 0,25 l 2,5 dl 25 cl 250 ml
1/2 liter 0,50 l 5 dl 50 cl 500 ml
3/4 liter 0,75 l 7,5 dl 75 cl 750 ml
1 gram =
1000 milligram


18-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
17-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische stoofschotel

Ingrediënten:4 pers.

Worchestersaus of scheutje oxo

mijn keuze is Saint Emilion grand Cru 2018

Los het bouillonblokje op in ca. 500 ml liter kokend water.

Snipper de uien en knoflook. Fruit deze aan in een braadpan

in een beetje olie of boter.

Snijd de wortel in plakjes of blokjes.

Bak een paar minuutjes mee.

Voeg daarnaook de champignons toe en de paprika in

blokjes en bak kort mee.

Voeg de tijm en paprikapoeder toe en daarna

ook de bloem. Schep goed door.

Roer de tomatenpuree er door. Giet een scheut rode

wijn er bij (mocht je deze stoofschotel zonder alcohol

willen maken dan kun je deze stap ook overslaan).

Roer goed door elkaar zodat de bloem is opgenomen

en er soort saus ontstaat.

Giet de bouillon erbij en blijf goed roeren.

Doe de blaadjes laurier in de stoof en vervolgens ook

de krieltjes.

Laat de vegetarische stoofschotel met de deksel

gedeeltelijk op de pan ca. 45 minuten zachtjes

pruttelen tot de aardappeltjes gaar zijn.

Haal de blaadjes laurier uit de stoofschotel

voor het serveren.

                         



17-09-2022, 10:52 geschreven door Leo
Reacties (0)
16-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leer meer over wat je eet (vis)
Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van
de tarbotachtigen. De meest courant verkochte maten zijn
0,5-1 kg (jonge griet), 1-2 kg en 2-3 kg
Het visvlees lijkt heel sterk op dat van tarbot,heeft veel
meer smaak.
Meer weetjes over vissoorten vind je hier :
 
Griet met dijonaise-saus, champignons en spinazie
Griet,Tarbot,zeeduivel,tong zijn mijn top gerechten 


16-09-2022, 11:56 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fris romig avocado dip sausje

Bereiding saus ;

1 teen knoflook

1 avocado

paar blaadjes munt

paar sprietjes bieslook

1 eetlepel olijfolie

(ik gebruik zelf noten olie)

1/2 eetlepel citroensap

2 eetlepels water

Worchstersaus 

Doe de avocado (zonder schil en pit) samen met

het teentje knoflook, olijfolie, citroensap,

water,peper,zout,cayenen is de blender

Laat draaien,is de saus nog een beetje te dik?

voeg dan beetje bij beetje wat worchster of

water toe.

Snijd de bieslook en blaadjes van de munt grof

en voeg bij de avocadosaus. Laat nog even een

seconde of 10 meedraaien,proef en breng op smaak

met eventueel nog wat extra zout een en beetje

peper.



16-09-2022, 11:40 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. avocado ideetjes

              Frisse garnalensalade met tomaat

400 
verse geplede garnalen of zalmfilet,tonijn
eetrijpe avocado's
el 
bladpeterselie
1 limoen
10 gr sesamzaad

Bereiding met zalm,tonijn of garnalen

Snijd de zalmfilet in stukjes en laat even garen

in een vinaigrette naar keuze.

Voor de garnalen een coctailsaus of mayonaise

Snijd ondertussen de peterselie fijn.

Meng de peterselie en de stukjes zalm onder de

mayonaise.

Ontdoe de avocado’s van hun schil, verwijder

de pit en vul ze met de zalmsalade.

Werk de salade af met sesamzaadjes en een paar

blaadjes peterselie.

 



16-09-2022, 11:37 geschreven door Leo
Reacties (0)
13-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker wokken vandaag

             "Ingrediënten"

4 personen

800 gr. krieltjes

400 gr. kippendij of filet

300 gr. sperziebonen

1 courgette

2 rode uien

2  paprika's

200 gr.soyascheuten

paprikapoeder

peper en zout

olijfolie 

goede boter

            "Bereidingswijze" 

Snijd de kip in blokjes en doe in een mengkom.

Voeg naar smaak uienpoeder, knoflookpoeder en

mild paprikapoeder toe.

Gebruikte van ieder ongeveer een theelepel.

(koks gebruiken tussen de vinger gevoel bij

kruidingen.daarom maken we ook pezo,peper en

zout gemengd)

Kruid verder met wat peper en zout en voeg een

scheutje

olijfolie toe. Doe er tot slot nog een snufje

bloem bij en schep alles goed door elkaar.

Laat even staan.

In de tussentijd breng je in een pan een laag

water aan de kook.

Hierin kook je de krieltjes 10 minuten voor.

Grote krieltjes kan je eventueel halveren.

Giet af en laat droog stomen van het vuur af.

Tegelijkertijd maak je de sperziebonen schoon.

Snijd in stukjes en kook deze ongeveer acht

minuten.

Laat afkoelen onder de koude kraan.

Hierna doe je ze in een vergiet om uit te laten

lekken.

           "Bak de kip en groenten"

Verhit een grote wokpan op laag vuur en smelt hierin een 

klontje boter. Doe de kip erbij en schep om op hoog vuur.

Als de kip aan alle kanten is dichtgeschroeid zet je het

vuur wat lager.

Pel de rode uien en snijd deze in stukjes, voeg toe aan

de pan en bak kort mee.

Snijd intussen de courgette in blokjes en voeg ook deze

toe aan de pan.

Haal de bovenkant van de rode paprika's en verwijder

de zaadjes.

Snijd in blokjes en voeg toe aan de pan.

Schep tussendoor steeds goed om.

Hierna voeg je de sperziebonen toe.

Schep nogmaals goed om en doe er tot slot de voorgekookte

krieltjes bij.Zo ook de soyascheuten die wat a la denté moeten

blijven.

Zet het vuur weer hoog en

sprenkel er nog een beetje olijfolie over.

Schep nog een paar minuten om en kruid met wat extra peper

en zout.

Je groentepannetje met krieltjes en kip is klaar.Smakelijk....

Er zijn zoveel manieren om een lekker wok te maken zelf

is een combinatie te maken.....

             Woksauzen: 7 x de lekkerste opties voor al je wokgerechten

                     



13-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
12-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarisch

" Vegetarisch "

Ovenschotel met aardappel,

courgette en paprika ;

Intrediënten ;

600 gr vastkokende aardappelen

2 courgette

1 gele paprika

1 rode paprika

150 ml room

100 gr geitenkaas

60 gr geroosterde pijnboompitten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de aardappelen en spoel de courgette.

Snijd beide in flinterdunne plakjes.

 



12-09-2022, 14:24 geschreven door Leo
Reacties (0)
11-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken aardappel schijfjes met of zonder look

Pommes Sauté

4 mooie gelijke aardappelen koken in schel,

Was de schel goed af in koud water,

leg ze in het kokend water na +- 15 min prik met een priem

zachtjes in de aardappel.

kan je er makkelijk doorprikken is hij klaar of legt de punt

van de priem even op je pols onderaan krijg je een schokje is

hij klaar.

Pel de aardappels en snij ze in schijven van +- 1 cm dik,bak ze

in half olijfolie en bakboter.Peper,zout .....

Bruingeel en klaar zijn ze,even ontvetten beetje fijn gesneden

bieslook er bij en smullen maar. 

Deze manier kan ook gebruikt worden om lekkere aardappelsla

te maken snij ze dan in blokjes,pijpajuin,peper,zout , bieslook

en peterselie erbij en naperen met mayonaise of vinaigrette

naar keuze 

de beste lekkerste aardappelsla , smakelijk 



11-09-2022, 10:17 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waldorfsalade

                                                     WaldorfsaladeWaldorfsalade

Benodigdheden: 

250 gram rode en witte druiven

ongezouten walnoten

2 appels

Citroensap

4 “stengels” bleekselderij

Light mayonaise of yoghurtmayonaise

Bereidingswijze:
Begin met het snijden van de twee appels,

snijd deze in kleine stukjes. Besprenkel de

appelstukjes vervolgens met wat citroensap

om te voorkomen dat ze gaan verkleuren.

Halveer de druiven en voeg deze toe aan de stukjes appel.

Vervolgens doe je ook wat walnoten erbij en eventueel

nog wat partjes mandarijn.

Snijd de geschilde “stengels”bleekselderij in

kleine stukjes en voeg deze ook toe aan

de schaal.

Roer tot slot nog één á twee lepels, light- of

yoghurtmayonaise door de salade en klaar.

Om het helemaal mooi te maken garneer je

de waldorfsalade met wat druiven en walnoten.

Smakelijk!

Ook lekker met een zoet zure vinigrette 

" Noten bevatten  aardig wat vitamine E,

mineralen als selenium en zink en onverzadigde vetten."

Na het eten van een waldorfsalade zal je een ganse

dag een verzadigd gevoel behouden.



11-09-2022, 09:59 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoet zure vinaigrette

Zoetzure vinaigrette

Ingrediënten

3 el lichtbruine suiker

6 el azijn

6 el water

½ el groentebouillon

kurkuma

currypoeder

1½ el maïszetmeel

Bereiding

Doe de suiker en de azijn in een kookpot op het vuur.

Laat de suiker smelten..

("Pas goed op houd kinderen

uit de buurt,gesmolten suiker brand door je huid")

Laat het mengsel lauw worden door er 6 eetlepels

water bij te voegen.

Voeg vervolgens de groentebouillon, kurkuma en

curry-poeder toe.

De hoeveelheid curry kies je naar eigen smaak.

Los het maïszetmeel op in een halve tas water.

Voeg toe naargelang de mate van binding die je

wil bekomen.

"Je kan kurkuma en curry weglaten,zo je een gewoon

zoet zure vinaigre hebt".



11-09-2022, 09:59 geschreven door Leo
Reacties (0)
09-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeienkruimeldeeg taartje me thijm
***
Ingrédients
bloem: 250
blanke amandelen: 50
witte basterdsuiker: 100
boter: 125
2 takje thijm
aardbeienjam: 4
Bakje frambozen
Room
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Vet de taartvormpjes in.
 
 Laat boter op kamertemperatuur komen

De eerste truc: laat 125 gram boter op kamertemperatuur komen.

Dat is cruciaal voor kruimeldeeg. Boter is op kamertemperatuur als

je er makkelijk een vingerafdruk in kunt zetten. Te laat aan gedacht

of geen tijd om te wachten tot je boter op kamertemperatuur is?

De boter snij ‘m in kleine stukjes.

Die worden sneller zacht dan een groot stuk.

Maak het deeg

Doe de malse boter in een mengschaal. Voeg 90 gram poedersuiker toe. 

Gewone suiker kan ook, maar poedersuiker is veel fijner en gaat

makkelijker op in het deeg.

Meng de zachte boter en de poedersuiker tot ze wit-romig van kleur

zijn. 

Voeg 1 ei toe.

Meng goed. Doe vervolgens 30 gram amandelmeel bij het

mengsel,voor een subtiele nootachtige smaak. 

Voeg na een minuut kneden beetje bij beetje 250 gram

patisseriebloem toe. 

Kneed tot een homogeen deeg. Doe er ten slotte nog

een snuifje zout bij.

Kneed het deeg tot een schijf

Kneed het deeg nog even goed door en maak een bol.

Duw die bol op een bord plat tot een schijf.

Dek het bord af met vershoudfolie zodat het deeg niet

uitdroogt.

Laat rusten in de koelkast

Leg de schijf minstens 1 uur in de koelkast.

Dat doe je om drie redenen.

Eén: de boter wordt zo weer stevig, waardoor het deeg

makkelijker bewerkbaar is.

Twee: de gluten in het deeg ontspannen, waardoor het

eindresultaat lekker knapperig wordt.

En drie: de smaken blenden zo extra goed.

Vet de bakvorm in

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt intussen een

klontje boteren smeer de taartvorm ermee in.

Bestrooi de vorm met een laagje bloem.

Zo glijdt de taart na het bakken makkelijk uit de vorm.

Kneed het ijskoude deeg door

Als het deeg net uit de koelkast komt, kan het te hard

zijn om uit te rollen, waardoor het scheurt.

Kneed het daarom kort en snel door tot een soepel deeg.

Als het doorkneden
lastig gaat, neem dan kleine stukjes deeg om soepel te

kneden, in plaatsvan alles tegelijk. 

Werk snel. Een te warm deeg – doordat je het te lang

kneedt met warme handen – kan ook scheuren.

Rol het deeg uit

Bestrooi het werkblad met bloem, zodat het deeg niet kan 

plakken.

Ook op het deeg mag je wat bloem strooien, zodat je er 

makkelijk met de deegroller over kunt rollen.

Gebruik liever iets te veel dan te weinig

bloem.

De overtollige bloem kun je er altijd nog afvegen.

Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 

3 à 5 millimeter dik.

Zorg dat je werkblad zo koel mogelijk is.

Leg het uitgerolde deeg in de vorm

Probeer het deeg losjes rond een bebloemde deegrol te

slaan.

Of leg het deeg rechtstreeks in de ingevette lage bakvorm.

Doe het hoe dan ook voorzichtig en zonder druk te zetten.

Breekt je deeg toch of heb je ergens een scheurtje?

Dat is geen drama, plak het gewoon dicht door er wat

extra deeg op te duwen. 

Als het deeg in de taartvorm ligt, druk je het aan in de

randen en snij of druk je de overtollige stukjes weg door

er met de deegrol nog eens over te gaan.

Bak in de oven

Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met een

vel bakpapier.

Giet  bakgewichtjes op de bodem. Bak de taartbodem 

20 tot 25 minuten

in de op 180°C voorverwarmde oven tot hij goudbruin en

krokant is.

Toch nog niet helemaal gaar in het midden?

Haal de bakparels eruit en bak nog even voort.

Laat afkoelen

Is je taartbodem klaar? Verwijder dan het bakpapier en 

de gewichtjes en laat de eerste 3 minuten in de bakvorm

afkoelen. 

De taart zal een beetje krimpen en zo makkelijker uit de 

vorm komen.

Hef de taartbodem voorzichtig uit de vorm en laat ‘m

vervolgens

afkoelen op een rooster zodat hij niet wak wordt. 

Laat afkoelen voor je de taartbodem vult.

Steek met een vorm de taartstukjes uit,

Waarmee vul je de taartbodem?

         Banketbakkersroom

Dé vulling der vullingen is natuurlijk banketbakkersroom. 

Ook crème suisse is heerlijk: dat is banketbakkersroom 

met extra slagroom onder geklopt, perfect bij verse

aardbeien.

Aromatische slagroom

Opgeklopte slagroom is licht als een wolk, en toch

ongelofelijk vol van smaak.

Verrijk de slagroom met een beetje suiker en een aroma

naar smaak.

Denk aan limoncelloroom met blauwe bessen, rozenroom

met frambozen,amerettoroom met krieken of laurierroom

op geroosterde perziken.

                   Mascarponecréme

Supersimpel, maar overheerlijk. Meng slagroom

met dubbel zoveelmascarpone voor een dikke,

stevige crème.

Meng met vannillesuiker voor een zoete toets,

perfect bij bijna elke soort zomerfruit.

Extra tips

Je kunt dit deeg ook gebruiken voor hartige gerechten 

zoals een quiche of groentetaart. Gebruik dan gewoon wat

minder suiker.

Als je een keukenmachine hebt, gebruik dan het K-hulpstuk

voor deeg en beslag en laat het toestel rustig draaien.

Het voordeel aan de keukenmachine is dat je de boter

goed kunt opkloppen en lucht in je beslag krijgt.

Als je het lastig vindt om met bloem uit te rollen kun je

het deeg ook uitrollen tussen twee vellen bakpapier, 

vershoudfolie of op een siliconen matje.

Haal het bovenste vel wel af en toe weg, zodat er geen

vouwen in het deeg ontstaan.

Dé gouden tip voor egaal uitgerold deeg: leg eetstokjes 

of houten latjes langs de zijkant van je lap deeg en laat 

de deegroller over de stokjes lopen. Resultaat? 

Een deeg dat overal precies even dik is. Handig!

Is je taartbodem gebroken? Geen man overboord!

Breek de bodem helemaal in stukken, verdeel ze over

glaasjes en doe er wat fruit en je favoriete vulling bij,

zoals opgeklopte room, lemon curd of een bolletje ijs.

Niemand zal merken dat het niet zo bedoeld was.

Of heb je na het bekleden van je bakvorm nog wat deeg 

over?

Bak het op een bakplaat in de oven en breek het nadien in

stukken.

Je kunt de kruimels in een potje bewaren.

De ideale manier om een eenvoudig dessert een krokantje

te geven!

Maak een dubbele hoeveelheid deeg en verdeel het in 

porties.

Wikkel de schijven in vershoudfolie en nadien in

aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen. 

Je kunt deeg tot twee maanden invriezen

Laat het deeg een nacht ontdooien in de koelkast voor je

het gebruikt.

Liever vegan? Homemade kruimeldeeg zonder boter lukt

ook! Vervang de boter in een hartig kruimeldeeg

simpelweg door olie zoals olijfolie.

In een zoet deeg is kokosvet een aanrader.

                       
                                  Kleine gebakjes of mini taartjes maken? - Boodschappen.nl


09-09-2022, 19:04 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaastaart

INGREDIËNTEN ;

8 blaadjes gelantine 20 minuten in water weken.

1/2 kg Platte kaas - 1/4 l (25cl) room -

250 gr witte suiker s2 -sap 1/2 citroen

deze laatste 4 ingrediënten samen mixen (de gelatine niet)

1 blik pechen waarvan we het sap lauw laten worden en 

daarin de gelatine laten smelten.

Dan alles samenvoegen en mixen,

In een springvorm boudoir koekjes leggen met suiker naar

beneden.

Schijfje pechen over de koekjes verdelen,en daarover het

het kaasmengsel gieten,een 1 uur in de koelkast opstijven.

Smakelijk,groeten Ingrid    

                         Gezonde kwarktaart met perzik - Tanja's keuken

 



09-09-2022, 17:48 geschreven door Leo
Reacties (0)

.

vegetarische

gerechten

Inhoud blog
  • prachtig
  • Caesarsalade
  • Risotto met zalm
  • wat gebeurt er met de vis
  • Paas brunch
  • Speciaal en mmmm zo lekker
  • geeft me een terugblik op....
  • geeft me een terugblik op....
  • Vreselijk
  • Chefs hun geheim,
  • Recept voor aziatische noedels met gehakt
  • eiren nestjes
  • koks moeten ook vleeskennis hebben
  • Lekker kersenflappen zo klaar
  • Poire belle Héléne
  • Lamsbout met Gorgonzola
  • Welkom
  • Coquilles Saint-Jacques au fine champagne
  • Zoete aarappel als snack bij de tv
  • wil je stoppen met brood eten ?
  • Gebruik een stookoker gezond..
  • Fluwelen tongstreling,
  • Lachen mag ook in de horeca -:)
  • puur vergif voor ...
  • Fruit is gezond
  • super lekker
  • simpel uitgelegd !
  • speciaal
  • Wat je zeker nooit mag doen
  • Het is weer voor rijkelijke hutsepot poriën
  • onderschat gebakken aardappelen maken niet !
  • simpel als je het ziet
  • tijd voor appeltaart
  • waar is dat feestje
  • Amuse idee
  • moet je toch weten
  • klein geheimpje van oma
  • mijn recept de lekkerste spaghetti
  • lekker ideetje
  • Amuse of borrelhapjes
  • het is zondag, rust dag
  • Vandaag witlof in de oven
  • Gezondheid is heel belangrijk ,denk eraan wanneer je kookt
  • tip om te bewaren van olie en basilicum terug laten herleven
  • Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs
  • Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !
  • Wild seizoen is bezig......
  • Lekker speciaal vegetarisch
  • Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?
  • natriumbicarbonaat en het diepe geheim
  • wat eten vandaag
  • Wat kan kun je eten als je weining geld hebt
  • kan wel wel suggesties gebruiken over energie verbruik
  • Mango en tamarillo fruit is voor veel ongekend !
  • Afvallen niet makkelijk met al dat lekker eten...;
  • 100 % suikervrije Kokosrotsjes.
  • Brusselse Wafels de echte
  • als je patisserie maakt moeten de verhoudingen juist zijn
  • Vegetarische stoofschotel
  • Leer meer over wat je eet (vis)
  • Fris romig avocado dip sausje
  • avocado ideetjes
  • Lekker wokken vandaag
  • Vegetarisch
  • Gebakken aardappel schijfjes met of zonder look
  • Waldorfsalade
  • Zoet zure vinaigrette
  • Aardbeienkruimeldeeg taartje me thijm
  • Kaastaart
  • Kleine klaring of grote
  • En chef kent zijn team
  • Kippen filet met boontjes en erwtjes met pesto orecchiette
  • Tongrolletjes
  • Gentse waterzooi
  • werken in de horeca, is beestig hard
  • Wat is Arabisch eten?
  • Gelukkige verjaardag a la chef
  • voeding smijt je niet weg....
  • Krab of garnaalcocktail met ananas
  • mmmm lekker Chinezen
  • waarom je het beter thuis maakt.
  • coupe vers gezond lekker zomers
  • Idee voor bij babyborrel
  • Mango dessert
  • snel een soepje maken,
  • Kook tijd van groenten
  • Bloemkool moet je niet koken!
  • Belangrijk om te weten...;
  • Keukentermen
  • De nieuw generatie
  • Sinaasappel schellen
  • een aardappel schillen
  • waarom nog een kookboek kopen
  • Simpel koken als je een tablet Iphone mee de keuken in neemt
  • Lekker en niet duur
  • simpel zomerse taart
  • Garnaalkroket in 5 min .
  • Sabayon
  • Tropicana sla
  • lekkere cake
  • Zo maak je oliebollen
  • Gefrituurde Kabeljauw
  • Kaarsjes in het donker
  • Altijd een vleugje zomer met kruiden
  • Koude Veloutesoep
  • Witlof uit de Ardennen
  • Prettige feestdagen
  • Noordzee vissoep
  • Uitjes 'Escoffier'
  • St. jacobsoester met witlof
  • Groene kippen fricassee
  • Biscuitbeslag :
  • Truffels
  • Boterroom en Mokka boterroom
  • Zo maak je glazuur en Banketbakkerroom :
  • Cocoskoekjes of rotsjes
  • Mop
  • Travail en groupe
  • Chocolademousse
  • Basis van de keuken
  • Vlaamse hutsepot
  • Tijgergarnalen veredeld in kreeftensausje
  • Sinaasappel schuim
  • Klein kunst
  • Teveel gedronken ?eet dit ,kater gaat lopen
  • Van Ananas naar Kardinaal
  • Goddelijk ham,met Galia meloen
  • "Wako Kiwi"
  • Een beentje zonnig Italie in je bord
  • Scampi's met een fluweel nagenot
  • De visfumet,
  • De wildfonds
  • De kalfsjus of kalfsfonds,gevogelte fonds
  • De blanke fonds,bruine fonds;
  • De basis bereiding voor vis :
  • De basis bereiding voor vis :deel 3
  • De basis bereiding voor vis :Deel 4
  • Basis bereiding voor vis deel 2
    Logboek van de keuken
  • Hey Leo ,,
  • Avond groetjes
  • Sergio
  • Fijne lentedag gewenst !
  • lentesla

    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert

    .


                        

    bij 


     

             Waar je

        talenten

         en de behoeften

                 van de 

             wereld

           elkaar kruisen

              ligt je 

        roeping 

    Afbeeldingsresultaat voor spreuken over de keuken

    Kalte Platten : Schinken - Röllchen - Rezept - kochbar.de

    Mooi opgemaakte groente/rauwkost schotel | Vegetable tray, Amazing food  art, Food displays

    15 ideeën over Groente/fruit tapas plate | lekker eten, eten, eten en  drinken

    130 beste ideeën over koken in de klas in 2022 | eten en drinken, koken,  eten

    530 ideeën over Koken, door en voor kleuters | koken, lekker, eten

    Koude schotel populair . Artikel 999 - www.brabantland.nl

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Tournedos de charolais poêlé, légumes en sauce - Lorraine Magazine            

    Tournedos De Boeuf Au Beurre D'Huîtres - Envie De Bien Manger

    "       "        "          "          "

    Terroristische

    aanslagen

    Brussels Airport

    (Zaventem) 

        Wij zullen

         jullie altijd

         herinneren !

       22 Maart 2016 

    .

        STOP racisme

    Tegen dierengeweld !

    onverdoofd slachten

    is barbaars en is

    een sadistisch

    moord !!!!

    Spaghetti koken als een baas | Grappige Plaatjes

    SeniorenNet - Grappig of Schattig - claustrofobie SeniorenNet - Website  voor de actieve 50-plusser

     K

    Welkom bezoeker

    als je een blog

    hebt schrijf hem

    dan bij je 

    bericht in mijn

    gastenboek,

    zo ik kan 

    een bezoekje bij

    jullie brengen.

    Alvast bedankt 

             🍰🎂

    Dolfijneliefde

    mijn liefde 

    voor Dolfijnen,

    biologie,

    duiken,koraal,etc....

      ↡klik op de foto ↡

    👌

    Happyboy te gaan,

    veel foto's van

    Happyboy

    uitstappen en reizen

    van mij en vrouw

    .↡❤️↡

     ↡Klik op foto ↡;

    welkom

    mijn grote

    liefde 💔

    R.I.P

    Happyboy Eypos

    Just in Time is

    nu 13 jaar

    Wanneer je

    niet tegen

    grappen,of

    aangesproken

    zo voelen 

    gelieve  de blog

    niet te betreden.

    Je kan ter aller

    tijden het

    X gebruiken.

    Deze blog is

    samengesteld

    om 

    mensen te

    laten lachen....

    Blijvers welkom

    veel plezier 

    klik :

     ↡ heb het schijt eraan ↡

    La bonne cuisine

    est la base du

    véritable bonheur.

    De goede keuken

    is de basis van het

    echte geluk.

    A.Esccoffier

             

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pommes Pont-neuf,

          Feestelijk

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pont-neuf
    aardappelen:
    2cm dik,5cm lang
    is 4 maal groter
    dan gewone frieten.
    Eerst pocheren in
    een zeer gematigd
    vet en nadien
    afbakken in warm
    vet.

    De Pont Neuf is
    een brug
    over de
    Seine in Parijs.
    Het is de oudste
    brug van
    de stad.
    De Pont-Neuf
    werd
    tussen 1578 en 1604
    gebouwd naar
    ontwerp van
    Androuet Du Cereau.
    De brug
    heeft
    12 rondbogen en
    bestaat
    uit 2 delen.
    Het Ile de la Cité

    wordt door de
    Pont Neuf
    verbonden
    met de kaden aan
    de
    linker- en rechterover
    van de Seine.

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf




    Favorieten :

     

                          

     

     

    Miashaarsite

    alles

    over haar en

    verzorging

    Vaktermen

    keuken

    Koken is plezant

     

                          

    Zoeken met Yahoo


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    robbedoesje
    blog.seniorennet.be/robbedo

    De vlam tegen

           dieren 

          geweld!!!

    laat ze branden
      Geef ze door,

    Ik ben blij met
    onze vriendschap
    Vrienden zijn
    speciale mensen
    die een bijzonder
    plaats innemen
    in iemands leven
    Vrienden zijn de
    mensen die delen
     in iemands vreugde
    maar ook in hun
    problemen.Een echte
     vriendschap ontstaat
    niet zomaar
    Het kost tijd om
    respecten vertrouwen
    op te bouwen de basis
    van elke vriendschap
    Vrienden zijn die mensen
    die je in je hart raken
    en ieders leven blijer
    maken.
    Bedankt dat jij er bent.

         





                

         

               


    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert
        
     

     

    Niks vergeten ???

    krabbeltje

    in mijn gastboek,      

    ↡    👍

    Koken is plezant

    en doe je van uit

    je hart 

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    STOP de

    hebzuchtige jacht

    Kan een illustratie zijn van de tekst 'NUiSiBLE ራ' 

    Kan een afbeelding zijn van hert

    een goede kok(kin) heeft het in de vingers
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Miashaarsite
  • Dol-fijne-liefde1
  • uitbenen voorkwartier rund
  • uitbenen achterkwartier rund
  • versnijden of uitbenen varken
  • Slachten mag niet onmenselijk gebeuren !

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!