Koken is plezant
Welkom bij de smaakpupillen tester
20-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Altijd een vleugje zomer met kruiden

“ Altijd een vleugje zomer met kruiden ”

Kruiden kunnen  aan het eenvoudigste gerecht een zonnig
tintje geven
Dankzij het meer dan uitgebreide gamma van aromatische
kruiden,Vers  of gedroogd,kunt u op zoveel verschillende
manieren koude en warme gerechten bereiden.
Algemeen kun je wel stellen dat kruiden smakelijker zijn
als ze vers zijn ,met uitzondering  van laurier en salie,die
gedroogde vorm minder bitter en geuriger zijn .
Basilicum,munt,peterselie,tijm en rozemarijn,net als de
kruiden die men meestal ‘tuinkruiden’ noemt zoals dragon,
kervel en bieslook ,kunnen zonder aarzelen ondergebracht
worden bij categorie van producten die het
verdienen vers
geconsumeerd te worden .
Droog is het gebruik van aromatische kruiden meer
beperkt,maar ze kunnen zeer nuttig zijn en bijna onmisbaar
bij verschillende warme gerechten,onder  de vorm van
bijvoorbeeld het beroemde ‘kruidentuiltje’ dat voor de
bereiding van een goede court-bouillon of een sappig stuk
vlees met saus enz.
Een gerecht is niet geslaagd als je kunt uitpluizen welke
kruiden gebruikt zijn, wel als de kruiden een perfect
evenwichtige harmonie vormen.

             Koninklijk kruid :

We beginnen met basilicum. De naam is afkomstig van het
Griekse Basilikon, dat koninklijk betekent, en de smaak ervan is
ook effectief .Verse smakelijke basilicum, met grote of kleine
blaadjes, vrolijkt op een onnavolgbare manier een tomatensla op
en vergezelt met plezier alle patas  die hij subtiel parfumeert .
Basilicum werkt lichtjes diuretisch en vergemakkelijkt de
vertering.

              Krachtige kruiden ;

Rozemarijn geeft een krachtig geur vrij en moet dan ook erg
omzichtig gebruikt worden, maar hij past perfect bij bepaalde
stukken vlees op de grill, heel in het bijzonder bij schapenvlees.
Zijn takjes kunnen afgeknipt om er brochettes van te maken en
zo etenswaren op barbecue of grill parfumeren.
Rozemarijn wordt vaak  in verband gebracht met tijm ,die ook
erg makkelijk de smaak van vlees kan versterken en waar je
niet te kwistig mee mag omspringen omdat de aroma zo sterk is.
Tijm dient geplukt te worden net voor de bloei. Hij droogt zeer
goed en smaakt in elke periode van het jaar,bij grillgerechten,
wild,terrines. Laurier is onlosmakelijk verbonden met het
‘kruidentuiltje’ waarvan hij het voornaamste element is,
samen met tijm,en naar gelang van de gebruiken en de streken,
met peterselie,kervel,selder of venkel….
Droog is laurier minder bitter en kan makkelijk verdund worden.
Laurier in blaadjes is een prima smaakmaker voor pasta’s: het
volstaat om een blaadje in de kookpan met water te doen  om u
pasta’s een extra cachet te geven.Net als bij rozemarijn kunnen
takjes eraf gehaald worden om er brochettes van te maken,voor
all soorten vlees.

              Voor grill,pizza of een salade  

Venkel erg makkelijk te herkennen aan zijn anijssmaak,
wordt gegeten onder verschillende normen :hier willen
we niet over de heerlijke bollen hebben maar over de
planten,die je in het wilde kunt vinden langs de kant
van de weg in de Provence of in andere zuidelijke
contreien.
Venkelblaadjes worden gebruikt om een gegrilde vis
te kruiden en venkeltakje kunnen verbrand worden in
de kooltjes,om een dorade,zeewolf of poon heerlijk
te doen geuren.

Peterselie ;

is één van de planten die het meeste vitamines
bevat. Ik persoonlijk verkies gladde peterselie,die veel
geurender is, boven krulpeterselie,die eender flauwtjes
van smaak is.
Ideaal bij al uw salades en zelfs bij sommige warme
groenten,zoals groene boontjes. Munt groeit erg goed
en erg snel in alle moestuinen of tuinen,overal ter wereld.
Munt kan het prima vinden met rode vruchten,
 ijs en meloen,vooral als u er een druppeltje
Beaumes-de-Venise
aan toevoegt.

Marjolein(of Oregano die deel uitmaken van

Provençaals ‘kruidentuiltje’,wordt voornamelijk

gebruikt om pizza’s op smaak te brengen,vinaigrettes,coulis,vulsels. 

Een echt zonnestraaltje in de keuken.


Onmisbaar ;   knoflook

Ook al gaat het hier niet helemaal om een kruid ,
toch willen we de onmisbare smaakmaker van de
culinaire kunst niet vergeten in onze opsomming:
knoflook.
Witte knoflook wordt geplant in de herfst en geoogst
einde mei tot juni.
We vinden knoflook net zo goed in het zuidenwesten
als in het zuidoosten van Frankrijk.
De kleur varieert van ivoor tot violet.
Rode knoflook wordt  geplant in de lente,want hij kan
niet tegen de vrieskou.
Hij wordt geteeld in de Auvergne of in de Provence en
geoogst in juli.
We noemen hem ook de roze knoflook omwille van de
kleur van zijn bolknoppen,
waarvan het palet gaat zeer lichtroze tot donkerder roze
volgen de variëteiten.                                                      
        
Of  u ‘m nu gekookt of rauw gebruikt, knoflook is een
onmisbaar ingrediënt in een keuken.
Om knoflook gemakkelijker te verteren verwijdert u
beter de kern (hart)ervan.
                                                  
Sowieso verzacht een lange kooktijd de smaak van look:
zalig is het om een kalf- of varkensgebraad in de oven
te laten vergezellen door knoflookteentjes die langzaam
kunnen bakken in ’t braadsap van het vlees. De smaak als
u ze laat smelten op uw tong is onvergelijkbaar.
        
Look is uitstekend voor de gezondheid, op peterselie takjes
of een koffieboon  kauwen zal  de geur in je adem  veel
verminderen.

Geniet van koken ,breng het zonnetje in de keuken.


Tijm                               baselicum











Kruidentuilltje,bouquet garni




Bouquet marmite

Groenten builtje. Een bosje van diverse groenten, dat wordt
meegetrokken in bouillons, soepen, stoofschotels en andere
gerechten om hun smaak af te
geven aan het gerecht. Voor het opdienen wordt het bouquet
marmite verwijderd.
De klassieke bouquet marmite bestaat uit prei, selder en wortelen.
+ bouguet garni peterseliestengels,tijm,laurier.
Afhankelijk van het gerecht worden ook kruiden als;
Salie , rozemarijn ,snijselder, dragon ,basilicum en kervel.

                              Kook en geniet,

                             snuif de heerlijke
                      geuren op die in keuken
                             rond dwarrelen.
                                                         





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

.

vegetarische

gerechten

Inhoud blog
  • Caesarsalade
  • Risotto met zalm
  • wat gebeurt er met de vis
  • Paas brunch
  • Speciaal en mmmm zo lekker
  • geeft me een terugblik op....
  • geeft me een terugblik op....
  • Vreselijk
  • Chefs hun geheim,
  • Recept voor aziatische noedels met gehakt
  • eiren nestjes
  • koks moeten ook vleeskennis hebben
  • Lekker kersenflappen zo klaar
  • Poire belle Héléne
  • Lamsbout met Gorgonzola
  • Welkom
  • Coquilles Saint-Jacques au fine champagne
  • Zoete aarappel als snack bij de tv
  • wil je stoppen met brood eten ?
  • Gebruik een stookoker gezond..
  • Fluwelen tongstreling,
  • Lachen mag ook in de horeca -:)
  • puur vergif voor ...
  • Fruit is gezond
  • super lekker
  • simpel uitgelegd !
  • speciaal
  • Wat je zeker nooit mag doen
  • Het is weer voor rijkelijke hutsepot poriën
  • onderschat gebakken aardappelen maken niet !
  • simpel als je het ziet
  • tijd voor appeltaart
  • waar is dat feestje
  • Amuse idee
  • moet je toch weten
  • klein geheimpje van oma
  • mijn recept de lekkerste spaghetti
  • lekker ideetje
  • Amuse of borrelhapjes
  • het is zondag, rust dag
  • Vandaag witlof in de oven
  • Gezondheid is heel belangrijk ,denk eraan wanneer je kookt
  • tip om te bewaren van olie en basilicum terug laten herleven
  • Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs
  • Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !
  • Wild seizoen is bezig......
  • Lekker speciaal vegetarisch
  • Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?
  • natriumbicarbonaat en het diepe geheim
  • wat eten vandaag
  • Wat kan kun je eten als je weining geld hebt
  • kan wel wel suggesties gebruiken over energie verbruik
  • Mango en tamarillo fruit is voor veel ongekend !
  • Afvallen niet makkelijk met al dat lekker eten...;
  • 100 % suikervrije Kokosrotsjes.
  • Brusselse Wafels de echte
  • als je patisserie maakt moeten de verhoudingen juist zijn
  • Vegetarische stoofschotel
  • Leer meer over wat je eet (vis)
  • Fris romig avocado dip sausje
  • avocado ideetjes
  • Lekker wokken vandaag
  • Vegetarisch
  • Gebakken aardappel schijfjes met of zonder look
  • Waldorfsalade
  • Zoet zure vinaigrette
  • Aardbeienkruimeldeeg taartje me thijm
  • Kaastaart
  • Kleine klaring of grote
  • En chef kent zijn team
  • Kippen filet met boontjes en erwtjes met pesto orecchiette
  • Tongrolletjes
  • Gentse waterzooi
  • werken in de horeca, is beestig hard
  • Wat is Arabisch eten?
  • Gelukkige verjaardag a la chef
  • voeding smijt je niet weg....
  • Krab of garnaalcocktail met ananas
  • mmmm lekker Chinezen
  • waarom je het beter thuis maakt.
  • coupe vers gezond lekker zomers
  • Idee voor bij babyborrel
  • Mango dessert
  • snel een soepje maken,
  • Kook tijd van groenten
  • Bloemkool moet je niet koken!
  • Belangrijk om te weten...;
  • Keukentermen
  • De nieuw generatie
  • Sinaasappel schellen
  • een aardappel schillen
  • waarom nog een kookboek kopen
  • Simpel koken als je een tablet Iphone mee de keuken in neemt
  • Lekker en niet duur
  • simpel zomerse taart
  • Garnaalkroket in 5 min .
  • Sabayon
  • Tropicana sla
  • lekkere cake
  • Zo maak je oliebollen
  • Gefrituurde Kabeljauw
  • Kaarsjes in het donker
  • Altijd een vleugje zomer met kruiden
  • Koude Veloutesoep
  • Witlof uit de Ardennen
  • Prettige feestdagen
  • Noordzee vissoep
  • Uitjes 'Escoffier'
  • St. jacobsoester met witlof
  • Groene kippen fricassee
  • Biscuitbeslag :
  • Truffels
  • Boterroom en Mokka boterroom
  • Zo maak je glazuur en Banketbakkerroom :
  • Cocoskoekjes of rotsjes
  • Mop
  • Travail en groupe
  • Chocolademousse
  • Basis van de keuken
  • Vlaamse hutsepot
  • Tijgergarnalen veredeld in kreeftensausje
  • Sinaasappel schuim
  • Klein kunst
  • Teveel gedronken ?eet dit ,kater gaat lopen
  • Van Ananas naar Kardinaal
  • Goddelijk ham,met Galia meloen
  • "Wako Kiwi"
  • Een beentje zonnig Italie in je bord
  • Scampi's met een fluweel nagenot
  • De visfumet,
  • De wildfonds
  • De kalfsjus of kalfsfonds,gevogelte fonds
  • De blanke fonds,bruine fonds;
  • De basis bereiding voor vis :
  • De basis bereiding voor vis :deel 3
  • De basis bereiding voor vis :Deel 4
  • Basis bereiding voor vis deel 2
    Logboek van de keuken
  • Hey Leo ,,
  • Avond groetjes
  • Sergio
  • Fijne lentedag gewenst !
  • lentesla

    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert

    .


                        

    bij 


     

             Waar je

        talenten

         en de behoeften

                 van de 

             wereld

           elkaar kruisen

              ligt je 

        roeping 

    Afbeeldingsresultaat voor spreuken over de keuken

    Kalte Platten : Schinken - Röllchen - Rezept - kochbar.de

    Mooi opgemaakte groente/rauwkost schotel | Vegetable tray, Amazing food  art, Food displays

    15 ideeën over Groente/fruit tapas plate | lekker eten, eten, eten en  drinken

    130 beste ideeën over koken in de klas in 2022 | eten en drinken, koken,  eten

    530 ideeën over Koken, door en voor kleuters | koken, lekker, eten

    Koude schotel populair . Artikel 999 - www.brabantland.nl

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Tournedos de charolais poêlé, légumes en sauce - Lorraine Magazine            

    Tournedos De Boeuf Au Beurre D'Huîtres - Envie De Bien Manger

    "       "        "          "          "

    Terroristische

    aanslagen

    Brussels Airport

    (Zaventem) 

        Wij zullen

         jullie altijd

         herinneren !

       22 Maart 2016 

    .

        STOP racisme

    Tegen dierengeweld !

    onverdoofd slachten

    is barbaars en is

    een sadistisch

    moord !!!!

    Spaghetti koken als een baas | Grappige Plaatjes

    SeniorenNet - Grappig of Schattig - claustrofobie SeniorenNet - Website  voor de actieve 50-plusser

     K

    Welkom bezoeker

    als je een blog

    hebt schrijf hem

    dan bij je 

    bericht in mijn

    gastenboek,

    zo ik kan 

    een bezoekje bij

    jullie brengen.

    Alvast bedankt 

             🍰🎂

    Dolfijneliefde

    mijn liefde 

    voor Dolfijnen,

    biologie,

    duiken,koraal,etc....

      ↡klik op de foto ↡

    👌

    Happyboy te gaan,

    veel foto's van

    Happyboy

    uitstappen en reizen

    van mij en vrouw

    .↡❤️↡

     ↡Klik op foto ↡;

    welkom

    mijn grote

    liefde 💔

    R.I.P

    Happyboy Eypos

    Just in Time is

    nu 13 jaar

    Wanneer je

    niet tegen

    grappen,of

    aangesproken

    zo voelen 

    gelieve  de blog

    niet te betreden.

    Je kan ter aller

    tijden het

    X gebruiken.

    Deze blog is

    samengesteld

    om 

    mensen te

    laten lachen....

    Blijvers welkom

    veel plezier 

    klik :

     ↡ heb het schijt eraan ↡

    La bonne cuisine

    est la base du

    véritable bonheur.

    De goede keuken

    is de basis van het

    echte geluk.

    A.Esccoffier

             

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pommes Pont-neuf,

          Feestelijk

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pont-neuf
    aardappelen:
    2cm dik,5cm lang
    is 4 maal groter
    dan gewone frieten.
    Eerst pocheren in
    een zeer gematigd
    vet en nadien
    afbakken in warm
    vet.

    De Pont Neuf is
    een brug
    over de
    Seine in Parijs.
    Het is de oudste
    brug van
    de stad.
    De Pont-Neuf
    werd
    tussen 1578 en 1604
    gebouwd naar
    ontwerp van
    Androuet Du Cereau.
    De brug
    heeft
    12 rondbogen en
    bestaat
    uit 2 delen.
    Het Ile de la Cité

    wordt door de
    Pont Neuf
    verbonden
    met de kaden aan
    de
    linker- en rechterover
    van de Seine.

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf




    Favorieten :

     

                          

     

     

    Miashaarsite

    alles

    over haar en

    verzorging

    Vaktermen

    keuken

    Koken is plezant

     

                          

    Zoeken met Yahoo


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    shadoogies
    blog.seniorennet.be/shadoog

    De vlam tegen

           dieren 

          geweld!!!

    laat ze branden
      Geef ze door,

    Ik ben blij met
    onze vriendschap
    Vrienden zijn
    speciale mensen
    die een bijzonder
    plaats innemen
    in iemands leven
    Vrienden zijn de
    mensen die delen
     in iemands vreugde
    maar ook in hun
    problemen.Een echte
     vriendschap ontstaat
    niet zomaar
    Het kost tijd om
    respecten vertrouwen
    op te bouwen de basis
    van elke vriendschap
    Vrienden zijn die mensen
    die je in je hart raken
    en ieders leven blijer
    maken.
    Bedankt dat jij er bent.

         





                

         

               


    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert
        
     

     

    Niks vergeten ???

    krabbeltje

    in mijn gastboek,      

    ↡    👍

    Koken is plezant

    en doe je van uit

    je hart 

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    STOP de

    hebzuchtige jacht

    Kan een illustratie zijn van de tekst 'NUiSiBLE ራ' 

    Kan een afbeelding zijn van hert

    een goede kok(kin) heeft het in de vingers
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Miashaarsite
  • Dol-fijne-liefde1
  • uitbenen voorkwartier rund
  • uitbenen achterkwartier rund
  • versnijden of uitbenen varken
  • Slachten mag niet onmenselijk gebeuren !

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!