| 
								
								 Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen.  
Ook zitten ze vol vezels en eiwitten.  
Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. -  
Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten  
(maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het  
eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even  
tegenaan kan! 
Wat zijn kikkererwten eigenlijk?
Kikkererwten zijn een soort peulvruchten, die een aantal  
gezondheidsvoordelen bieden. Peulvruchten zijn lid van  
de erwtenfamilie en zijn technisch gezien een zaadpod.  
Andere veel voorkomende eetbare peulvruchten zijn linzen,  
erwten, een verscheidenheid aan bonen, sojabonen en  
pinda's. 
Waarom zijn kikkererwten zo gezond voor je?
Ze helpen het verzadigingsgevoel te vergroten, bevorderen  
de spijsvertering, houden de bloedsuikerspiegel  stabiel,  
verhogen de bescherming tegen het metabool syndroom en 
hartziekten en zorgen voor nog veel meer voordelen voor de  
gezondheid. De voedingswaarde van kikkererwten is een  
krachtige combinatie van eiwitten, vitaminen en mineralen  
en daarom worden ze vaak opgenomen in veel helende diëten,  
waaronder het Ayurvedische dieet en het Mediterrane dieet.  
Ze maken deel uit van populaire recepten, die over de hele  
wereld worden gegeten en is het hoofdbestanddeel van hummus,  
dat bijna elke dag wordt geconsumeerd in landen zoals Israël,  
Syrië, Turkije, Palestina, Jordanië en Egypte. 
De voedingswaarde van kikkererwten
Als we naar de voedingswaarde van kikkererwten kijken, wordt  
pas echt goed duidelijk wat voor een verbazingwekkende superfood  
deze peulvruchten eigenlijk zijn. Kikkererwten zijn naast vezels,  
ijzer, zink, fosfor, B-vitaminen en nog veel meer ook een geweldige  
bron van plantaardige eiwitten. 
Zijn kikkererwten een zetmeel of eigenlijk een eiwit?  
Ze zijn het eigenlijk allebei. Bonen, peulvruchten en bepaalde noten
  
zijn voedzame voedingsmiddelen en uniek omdat ze een combinatie  
van eiwitten, zetmeel, vezels en mineralen bevatten.  
Bovendien bevatten ze weinig calorieën en geven ze je een vol gevoel.  
Betekent dit dan dat kikkererwten ‘goede kookhydraten’ zijn?  
Ja, omdat het zetmeel in kikkererwten langzaam wordt verteerd en  
de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel ondersteunt  
(meer hierover kun je hieronder vinden) is het dus gezond voor je. 
165 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer: 
- 269 kilocalorieën
 
- 45 gram koolhydraten
 
- 14,5 gram eiwit
 
- 4,2 gram vet
 
- 12,5 gram vezels
 
- 1,7 milligram mangaan (84% ADH)
 
- 282 microgram folaat (71% ADH)
 
- 0,6 milligram koper (29% ADH)
 
- 276 milligram fosfor (28% ADH)
 
- 4,7 milligram ijzer (26% ADH)
 
- 78,7 milligram magenesium (20% ADH)
 
- 2,5 milligram zink (17% ADH)
 
- 477 milligram kalium (14% ADH)
 
- 0,2 milligram thiamine (13% ADH)
 
- 0,2 milligram vitamine B6 (11% ADH)
 
- 6,1 microgram selenium (9% ADH)
 
- 6,6 microgram vitamine K (8% ADH)
 
- 80,4 milligram calcium (8% ADH)
 
- milligram riboflavine (6% ADH)
 
- 0,5 milligram pantotheenzuur (5% ADH)
 
 
De voedingswaarde van kikkererwten levert ook wat  
vitamine A, C en E en niacine 
Hoe lang moet je kikkererwten koken? 
Laat kikkererwten 6-8 uur weken en kook ze vervolgens  
in 1-1,5 uur gaar. Je hoeft niet bang te zijn dat je kikker- 
erwten kapot kookt als je ze aan het koken bent, ze  
behouden namelijk goed hun vorm.  
 
Kikkererwten uit blik of glas kun je verwarmen 
zonder te koken.  
Kikkererwten kun je beter niet rauw eten. 
 
 
 
 
 
Recepten  → zie ↡                        ↡                          ↡ 
https://www.gezondaantafel.nl/blogs/kikkererwten- 
recepten/ 
  
								 |