Koken is plezant
Welkom bij de smaakpupillen tester
17-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs

Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen. 

Ook zitten ze vol vezels en eiwitten. 

Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. -

Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten

(maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het

eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even

tegenaan kan!

Wat zijn kikkererwten eigenlijk?

Kikkererwten zijn een soort peulvruchten, die een aantal

gezondheidsvoordelen bieden. Peulvruchten zijn lid van

de erwtenfamilie en zijn technisch gezien een zaadpod.

Andere veel voorkomende eetbare peulvruchten zijn linzen,

erwten, een verscheidenheid aan bonen, sojabonen en

pinda's.

Waarom zijn kikkererwten zo gezond voor je?

Ze helpen het verzadigingsgevoel te vergroten, bevorderen

de spijsvertering, houden de bloedsuikerspiegel  stabiel,

verhogen de bescherming tegen het metabool syndroom en

hartziekten en zorgen voor nog veel meer voordelen voor de

gezondheid. De voedingswaarde van kikkererwten is een

krachtige combinatie van eiwitten, vitaminen en mineralen

en daarom worden ze vaak opgenomen in veel helende diëten,

waaronder het Ayurvedische dieet en het Mediterrane dieet.

Ze maken deel uit van populaire recepten, die over de hele

wereld worden gegeten en is het hoofdbestanddeel van hummus,

dat bijna elke dag wordt geconsumeerd in landen zoals Israël,

Syrië, Turkije, Palestina, Jordanië en Egypte.

De voedingswaarde van kikkererwten

Als we naar de voedingswaarde van kikkererwten kijken, wordt

pas echt goed duidelijk wat voor een verbazingwekkende superfood

deze peulvruchten eigenlijk zijn. Kikkererwten zijn naast vezels,

ijzer, zink, fosfor, B-vitaminen en nog veel meer ook een geweldige

bron van plantaardige eiwitten.

Zijn kikkererwten een zetmeel of eigenlijk een eiwit?

Ze zijn het eigenlijk allebei. Bonen, peulvruchten en bepaalde noten

zijn voedzame voedingsmiddelen en uniek omdat ze een combinatie

van eiwitten, zetmeel, vezels en mineralen bevatten.

Bovendien bevatten ze weinig calorieën en geven ze je een vol gevoel.

Betekent dit dan dat kikkererwten ‘goede kookhydraten’ zijn?

Ja, omdat het zetmeel in kikkererwten langzaam wordt verteerd en

de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel ondersteunt

(meer hierover kun je hieronder vinden) is het dus gezond voor je.

165 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer:

  • 269 ​​kilocalorieën
  • 45 gram koolhydraten
  • 14,5 gram eiwit
  • 4,2 gram vet
  • 12,5 gram vezels
  • 1,7 milligram mangaan (84% ADH)
  • 282 microgram folaat (71% ADH)
  • 0,6 milligram koper (29% ADH)
  • 276 milligram fosfor (28% ADH)
  • 4,7 milligram ijzer (26% ADH)
  • 78,7 milligram magenesium (20% ADH)
  • 2,5 milligram zink (17% ADH)
  • 477 milligram kalium (14% ADH)
  • 0,2 milligram thiamine (13% ADH)
  • 0,2 milligram vitamine B6 (11% ADH)
  • 6,1 microgram selenium (9% ADH)
  • 6,6 microgram vitamine K (8% ADH)
  • 80,4 milligram calcium (8% ADH)
  • milligram riboflavine (6% ADH)
  • 0,5 milligram pantotheenzuur (5% ADH)

De voedingswaarde van kikkererwten levert ook wat

vitamine A, C en E en niacine

Hoe lang moet je kikkererwten koken?

Laat kikkererwten 6-8 uur weken en kook ze vervolgens
in 1-1,5 uur gaar. Je hoeft niet bang te zijn dat je kikker-
erwten kapot kookt als je ze aan het koken bent, ze
behouden namelijk goed hun vorm. 
Kikkererwten uit blik of glas kun je verwarmen
zonder te koken. 
Kikkererwten kun je beter niet rauw eten.

Recepten  → zie ↡                        ↡                          ↡

https://www.gezondaantafel.nl/blogs/kikkererwten-

recepten/



17-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !

          ❤️                                              

                                                                              ❤️

Kaneel is gezond helpt bij af te vallen,

en heeft  nog veel meer gezondheid

geheimen.

Kaneel zit vol met polyfenolen. 

Dit zijn antioxidanten die uw lichaam

beschermen tegen bacteriën en infecties

die ontstekingen veroorzaken.

Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen

herstellen, doordat het enzymen activeert

die cel-herstel versnellen.

Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.

cassia-kaneelCeylon-kaneel
Coumarine 6,9 tot 18 mg per theelepel (= ca 2,6 gram) kaneel verwaarloosbaar
Maximum TDI coumarine (Toegestane Dagelijkse Inname) 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht. 65 kg — 6,5 mg 25 kg — 2,5 mg Geen maximum

het verlaagt het gewicht (met gemiddeld 1,02

kilogram)kaneel verlaagt de BMI (met gemiddeld

0,51)het doet de middelomtrek afnemen

(met gemiddeld 2,40 centimeter)en het verlaagt

het vetpercentage

(met gemiddeld 1,02%).

↡             Ga zeker hier verder  lezen,               ↡

https://mens-en-gezondheid.infonu.

nl/gezonde-

voeding/99133-de-geneeskracht-van-

kaneel.html

Blijf gezond,leef gezond geniet van elk

moment !💕👍

 



17-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
16-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild seizoen is bezig......

Vanaf september is de jacht al open op dieren zoals

konijn,houtduif, wilde eend en everzwijn.

Vanaf oktober kan je gerechten serveren met fazant, patrijs,

haas, moeflon en hert.



16-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
05-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker speciaal vegetarisch

Vegetarische vol-au-vent van paddenstoelen en prei ;

gemengde paddenstoelen (Parijse champignons,

kastanjechampignons, oesterzwammen...)1 kg

2 zoete aardappels

preiwit1

sjalot1

knoflook1 teentje

citroen1

ricotta250 g

sojaroom200 ml

sesamzaad2 el

tijm2 kl

10 gr boter 

olijfolie

nootmuskaat

peper en zout

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pel en snipper de sjalot en de knoflook.

Maak de champignons schoon.

Snij de Parijse en kastanjechampignons in plakjes en scheur

de oesterzwammen in stukken. Halveer de prei, spoel goed

en snipper fijn.

Was de zoete aardappel,en kook hem tot hij zacht is

in heet water.Pel de zoete aardappel en snij hem in

gelijke schijfjes.Bak ze in olijfolie.

Verhit olijfolie in een pan en stoof de ui en knoflook

glazig.

Voeg de champignons en de prei toe en breng op smaak

met peper, zout, tijm en citroensap. Stoof rondom rond

goed aan.

Klop de ricotta los met de room, schep mee onder de

champignons.

Schep het geheel in een ovenbestendige ronde ovenschaal. 

 Bestrooi met sesamzaadjes en gaar 20 minuten in de oven.

Lekker met een slaatje van winterpostelein,

veldsla of rucola erbij.



05-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
27-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?

A. Bord(en): In het midden op ongeveer twee vingers

van de rand van de tafel plaats je de borden.

Je begint met het grootste bord voor het hoofdgerecht

of een decoratief onderbord.

Je kan kiezen om de borden voor de voorafgaande

gangen ook al op tafel plaatsen of om die pas te brengen

bij het serveren van de maaltijd.

Kies je ervoor om ze al op tafel te plaatsen dan doe je

dat van groot naar klein (groot onderaan).

B. Soeplepel: We eten van buiten naar binnen.

Dat wil zeggen dat het bestek dat aan de buitenkant ligt

eerst gebruikt zal worden en dat in dit geval de eerste

gang soep zal zijn.

De soeplepel ligt  rechts omdat we soep, volgens de

etiquette, met onze rechterhand eten.

C. Bestek voor het hoofdgerecht: Het bestek dat dichtst

bij het bord ligt gebruikt men voor het laatste gerecht

voor het dessert.

In dit geval dus het hoofdgerecht. We leggen altijd de

vork links en het mes rechts omdat ze zo juist liggen

om te beginnen met eten. De scherpe kant van het mes

leg je steeds richting het bord of weg van de andere

gasten. 

D. Bestek voor het voorgerecht: Voor het bestek voor

het voorgerecht geldt dezelfde regel als bij dat voor het

hoofdgerecht: vork links, mes rechts.

E. Broodbordje en botermesje: Als gasten bij hun soep

of een ander gerecht een broodje geserveerd krijgen dan

kan men dat op dit bordje leggen.

Het broodbordje wordt altijd linksboven gezet met daarop

een  botermesje.

De scherpe kant van het mesje leggen we net zoals bij de

andere messen weg van de andere gasten.

F. Dessertbestek:

Dessertbestek leggen we bovenaan het bord of

wordt pas op tafel gelegd bij het serveren van het dessert.

Als je ervoor kiest om het al op tafel te leggen dan gelden

er ook enkele regels.

Een vork ligt met de handgreep naar links en een mes

en/of lepel met de handgreep naar rechts. Op die manier

kan je ze makkelijk naar beneden schuiven en komen

ze meteen op de juiste plaats te liggen op de plaats waar

het andere bestek lag.

G. Waterglas: Het waterglas staat rechtsboven het bord.

In de volgorde van de glazen staat het steeds het meest

links.

H. Wijnglazen: wijnglazen staan in een diagonale

lijn naast het waterglas.

De volgorde waarin je glazen voor rode en witte wijn

zet zijn afhankelijk van welk eten je serveert en welke

wijn past bij voorgerecht en hoofdgerecht.

Zitten de gasten al aan tafel voor het aperitief, dan

zet je het aperitiefglas het meest rechts in de diagonaal.

I. Servet: wat het servet betreft kan je kiezen om het

ofwel links naast de vorken te leggen ofwel op het bord.

Als er heel wat gasten aan je tafel moeten kunnen zitten

is het aan te raden om het servet op het bord 

(onder het soepbord) te leggen.

Extra

Heb je vooraf bepaald wie waar zal plaatsnemen dan

zet je de naamkaartjes tussen het broodbordje,het

dessertbestek en de glazen.

Uiteraard begin je je tafelschikking met het kiezen

van een tafellaken (en tafelloper) of placemats.

De ideale maat voor je tafellaken is ongeveer 40-50 cm

breder en langer dan je tafel. Op die manier komt

het aan elke kant ongeveer 20-25 cm over de tafel. 

Als alles op de juiste plek staat kan je beginnen met

het decoreren van je tafel.

Plaats bijvoorbeeld een bloemstukje of enkele kaarsjes

in het midden van de tafel.

Afhankelijk van de periode van het jaar kan je

verschillende decoraties plaatsen.

Zo kan je met Valentijn hartjes strooien en kan je met

kerstboomtjes, denappels etc ...op tafel schikken.



27-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
25-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.natriumbicarbonaat en het diepe geheim

Ingrediënten en bereiding:

Vandaag vertel ik je een trucje om rundvlees mals te maken

500 gram rundvlees.(Komt uit de chineese keuken

Afgesneden witte membranen

¾ theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat)

voor 250 g rundvlees

Wrijf het vlees goed in met de baking soda

Laat 35-40 minuten in de koelkast marineren

2 teentjes knoflook  ½ theelepel suike 1 eetlepel wijnazijn

2 ml  eetlepels olijfolie 10 gr eetlepel chilisaus

Zwarte peper ¼ -½ chilivlokken Dat is de vleessaus

die ik later nodig heb

Je kunt ook een andere saus gebruiken, bijvoorbeeld

op basis van sojasaus Na 35 minuten is het vlees felrood,

dit is normaal

Spoel het vlees goed af Droog het vlees

Verwarm een koekenpan voor met frituurolie

Giet de helft van de portie in de pan

Bak ongeveer 1 minuut op de hoogste stand

Roer dan en bak de andere kant nog 1-2 minuten.

Haal de eerste portie vlees eruit

Voeg frituurolie toe en bak de tweede portie op

dezelfde manier 1 peper 1 ui Bak 2-3 minuten op hoog

vuur vlees toevoegen

Zout saus Bak nog 2-3 minuten en zet uit 2 komkommers

200-300 gram tomaten 1 peper Groene ui 1 avocado

100 gram maïs 2-3 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflook

1 eetlepel citroensap Zwarte peper ½ theelepel

Dijon-mosterd zout naar smaak

Eet smakelijk!

Je zal het niet geloven misschien maar zie  wat je nog

allemaal  met natriumbicarbonaat kan.

Wat zijn mogelijke toepassingen van

natriumbicarbonaat bij het schoonmaken?

Natriumbicarbonaat wordt ook wel eens bicar,

zuiveringszout of maagzout genoemd.

Het is een mineraal dat kan gebruikt worden voor

verschillende toepassingen:

bij tandpasta om tanden te bleken

als rijsmiddel in bakpoeder en zelfrijzend bakmeel

in badzout en bruistabletten

bij een hoofdwasmiddel om textiel te bleken

bij branden maagzuur (wel niet te lang achter elkaar

gebruiken om fruit te wassen dat besproeid is geweest

met insecticides vermengd met azijn, om porseleinen

wasbakken te reinigen.....



25-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
24-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat eten vandaag

Chateau briand of file pure met een lekker groentenkrans

Jonge wortels,boontjes,spruitjes,erwtjes met zilveruitjes,

met aardappel in pel en Maître hotelboter.

Bereidingswijze moet ik toch niet uitleggen denk ik....

Leer de juiste bakwijze,iedereen heeft een ander

smaak en goesting.

"Snij de biefstuk altijd tegen de ‘draad’"

De perfecte Filet Mignon – Foodbuzz



24-09-2022, 10:57 geschreven door Leo
Reacties (0)
22-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat kan kun je eten als je weining geld hebt

Wat kan  je eten als je weining geld hebt

super goedkoop in de aanschaf en je kunt jouw gezin voorzien van

een maaltijd (warm) 

Rijst met bonen in tomatensaus

Gebakken aardappelen met uien en stukjes knakworst

Basic pasta gerecht

Groentesoep

Boterhammen

Omelet

Ei en toast

Chili con carne uit blik met rijst

Soep met beschuit 

Noodles en groente roerbakken

(misschien heb je nog ketjap/soya saus/

teriyaki of zoetzure saus staan)

Havermout met melk 

Cornflakes  "   melk

Boerenomelet met de overschot van de week

Peperkoek 

van oud brood,broodpudding met rozijnen maken,

Wentelteefjes,gewonnen brood.....

 



22-09-2022, 10:13 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kan wel wel suggesties gebruiken over energie verbruik
Van de elektrische kookplaten is inductie het zuinigst in
energie verbruik.
En voor het opwarmen van gerechten is de magnetron energie-
efficiënter dan de oven.
Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie.
Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een
deksel op de pan.
.


22-09-2022, 10:10 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mango en tamarillo fruit is voor veel ongekend !

Mango | Fruit At Work

Mango exotisch fruit waar je geen

genoeg  van krijgt


Schillen en snijden

Schil de mango met een goed scherp mesje of

met een dunschiller.

Het beste kun je nu de mango net naast de pit

snijden.

Doe dit ook met de andere kant. Snij dan schuin

langs de pit de rest van het vruchtvlees weg en

snij de mango in stukken naar wens. 

Tamarillo Tomaat-achtig

De tamarillo doet een beetje denken aan een

tomaat.De vrucht is alleen ovaal van vorm en

rood, geel of paars van

kleur. Het vruchtvlees smaakt zoetzurig en

aromatisch.

Volgens sommigen valt de smaak tussen die

van tomaat en passievrucht. 

Net als een tomaat heeft de tamarillo kleine,

eetbare pitjes.

De schil is meestal bitter en wordt daarom

niet gegeten.

Naast vezels bevat de tamarillo ook antioxidanten,

vitamines en mineralen. 

Vooral vitamine C is rijkelijk in de vrucht

aanwezig,net als kalium en magnesium.

Verder vind je in tamarillo calcium en ijzer,

net als vitamine A, B6, C en E.

Best een gezond vruchtje

dus!

Er zijn enorm mogelijkheden om er mee te 

creëren ;

ik denk aan fruitslade,dessert,vinaigre saus etc..

Geef alvast een lekker dessert mee.....

en zal er later op terug komen 

in andere mogelijkheden ;

Ingrediënten                                                   Voor de tamarillosaus ;

500 gr. mango                                             4 tammarillos +- 300gr.

   5 blaadjes gelatine                          80gr. suiker of vannille suiker

   2 eidooiers                                              om te garneren      

60 gr suiker (S2)                                        slagroom muntblaadjes

60 ml witte wijn                                       2 Maraschino-kers 

3/8 slagroom                                            

Het mango vlees in een blender fijn pureren en in een kom doen

zet het even opzij .

Week de gelatine blaadjes in koud water.

In een russ (middel matige pot) de eidooiers

40 gr suiker en dewitte wijn door elkaar roeren,

tot aan het kookpunt ,neem het van het vuur .

(best in 8 slag met foyet = is een garde, klopper) 

De gelatine goed uitwringen bij het warme

vloeistof mengen met een spatullen.

Door een zeef bij de mango gieten en met de

foyet goed doorroeren.

De room met de rest van de suiker  stijf

kloppen en onder de creme roeren.

Daarom moet de creme lauwwarm zijn,zodat

de gelatine

door toevoegen van de room niet meteen bindt.

In kelkglazen doen en in de koelkast laten

opstijven.

Voor de saus de tammerillo's schillen het vruchtvlees

pureren in blender en door een zeef in een pot wrijven.

De vannile suiker of suiker toevoegen en roerend aan

de kook brengen 3 à vijf minuten laten koken en dan

laten afkoelen.

Garneren met de tamarillosaus 

Spuit rond fijne strook slagroom dotje in het

midden waar je  de munt blaadje  blad gewijs

en daarop de 2 sherrykersen.

Smakelijk geniet ervan,

Laat ook een bericht in mijn gastboek hoe het

gegaan is en dat je het lekker vond of je een

eigen creatie gemaakt hebt.

 

Groetjes 

 



22-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
19-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvallen niet makkelijk met al dat lekker eten...;
Handige tips om af te vallen

Kies voor kleine aanpassingen in je voeding. Verklein de porties:

eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta.

Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor.

Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op

etiketten.

Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.

Besmeer je boterham dun met margarine.

Ga niet elke dag op de weegschaal staan,

maar kies voor een vast moment in de week.

Beloon jezelf als het goed gaat, dat stimuleert om door te gaan.

2500 kilocalorieën per dag voor volwassen mannen

2000 kilocalorieën per dag voor volwassen vrouwen

Om af te vallen moet je 500 tot 1000 kilocalorieën minder

binnen krijgen.

Bij een dieet met nog minder calorieën bestaat de kans dat:

je spiermassa afneemt in plaats van de vetmassa

je te weinig vitamines en mineralen binnen krijgt

je het dieet minder lang volhoudt en weer terugvalt in je oude

gewoonten (jojo-effect)

Oorzaak aanpakken

Bedenk wanneer jij meer gaat eten en probeer de oorzaak aan te

pakken. Voorbeelden waarbij mensen vaker meer of ongezonder

gaan eten: 

veel stress

na een emotionele gebeurtenis, zoals een scheiding of het verlies

van een dierbare veel buiten de deur eten (werk of vakantie)

verandering van gezins- of werksituatie: samenwonen,

kinderen krijgen of stoppen met werken na het stoppen met roken. 

https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/afvallen-door-een-

goed-eet-en-beweegplan



19-09-2022, 12:08 geschreven door Leo
Reacties (0)
18-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 % suikervrije Kokosrotsjes.

INGREDIËNTEN

4 eiwitten

Snufje zout

20 gr zoetstof

10 mg vanille-extract

240 gram geraspte kokos ( ongezoete)

5 ml of 1 theelepel roomboter

5 ml of 1 theelepel cacaopoeder

BEREIDING

Neem vier eitjes en scheid het eiwit van het eigeel. Gebruik voor het scheiden de twee helften van de eierschaal. Dat doe je door de dooier steeds van schaaltje naar schaaltje over te gieten, terwijl je het eiwit in een kommetje laat druipen.

Voeg een snufje zout bij het eiwit en pak een garde en klop tot het luchtig is. Zodra je tevreden bent, zet je het eiwit even opzij.

Neem een beslagkom en doe daarin het vanille-extract,de geraspte kokos, de boter en de cacaopoeder.

Meng de ingrediënten door elkaar en voeg voorzichtig het eiwit toe. Roer met een eetlepel voorzichtig door de beslagkom. Doe de kom in de koelkast en laat een halfuurtje rusten. 

Verwarm de oven voor op 175 °Celsius. Neem de ovenplaat uit de oven en bekleed deze met een velletje bakpapier. Als het beslag lang genoeg gerust heeft, neem je de kom uit de koelkast. 

Gebruik een eetlepel om het beslag bolletje voor bolletje op het bakpapier te leggen. Mocht je niet tevreden over de vorm zijn, dan kun je de bolletjes een beetje boetseren met je vingers.

Doe ze in de oven en bak ze 8 tot 12 minuten. Ze zijn gaar als ze net een beetje bruin beginnen te worden, dus blijf goed opletten.

Even laten afkoelen en klaar zijn je gezonde, 100 % suikervrije Kokosrotsjes. 

Lekker smullen,



18-09-2022, 14:05 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse Wafels de echte

"Maak zelf de beste wafels" ** +- 

Mag ze ook van mij Antwerpse wafels benamen,

"De maten hoeveelheden moet wel heel juist zijn "!

Intergenten ;

500 gr.patisseriebloem

1/2 l volle melk

1/2 l spuitwater

200 gr.magerine

25 gr gist

4  eieren

8 gr vannilesuiker

Bereidingswijze

Zeef de bloem in een kom en strooi de suiker erover.

Verwarm het water op tot ze lauw is en los de gist er in op.+- 37C°)

Verwarm de melk voeg deze onder mengen toe aan het bloem,       )

vervolgens het water.

Zet de boter op een héél zacht vuur zodat  ze langzaam kan smelten

zonder te bruinen, of korte tijd in de microgolf plaatsen

Splits de eieren en voeg het eigeel toe aan het deeg alsook de

vloeibare boter.

Klop het eiwit op en voeg toe.

Meng goed en voeg als laatste het zout

toe en meng nog even door.

Laat het deeg op een warme maar tochvrije plaats gedurende een

half uurtje rijzen, het deeg zal in volume nagenoeg verdubbelen.

Door het aanwezige vetstof in het deeg is het niet nodig om je

wafelijzer in te vetten.

Giet het deeg gelijkmatig op het ijzer, sluit het en keer direct om.

Laat het de voorziene tijd bakken (meestal rond de 4 minuten) en 

haal de wafels uit met een wafelvork.

Geniet ervan,smakelijk.....

Basisrecept Brusselse wafels - Mariëlle in de Keuken



18-09-2022, 12:57 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.als je patisserie maakt moeten de verhoudingen juist zijn
1 liter 1 l 10 dl 100 cl 1000 ml
1 deciliter 0,1 l 1 dl 10 cl 100 ml
1 centiliter 0,01 l 0,1 dl 1 cl 10 ml
1 milliliter 0,001 l 0,01 dl 0,1 cl 1 ml
1/8 liter 0,125 l 1,25 dl 12,5 cl 125 ml
1/4 liter 0,25 l 2,5 dl 25 cl 250 ml
1/2 liter 0,50 l 5 dl 50 cl 500 ml
3/4 liter 0,75 l 7,5 dl 75 cl 750 ml
1 gram =
1000 milligram


18-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
17-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische stoofschotel

Ingrediënten:4 pers.

Worchestersaus of scheutje oxo

mijn keuze is Saint Emilion grand Cru 2018

Los het bouillonblokje op in ca. 500 ml liter kokend water.

Snipper de uien en knoflook. Fruit deze aan in een braadpan

in een beetje olie of boter.

Snijd de wortel in plakjes of blokjes.

Bak een paar minuutjes mee.

Voeg daarnaook de champignons toe en de paprika in

blokjes en bak kort mee.

Voeg de tijm en paprikapoeder toe en daarna

ook de bloem. Schep goed door.

Roer de tomatenpuree er door. Giet een scheut rode

wijn er bij (mocht je deze stoofschotel zonder alcohol

willen maken dan kun je deze stap ook overslaan).

Roer goed door elkaar zodat de bloem is opgenomen

en er soort saus ontstaat.

Giet de bouillon erbij en blijf goed roeren.

Doe de blaadjes laurier in de stoof en vervolgens ook

de krieltjes.

Laat de vegetarische stoofschotel met de deksel

gedeeltelijk op de pan ca. 45 minuten zachtjes

pruttelen tot de aardappeltjes gaar zijn.

Haal de blaadjes laurier uit de stoofschotel

voor het serveren.

                         



17-09-2022, 10:52 geschreven door Leo
Reacties (0)
16-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leer meer over wat je eet (vis)
Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van
de tarbotachtigen. De meest courant verkochte maten zijn
0,5-1 kg (jonge griet), 1-2 kg en 2-3 kg
Het visvlees lijkt heel sterk op dat van tarbot,heeft veel
meer smaak.
Meer weetjes over vissoorten vind je hier :
 
Griet met dijonaise-saus, champignons en spinazie
Griet,Tarbot,zeeduivel,tong zijn mijn top gerechten 


16-09-2022, 11:56 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fris romig avocado dip sausje

Bereiding saus ;

1 teen knoflook

1 avocado

paar blaadjes munt

paar sprietjes bieslook

1 eetlepel olijfolie

(ik gebruik zelf noten olie)

1/2 eetlepel citroensap

2 eetlepels water

Worchstersaus 

Doe de avocado (zonder schil en pit) samen met

het teentje knoflook, olijfolie, citroensap,

water,peper,zout,cayenen is de blender

Laat draaien,is de saus nog een beetje te dik?

voeg dan beetje bij beetje wat worchster of

water toe.

Snijd de bieslook en blaadjes van de munt grof

en voeg bij de avocadosaus. Laat nog even een

seconde of 10 meedraaien,proef en breng op smaak

met eventueel nog wat extra zout een en beetje

peper.



16-09-2022, 11:40 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. avocado ideetjes

              Frisse garnalensalade met tomaat

400 
verse geplede garnalen of zalmfilet,tonijn
eetrijpe avocado's
el 
bladpeterselie
1 limoen
10 gr sesamzaad

Bereiding met zalm,tonijn of garnalen

Snijd de zalmfilet in stukjes en laat even garen

in een vinaigrette naar keuze.

Voor de garnalen een coctailsaus of mayonaise

Snijd ondertussen de peterselie fijn.

Meng de peterselie en de stukjes zalm onder de

mayonaise.

Ontdoe de avocado’s van hun schil, verwijder

de pit en vul ze met de zalmsalade.

Werk de salade af met sesamzaadjes en een paar

blaadjes peterselie.

 



16-09-2022, 11:37 geschreven door Leo
Reacties (0)
13-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker wokken vandaag

             "Ingrediënten"

4 personen

800 gr. krieltjes

400 gr. kippendij of filet

300 gr. sperziebonen

1 courgette

2 rode uien

2  paprika's

200 gr.soyascheuten

paprikapoeder

peper en zout

olijfolie 

goede boter

            "Bereidingswijze" 

Snijd de kip in blokjes en doe in een mengkom.

Voeg naar smaak uienpoeder, knoflookpoeder en

mild paprikapoeder toe.

Gebruikte van ieder ongeveer een theelepel.

(koks gebruiken tussen de vinger gevoel bij

kruidingen.daarom maken we ook pezo,peper en

zout gemengd)

Kruid verder met wat peper en zout en voeg een

scheutje

olijfolie toe. Doe er tot slot nog een snufje

bloem bij en schep alles goed door elkaar.

Laat even staan.

In de tussentijd breng je in een pan een laag

water aan de kook.

Hierin kook je de krieltjes 10 minuten voor.

Grote krieltjes kan je eventueel halveren.

Giet af en laat droog stomen van het vuur af.

Tegelijkertijd maak je de sperziebonen schoon.

Snijd in stukjes en kook deze ongeveer acht

minuten.

Laat afkoelen onder de koude kraan.

Hierna doe je ze in een vergiet om uit te laten

lekken.

           "Bak de kip en groenten"

Verhit een grote wokpan op laag vuur en smelt hierin een 

klontje boter. Doe de kip erbij en schep om op hoog vuur.

Als de kip aan alle kanten is dichtgeschroeid zet je het

vuur wat lager.

Pel de rode uien en snijd deze in stukjes, voeg toe aan

de pan en bak kort mee.

Snijd intussen de courgette in blokjes en voeg ook deze

toe aan de pan.

Haal de bovenkant van de rode paprika's en verwijder

de zaadjes.

Snijd in blokjes en voeg toe aan de pan.

Schep tussendoor steeds goed om.

Hierna voeg je de sperziebonen toe.

Schep nogmaals goed om en doe er tot slot de voorgekookte

krieltjes bij.Zo ook de soyascheuten die wat a la denté moeten

blijven.

Zet het vuur weer hoog en

sprenkel er nog een beetje olijfolie over.

Schep nog een paar minuten om en kruid met wat extra peper

en zout.

Je groentepannetje met krieltjes en kip is klaar.Smakelijk....

Er zijn zoveel manieren om een lekker wok te maken zelf

is een combinatie te maken.....

             Woksauzen: 7 x de lekkerste opties voor al je wokgerechten

                     



13-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
12-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarisch

" Vegetarisch "

Ovenschotel met aardappel,

courgette en paprika ;

Intrediënten ;

600 gr vastkokende aardappelen

2 courgette

1 gele paprika

1 rode paprika

150 ml room

100 gr geitenkaas

60 gr geroosterde pijnboompitten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de aardappelen en spoel de courgette.

Snijd beide in flinterdunne plakjes.

 



12-09-2022, 14:24 geschreven door Leo
Reacties (0)

.

vegetarische

gerechten

Inhoud blog
  • prachtig
  • Caesarsalade
  • Risotto met zalm
  • wat gebeurt er met de vis
  • Paas brunch
  • Speciaal en mmmm zo lekker
  • geeft me een terugblik op....
  • geeft me een terugblik op....
  • Vreselijk
  • Chefs hun geheim,
  • Recept voor aziatische noedels met gehakt
  • eiren nestjes
  • koks moeten ook vleeskennis hebben
  • Lekker kersenflappen zo klaar
  • Poire belle Héléne
  • Lamsbout met Gorgonzola
  • Welkom
  • Coquilles Saint-Jacques au fine champagne
  • Zoete aarappel als snack bij de tv
  • wil je stoppen met brood eten ?
  • Gebruik een stookoker gezond..
  • Fluwelen tongstreling,
  • Lachen mag ook in de horeca -:)
  • puur vergif voor ...
  • Fruit is gezond
  • super lekker
  • simpel uitgelegd !
  • speciaal
  • Wat je zeker nooit mag doen
  • Het is weer voor rijkelijke hutsepot poriën
  • onderschat gebakken aardappelen maken niet !
  • simpel als je het ziet
  • tijd voor appeltaart
  • waar is dat feestje
  • Amuse idee
  • moet je toch weten
  • klein geheimpje van oma
  • mijn recept de lekkerste spaghetti
  • lekker ideetje
  • Amuse of borrelhapjes
  • het is zondag, rust dag
  • Vandaag witlof in de oven
  • Gezondheid is heel belangrijk ,denk eraan wanneer je kookt
  • tip om te bewaren van olie en basilicum terug laten herleven
  • Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs
  • Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !
  • Wild seizoen is bezig......
  • Lekker speciaal vegetarisch
  • Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?
  • natriumbicarbonaat en het diepe geheim
  • wat eten vandaag
  • Wat kan kun je eten als je weining geld hebt
  • kan wel wel suggesties gebruiken over energie verbruik
  • Mango en tamarillo fruit is voor veel ongekend !
  • Afvallen niet makkelijk met al dat lekker eten...;
  • 100 % suikervrije Kokosrotsjes.
  • Brusselse Wafels de echte
  • als je patisserie maakt moeten de verhoudingen juist zijn
  • Vegetarische stoofschotel
  • Leer meer over wat je eet (vis)
  • Fris romig avocado dip sausje
  • avocado ideetjes
  • Lekker wokken vandaag
  • Vegetarisch
  • Gebakken aardappel schijfjes met of zonder look
  • Waldorfsalade
  • Zoet zure vinaigrette
  • Aardbeienkruimeldeeg taartje me thijm
  • Kaastaart
  • Kleine klaring of grote
  • En chef kent zijn team
  • Kippen filet met boontjes en erwtjes met pesto orecchiette
  • Tongrolletjes
  • Gentse waterzooi
  • werken in de horeca, is beestig hard
  • Wat is Arabisch eten?
  • Gelukkige verjaardag a la chef
  • voeding smijt je niet weg....
  • Krab of garnaalcocktail met ananas
  • mmmm lekker Chinezen
  • waarom je het beter thuis maakt.
  • coupe vers gezond lekker zomers
  • Idee voor bij babyborrel
  • Mango dessert
  • snel een soepje maken,
  • Kook tijd van groenten
  • Bloemkool moet je niet koken!
  • Belangrijk om te weten...;
  • Keukentermen
  • De nieuw generatie
  • Sinaasappel schellen
  • een aardappel schillen
  • waarom nog een kookboek kopen
  • Simpel koken als je een tablet Iphone mee de keuken in neemt
  • Lekker en niet duur
  • simpel zomerse taart
  • Garnaalkroket in 5 min .
  • Sabayon
  • Tropicana sla
  • lekkere cake
  • Zo maak je oliebollen
  • Gefrituurde Kabeljauw
  • Kaarsjes in het donker
  • Altijd een vleugje zomer met kruiden
  • Koude Veloutesoep
  • Witlof uit de Ardennen
  • Prettige feestdagen
  • Noordzee vissoep
  • Uitjes 'Escoffier'
  • St. jacobsoester met witlof
  • Groene kippen fricassee
  • Biscuitbeslag :
  • Truffels
  • Boterroom en Mokka boterroom
  • Zo maak je glazuur en Banketbakkerroom :
  • Cocoskoekjes of rotsjes
  • Mop
  • Travail en groupe
  • Chocolademousse
  • Basis van de keuken
  • Vlaamse hutsepot
  • Tijgergarnalen veredeld in kreeftensausje
  • Sinaasappel schuim
  • Klein kunst
  • Teveel gedronken ?eet dit ,kater gaat lopen
  • Van Ananas naar Kardinaal
  • Goddelijk ham,met Galia meloen
  • "Wako Kiwi"
  • Een beentje zonnig Italie in je bord
  • Scampi's met een fluweel nagenot
  • De visfumet,
  • De wildfonds
  • De kalfsjus of kalfsfonds,gevogelte fonds
  • De blanke fonds,bruine fonds;
  • De basis bereiding voor vis :
  • De basis bereiding voor vis :deel 3
  • De basis bereiding voor vis :Deel 4
  • Basis bereiding voor vis deel 2
    Logboek van de keuken
  • Hey Leo ,,
  • Avond groetjes
  • Sergio
  • Fijne lentedag gewenst !
  • lentesla

    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert

    .


                        

    bij 


     

             Waar je

        talenten

         en de behoeften

                 van de 

             wereld

           elkaar kruisen

              ligt je 

        roeping 

    Afbeeldingsresultaat voor spreuken over de keuken

    Kalte Platten : Schinken - Röllchen - Rezept - kochbar.de

    Mooi opgemaakte groente/rauwkost schotel | Vegetable tray, Amazing food  art, Food displays

    15 ideeën over Groente/fruit tapas plate | lekker eten, eten, eten en  drinken

    130 beste ideeën over koken in de klas in 2022 | eten en drinken, koken,  eten

    530 ideeën over Koken, door en voor kleuters | koken, lekker, eten

    Koude schotel populair . Artikel 999 - www.brabantland.nl

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Tournedos de charolais poêlé, légumes en sauce - Lorraine Magazine            

    Tournedos De Boeuf Au Beurre D'Huîtres - Envie De Bien Manger

    "       "        "          "          "

    Terroristische

    aanslagen

    Brussels Airport

    (Zaventem) 

        Wij zullen

         jullie altijd

         herinneren !

       22 Maart 2016 

    .

        STOP racisme

    Tegen dierengeweld !

    onverdoofd slachten

    is barbaars en is

    een sadistisch

    moord !!!!

    Spaghetti koken als een baas | Grappige Plaatjes

    SeniorenNet - Grappig of Schattig - claustrofobie SeniorenNet - Website  voor de actieve 50-plusser

     K

    Welkom bezoeker

    als je een blog

    hebt schrijf hem

    dan bij je 

    bericht in mijn

    gastenboek,

    zo ik kan 

    een bezoekje bij

    jullie brengen.

    Alvast bedankt 

             🍰🎂

    Dolfijneliefde

    mijn liefde 

    voor Dolfijnen,

    biologie,

    duiken,koraal,etc....

      ↡klik op de foto ↡

    👌

    Happyboy te gaan,

    veel foto's van

    Happyboy

    uitstappen en reizen

    van mij en vrouw

    .↡❤️↡

     ↡Klik op foto ↡;

    welkom

    mijn grote

    liefde 💔

    R.I.P

    Happyboy Eypos

    Just in Time is

    nu 13 jaar

    Wanneer je

    niet tegen

    grappen,of

    aangesproken

    zo voelen 

    gelieve  de blog

    niet te betreden.

    Je kan ter aller

    tijden het

    X gebruiken.

    Deze blog is

    samengesteld

    om 

    mensen te

    laten lachen....

    Blijvers welkom

    veel plezier 

    klik :

     ↡ heb het schijt eraan ↡

    La bonne cuisine

    est la base du

    véritable bonheur.

    De goede keuken

    is de basis van het

    echte geluk.

    A.Esccoffier

             

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pommes Pont-neuf,

          Feestelijk

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pont-neuf
    aardappelen:
    2cm dik,5cm lang
    is 4 maal groter
    dan gewone frieten.
    Eerst pocheren in
    een zeer gematigd
    vet en nadien
    afbakken in warm
    vet.

    De Pont Neuf is
    een brug
    over de
    Seine in Parijs.
    Het is de oudste
    brug van
    de stad.
    De Pont-Neuf
    werd
    tussen 1578 en 1604
    gebouwd naar
    ontwerp van
    Androuet Du Cereau.
    De brug
    heeft
    12 rondbogen en
    bestaat
    uit 2 delen.
    Het Ile de la Cité

    wordt door de
    Pont Neuf
    verbonden
    met de kaden aan
    de
    linker- en rechterover
    van de Seine.

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf




    Favorieten :

     

                          

     

     

    Miashaarsite

    alles

    over haar en

    verzorging

    Vaktermen

    keuken

    Koken is plezant

     

                          

    Zoeken met Yahoo


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fedde2005
    blog.seniorennet.be/fedde20

    De vlam tegen

           dieren 

          geweld!!!

    laat ze branden
      Geef ze door,

    Ik ben blij met
    onze vriendschap
    Vrienden zijn
    speciale mensen
    die een bijzonder
    plaats innemen
    in iemands leven
    Vrienden zijn de
    mensen die delen
     in iemands vreugde
    maar ook in hun
    problemen.Een echte
     vriendschap ontstaat
    niet zomaar
    Het kost tijd om
    respecten vertrouwen
    op te bouwen de basis
    van elke vriendschap
    Vrienden zijn die mensen
    die je in je hart raken
    en ieders leven blijer
    maken.
    Bedankt dat jij er bent.

         





                

         

               


    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert
        
     

     

    Niks vergeten ???

    krabbeltje

    in mijn gastboek,      

    ↡    👍

    Koken is plezant

    en doe je van uit

    je hart 

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    STOP de

    hebzuchtige jacht

    Kan een illustratie zijn van de tekst 'NUiSiBLE ራ' 

    Kan een afbeelding zijn van hert

    een goede kok(kin) heeft het in de vingers
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Miashaarsite
  • Dol-fijne-liefde1
  • uitbenen voorkwartier rund
  • uitbenen achterkwartier rund
  • versnijden of uitbenen varken
  • Slachten mag niet onmenselijk gebeuren !

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!