Koken is plezant
Welkom bij de smaakpupillen tester
29-11-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is weer voor rijkelijke hutsepot poriën

winterkost Hutsepot :
Het is er nu wel het weertje voor. 
groenten :
 
Laat de groentjes sueren (zweten,stoven)

met boter

Ajuin,wortelen,knolselder,savooikool,prei,

witte en gele raapjes,spruiten en aardappelen .

het vlees toe schroeien zo zijn de poriëen toe

en blijven de sappen beter bewaard. 

Op smaak brengen met ;

peper en zout naar smaak,

Provensale kruiden,look 


vlees :
Stoofvlees , kalfsfricasé , ossenstaart,

lamskotteletjes of lamssneden.

Leg het vlees in een pot en laat het sudderen

tot het mals is.leg laag groenten,laag vlees enz.

Giet het vleessap er over tot 1 cm boven groenten

en vlees laat het geheel nog 10 min sudderen,dien

het op.

Je kan variëren zoals je zelf wilt,met vlees of 

groenten naar eigen smaak.Er zijn mensen die

hutselpot met varkenspoten maken en zo het

wel de saus geleiachtig word.

Deze hutselpot is zeer gezond en kom je sterk

de winter mee door. 

Laat het jullie smaken 

                                                      



29-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
21-11-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onderschat gebakken aardappelen maken niet !

Ingrediënten

4 personen

ca. 750 gr. aardappelen naar keuze (vastkokend)

roomboter

olijfolie

zout

Persil of fijn gehakte Basilicum

Paprika

Bereidingswijze

Het lekkerst is het als je de aardappelen in de schil kookt.

Dit is niet alleen een stuk makkelijker maar ook nog eens

gezonder. In de schil zitten namelijk voedingsstoffen die je

anders weg schilt.

Je kan de aardappels het best even goed schoon boenen

onder de kraan. 

Aardappels snijden

Snijd de aardappelen in de gewenste vorm blokjes,

partjes of schijfjes.

Zelf snijd ik er meestal schijfjes van omdat ik die het

makkelijkst vind te bakken.

Kies gewoon wat je het leukst vindt.

Voorkoken

Kook de aardappelen nu in ruim kokend water 

(in een, kookpan en helemaal onder water).

Prik er regelmatig even in met een mesje of 

dunne breinaald.

Als de aardappels nog hard zijn kook je ze

nog even door. Zodra de punt van je mesje

er makkelijk inglijdt zijn ze goed.

Meestal duurt dit zo'n 5 tot 10 minuten,.

Dit is afhankelijk van de grootte van je

aardappelstukjes en het soort aardappelen.

Haal de pan van het vuur en giet je de

aardappels af in een vergiet.

Laat ze daarna even uitlekken zodat ze zo

gebakken kunnen worden.

Aardappelen bakken

Zet een grote pan  op laag vuur en verwarm

deze voor zodat die goed warm wordt. Hoe

groter de koekenpan hoe beter.

Als de koekenpan goed warm is doe je er

een flinke klont boter in en een flinke scheut

olijfolie, ongeveer 50/50.

Zorg dat er een goede laag in de koekenpan

komt te staan zodat je de aardappelen goed

kan bakken.

Als alle boter gesmolten is bedek je de hele

bodem van de pan met de stukjes gekookte

aardappelen.

Zorg er voor dat deze niet op elkaar komen

te liggen.

Zet het vuur middelhoog en laat de aardappelen

een paar minuten bakken terwijl je ze af en toe

een beetje door de pan schuift.

Draai er af en toe eentje om en kijk of ze al mooi

goudbruin worden,als dat het geval is draai je

alle aardappels om (bv. met een keukentang 

zodat je de andere kant kan bakken.

Als je eerste portie klaar is schep je de gebakken

aardappelen met een spatel uit de pan in een grote

kom waar je wat keukenpapier in hebt gelegd.

Strooi er wat zout overheen, even goed schudden

en daarna warm houden in een pan zonder deksel 

op een laag vuurtje.

Herhaal dit tot alle aardappelen gebakken

zijn en bestrooi uiteindelijk alles nog met

een beetje zout.

Wat grove zoutkorrels zijn het lekkerst.

Als het vet in de pan te weinig wordt doe je er eerst weer

wat boter en olijfolie bij.

Heerlijk als bijgerecht voor bijna iedere maaltijd,

bijvoorbeeld met tong en wortelen,

tomat garnaal met slaatje etc...

Variaties

Je kan eindeloos variëren met smaken,

vormen en soorten aardappels.

Mijn favoriete variaties zijn

met Italiaanse kruiden, met verse rozemarijn,

badilicum met geplette teentjes knoflook of

met tijm.

Ook gebakken met wat paprikapoeder,

chilipoeder of oregano smaakt heerlijk.

De kruiden voeg je gewoon toe tijdens het

bakken in de roomboter en olie, zo trekken

de smaken er goed in.

Vlak voor het opdienen strooi je er nog een klein beetje

extra overheen.

Gustoso.....smakelijk...

 

 



21-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
16-11-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.simpel als je het ziet

Wees voorzichtig  gekarameliseerde suiker (gesmolten suiker )

brand los door je hand, past ook op met chocolade kapt geen

warme chocolade over jullie handen.

Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen

tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à

32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking.

Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond

de 45°C.

Wees voorzichtig en amuseer jullie 



16-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
15-11-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tijd voor appeltaart

                                                   

BENODIGDHEDEN DEEG ;

350 gr zelfrijzend bakmeel

200 gr boter op kamertemperatuur

150 gr suiker

1,5 tl kaneel

1 ei

VULLING

5 grote Jonagolden 

Appels!  deze mogen niet ontbreken in een appeltaart.

hele jaar verkrijgbaar. Jonagold of Elstar zijn goede

alternatieven.Ik gebruik het liefst Johagolden

- 4 el suiker

- 1 tl kaneel

- citroensap

  OVERIG

- paneermeel

  BEREIDINGSWIJZE :

- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom.

  Meng met een keukenmachine of met de hand goed

  door elkaar.

- Als je boter niet op kamertemperatuur is, kun je hem

 eventjes in de magnetron doen.

- Als je mooie bol deeg hebt, leg je het deeg zo’n

 15-30 minuten in de koelkast.

- Ondertussen schil je de appels, verwijder je het

klokhuis en snijd je ze in blokjes.

Doe de blokjes appel met de suiker, kaneel en citroensap

in een kom en meng door elkaar.

Vet je springvorm (24 cm) in met boter.

Pak ongeveer 2/3 van het deeg en rol dat uit met een deegroller.

Verdeel eerst wat bloem over een snijplank of je aanrecht en rol

daar het deeg over uit. Zorg er ook voor dat je wat bloem over

de bovenkant van het deeg doet zodat je roller niet aan het deeg

blijft plakken. Rol het deeg uit tot een lap van circa 1 cm dik.

Leg je springvorm op het deeg en snijd met een mes om de

springvorm heen.

Pak daarna voorzichtig het stuk deeg wat je net uitgesneden hebt.

Leg dit in de springvorm.

Daarna maak je van het deeg wat je nog over hebt lange repen.

Deze gebruik je voor de zijkant van de appeltaart.

Als je bodem en de zijkant van de springvorm met deeg hebt

bekleed verdeel je wat paneermeel over de bodem.

Daarna schep je alle stukjes appel over het deeg.

Verdeel nog een paar reepjes deeg over de appeltaart en maak

de zijkantjes goed vast aan de rand.

Als laatste smeer je de appeltaart in met een beetje ei of melk.

Bak de appeltaart ongeveer 60 minuten in de oven (180 graden).

 

 



15-11-2022, 12:03 geschreven door Leo
Reacties (0)
13-11-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waar is dat feestje
Ingrediënten 12 personen

12 grote campigons
50 gram goede boter
2 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
peper en zout
100 gram garnalen

Voorbereiding

Borstel de champignons schoon en haal voorzichtig de steeltjes eruit.

Meng de boter, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, de uitgeperste knoflook,

peper en zout door elkaar

Bereidingswijze

Vul de champignons met een paar garnalen en het botermengsel en zet

ze ca. 10 minuten onder de grill tot ze gaar zijn.

Lekker genieten,mij mag je altijd uitnodigen 



13-11-2022, 12:51 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amuse idee

Een amuse is altijd een goede starter 

Ingrediënten

2 avocado's
Sap beetje 1 citroen beter nog limoen
Tabasco
Zout en peper (pezo)
120 g verse room
6 gekookte scampi's 

Bereidingswijze

Schil de avocado`s, verwijder de pit en pureer het vruchtvlees

in de kom van de keukenmachine.

Voeg het citroensap en 2 druppel tabasco, zout en peper toe.

Doe de verse room in een kom en klop de slagroom stijf.

Roer de helft van de room door de avocadopuree.

Pel de scampi, snijd het vlees in stukjes, hak ze grof in de

keukenmachine en roer ze door

de resterende room.

opdienen;

AFWERKING: Vul de glaasjes voor de helft met de

avocadobavarois

en schep er een laagje scampi op.

Garneer met een klein bloemtje peterselie of 2 korte

stengels bieslook 

Zet de glaasjes koel weg.

Gerookte zalm opgevuld met gerookte forel

hakt de gerookte forel  fijn voeg er een

gekookte ei bij,kumkuma,baselicum,peper

2 lepels mayonaise en goed mengen.

Leg de zalm plakken open en schep er een

goede lepel van je gemengde forel op leg

daar fijn gesneden kokommer op,rol ze

mooi dicht en snij ze in twee.Leg er een 

half mini tomatje op.

Je kunt ook komkommer snijden van +-5

cm met een noisttelepel(meloenbolletjeslepel )

het een beetje uitlepellen zo je nog wel een goede 

bodem hebt.Vul het op met je klaar gemaakte

forel.garnier het met 1/4 klein tomaatje en persil.

In de plaats van gerookte forel kan je tonijn.

uit blik gebruiken imperial tonijn eigen nat

of verse tonijn maken.

Geniet ervan,



13-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
01-11-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.moet je toch weten

Overdrijven is nooit goed !waarom hebben mensen hoektanden

gekregen? Om het vlees te verscheuren !wij zijn als carnivoor

geboren. Toch veel respect voor mensen die vegetarisch zijn !

Carnivoor 

Zij vangen zelf prooidieren en eten deze prooidieren

dan ook rauw.

Niet enkel het vlees maar ook het bot, de organen en

de maaginhoud.

Afhankelijk van de grootte van de carnivoor en de grootte

van het prooidier eet de carnivoor een deel of het volledige

prooidier op.

Zo zullen zij de dragende botten (de poten) van een groter

prooidier (bv. rund) links laten liggen. maar bv. kippen, muizen, ...

zullen zij volledig opeten. Een carnivoor eet soms in de natuur

ook wel eens gras, bessen, ... maar dit vormt slechts een heel klein

percentage van zijn maaltijd en mag dan ook zeker niet het

hoofdbestanddeel zijn zoals in brokken wel het geval is.

Herbivoor

Herbivoren zijn planteneters,en zijn vaak de prooi van 

carnivoren. Hun verteringsstelsel is volledig verschillend van

dat van een carnivoor. Het voedsel legt een veel langere weg 

af alvorens verteerd te worden.

Een carnivoor heeft daarentegen een veel korter verteringsstelsel

waardoor het veel moeilijker is om plantaardig voedsel te verteren.

Omnivoor

Omnivoor zijn alleseters. De mens is hier een goed voorbeeld van.

Een omnivoor eet zowel plantaardig voedsel als vlees.

Ook hun verteringsstelsel is hier volledig op ingesteld.

Of een mens enkel plantaardig voedsel

eet speelt hier geen rol, dit verandert het verteringsstelsel niet.

Bijv. honden en katten zijn carnivoren



01-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
29-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.klein geheimpje van oma

Walnoten in en pot water

kook  ze 5 minuten 

Je zal zien hoe makkelijk ze pellen 



29-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mijn recept de lekkerste spaghetti

Ingrediënten:

250 gram spaghetti

Al dente koken

1 ui

3 teentjes knoflook

1 wortel

1 peper

Bak in olijfolie

400 gram gehakt.

Zout en peper

100 ml droge rode wijn

4 tomaten of 2 blikken gepelde,

ontpitten tomaten 

1 tl gedroogde basilicum

1 tl origano

1 eetl  worstchestersaus of oxo

Geraspte Parmezaanse kaas naar smaak 

Eet smakelijk!



29-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lekker ideetje

Maak dit niet alle dagen lol

Leuk om te doen, kan ook in smaller repen gesneden

worden,zo je kaasstengels hebt bij de apertief,

Mosterd een beetje aanleggen met olijfolie en de uitgerolde

bladerdeeg met een borsteltje insmeren.

En we hebben weer al iets lekkers,smakelijk....

 



29-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
24-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amuse of borrelhapjes

    Amour

Ingrediënten:

2 plakjes gerookte zalm, 1/2 komkommer,

125 g roomkaas, 1 klein bosje dille,

1 tl citroensap, zout en peper

Voorbereiding :

Was je komkommer en snij 4 mm dikke plakjes.

Meng de roomkaas met de gehakte dille, citroen,

zout en peper.

Leg op elk plakje komkommer een lepel roomkaas

en vervolgens een stukje gerookte zalm en bestrooi

met dille.

Steek er tandenstokers in om alles bij elkaar te houden!

 Amuse 2
Dérivation =(afleiding)

Ingrediënten voor 12 mini spiesjes:

1/2 meloen,

12 zeer dunne plakjes Italiaanse ham,

24 bocconcini (mozzarellabolletjes),

zout en 5-bessenpeper.

Voorbereiding:

Met behulp van een Parijse lepel maak je

meloenballen

Doe in een kom je bocconcini, het zout en

een paar draaien van de pepermolen met 5 bessen. 

Roer alles goed door zodat het zout en de peper goed

verdeeld zijn.

Snijd je plakjes ham doormidden.

Maak je spiesjes door meloen, bocconcini en ham

erin te steken.

Het advies:

Serveer je spiesjes gekoeld.

Je kunt er ook basilicumblaadjes in doen

               MINI meloenspiesjes bocconcini ham

Lekker genieten maar......

laat je fantasie ook eens gaan voor een

speciaal amuse (aperitiefhapje)

           

een amuse geeft de kok een beetje meer tijd om het

voorgerecht of hoofdgerecht te breiden.



24-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
23-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het is zondag, rust dag

We verwennen ons  smaakpapillen heel simpel

maar zo lekker.Croque -monsieur de echte

klassieker .De tosti werden vroeger gezien als een

luxe tussendoortjes 

sneetjes brood (mag oud brood zijn !)

1Plakje ham

geraspte kaas

Boter

Tomat

Komkommer

icebergsla

Ketchup 

Voorbereidingsstappen

Verwarm de tosti-ijzer of de oven tot de

gewenste gaarheid.

Kuis je sla,snij komkommer tomaten schuifjes,garnier je bord 

Smeer boter in een sneetje brood. 

Snijd het plakje ham doormidden en leg

de ene helft op het sneetje beboterd brood

Leg de geraspte kaas op het plakje ham. 

Voeg de tweede helft ham toe aan de geraspte

Gruyère.

Beboter de tweede boterham en leg deze erop,

met de beboterde kant in de croque-monsieur.

Haal de croque-monsieur door het apparaat tot

de Gruyère kaas is gesmolten, het brood goudbruin

is en de ham gaar is.

De kaas kan ook gebruiken ;jonge kaas - maresous

-chesterkaas.Ook kruidig maken met bacelicum,

origano is super.Kunt je op voorhand maken zelfs

apart invriezen....

Geniet ervan....fijne zondag verder

 



23-10-2022, 13:39 geschreven door Leo
Reacties (0)
20-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag witlof in de oven
We houden het simpel ;
 BENODIGDHEDEN :
6 stronkjes witloof
1 klontje roomboter
6 plakken ham
5 aardappelen
100 ml melk
peper - zout - nootmuskaat-
cayene (voorzichtig een snuifje)
120 gr boter
3 el bloem
0,5 liter melk
100 gr gemalen kaas  

bereiden:

Neem de witloofstronkjes, snij er achteraan een

klein stukje af en verwijder de harde kern.

Spoel ze even af onder koud water en stoof ze

daarna aan in een klontje roomboter.

Kruid het witloof met peper en zout en voeg

een scheutje water toe. Laat rustig stoven.

Schil ondertussen de aardappelen, snij ze in

stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Verwarm de oven voor op 180°.

Maak nu de bechamelsaus: smelt 120 gram

boter in een steelpannetje en voeg hier

3 eetlepels bloem aan toe.

Roer goed, laat de roux even bakken en doe

er vervolgens een halve liter melk bij.

Blijf roeren tot de saus indikt.

Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Zet even aan de kant.

Draai de aardappelen door de passe-vite

als ze gaar zijn. Breng op smaak met peper,

zout, nootmuskaat en 1 eetlepel boter.

Roer alles goed onder mekaar  met 100 ml

melk tot je een smeuïge puree bekomt. 

Wat hebben we geleerd vandaag ? simpel kan ook.

Smakelijk eten ,

Witlof uit de oven met ham en kaas « Recepten en kooktips voor klassieke  gerechten en ingredienten



20-10-2022, 12:56 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezondheid is heel belangrijk ,denk eraan wanneer je kookt

APPEL-KANEEL RINGEN

BENODIGDHEDEN

2 appels

kaneel

suiker

50 gr boter

rol bladerdeeg of croissant deeg

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de appel en verwijder met een

appelboor het klokhuis.

Snijd de appels in ronde plakken.

Smelt de boter in een steelpan of in de

magnetron.

Rol het bladerdeeg of croissantdeeg uit.

Snijd lange repen van het deeg (in de lengte),

van ongeveer 1 cm dik.

Wikkel het bladerdeeg om het plakje appel.

Begin in het midden, en haal elke keer het

stukje deeg door het midden van de appel.

Leg de plakjes appel (met deeg) op een

bakplaat met bakpapier.

Smeer de plakjes appel in met een beetje

gesmolten boter.

Strooi een goede snuf kaneel en wat suiker

over de appel.

Bak de appelringen ongeveer 15 minuten

in de oven



20-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
18-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tip om te bewaren van olie en basilicum terug laten herleven

Klik naar de website → 

Olie bewaren en gebruiken  

Het aanbod in olie is de afgelopen jaren explosief

gestegen.

Bewaar olie het liefst goed afgesloten op een

niet te warme,droge en donkere plaats.

Hiermee wordt voorkomen dat de olie ranzig

wordt, wat zich uit in een onaangename geur.

Lang leve basilicum 

In de winkel lachte de basilicumplant je nog

tegemoet maar

na een paar uur op je aanrecht hangen de

blaadjes er treurig bij.

Verleng het leven van je basilicumplant door

het na aanschaf meteen te verpotten, zodat

de wortels meer plek hebben.

Geef je plant daarnaast op de juiste manier

water.

Zet de plant op een schaaltje en schenk daar

op het water.

De wortels van de plant kunnen het vocht zo

beter en sneller opnemen.

Wat kun je wel en niet invriezen

+ handige tips!

Klik op de foto ↡         ↡          ↡



18-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
17-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs

Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen. 

Ook zitten ze vol vezels en eiwitten. 

Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. -

Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten

(maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het

eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even

tegenaan kan!

Wat zijn kikkererwten eigenlijk?

Kikkererwten zijn een soort peulvruchten, die een aantal

gezondheidsvoordelen bieden. Peulvruchten zijn lid van

de erwtenfamilie en zijn technisch gezien een zaadpod.

Andere veel voorkomende eetbare peulvruchten zijn linzen,

erwten, een verscheidenheid aan bonen, sojabonen en

pinda's.

Waarom zijn kikkererwten zo gezond voor je?

Ze helpen het verzadigingsgevoel te vergroten, bevorderen

de spijsvertering, houden de bloedsuikerspiegel  stabiel,

verhogen de bescherming tegen het metabool syndroom en

hartziekten en zorgen voor nog veel meer voordelen voor de

gezondheid. De voedingswaarde van kikkererwten is een

krachtige combinatie van eiwitten, vitaminen en mineralen

en daarom worden ze vaak opgenomen in veel helende diëten,

waaronder het Ayurvedische dieet en het Mediterrane dieet.

Ze maken deel uit van populaire recepten, die over de hele

wereld worden gegeten en is het hoofdbestanddeel van hummus,

dat bijna elke dag wordt geconsumeerd in landen zoals Israël,

Syrië, Turkije, Palestina, Jordanië en Egypte.

De voedingswaarde van kikkererwten

Als we naar de voedingswaarde van kikkererwten kijken, wordt

pas echt goed duidelijk wat voor een verbazingwekkende superfood

deze peulvruchten eigenlijk zijn. Kikkererwten zijn naast vezels,

ijzer, zink, fosfor, B-vitaminen en nog veel meer ook een geweldige

bron van plantaardige eiwitten.

Zijn kikkererwten een zetmeel of eigenlijk een eiwit?

Ze zijn het eigenlijk allebei. Bonen, peulvruchten en bepaalde noten

zijn voedzame voedingsmiddelen en uniek omdat ze een combinatie

van eiwitten, zetmeel, vezels en mineralen bevatten.

Bovendien bevatten ze weinig calorieën en geven ze je een vol gevoel.

Betekent dit dan dat kikkererwten ‘goede kookhydraten’ zijn?

Ja, omdat het zetmeel in kikkererwten langzaam wordt verteerd en

de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel ondersteunt

(meer hierover kun je hieronder vinden) is het dus gezond voor je.

165 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer:

  • 269 ​​kilocalorieën
  • 45 gram koolhydraten
  • 14,5 gram eiwit
  • 4,2 gram vet
  • 12,5 gram vezels
  • 1,7 milligram mangaan (84% ADH)
  • 282 microgram folaat (71% ADH)
  • 0,6 milligram koper (29% ADH)
  • 276 milligram fosfor (28% ADH)
  • 4,7 milligram ijzer (26% ADH)
  • 78,7 milligram magenesium (20% ADH)
  • 2,5 milligram zink (17% ADH)
  • 477 milligram kalium (14% ADH)
  • 0,2 milligram thiamine (13% ADH)
  • 0,2 milligram vitamine B6 (11% ADH)
  • 6,1 microgram selenium (9% ADH)
  • 6,6 microgram vitamine K (8% ADH)
  • 80,4 milligram calcium (8% ADH)
  • milligram riboflavine (6% ADH)
  • 0,5 milligram pantotheenzuur (5% ADH)

De voedingswaarde van kikkererwten levert ook wat

vitamine A, C en E en niacine

Hoe lang moet je kikkererwten koken?

Laat kikkererwten 6-8 uur weken en kook ze vervolgens
in 1-1,5 uur gaar. Je hoeft niet bang te zijn dat je kikker-
erwten kapot kookt als je ze aan het koken bent, ze
behouden namelijk goed hun vorm. 
Kikkererwten uit blik of glas kun je verwarmen
zonder te koken. 
Kikkererwten kun je beter niet rauw eten.

Recepten  → zie ↡                        ↡                          ↡

https://www.gezondaantafel.nl/blogs/kikkererwten-

recepten/



17-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !

          ❤️                                              

                                                                              ❤️

Kaneel is gezond helpt bij af te vallen,

en heeft  nog veel meer gezondheid

geheimen.

Kaneel zit vol met polyfenolen. 

Dit zijn antioxidanten die uw lichaam

beschermen tegen bacteriën en infecties

die ontstekingen veroorzaken.

Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen

herstellen, doordat het enzymen activeert

die cel-herstel versnellen.

Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.

cassia-kaneelCeylon-kaneel
Coumarine 6,9 tot 18 mg per theelepel (= ca 2,6 gram) kaneel verwaarloosbaar
Maximum TDI coumarine (Toegestane Dagelijkse Inname) 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht. 65 kg — 6,5 mg 25 kg — 2,5 mg Geen maximum

het verlaagt het gewicht (met gemiddeld 1,02

kilogram)kaneel verlaagt de BMI (met gemiddeld

0,51)het doet de middelomtrek afnemen

(met gemiddeld 2,40 centimeter)en het verlaagt

het vetpercentage

(met gemiddeld 1,02%).

↡             Ga zeker hier verder  lezen,               ↡

https://mens-en-gezondheid.infonu.

nl/gezonde-

voeding/99133-de-geneeskracht-van-

kaneel.html

Blijf gezond,leef gezond geniet van elk

moment !💕👍

 



17-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
16-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild seizoen is bezig......

Vanaf september is de jacht al open op dieren zoals

konijn,houtduif, wilde eend en everzwijn.

Vanaf oktober kan je gerechten serveren met fazant, patrijs,

haas, moeflon en hert.



16-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
05-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker speciaal vegetarisch

Vegetarische vol-au-vent van paddenstoelen en prei ;

gemengde paddenstoelen (Parijse champignons,

kastanjechampignons, oesterzwammen...)1 kg

2 zoete aardappels

preiwit1

sjalot1

knoflook1 teentje

citroen1

ricotta250 g

sojaroom200 ml

sesamzaad2 el

tijm2 kl

10 gr boter 

olijfolie

nootmuskaat

peper en zout

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pel en snipper de sjalot en de knoflook.

Maak de champignons schoon.

Snij de Parijse en kastanjechampignons in plakjes en scheur

de oesterzwammen in stukken. Halveer de prei, spoel goed

en snipper fijn.

Was de zoete aardappel,en kook hem tot hij zacht is

in heet water.Pel de zoete aardappel en snij hem in

gelijke schijfjes.Bak ze in olijfolie.

Verhit olijfolie in een pan en stoof de ui en knoflook

glazig.

Voeg de champignons en de prei toe en breng op smaak

met peper, zout, tijm en citroensap. Stoof rondom rond

goed aan.

Klop de ricotta los met de room, schep mee onder de

champignons.

Schep het geheel in een ovenbestendige ronde ovenschaal. 

 Bestrooi met sesamzaadjes en gaar 20 minuten in de oven.

Lekker met een slaatje van winterpostelein,

veldsla of rucola erbij.



05-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
27-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?

A. Bord(en): In het midden op ongeveer twee vingers

van de rand van de tafel plaats je de borden.

Je begint met het grootste bord voor het hoofdgerecht

of een decoratief onderbord.

Je kan kiezen om de borden voor de voorafgaande

gangen ook al op tafel plaatsen of om die pas te brengen

bij het serveren van de maaltijd.

Kies je ervoor om ze al op tafel te plaatsen dan doe je

dat van groot naar klein (groot onderaan).

B. Soeplepel: We eten van buiten naar binnen.

Dat wil zeggen dat het bestek dat aan de buitenkant ligt

eerst gebruikt zal worden en dat in dit geval de eerste

gang soep zal zijn.

De soeplepel ligt  rechts omdat we soep, volgens de

etiquette, met onze rechterhand eten.

C. Bestek voor het hoofdgerecht: Het bestek dat dichtst

bij het bord ligt gebruikt men voor het laatste gerecht

voor het dessert.

In dit geval dus het hoofdgerecht. We leggen altijd de

vork links en het mes rechts omdat ze zo juist liggen

om te beginnen met eten. De scherpe kant van het mes

leg je steeds richting het bord of weg van de andere

gasten. 

D. Bestek voor het voorgerecht: Voor het bestek voor

het voorgerecht geldt dezelfde regel als bij dat voor het

hoofdgerecht: vork links, mes rechts.

E. Broodbordje en botermesje: Als gasten bij hun soep

of een ander gerecht een broodje geserveerd krijgen dan

kan men dat op dit bordje leggen.

Het broodbordje wordt altijd linksboven gezet met daarop

een  botermesje.

De scherpe kant van het mesje leggen we net zoals bij de

andere messen weg van de andere gasten.

F. Dessertbestek:

Dessertbestek leggen we bovenaan het bord of

wordt pas op tafel gelegd bij het serveren van het dessert.

Als je ervoor kiest om het al op tafel te leggen dan gelden

er ook enkele regels.

Een vork ligt met de handgreep naar links en een mes

en/of lepel met de handgreep naar rechts. Op die manier

kan je ze makkelijk naar beneden schuiven en komen

ze meteen op de juiste plaats te liggen op de plaats waar

het andere bestek lag.

G. Waterglas: Het waterglas staat rechtsboven het bord.

In de volgorde van de glazen staat het steeds het meest

links.

H. Wijnglazen: wijnglazen staan in een diagonale

lijn naast het waterglas.

De volgorde waarin je glazen voor rode en witte wijn

zet zijn afhankelijk van welk eten je serveert en welke

wijn past bij voorgerecht en hoofdgerecht.

Zitten de gasten al aan tafel voor het aperitief, dan

zet je het aperitiefglas het meest rechts in de diagonaal.

I. Servet: wat het servet betreft kan je kiezen om het

ofwel links naast de vorken te leggen ofwel op het bord.

Als er heel wat gasten aan je tafel moeten kunnen zitten

is het aan te raden om het servet op het bord 

(onder het soepbord) te leggen.

Extra

Heb je vooraf bepaald wie waar zal plaatsnemen dan

zet je de naamkaartjes tussen het broodbordje,het

dessertbestek en de glazen.

Uiteraard begin je je tafelschikking met het kiezen

van een tafellaken (en tafelloper) of placemats.

De ideale maat voor je tafellaken is ongeveer 40-50 cm

breder en langer dan je tafel. Op die manier komt

het aan elke kant ongeveer 20-25 cm over de tafel. 

Als alles op de juiste plek staat kan je beginnen met

het decoreren van je tafel.

Plaats bijvoorbeeld een bloemstukje of enkele kaarsjes

in het midden van de tafel.

Afhankelijk van de periode van het jaar kan je

verschillende decoraties plaatsen.

Zo kan je met Valentijn hartjes strooien en kan je met

kerstboomtjes, denappels etc ...op tafel schikken.



27-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)

.

vegetarische

gerechten

Inhoud blog
  • prachtig
  • Caesarsalade
  • Risotto met zalm
  • wat gebeurt er met de vis
  • Paas brunch
  • Speciaal en mmmm zo lekker
  • geeft me een terugblik op....
  • geeft me een terugblik op....
  • Vreselijk
  • Chefs hun geheim,
  • Recept voor aziatische noedels met gehakt
  • eiren nestjes
  • koks moeten ook vleeskennis hebben
  • Lekker kersenflappen zo klaar
  • Poire belle Héléne
  • Lamsbout met Gorgonzola
  • Welkom
  • Coquilles Saint-Jacques au fine champagne
  • Zoete aarappel als snack bij de tv
  • wil je stoppen met brood eten ?
  • Gebruik een stookoker gezond..
  • Fluwelen tongstreling,
  • Lachen mag ook in de horeca -:)
  • puur vergif voor ...
  • Fruit is gezond
  • super lekker
  • simpel uitgelegd !
  • speciaal
  • Wat je zeker nooit mag doen
  • Het is weer voor rijkelijke hutsepot poriën
  • onderschat gebakken aardappelen maken niet !
  • simpel als je het ziet
  • tijd voor appeltaart
  • waar is dat feestje
  • Amuse idee
  • moet je toch weten
  • klein geheimpje van oma
  • mijn recept de lekkerste spaghetti
  • lekker ideetje
  • Amuse of borrelhapjes
  • het is zondag, rust dag
  • Vandaag witlof in de oven
  • Gezondheid is heel belangrijk ,denk eraan wanneer je kookt
  • tip om te bewaren van olie en basilicum terug laten herleven
  • Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs
  • Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !
  • Wild seizoen is bezig......
  • Lekker speciaal vegetarisch
  • Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?
  • natriumbicarbonaat en het diepe geheim
  • wat eten vandaag
  • Wat kan kun je eten als je weining geld hebt
  • kan wel wel suggesties gebruiken over energie verbruik
  • Mango en tamarillo fruit is voor veel ongekend !
  • Afvallen niet makkelijk met al dat lekker eten...;
  • 100 % suikervrije Kokosrotsjes.
  • Brusselse Wafels de echte
  • als je patisserie maakt moeten de verhoudingen juist zijn
  • Vegetarische stoofschotel
  • Leer meer over wat je eet (vis)
  • Fris romig avocado dip sausje
  • avocado ideetjes
  • Lekker wokken vandaag
  • Vegetarisch
  • Gebakken aardappel schijfjes met of zonder look
  • Waldorfsalade
  • Zoet zure vinaigrette
  • Aardbeienkruimeldeeg taartje me thijm
  • Kaastaart
  • Kleine klaring of grote
  • En chef kent zijn team
  • Kippen filet met boontjes en erwtjes met pesto orecchiette
  • Tongrolletjes
  • Gentse waterzooi
  • werken in de horeca, is beestig hard
  • Wat is Arabisch eten?
  • Gelukkige verjaardag a la chef
  • voeding smijt je niet weg....
  • Krab of garnaalcocktail met ananas
  • mmmm lekker Chinezen
  • waarom je het beter thuis maakt.
  • coupe vers gezond lekker zomers
  • Idee voor bij babyborrel
  • Mango dessert
  • snel een soepje maken,
  • Kook tijd van groenten
  • Bloemkool moet je niet koken!
  • Belangrijk om te weten...;
  • Keukentermen
  • De nieuw generatie
  • Sinaasappel schellen
  • een aardappel schillen
  • waarom nog een kookboek kopen
  • Simpel koken als je een tablet Iphone mee de keuken in neemt
  • Lekker en niet duur
  • simpel zomerse taart
  • Garnaalkroket in 5 min .
  • Sabayon
  • Tropicana sla
  • lekkere cake
  • Zo maak je oliebollen
  • Gefrituurde Kabeljauw
  • Kaarsjes in het donker
  • Altijd een vleugje zomer met kruiden
  • Koude Veloutesoep
  • Witlof uit de Ardennen
  • Prettige feestdagen
  • Noordzee vissoep
  • Uitjes 'Escoffier'
  • St. jacobsoester met witlof
  • Groene kippen fricassee
  • Biscuitbeslag :
  • Truffels
  • Boterroom en Mokka boterroom
  • Zo maak je glazuur en Banketbakkerroom :
  • Cocoskoekjes of rotsjes
  • Mop
  • Travail en groupe
  • Chocolademousse
  • Basis van de keuken
  • Vlaamse hutsepot
  • Tijgergarnalen veredeld in kreeftensausje
  • Sinaasappel schuim
  • Klein kunst
  • Teveel gedronken ?eet dit ,kater gaat lopen
  • Van Ananas naar Kardinaal
  • Goddelijk ham,met Galia meloen
  • "Wako Kiwi"
  • Een beentje zonnig Italie in je bord
  • Scampi's met een fluweel nagenot
  • De visfumet,
  • De wildfonds
  • De kalfsjus of kalfsfonds,gevogelte fonds
  • De blanke fonds,bruine fonds;
  • De basis bereiding voor vis :
  • De basis bereiding voor vis :deel 3
  • De basis bereiding voor vis :Deel 4
  • Basis bereiding voor vis deel 2
    Logboek van de keuken
  • Hey Leo ,,
  • Avond groetjes
  • Sergio
  • Fijne lentedag gewenst !
  • lentesla

    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert

    .


                        

    bij 


     

             Waar je

        talenten

         en de behoeften

                 van de 

             wereld

           elkaar kruisen

              ligt je 

        roeping 

    Afbeeldingsresultaat voor spreuken over de keuken

    Kalte Platten : Schinken - Röllchen - Rezept - kochbar.de

    Mooi opgemaakte groente/rauwkost schotel | Vegetable tray, Amazing food  art, Food displays

    15 ideeën over Groente/fruit tapas plate | lekker eten, eten, eten en  drinken

    130 beste ideeën over koken in de klas in 2022 | eten en drinken, koken,  eten

    530 ideeën over Koken, door en voor kleuters | koken, lekker, eten

    Koude schotel populair . Artikel 999 - www.brabantland.nl

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Tournedos de charolais poêlé, légumes en sauce - Lorraine Magazine            

    Tournedos De Boeuf Au Beurre D'Huîtres - Envie De Bien Manger

    "       "        "          "          "

    Terroristische

    aanslagen

    Brussels Airport

    (Zaventem) 

        Wij zullen

         jullie altijd

         herinneren !

       22 Maart 2016 

    .

        STOP racisme

    Tegen dierengeweld !

    onverdoofd slachten

    is barbaars en is

    een sadistisch

    moord !!!!

    Spaghetti koken als een baas | Grappige Plaatjes

    SeniorenNet - Grappig of Schattig - claustrofobie SeniorenNet - Website  voor de actieve 50-plusser

     K

    Welkom bezoeker

    als je een blog

    hebt schrijf hem

    dan bij je 

    bericht in mijn

    gastenboek,

    zo ik kan 

    een bezoekje bij

    jullie brengen.

    Alvast bedankt 

             🍰🎂

    Dolfijneliefde

    mijn liefde 

    voor Dolfijnen,

    biologie,

    duiken,koraal,etc....

      ↡klik op de foto ↡

    👌

    Happyboy te gaan,

    veel foto's van

    Happyboy

    uitstappen en reizen

    van mij en vrouw

    .↡❤️↡

     ↡Klik op foto ↡;

    welkom

    mijn grote

    liefde 💔

    R.I.P

    Happyboy Eypos

    Just in Time is

    nu 13 jaar

    Wanneer je

    niet tegen

    grappen,of

    aangesproken

    zo voelen 

    gelieve  de blog

    niet te betreden.

    Je kan ter aller

    tijden het

    X gebruiken.

    Deze blog is

    samengesteld

    om 

    mensen te

    laten lachen....

    Blijvers welkom

    veel plezier 

    klik :

     ↡ heb het schijt eraan ↡

    La bonne cuisine

    est la base du

    véritable bonheur.

    De goede keuken

    is de basis van het

    echte geluk.

    A.Esccoffier

             

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pommes Pont-neuf,

          Feestelijk

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pont-neuf
    aardappelen:
    2cm dik,5cm lang
    is 4 maal groter
    dan gewone frieten.
    Eerst pocheren in
    een zeer gematigd
    vet en nadien
    afbakken in warm
    vet.

    De Pont Neuf is
    een brug
    over de
    Seine in Parijs.
    Het is de oudste
    brug van
    de stad.
    De Pont-Neuf
    werd
    tussen 1578 en 1604
    gebouwd naar
    ontwerp van
    Androuet Du Cereau.
    De brug
    heeft
    12 rondbogen en
    bestaat
    uit 2 delen.
    Het Ile de la Cité

    wordt door de
    Pont Neuf
    verbonden
    met de kaden aan
    de
    linker- en rechterover
    van de Seine.

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf




    Favorieten :

     

                          

     

     

    Miashaarsite

    alles

    over haar en

    verzorging

    Vaktermen

    keuken

    Koken is plezant

     

                          

    Zoeken met Yahoo


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jos_hobbys_interesses
    blog.seniorennet.be/jos_hob

    De vlam tegen

           dieren 

          geweld!!!

    laat ze branden
      Geef ze door,

    Ik ben blij met
    onze vriendschap
    Vrienden zijn
    speciale mensen
    die een bijzonder
    plaats innemen
    in iemands leven
    Vrienden zijn de
    mensen die delen
     in iemands vreugde
    maar ook in hun
    problemen.Een echte
     vriendschap ontstaat
    niet zomaar
    Het kost tijd om
    respecten vertrouwen
    op te bouwen de basis
    van elke vriendschap
    Vrienden zijn die mensen
    die je in je hart raken
    en ieders leven blijer
    maken.
    Bedankt dat jij er bent.

         





                

         

               


    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert
        
     

     

    Niks vergeten ???

    krabbeltje

    in mijn gastboek,      

    ↡    👍

    Koken is plezant

    en doe je van uit

    je hart 

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    STOP de

    hebzuchtige jacht

    Kan een illustratie zijn van de tekst 'NUiSiBLE ራ' 

    Kan een afbeelding zijn van hert

    een goede kok(kin) heeft het in de vingers
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Miashaarsite
  • Dol-fijne-liefde1
  • uitbenen voorkwartier rund
  • uitbenen achterkwartier rund
  • versnijden of uitbenen varken
  • Slachten mag niet onmenselijk gebeuren !

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!